URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2016, 07:34

Hoţie fără leac: Farmaciştii şi medicii care au măsluit 14.000 de reţete aveau omul lor la Casa de Sănătate

Hoţie fără leac: Farmaciştii şi medicii care au măsluit 14.000 de reţete aveau omul lor la Casa de Sănătate CURA DE ADEVĂR. Din cei 10 medici trimişi în judecată, doar patru şi-au recunoscut faptele: Ramona Şovre, Lidia Ţuţu, Elvira Nemeth şi Liviu Stamatian. Patronii Lavanda Farm, Adrian şi Laura Ciobotaru (foto), au invocat dreptul la tăcere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noi amănunte ies la iveală în cazul escrocheriei care a prejudiciat CAS Bihor cu 2,7 milioane lei printr-un circuit creat în anii 2012-2014 de patronii Lavanda Farm, soţii Laura şi Adrian Ciobotaru, cu participarea a 10 medici de familie şi a unor escroci tocmiţi ca patroni de firme fantomă.

Toţi au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, înşelăciune, evaziune fiscală şi uz de fals.

"Reţeta" era ingenioasă: farmaciile se aprovizionau fictiv cu medicamente, care apoi erau "livrate" în baza unor prescripţii medicale fictive, dar decontate la CAS Bihor pe bani adevăraţi, prada fiind în final împărţită între membrii grupării.

Întins pe 500 de pagini, rechizitoriul în posesia căruia a intrat BIHOREANUL dezvăluie că pentru a face cât mai mulţi bani doctorii au "declanşat" adevărate epidemii de boli infecţioase în comunităţile de romi, iar unii măsluiau reţete de peste un deceniu în cârdăşie cu cei doi farmacişti, care şi-au făcut "surse" inclusiv în CAS, pentru a afla din timp despre controale!

Firme paravan

DIICOT a declanşat ancheta în urma unor controale ale Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Oradea de anul trecut, când inspectorii au descoperit în actele Lavanda Farm facturi privind achiziţii de peste 1 milion lei făcute de la firme fără activitate, cu "comportament fantomă".

În timpul investigaţiilor continuate şi cu ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, procurorii au descoperit că afacerea a avut dublă miză: pe de o parte, fentarea  bugetului de stat prin deduceri ilegale de TVA, iar pe de alta creşterea artificială a stocului de medicamente a căror contravaloare a fost decontată fraudulos de CAS.

Artizanii? Patronii Lavanda Farm, Laura şi Adrian Ciobotaru, care i-au avut drept complici pe reprezentanţii firmelor fantomă - Dixina Barbeş, Ioan Bota, Sergiu Guiaş şi Paul Bărburaş - şi pe 10 medici de familie: Lidia Ţuţu, Liviu Stamatian, Oana Vereş Pop, Ramona Şovre, Larisa Dumbravă, Elvira Nemeth, Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Peto Eniko şi Darvaş Ilona.

Vânătoare de fraieri

Care a fost modul de operare? Conform rechizitoriului, în anii 2012-2014, soţii Ciobotaru i-au convins pe Ioan Bota şi Sergiu Guiaş să găsească firme cu profil farmaceutic sau persoane cu o situaţie materială precară care, contra cost, să accepte să preia pe numele lor firme fantomă şi să genereze facturi fictive privind aprovizionări de medicamente. Aşa au apărut în schemă Dixina Barbeş şi Paul Bărburaş şi firmele Farmacia Roza, Alisma Farm, Annet Farm, Azram Pharm şi Chamilla. Lui Guiaş, de pildă, pentru a prelua Chamilla şi Alisma Farm, i s-au oferit iniţial 5.000 euro, suma fiind majorată ulterior la 20.000 euro.

"Patronii" primeau liste cu medicamentele pe care trebuiau să le treacă în facturi, contravaloarea produselor le era achitată în contul firmelor paravan, de unde ajungeau înapoi la şefii Lavanda Farm, minus un comision de 10% din valoarea facturilor emise. "Relaţiile dintre aceste societăţi şi beneficiarii facturilor fictive erau reprezentate de către Bota Sergiu. Banii erau aşezaţi într-un rucsac şi înapoiaţi Laurei Ciobotaru", spun procurorii.

Comisioane pentru doctori

Cea mai anevoioasă parte a anchetei a fost dovedirea medicilor implicaţi în fraudă. Până să contureze dimensiunile escrocheriei, investigatorii au audiat peste 8.000 de persoane din toate colţurile judeţului şi au verificat 41.782 de reţete decontate de farmaciile Lavanda Farm în ultimii trei ani. Unii martori au fost audiaţi în propriile locuinţe, alţii au fost transportaţi cu microbuze la Oradea şi înapoi în localităţile de domiciliu.

Verificările au scos la iveală că 13.444 reţete decontate de CAS lanţului Lavanda Farm erau frauduloase, iar "pacienţii" - 3.122 de copii şi pensionari - fuseseră "îmbolnăviţi" de medici doar în acte. Patroana Laura Ciobotaru le plătea doctorilor între 10-20 procente din contravaloarea medicamentelor dacă cereau cash, ori chiar 50% dacă accepta plata în produse.

Compensate doar pentru ei

Unii medici eliberau reţete fictive imediat după consultaţiile reale acordate unor pacienţi, pe care îi trimiteau să-şi cumpere medicamente spunându-le că nu pot beneficia de compensări. Apoi, completau pe numele lor noi reţete, de astă dată gratuite ori compensate, pe care le trimiteau spre "decontare". De pildă, o pensionară din Şuncuiuş, M.I., suferindă de ficat şi inimă, îşi lua reţetele de la medicul Lidia Ţuţu, dar rar cu compensare, doctoriţa spunându-i că medicamentele nu fac parte din categoria celor decontate. În 2014 i-a prescris doar două reţete compensate, însă în paralel a întocmit alte trei fictive, cu compensare, pentru aceleaşi medicamente, pentru care CAS a decontat 886 lei.

Anchetatorii au descoperit între altele şi o pensionară din Lugaşu de Jos pe care, în perioada 2013-2014,  doctoriţa Nemeth Elvira a "tratat-o" pentru cardiopatie ischemică cronică, hipertensiune arterială esenţială, spondiloză, gastrită, duodenită, deşi în realitate femeia nu avea nicio asemenea afecţiune. "Menţionez că nici în 2014, nici în 2013 nu am fost la medicul de familie", a declarat femeia. O alta, tot din Lugaş, a aflat de la procurori că fiul ei a fost tratat de gastrită, duodenită, dermatită, faringită şi amigdalită, deşi în realitate copilul n-a avut nicio problemă de sănătate.

Trichineloză, dar să ştim şi noi

Lista continuă cu mii de persoane din coloniile de romi din Ineu, Sînmartin, Tinca, Dobreşti şi Tileagd, pe numele cărora medicii au eliberat reţete fără ca acestea să fi fost vreodată în cabinetele lor. Şocant e că cel puţin 100 de localnici din Lugaş aflaţi pe lista de pacienţi a doctoriţei Peto Eniko, cea mai prolifică "fabricantă" de reţete, au fost "îmbolnăviţi" de trichineloză, fără ştirea lor, luni de zile!

Pentru a nu se afla de falsuri, doctoriţa ajunsese chiar să-i interzică propriei asistente să intre în cabinet în timpul consultaţiilor. "Întrebată de pacienţi «de ce nu sunt prezentă în cabinet?» răspunsul era că nu mi se permite de către medic, eu rămânând în timpul consultaţiilor în sala de tratament", a mărturisit asistenta.

Fişe "curăţate"

Probele strânse arată că afacerea cu reţete fictive nu s-a derulat doar în perioada 2012-2014, unii medici măsluind prescripţiile în favoarea patronilor Lavanda Farm încă din 2003. O dovadă a venit din partea unei angajate a soţilor Ciobotaru, asistent farmacist, care "a arătat metodele de fraudare a CAS Bihor utilizate în perioada 2003-2005 de inculpaţi, perioadă în care au decontat în fals reţete fictive emise de medicii Stamatian Liviu şi Dumbravă Larisa Mihaela".

Odată cu procesul intentat, anchetatorii au cerut anularea tuturor reţetelor falsificate şi ştergerea menţiunilor fictive din fişele medicale ale pacienţilor şi din sistemul informatic al CAS Bihor, operaţiuni care, la fel ca şi investigaţia, vor costa alţi bani, motiv pentru care au dispus ca, odată cu plata prejudiciului calculat, protagoniştii fraudei să fie obligaţi să achite şi cheltuieli judiciare de 1 milion lei. Frăţeşte, evident, la fel cum s-au împărţit şi pe banii "furaţi"...


PROPTE LA CAS
"O să-i las un pachet"

Deşi DIICOT nu a reuşit deocamdată să probeze implicarea vreunui angajat al CAS Bihor în fraudele Lavanda Farm, rechizitoriul dezvăluie că patroana lanţului avea relaţii strânse cu unul dintre aceştia, Liviu Ienciu. Relevante sunt mesajele dintre Laura Ciobotaru şi doctoriţa Nemeth Elvira, interceptate pe 4 octombrie 2014. "Îs cu Ienciu", îi transmitea patroana medicului, liniştind-o că "Nu vine la noi săpt. viit.!!!" (n.r. - controlul CAS). Doctoriţa i-a răspuns imediat: "OK, află toate detaliile, am înţeles că merg la Peştiş şi alte locuri", iar farmacista a informat-o: "Control la farmaciile 3 Oradea, dnul Ilea zona de Nufărul l-a sunat pe Cergou în prezenţa mea şi a întrebat direct de mine!!!! Nu vine la noi!". În plus, angajatul CAS "o zis că mă va anunţa dacă vom fi noi sau cel puţin eu!! Şi că se va programa el să vină şi să nu-mi fac griji". Urmarea? Nemeth a transmis că nu rămâne datoare: "OK, dar să te anunţe te rog şi la mine dacă vine. O să-i las eu un pachet la tine pt el", iar Ciobotaru a aprobat-o: "Bine. Lasă că aşa este frumos şi o să-i pice şi lui bine... numai să aibă grijă de noi".

Tot în octombrie 2014, Ciobotaru a fost interceptată vorbind cu doctoriţa Ramona Şovre, şi tot despre "sursa" din CAS: "Ăsta ştii că io-l mai chem din când în când pe la mine. Înţelegi? Mai aflu câte una-alta. Mi-o zis că săptămâna viitoare s-or pus pe control şi mi-o zis unde pleacă. L-am pus să se intereseze la cine pleacă. Mi-o zis nişte farmacii, na... Mi-o zis: «Da’ nu-ţi fă probleme, că...». Ăsta care programează controalele el îl pune, ştii?"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON