URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.

I se spunea Buldozerul! Proprietarii caselor expropriate îl acuză pe primarul Ilie Bolojan că refuză dialogul cu ei şi le subevaluează proprietăţile

I se spunea Buldozerul! Proprietarii caselor expropriate îl acuză pe primarul Ilie Bolojan că refuză dialogul cu ei şi le subevaluează proprietăţile LA TRIBUNAL! Subevaluarea despăgubirilor plătite de Primărie pentru exproprierile de utilitate publică stârneşte nemulţumirea orădenilor. Reprezentanţii societăţii Informatica au contestat în instanţă, ca insuficientă, suma de 40.000 euro acordată pentru clădirea fostei vulcanizări din intersecţia străzilor Ady Endre şi Szigligeti Ede. Deşi clădirea a fost demolată deja, procesul nici n-a început...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Metoda sistematizării prin demolarea unor clădiri, abandonată după Revoluţie, a redevenit o practică sub administraţia Bolojan. Întâi au căzut pradă buldozerelor casele din calea noului drum expres, apoi imobilele din strada Oneştilor aflate în drumul spre noul cartier de blocuri, iar acum a venit rândul a încă 15 imobile care trebuie să "facă loc" noului Pod al Centenarului.

Toate cazurile s-au lăsat cu procese intentate de expropriaţii nemulţumiţi de valoarea despăgubirii primite. "Pe banii primiţi de la Primărie pentru o casă abia dacă îţi poţi lua o garsonieră", reclamă o orădeancă.

Vine demolarea!

Ilie Bolojan, primar OradeaMai binele e duşmanul binelui! Într-un oraş vechi de sute de ani, cu trama stradală evident subdimensionată pentru traficul din prezent, primarul trebuie să aibă un curaj nebun pentru a expropria imobilele ce stau în calea dezvoltării urbanistice. Iar Ilie Bolojan (foto) nu duce lipsă deloc de curaj!

Încă din primul mandat, edilul a pus să fie rase câteva case pentru a face drumul rapid, continuând cu imobilele de lângă Aquaparkul Nymphaea, cu vechile case ce îngreunau accesul spre noul cartier de blocuri din strada Oneştilor, iar săptămâna trecută a fost pusă la pământ vulcanizarea non-stop din intersecţia străzilor Ady Endre şi Szigligeti Ede, urmând ca anul viitor să mai fise rase încă 15 imobile, de pe strada Plevnei. Motivaţia este de fiecare dată aceeaşi. "Primăria uzează de exproprieri pentru că altfel nu poţi face lucrări. Interesul public primează în faţa celui privat", spune Bolojan.

Despăgubiri de formă

Depinde, însă, în ce condiţii. În câţiva ani, Primăria a acumulat zeci de procese în care proprietarii reclamă subevaluarea despăgubirilor. Primii au fost locuitorii străzii Graurilor, peste grădinile cărora trece drumul rapid. În 2014, oamenii au acuzat municipalitatea că le-a subevaluat proprietăţile, încadrându-le într-o categorie inferioară de impozitare, ceea ce le-a "ieftinit". "Pentru că unii nu am fost de acord cu evaluarea, Primăria ne-a spus să ne adresăm instanţei", declara atunci unul dintre cei 11 proprietari afectaţi, Tiberiu Bodea.

Oamenii susţin că subevaluările sunt o practică curentă. "Mi-au dat 33.000 euro pe o locuinţă cu trei camere, baie, gazul tras şi teren de 240 metri pătraţi. Cu banii aceştia abia îţi iei o garsonieră", protesta anul trecut Gheorghe Martin, proprietarul uneia dintre casele demolate de Primărie pentru a face loc sensului giratoriu şi drumului de acces din intersecţia străzii Oneştilor cu Simion Bărnuţiu. Rămas pe drumuri şi în imposibilitatea să-şi cumpere altă locuinţă, omul s-a mutat în Austria şi a dat Primăria în judecată.

"În România nu te poţi baza pe nimic!"

Nu toţi orădenii au, totuşi, tăria să lupte cu municipalitatea pentru "justa şi prealabila" despăgubire prevăzută de lege.

Maria Baniai, mama unei locatare de pe strada Plevnei"Fiica mea a primit 33.000 euro pentru o casă cu două camere şi 60 metri pătraţi de teren, când o casă la fel, pe strada Barcăului, costă 80.000 euro. Şi-a lăsat banii în bancă şi a plecat în Anglia, la muncă. Fie ce-o fi! I-a fost teamă că, dacă dă Primăria în judecată, rămâne şi fără banii ăştia. În România nu te poţi baza pe nimic!", zice Maria Baniai (foto).

Până în vara anului trecut, femeia a locuit în casa fiicei sale din strada Oneştilor, după care s-a mutat în Hidişelul de Sus. Cu despăgubirea primită de la Primărie abia dacă găsea o garsonieră în oraş...

Expertize după client

Veştile proaste se răspândesc repede! Puşi în situaţia de a fi evacuaţi pentru lărgirea străzii Plevnei la două benzi, proprietarii unor case ce urmează să fie demolate au ales de la început protestul. Oamenii au depus la Primărie o petiţie prin care se opun lărgirii străzii, reclamând municipalitatea că vrea să le subevalueze.

"Experţii Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România plătiţi de Primărie lucrează cu o marjă de eroare de până la 30% pe evaluările pe care le fac. La o casă pusă la punct, 30% poate însemna şi 50.000 euro", protestează avocata Crina Nicolaescu, ea însăşi proprietară în zonă, în numele celor afectaţi. Ea şi-a cerut deja propria expertiză ANEVAR şi aşteaptă confruntarea cu cea comandată de Primărie.

Experienţa a demonstrat că evaluatorii încearcă să-şi avantajeze clientul oferind expropriaţilor despăgubiri mai mici. "Fiecare lucrează în interesul clienţilor. Pe strada Oneştilor s-au plătit despăgubiri pentru o casă cu teren cam cât a plătit în aceeaşi zonă un dezvoltator imobiliar doar pentru un amplasament similar", susţine, la adăpostul anonimatului, un evaluator.

Inaccesibilul

Într-o încercare de a determina Primăria, dacă nu să se răzgândească, măcar să le plătească despăgubiri corecte, expropriaţii din strada Plevnei au încercat să intre în audienţă la primar. Zadarnic.

"Primarul Ilie Bolojan nu s-a prezentat la audienţă, ci a delegat-o pe doamna Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei, să preia problema noastră. S-a încercat şi abordarea directă a primarului, fără programare, dar acesta a refuzat o discuţie spunând că «nu este pregătit» şi că «are de condus o instituţie»", reclamă Nicolaescu.

Avocata spune că aceeaşi atitudine pasiv-agresivă au avut-o şi subalternii edilului. Spre exemplu, controversatul director adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiar, Cristian Popescu, i-a ameninţat că, dacă nu vor permite accesul expertului Primăriei în locuinţe, imobilele lor vor fi subevaluate. De parcă n-ar fi destulă presiune pe expropriaţi...

După ghidul notarilor

Previzibil, edilul respinge categoric toate acuzaţiile. "Am discutat cu oamenii şi le-am spus că nu mă pot exprima câtă vreme nu cunosc valoarea stabilită de expert", spune Ilie Bolojan. El consideră justificată nemulţumirea celor expropriaţi din casele în care şi-au trăit copilăria şi adolescenţa. "Nimeni nu este încântat de o asemenea operaţiune. Pe drumul expres am fost făcut în fel şi chip. I-am explicat unei doamne că nu şi-ar fi putut vinde casa la preţul oferit de Primărie. Femeia mi-a răspuns că în casa aceeea a copilărit şi a locuit toată viaţa, iar amintirile nu i le pot despăgubi", spune Bolojan.

Primarul afirmă că, în ciuda acuzelor, orădenii primesc despăgubiri corecte. "Cetăţenii nemulţumiţi ne-au dat în judecată, unii au primit cam 10%-20% în plus la despăgubiri, dar în majoritatea cazurilor instanţa ne-a dat câştig de cauză. Evaluatorii Primăriei folosesc grila notarilor". BIHOREANUL nu a putut verifica, însă, această informaţie, fiindcă Primăria nu i-a pus în timp util la dispoziţie informaţiile privind imobilele expropriate până acum.

La minimum

Oricum, argumentele edilului nu compensează drama orădenilor scoşi din case. Primăria le evaluează imobilele, le virează banii într-un cont, le dă circa 6 luni să se mute, după care le dărâmă locuinţele. Nemulţumiţii se pot adresa instanţelor, dar asta înseamnă să se mute în chirie, pentru că nu se pot atinge de bani, căci ar însemna că au acceptat "preţul", să-şi plătească alt evaluator, care să dovedească o valoare mai mare a imobilului, să se confrunte cu contraexpertiza municipalităţii şi să aştepte ani de zile o sentinţă favorabilă.

Expropriaţii din 2014, de la drumul rapid, nu au nici astăzi o sentinţă definitivă, cei demolaţi anul trecut din strada Oneştilor abia dacă au fost citaţi la primul termen, aşa că orădenii care urmează să fie scoşi din strada Plevnei ştiu că trebuie să se înarmeze cu răbdare. Într-adevăr, evaluatorii municipalităţii lucrează după grila notarilor, dar aceasta prevede doar valorile orientative minime ale proprietăţilor. Or, asta numai o justă şi prealabilă despăgubire nu este!


"Exproprierea se poate face numai pentru o cauză de utilitate publică stabilită potrivit legii, cu justă şi prealabilă despăgubire, fixată de comun acord între proprietar şi expropriator. În caz de divergenţă asupra cuantumului despăgubirilor, acesta se stabileşte pe cale judecătorească"

Codul Civil


EXPROPRIEREA "INSTANT"
Demolare pentru regenerare

Prin vocea preşedintelui executiv Ilie Bolojan, Asociaţia Municipiilor din România anunţa la sfârşitul anului trecut că va promova un proiect de lege care va face posibilă exproprierea de utilitate publică în regim de urgenţă nu doar pentru amenajarea de drumuri, căi ferate şi reţele de utilităţi, ca până acum, ci şi pentru operaţiuni de regenerare urbană.

"Din aproximativ un miliard de euro disponibili prin axa de mobilitate urbană pentru municipiile reşedinţă de judeţ, aproximativ 100 milioane euro sunt pentru regenerare urbană. Pentru a converti terenuri abandonate, zone centrale abandonate, foste zone industriale, primeşti bani europeni", justifică primarul orădean.

Exproprierea în regim de urgenţă presupune că municipalitatea va putea demola o casă pentru a face un parc fără să mai aştepte acordul proprietarilor. La fel ca în cazul orădenilor scoşi din imobile, municipalitatea le va vira banii în cont, iar nemulţumiţii care vor să conteste evaluările vor fi nevoiţi să se mute în chirie şi să aştepte ani de zile sentinţele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Vai si amar
Nimic nu e mai urat decat sa vezi oameni la 60 de ani care au descoperit GOAGLE. Si ei cauta ce vor , dar filtrarea informației e PROASTA. Da voi ce credeti ca GOAGLE asta e un fel de SMA sau CAP, COLECTIV. Suna rasist dar fiecare cu aia a lu MASA .
Postat 02 Mai 2018, 23:39 de Sandu1201
Pino
Sa nu cumva sa fii mai DEȘTEAPTĂ CA Sarca
Postat 02 Mai 2018, 23:34 de Sandu1201
Nimic nou...
... escroci au fost, escroci sunt inca, dar pot fi invinsi! Exemplu: Curtea de Apel Oradea. In sedinta publica din XX.YY.20ZZ: ,,Solutia pe scurt: Admite ca fondat recursul, modifică decizia, admite apelul, schimbă în parte sentinţa în sensul că, constată că a avut loc o încălcare a art.1 din Protocolul I al CEDO, constată că reclamanţii au dreptul la despăgubiri reprezentând valoarea la zi a imobilului în litigiu, urmând ca Primăria Municipiului Oradea să facă demersurile necesare plăţii acestora. Păstrează celelalte dispoziţii ale sentinţei."
Postat 02 Mai 2018, 15:34 de pinonel
Dada
Casele de pe barcaului demolate pt sensul giratoriu, erau ruine , si nu am văzut activitate de multi ani acolo. Sunt case de 80.000 pe barcaului, dar cu siguranță nu alea. Casă pe barcaului care acu 7 ani era scoasa la vanzare cu 120.000 , anul trecut sa vandut cu 85.000.
Postat 01 Mai 2018, 19:07 de Sandu1201
Gica contra
Sinai asta e Gica - contra. La fel a scris și despre podul de la Sorbonica. Altceva nu scrie ...Sau nu știe.
Postat 01 Mai 2018, 18:14 de titel
Bolovan!
Construieste peste cadavre! Asta e birtinezul! ... Un tipic reprezentant al statului in legatura cu cetateanul platitor de taxe si impozite. ...
Postat 01 Mai 2018, 13:24 de scortosul
Prețul pietei
Sa presupunem că oamenii nu vor bani pe proprietățile lor. Poate vor o casa identica cu aceleași utilități într-o zonă similară din oraș. Corect și cinstit ar fi sa fie despăgubiți in "natura" . Degeaba se agita unii cum că, casele acelea nu valorează mare lucru. E foarte adevărat, așa cum nici o garsoniera nu valorează 30000 de euro sau un apartament cu doua camere 50000. Dar asta e piața momentan. Bolojan sa le de-a înapoi exact ce le ia!
Postat 01 Mai 2018, 12:08 de User anonimizat
„…primarul trebuie să aibă un curaj nebun pentru a expropria imobilele ce stau în calea dezvoltării urbanistice. Iar Ilie Bolojan (foto) nu duce lipsă deloc de curaj!”
Ar fi avut curaj, dacă se întâlnea cu expropriaţii! Aşa, rămâne doar nebunia.
Postat 01 Mai 2018, 10:58 de eutanasiu
strada Speranței, la parter...
Asta pot înțelege ! Mai faci și exproprieri ! Dar despăgubirea trebuie făcută la valoarea de înlocuire ! Nu la știu eu ce evaluare ! Am avut o casă de un anumit confort, cu grădină, păi dă-mi bani să cumpăr ceva egal ! Rămân la părerea că Ilie Gavril Bolojan trebuie OBLIGAT să-și publice BULETINUL MEDICAL la zi și cel de la Clinica CFR de-acum câțiva ani, unde de altfel a cunoscut-o ! Fericirea, vreau să zic !
Postat 01 Mai 2018, 09:51 de dani-e-let
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON