URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2018, 08:01

Grădina de... import: Mai bine de jumătate din "producătorii" agricoli din Bihor sunt, de fapt, bişniţari de marfă cumpărată en-gros

Grădina de... import: Mai bine de jumătate din 'producătorii' agricoli din Bihor sunt, de fapt, bişniţari de marfă cumpărată en-gros STRICĂ PIAŢA! Producătorii adevăraţi spun că bişniţarii le distrug afacerea. "Vând mai ieftin, prostind lumea, şi strică piaţa. Clienţii înşelaţi merg apoi în supermarket şi iau legume la fel de proaste, dar mai ieftine", răbufneşte un agricultor. Săptămâna trecută, inspectorii Direcţiei Agricole au scos din piaţă un localnic din Paleu care, cu certificat de producător, revinde roşii, dovlecei şi fasole verde aduse din piaţa de gros. Grădina proprie avea mai mult buruieni!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când se falsificau hainele şi parfumurile, cumpărătorii mai înghiţeau hapul. Dar acum se falsifică şi mâncarea! Fermierii din pieţele bihorene spun că majoritatea posesorilor de certificate de producător sunt, în realitate, doar comercianţi.

"Sunt mai mulţi bişniţari decât producători pe bune. Omul cumpără cireşe, castraveţi sau dovlecei crezând că-s de la ţară, fără să ştie ce duce la copii", zice un producător. Iar controalele făcute în ultima lună de inspectorii Direcţiei Agricole Bihor le confirmă spusele!

Producători din... en-gros 

Primarilor din Biharia, Borş, Paleu şi Nojorid le-a trecut glonţul pe la ureche. Edilii au scăpat în ultima lună de amenzi între 15.000 şi 22.500 lei doar pentru că, pe noua lege, inspectorii Direcţiei Agricole au fost obligaţi să le încheie procese-verbale de prevenţie. "Vom continua verificările certificatelor de producător, iar dacă neregulile se menţin, le vom da şi amenzi", ameninţă şeful Direcţiei, Nicolae Hodişan (foto).

Inspectorii agricoli şi cei ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au verificat în ultima lună producătorii care desfac în pieţe din Bihor legume, fructe, produse lactate şi apicole, iar rezultatele sunt şocante. "O bună parte dintre deţinătorii de certificate de producător vindeau, de fapt, legume şi fructe cumpărate din piaţa en-gros", spune Hodişan. Deocamdată, au scăpat cu avertisment, dar data viitoare vor lua amenzi usturătoare...

Nu te lăsa înşelat!

Nu trebuie să fii inspector ca să realizezi că jumătate din marfa "sănătoasă", "ecologică", vândută în pieţe ca produsă natural, este în realitate produsă pe scară industrială în străinătate. "Când vezi roşii identice ca formă şi culoare, morcovi spălaţi şi categorizaţi, pătrunjei în lădiţe de serie sau cartofi însăcuiţi ca în magazine, chiar dacă vânzătorul are certificat de producător, e clar că nu vin din grădini locale", explică şeful Direcţiei Agricole.

Cei care îşi fac cumpărăturile din aceeaşi piaţă se pot dumiri uşor. "Pe producătorii adevăraţi îi recunoşti uşor, că stau vara la mesele care peste iarnă sunt goale. Vin sezonier, au numai două - trei produse, vând câteva ore pe zi, după care merg înapoi la udat, săpat sau recoltat", spune un fermier. Cei care vând permanent produse variate şi arătoase numai producători nu sunt...

Certificat pe prietenie

Cel mai bun exemplu este al unui deţinător de certificat de producător din Paleu, prins miercurea trecută în Piaţa Rogerius cu roşii, dovlecei şi fasole verde din "grădina proprie"... West Market. "Judecând după aspect, era limpede că legumele numai de la ţară nu erau. Am verificat împreună cu reprezentanţii Primăriei comunale gospodăria din Paleu şi am descoperit în grădină câteva plăntuţe de fasole care abia se vedeau de buruieni", povesteşte directorul.

Hodişan spune că atestatele de producător se dau mult prea uşor. "Certificatul îl eliberează agentul agricol, dar de răspuns răspunde primarul. Niciunul nu se omoară cu verificări, că unul îi este vecin, altul i-a arat terenul... La ţară le e mai greu să refuze".

Viceprimarul de Paleu, Szebeni Alexandru (foto), zice că şi-a învăţat lecţia. "Eu nu plătesc pentru nimeni amendă de 15.000 lei. Omul a primit certificat de producător fiindcă semănase legume. Că a pus pe masă în Oradea şi morcovi din Ungaria, eu n-am cum să-l verific din Paleu. I-am anulat certificatul de producător. Vom face controale şi la fel vor păţi toţi care nu au culturi", zice Szebeni.

Doar 8 din 150!

La fel se întâmplă şi în cazul produselor lactate şi apicole. Pentru a se pune bine cu localnicii, primarii le completează în certificatul de producător şi produse precum brânză, smântână, miere, varză murată etc. Ordinul 111/2008 al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor prevede însă expres că producătorii pot vinde doar către centre de colectare.

Pentru a ajunge în pieţe cu produse "finite", trebuie să se înregistreze ca PFA, întreprindere individuală sau SRL, să fie controlaţi periodic de inspectorii sanitar-veterinari şi să vândă doar fiscalizat. "Am verificat peste 150 vânzători în pieţele din Bihor. Cel mult trei erau în regulă la produsele lactate şi cam cinci la cele apicole. Când le-am spus că sunt pasibili de amendă, ne-au arătat certificatele de la primării eliberate abuziv", spune Hodişan.

Pe de o parte, aceşti vânzători concurează neloial producătorii fiscalizaţi, iar pe de alta scapă controlului, periclitând sănătatea cumpărătorilor. "La Hidişel, Girişu de Criş şi în alte locuri izolate există stâne fără sursă de apă potabilă. Nu avem nicio garanţie că apa folosită nu e plină de nitriţi, că vasele sunt spălate cum trebuie sau că tifonul folosit la brânză nu era plin de muşte", zice directorul.

"Este o prostie!" 

Cum nu aveau voie să scrie în certificate produse procesate, au fost sancţionaţi - deocamdată cu avertismente - primarii Bátori Géza (foto) din Borş, Nagy Gizela din Biharia şi Teodor Baba din Nojorid.

Dacă acesta din urmă a cerut deja Serviciului Agricol al Primăriei efectuarea de controale pentru a retrage certificatele de producător eliberate abuziv, edilul din Borş are o părere nuanţată. "Verificăm producătorii ca să aibă cultura din care vând, să ţină carnet de producător, dar ce se întâmplă acum este o prostie. La noi se face de sute de ani varză murată şi se vinde în pieţe. De acum nu mai este voie, ca să cumpere omul din magazin, de import", reclamă Bátori.

Potrivit spuselor lui, acesta ar fi motivul pentru care numărul producătorilor agricoli din comună e în continuă scădere. "În fiecare an dispar cam 10% din producători. Nu mai merită să lucrezi. Doar reguli şi controale!... Mai bine te angajezi în fabrică. Nu munceşti în soare, nu te stresezi şi îţi iei mâncare din supermarket, ca toată lumea", zice primarul cu obidă. Până la urmă, se pare că acesta e viitorul, dar şi din cauza falsificatorilor...


SE DISTRUGE!
Gunoaie pentru masă

Controalele Direcţiei Agricole au scos la iveală nereguli nu doar în pieţele din oraş, ci şi în cea de gros, West Market, considerată un standard de calitate. "Am trimis la distrugere foarte multă marfă neetichetată ori care nu corespunde standardelor de comercializare", spune directorul Nicolae Hodişan.

Inspectorii au expediat la neutralizare 3,1 tone de pepene verde şi 1,5 tone de pepene galben adus din Grecia, cu pete de mucegai şi zone moi. La fel, au fost retrase de la comercializare 6 tone de ceapă din Polonia cu miros de fermentaţie şi 2 tone de tomate în alterare. Hodişan spune că altfel, cel mai probabil aceste alimente ar fi ajuns în pieţe la preţuri reduse, "de promoţie".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ce oameni
voi chiar sunteti dusi cu pluta doar acum ati aflat asta ca multi nu sunt producatori sau chiar daca au solarii produc 2 randuri restu le cumpara din magazin de ce nu verificati producatorii efectiv pe teren sa vedeti care ce planteaza?? e greu tare pentru voi. cat despre sefii din piete normal ca le convine ca au mesele date alfel ar ramane fara clienti.
Postat 14 Iunie 2018, 09:18 de oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON