URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2019, 08:04

Grădina defectă: Ajunsă în stare deplorabilă, Grădina Zoologică din Oradea s-ar putea muta la Săldăbagiu (FOTO)

Grădina defectă: Ajunsă în stare deplorabilă, Grădina Zoologică din Oradea s-ar putea muta la Săldăbagiu (FOTO) ŢEAPĂ! Considerată una dintre cele mai moderne din ţară, Zoo Oradea s-a distrus în doar câţiva ani de la reabilitare. Automatul cu hrană pentru animale e stricat, aşa că vizitatorii bagă degeaba bancnote în el, împrejmuirea din sticlă a ţarcurilor pentru animalele mari e crăpată, iar din ecranele touchscreen au mai rămas doar suporţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Schimbarea şefilor, bucuria nebunilor! Conducerea Administraţiei Domeniului Public Oradea l-a concediat degeaba în 2017 pe administratorul Grădinii Zoologice, Bimbó Szuhai Tibor. Acum, locul arată la fel de prost. Vizitatorii plătesc 18 lei pe un bilet de intrare "întreg" ca să vadă automate defecte, geamuri crăpate şi tencuieli căzute.

"Anul trecut Grădina Zoologică a fost vizitată de peste 130.200 persoane, cu 13% mai mulţi decât în 2017", spune mândru directorul ADP, Liviu Andrica. Ceea ce nu înseamnă, însă, că le-a şi plăcut ce-au văzut...

Leul slab

În primul weekend din luna aceasta, un orădean a postat pe Facebook o fotografie a leului Ţuţu, culcat în iarbă, cu oasele ieşindu-i prin piele. "Azi am fost în vizită la Grădina Zoologică şi am rămas uimit cum arată acest leu mascul. Vi se pare normal să i se vadă oasele?", a scris omul pe grupul Protecţia Animalelor Bihor.

Imaginea "regelui junglei", scheletic şi apatic, a revoltat internauţii. "Degeaba s-a reînnoit acel zoo, animalele tot sunt neîngrijite", a reclamat unul. Criticii nu s-au calmat nici după ce conducerea ADP a anunţat pe pagina de Facebook a Zoo că, bătrân de 14 ani, leul suferă de o coxartroză care îl face să şchiopăteze şi de o afectare a dentiţiei care îi îngreunează hrănirea. Ceea ce e adevărat, dar putea fi măcar mutat într-un spaţiu retras, ca să-şi ducă restul zilelor demn, ferit de ochii curioşilor. A rămas însă la vedere, ca toate celelalte probleme...

"Arată deplorabil"

Redeschisă publicului în iunie 2013, după doi ani de reabilitare, Grădina Zoologică nu arată de parcă ar fi înghiţit 19,4 milioane lei din fondurile municipalităţii şi Ministerului Mediului.

În 2017, BIHOREANUL arăta că sistemul de turnicheţi de la intrare era deja nefuncţional, gardurile rupte, iar împrejmuirea din sticlă de la ţarcurile cu tigri, lei, babuini şi capibara sparte. În plus, sistemul de sunet ambiental de "sălbăticie" era nefuncţional, iar monitoarele touchscreen pe care vizitatorii ar fi trebuit să poată căuta informaţii lipseau cu desăvârşire.

În scandalul care a urmat, administratorul Zoo, Bimbó Szuhai Tibor, a fost demis de directorul ADP, ca principal vinovat. "Sunt perfect de acord, Zoo arată deplorabil", spunea atunci Liviu Andrica. Atât doar că şi azi e la fel.

Defect!

Neregulile încep de la intrare. "POS defect!", scrie pe o hârtie lipită pe un perete din sticlă, aşa că e musai să ai cash pentru plata biletelor. Oricum, biletele nu ţi se dau, ci le ridici doar la plecare. "Rămân la mine, ca să vi le pot da la ieşire, pentru că nu merg turnicheţii", explică taxatoarea.

Înăuntru, atmosfera nu e cu nimic mai bună. Sistemul de sunet ambiental este tot defect, aşa că-i suplinit de croncănitul ciorilor. Apoi, vizitatorul care intră în capela construită de contele Rhédey Lajos, cel care a donat oraşului parcul englezesc din care face parte Zoo, este asaltat de muşte zumzăitoare. Concepută ca o ruină artificială, capela a devenit una reală după 6 ani de la reabilitare. Zidăria e îmbibată cu apă, pereţii au crăpături, iar tencuiala cade.

"Mi-a luat banii degeaba"

Spaţiile animalelor arată neîngrijit. Geamurile din sticlă de la reptile şi feline sunt atât de murdare încât abia pot fi distinse, iar cele de la animalele mari sunt sparte pe interior şi exterior de parcă unele sălbăticiuni ar fi vrut să iasă şi altele să intre.

Vizitatorii se apropie precauţi, chiar dacă geamul este triplustratificat. Nu se ştie dacă vreun locatar nu vrea să iasă la vânătoare. De altfel, dacă ar dori, suricatele ar şi putea. Profitând de lipsa unei bucăţi din acoperitoarea gardului, rozătoarele se caţără pe el la întâlnirea cu vizitatorii. Obişnuite cu oamenii, vin la garduri după mâncare. O primesc, însă, numai dacă vizitatorii au adus de acasă. Automatul cu "grăunţe" pentru capre şi cai este defect. "Mi-a luat banii degeaba", zice o mamă.

Zoo fără doctor!

Judecând după propria autorizaţie, Zoo funcţionează pe lângă lege, fiindcă de câteva luni nu are veterinar. Animalele par bine hrănite, dar sunt vulnerabile. Cum la 740 de exemplare există doar 20 de muncitori împărţiţi în ture de 8 ore, aceştia au doar câteva minute pe zi pentru hrănirea, adăparea şi examinarea lor, plus curăţarea adăposturilor.

În lipsa unui ochi avizat, orice boală poate degenera, aşa cum s-a întâmplat cu leul Ţuţu, a cărui coxartroză nu a fost depistată din timp. Poate şi cu puiul acestuia, Moja, mort în 2016, la numai un an, în urma unei operaţii.

Veterinarii fug de Zoo. ADP are un singur post atât pentru Grădina Zoologică, cât şi pentru Adăpostul Grivei, iar cum aici principala activitate este eutanasierea câinilor, profesioniştii refuză să îşi înmoaie parafele în sânge. "Câinii care nu sunt adoptaţi pot fi eutanasiaţi după 14 zile", explică un cunoscător. După Cosmin Şimonca, veterinarul condamnat la 7 luni de închisoare cu suspendare şi interdicţia de a profesa, de îngrijirea animalelor s-a ocupat Benyovszki Sándor, urmat anul trecut de un tânăr care a rezistat doar 6 luni. De luna trecută, postul e vacant...

"Nu vin firmele..."

Liviu Andrica, director ADP OradeaÎn ciuda evidenţei, directorul ADP zice că situaţia Zoo s-a îmbunătăţit după înlocuirea fostului administrator. "Au fost reabilitate gardurile, acoperitoarele şi ţarcurile, am pus gărduleţe ca să nu se apropie vizitatorii de gratii, pentru că maimuţa capucin le-a spart deja 7 telefoane, am asfaltat alei, am cumpărat tractor cu remorcă şi am plantat 900 de paltini şi sute de flori", spune Liviu Andrica (foto).

Problemele semnalate de BIHOREANUL în 2017 sunt însă aceleaşi. "Într-adevăr, turnicheţii de la intrare mai au probleme. Au fost ţinuţi în ploaie la reamenajarea Zoo", recunoaşte directorul, adăugând că ADP caută o firmă care să întreţină sistemul atât aici, cât şi la ştrandul Ioşia.

Tot după meşteri aşteaptă şi pereţii crăpaţi. "Nu vin firmele la licitaţie, iarna că-i prea frig, vara că-i prea cald". În ce priveşte sistemul audio ambiental şi automatele de hrănire a animalelor defecte, directorul susţine că e o întâmplare, fiindcă "de obicei merg".

Andrica spune că a făcut şi concurs pentru angajarea unui medic. "De la 1 iulie vom avea veterinar. Ne-a fost greu să găsim. Majoritatea sunt specializaţi pe câini şi pisici, iar noi vrem mai mult!".

Vor s-o mute!

În ciuda promisiunilor, e greu de crezut că Zoo se va schimba radical în lipsa unor investiţii masive. De altfel, şeful ADP chiar ia în calcul relocarea ei. "O grădină modernă e mai mult decât o expoziţie de animale. Bine ar fi să o mutăm într-o pădure, unde să existe şi un parc de aventură, o zonă de agrement sau un ştrand".

Andrica a găsit la Săldăbagiu de Munte 300 hectare de pădure în proprietatea oraşului şi nu exclude valorificarea lor. "Spaţiul e generos, amplasamentul nu este chiar la şoseaua principală, iar orădenii ar avea unde să iasă din oraş pentru o zi".

Până atunci mai este însă mult, iar remedierea defectelor Grădinii Zoologice n-ar trebui să aştepte până la relocare sau la demiterea încă unui şef...


CONCEDIAT DEGEABA!
Despăgubiri pentru Bimbo

Tibor Bimbo Szuhai, fost director Zoo OradeaConcediat în august 2017 în urma dezvăluirilor BIHOREANULUI despre neregulile de la Zoo, fostul administrator  Bimbó-Szuhai Tibor (foto), acum director adjunct la ADI Ecolect, din subordinea Consiliului Judeţean, şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului, a câştigat procesul intentat ADP. Curtea de Apel Oradea a dispus anularea desfacerii contractului individual de muncă, plata salariilor neîncasate şi a unor cheltuieli de judecată de 7.140 lei.

Potrivit directorului Liviu Andrica, Bimbó nu a cerut revenirea pe post, iar ADP Oradea s-a achitat de toate obligaţiile. "Am plătit tot. Ne bucurăm că oameni plecaţi de la Zoo au ajuns la conducerea unor instituţii importante ca Aeroportul sau Ecolect", spune el ironic. Din păcate, simpla demitere a administratorului n-a însemnat şi înlăturarea deficienţelor de la Zoo...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Imobiliare
Suspecta starea in care a ajuns gradina ZOO dupa acele investitii. Sa nu uitam ca totusi e condusa de ADP, adica de primarie (daca era in subordinea CJ, intelegeam). Si mai suspecta e intentia de a o muta in afara orasulu, acum cand in zona dezvoltatorii construiesc in draci. Sa fie prima? Sa fie ared?
Postat 29 Iunie 2019, 09:23 de oradeanbihor
Urasc...
... vanatoarea, gradinile zoologice, dresurile de animale, corridele...
Postat 28 Iunie 2019, 08:02 de AnaConda
end
Dupa gradina zoologica, aeroportul devine si el o epava. Sper sa nu mai avem vreun bimbo pe la vreo alta institutie din Bihor. Nu de alta, dar acesti bimbo au demonstrat ce "competente" au si ne-am saturat !
Postat 27 Iunie 2019, 12:01 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON