URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2017, 08:07

Ianoş cel darnic: BIHOREANUL dezvăluie felul în care UDMR, PSD şi ALDE şi-au împărţit, ca la piaţă, şefia instituţiilor deconcentrate

Ianoş cel darnic: BIHOREANUL dezvăluie felul în care UDMR, PSD şi ALDE şi-au împărţit, ca la piaţă, şefia instituţiilor deconcentrate DE-AL LOR... Pentru modul în care se raportează de ani de zile la partidul-balama UDMR, cedându-i funcţii importante, inclusiv şefia Consiliului Judeţean, pentru a-şi conserva propria poziţie, de vicepreşedinte, şeful local al partidului de guvernământ, Ioan Mang (foto), s-a ales de la Bihorel cu porecla "Ianoş", care îl enervează la culme…
Ianoş cel darnic: BIHOREANUL dezvăluie felul în care UDMR, PSD şi ALDE şi-au împărţit, ca la piaţă, şefia instituţiilor deconcentrate VICTORIE. Singura instituţie din Bihor care nu fusese niciodată dată UDMR va intra, conform înţelegerii cu PSD şi ALDE, în "custodia" formaţiunii maghiare. Şefia Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale (foto) va fi încredinţată, cel mai probabil, istoricului Nagy Mihaly Zoltan (medalion), consătean şi văr al preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vezi un anunţ de concurs pentru şefia unei instituţii deconcentrate şi te crezi pregătit? Renunţă! Fără carnet de partid, nu eşti "bazat": posturile sunt pentru reprezentanţii PSD, UDMR şi ALDE, care şi-au târguit "moşiile", aşa cum de altfel au făcut toate partidele ajunse la "caşcaval".

BIHOREANUL a intrat în posesia rezultatelor negocierilor purtate de cele trei partide, ce arată că PSD şi-a asigurat cele mai bănoase instituţii, cedând UDMR-ului altele la fel de productive, inclusiv - în premieră - Arhivele Naţionale, în timp ce ALDE adună firimiturile. Totul în numele sfântului "algoritm"...

Dictatura politrucilor

De trei decenii, de când marea nomenclatură comunistă a fost înlocuită de eşalonul secund, democraţia din România trăieşte tot în minciună. Teoretic, funcţiile de conducere în instituţiile guvernamentale se obţin prin concursuri, dar practic revin formaţiunilor ce conduc Guvernul, ba cel mai adesea doar reprezentanţii lor se prezintă la "examene", alţi pretendenţi neavând din start nicio şansă.

Povestea s-a repetat de fiecare dată după alegeri, tot la patru ani, aşa încât era de mirare că tocmai după scrutinul parlamentar din decembrie 2016, adjudecat de PSD şi de aliaţii săi din Guvern, ALDE, şi din Parlament, UDMR, cele trei partide nu au trecut rapid la împărţeală.

Ce le-a oprit? Doar faptul că pentru PSD şi ALDE prioritatea nr. 1 a fost schimbarea legilor justiţiei, iar pentru UDMR modificarea legii administraţiei publice locale aşa încât minorităţile  să-şi folosească oficial limba. Chiar dacă au avut alte urgenţe, cele trei partide nu au renunţat la împărţeala instituţiilor subordonate ministerelor, agenţiilor, inspectoratelor, comisariatelor şi oficiilor, după cum dovedeşte rezultatul negocierilor purtate în Bihor, intrate în posesia BIHOREANULUI...

Marea împărţeală

Potrivit surselor ziarului, negocierile au început odată cu vacanţa parlamentară, în iulie, şi s-au încheiat odată cu cea parlamentară, în septembrie. Discuţiile au fost purtate din partea PSD de preşedintele Ioan Mang, însoţit de fostul PDL-ist Florian Oros şi de deputatul Ioan Roman, din partea UDMR de preşedintele executiv Szabo Odon, de preşedintele Cseke Attila şi de Pasztor Sandor, şeful Consiliului Judeţean. Pentru ALDE a negociat doar preşedintele Traian Bodea, organizaţia fiind prea mică pentru a furniza şi alţi lideri.

Potrivit împărţelii, PSD va avea 23 de funcţii de directori plini şi 8 de adjuncţi. UDMR, devenită indispensabilă menţinerii majorităţii, a înregistrat un avans mare faţă de "algoritmii" precedenţi, adjudecându-şi conducerea a 11 instituţii, inclusiv unele strategice, ca Arhivele Naţionale, pe care până în prezent nu i-a dat-o nimeni, dar şi la servicii ce-i permit controlul peste domenii "productive", cum ar fi reprezentanţa Autorităţii Rutiere Române.

De asemenea, UDMR a obţinut şi nu mai puţin de 17 funcţii de adjunct, unele la instituţii cu valoare de simbol, precum Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, iar altele la instituţii cu "valoare adăugată", ca de pildă Oficiul de Cadastru, Direcţia Vamală, Finanţele, Administraţia de Ape. Mult mai modest, ALDE a căpătat 9 funcţii de director şi 6 de adjunct.

PSD, partea leului

Reprezentanţii PSD vor conduce Direcţia de Sănătate Publică (oricum "girată" încă din 2012 prin dr. Daniela Rahotă), AJOFM (şi aceasta "asumată" tot din 2012, prin Bekesi Csaba), Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor, Centrul Judeţean al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (ocupată deja prin Florian Pavel), Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu (unde recent a fost numit Mihai Togor), ABA Crişuri (unde a fost instalat încă din 2013 ex-PDL-istul Dorel Dume), Sistemul de Gospodărire a Apelor (atribuit lui Florian Oros, provenit tot din PDL), Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare, Direcţia Sanitar-Veterinară, Statistica, Poşta, Inspecţia pentru Resurse Minerale, Inspectoratul Şcolar (deja ocupat), Casa Corpului Didactic, Direcţia Silvică, RAR, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, plus sucursalele Electrica şi Hidroelectrica. O situaţie interesantă este la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, unde e de văzut dacă directorul Lucian Silaghi (ex-PNŢCD, care în 2014 a avut adeziunea la UNPR) va deveni sau nu membru PSD.

PSD-iştii vor avea şi adjuncţi la DSP (financiar), Ambulanţă (tehnic şi economic), Finanţe (două posturi), Casa Judeţeană de Pensii, ITM, Clubul Sportiv Crişul, Direcţia Agricolă, ABA (pe investiţii), Casa Corpului Didactic, Secţia Drumuri Naţionale şi CAS (economic).

UDMR, în plin avânt

Pentru UDMR, Szabo, Cseke şi Pasztor au obţinut mai mult decât oricând. Astfel, udemeriştii vor deţine şefia la Casa de Pensii, Drumuri Naţionale, Autoritatea Rutieră, CAS, Loterie, Agenţia Domeniilor Statului, Metrologie, Palatul Copiilor şi ISCIR, dar nu numai. În premieră, după 28 de ani de eşecuri, UDMR va avea şi Arhivele Naţionale, primind şi şefia ITM, oferită de Mang din motive personale. "Inspectorul-şef al ITM, Marius Rotar, a fost la PSD, dar a trecut la PNL după ce Mang s-a opus referendumului pentru unirea dintre Oradea şi Sînmartin. Acum, ca să nu-l zboare cu mâna lui, Mang a dat postul la UDMR, să-l schimbe maghiarii", susţin surse social-democrate.

UDMR se poate lăuda şi cu multe funcţii secunde grase: la DSP (director adjunct pe sănătate publică), Finanţe (adjunct şi şef la Trezorerie), Direcţia Vamală, cea Agricolă, OCPI (registrator şef, inginer şef, plus şefi de agenţii la Marghita şi Salonta), Direcţia Silvică, RAR, APIA, APM, ABA (două posturi), ITRSV, DSVSA, Poştă, Inspectoratul Şcolar, Ambulanţă (director medical) şi DJTS.

Bizar, negociatorii au stabilit şi funcţii care nu există în organigrame, de "angajat comunitatea maghiară", la instituţii precum Direcţia pentru Cultură, AJPIS ori Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Medalie de bronz

Deşi "la centru" este al doilea partid de guvernământ, ALDE a primit funcţii de şef doar peste câteva instituţii cu resurse financiare şi impact redus, iar asta pentru că împărţeala a ţinut cont de specificităţile Bihorului. "La noi UDMR conduce Judeţul, normal că a primit mai mult ca ALDE", spune una dintre surse.

Oamenii lui Traian Bodea trebuie să se mulţumească cu conducerea Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului, a Clubului Sportiv Crişul, Oficiului pentru Studii Pedologice, Agenţiei de Mediu, Îmbunătăţirilor Funciare, Ambulanţei (al cărei director, Gheorghe Pintea, fost preşedinte UNPR Bihor, a şi trecut la partidul lui Tăriceanu), AFIR şi Direcţiei Agricole.

De asemenea, reprezentanţii ALDE vor avea 6 funcţii de adjunct, la Inspectoratul Şcolar, ITM, Casa de Pensii, AJOFM, CAS, APIA şi ABA Crişuri.

Numai "responsabilităţi"

Deşi informaţiile BIHOREANULUI sunt confirmate de mai multe surse, iar redacţia deţine şi tabelul întocmit de şefii partidelor, aceştia neagă "trocul" pe scaune, pretinzând că au convenit numai care partid să "monitorizeze" fiecare instituţie. "Nu există o distribuţie pe directori, pentru că sunt funcţionari publici şi nu avem bază legală să-i schimbăm, dar cineva trebuie să vadă ce se întâmplă şi în deconcentrate, dacă aplică programul de guvernare. Asta am stabilit: o monitorizare a instituţiilor", a declarat Ioan Mang, completând: "Dacă se va schimba vreodată legea, cum se zvoneşte, atunci vom trece la aplicarea noii legi. Deocamdată îi vom păstra, dar dacă încalcă legea, dacă au ieşiri publice anormale, vom avea grijă să-i sesizăm pe cei în drept".

Preşedintele ALDE Bihor, Traian Bodea, i-a ţinut isonul: "Noi ne-am întâlnit de mai multe ori, dar ca să discutăm despre programul de guvernare şi măsurile care trebuie să le punem în aplicare. Nu au fost negocieri pe posturi. Eu nu am cum să schimb directori, fiecare aparţine de un minister şi nu am cum să ştiu decizia unui ministru, ce va face în teritoriu".

Dar cum să nu-i crezi pe politicieni, mai ales după ce atât la nivel central, cât şi la cel judeţean, instituţiile sunt aproape integral sub stăpânirea "politrucilor"?...


DE SĂMÂNŢĂ
Rămăşiţe PNL-iste

Marius Rotar, șeful ITM BihorPotrivit surselor BIHOREANULUI, împărţeala făcută în vară de şefii PSD, UDMR şi ALDE a fost cea mai "amicală", deoarece majoritatea instituţiilor au încă din 2012, din vremea USL, directori şi adjuncţi social-democraţi şi udemerişti, situaţiile în care câţiva PNL-işti au supravieţuit fiind cu totul excepţionale.

Cea mai cunoscută este la ITM Bihor, unde în 2012 funcţia de inspector şef a revenit PSD, dar ocupantul ei, Marius Rotar (foto), s-a convertit la liberalism, în condiţiile în care adjuncţi erau alţi doi PNL-işti, Nadia Racz şi Nicu Hoduţ (acesta din urmă ex-PDL).

Din 48 de instituţii din judeţ mai au şefi de la PNL încă două: Inspecţia în Construcţii (Lucian Chindlea, a cărui soartă încă n-a fost decisă), şi AFIR (unde Cristian Buzlea a fost membru PC, formaţiune devenită ALDE, care deocamdată îl păstrează pe funcţie).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Situatie
In momentul de fata, cu "Ianos cel darnic" la butoanele PSD, udemeristii isi fac nestingheriti jocurile !
Postat 11 Octombrie 2017, 18:36 de Control_Room
ticalosilor!
Unul mai ticălos decit altul. Rusine, Mang, esti o nulitate de om!
Postat 10 Octombrie 2017, 11:30 de andreimagheru
...la pomul laudat sa nu te duci cu carul!
...multe per(l)e anul acesta!Mare sculer a ajuns acest domn O-ros la ciolanul PSD-ist!A plecat Aniushka, as face un pariu la urmatorul...!In rest, noi sa fim sanatosi.
Postat 10 Octombrie 2017, 08:19 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON