URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2010, 08:40

Ginecolog cu coasa

Ginecolog cu coasa GINECOLOG CU DISPENSĂ. Medic pediatru la bază, Horia Olah (în foto ca voluntar al Lions Club) a devenit specialist în ginecologie graţie unei dispense de vârstă, începându-şi specializarea mult după ce a împlinit 35 de ani. Ulterior, s-a învârtit de un post la Maternitatea Oradea, prin clasica metodă a integrării clinice, deoarece era deja cadru universitar, făcut peste noapte de fostul decan de la Medicină Mircea Ifrim. La Maternitate, Olah a prestat vreme îndelungată ca specialist de planing familial, iar apoi a devenit medic primar de obstetrică ginecologie graţie prieteniei cu unul dintre dinozaurii Maternităţii, Doru Crăiuţ
Ginecolog cu coasa GINECOLOG CU DISPENSĂ. Medic pediatru la bază, Horia Olah (în foto ca voluntar al Lions Club) a devenit specialist în ginecologie graţie unei dispense de vârstă, începându-şi specializarea mult după ce a împlinit 35 de ani. Ulterior, s-a învârtit de un post la Maternitatea Oradea, prin clasica metodă a integrării clinice, deoarece era deja cadru universitar, făcut peste noapte de fostul decan de la Medicină Mircea Ifrim. La Maternitate, Olah a prestat vreme îndelungată ca specialist de planing familial, iar apoi a devenit medic primar de obstetrică ginecologie graţie prieteniei cu unul dintre dinozaurii Maternităţii, Doru Crăiuţ
Ginecolog cu coasa DE LA ŢARĂ. Florentina Covaciu a plecat din Bălnaca pe picioare, având încredere în medicul care a ajutat-o să-şi aducă pe lume copilul. Din cauza unei greşeli care putea fi evitată, femeia de 36 de ani s-a întors printre ai ei în sicriu. "Dacă nu era ţigancă, poate şi doctorul avea mai multă grijă", spune mama ei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operaţia a reuşit, dar pacientul a murit. Aceasta ar fi concluzia pe care autorităţile sanitare se pregătesc s-o tragă în cazul Florentinei Covaciu, o femeie de 36 de ani care a murit pe 24 februarie în urma unui banal raclaj la Maternitatea Oradea. Tragicul eveniment ascunde însă o neglijenţă criminală, pe care atât conducerea Maternităţii cât şi cea a Direcţiei de Sănătate Publică încearcă s-o îngroape odată cu victima.

Adevărul este altul: femeia n-a murit pentru că n-ar fi avut zile, cum spun medicii de obicei, ci pentru că propriul ei ginecolog şi-a depăşit competenţele, administrându-i singur anestezia, fără nicio examinare prealabilă. Iar apoi, fiindcă se grăbea la o sindrofie medicală, a abandonat-o pe patul de spital, în grija celorlalte paciente din salon, fără să-i asigure o minimă supraveghere de specialitate care i-ar fi asigurat supravieţuirea.

În final, inima doamnei Covaciu s-a oprit. În urma ei au rămas doi copii neputincioşi şi un soţ prea sărac ca să lupte pentru ca vinovaţii să fie traşi la răspundere şi să ajungă unde ar merita.

07 covaciu.jpgO operaţie banală

Florentina Covaciu (foto) a fost internată la Maternitate pe 22 februarie, de către ginecologul Horia Olah, cu diagnosticul polip endocervical şi tulburări de ciclu menstrual. "N-a fost niciodată bolnavă. Decât problema asta cu burta. Şi s-a dus la domnul doctor Olah, că a născut cu el şi avea încredere", povesteşte soţul ei.

Două zile mai târziu, medicul a decis să-i facă un raclaj uterin, pentru a-i extirpa ţesutul bolnav. Intervenţia, una absolut banală, după cum spun toţi specialiştii, Olah a făcut-o singur, fără anestezist, ajutat doar de Maria Leucuţa, asistentă pe secţia OB IV. Asta cu toate că, potrivit legii, protocoalelor terapeutice şi regulamentului intern al spitalului, anesteziile, atât în cazul naşterilor, al urgenţelor, cât şi al raclajelor sau altor operaţii, se face numai de către un medic specializat pe acest domeniu.

Resuscitare cu apă

De ce nu a chemat Olah anestezistul, nu e clar. Surse din spital spun că nu e singurul care procedează în acest fel, mulţi ginecologi preferând să lucreze nestingheriţi în cazul operaţiilor minore, pentru a nu împărţi "atenţiile" cu alţi confraţi. Potrivit aceloraşi surse, Olah mai avea cel puţin încă un motiv: se grăbea să plece deoarece fusese invitat la un simpozion medical.

În mod normal, adică dacă operaţia ar fi fost făcută ca la carte, chirurgul nici n-avea de ce să rămână. Intervenţia se încheiase bine, iar cum în cazul raclajelor anestezicul este uşor, pacienta trebuia să se trezească în câteva minute. Însă în acest caz, la 15 minute după intervenţie, Florentina Covaciu se afla încă sub efectul sedativelor, motiv pentru care asistenta l-a şi chemat de urgenţă pe doctorul Olah să se întoarcă.

07 Radu Covaciu_1.jpgGinecologul a venit, dar din nou a procedat incorect. "A stropit-o cu apă pe faţă pe nevastă-mea, şi s-a trezit", descrie Radu Covaciu (foto) "laborioasa" manevră de resuscitare efectuată de Olah. Imediat după trezire, femeia nu a dat semne că i-ar fi rău. Doctorul a consultat-o, iar cum semnele vitale păreau în regulă, a plecat din nou, lăsând vorbă asistentelor să-şi vadă de treburi, pentru că nu au de ce să-şi mai facă probleme.

O jumătate de oră mai târziu, însă, s-a produs tragedia. Femeia a început să vomite, iar după încă 10 minute a intrat în stop cardio-respirator. "Am strigat după asistente, că nu era nimeni lângă ea s-o îngrijească. Da' a mai suflat o dată şi gata... Au venit nişte medici, i-au băgat un tub pe gât. Nu mai ştiu apoi ce s-a întâmplat, pentru că pe mine m-au scos afară. După un timp a ieşit o asistentă plângând şi mi-a spus că Florentina a murit. Ar trebui să fac ceva, să mă judec cu ei, da' n-am bani de aşa ceva. Am rămas singur, cu doi copii...", zice îndurerat bărbatul.

Moarte suspectă

Specialiştii consultaţi de BIHOREANUL arată că ginecologul a greşit de două ori: şi-a depăşit competenţele pentru că a realizat o intervenţie chirurgicală de unul singur, fără anestezist, iar apoi a stăruit în greşeală, privându-şi pacienta de o supraveghere de specialitate şi făcându-i o resuscitare demnă de un amator luat de pe stradă.

"O manevră elementară ar fi fost să-i dea pacientei oxigen. Să-i pună o mască de oxigen şi să cheme medicii de gardă", a explicat pentru BIHOREANUL, sub protecţia anonimatului, un doctor specializat în anestezie şi terapie intensivă. Medicul este convins că moartea femeii a fost provocată de o supradoză de anestezie, însă cauza exactă se va şti doar după analizele de laborator dispuse de medicii legişti.

Culpă ascunsă la anunţuri

Rezultatele sunt aşteptate şi de procurorii Parchetului Bihor, care au demarat deja investigaţiile pentru "moarte suspectă". Investigaţiile lor depind însă de concluziile anchetelor medicale. "Noi nu ne putem pronunţa într-un caz de malpraxis dacă nu avem vreo probă în acest sens din partea comisiilor medicale", explică purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Dorel Moţiu.

Dar, de pildă, comisia disciplinară instituită de conducerea Maternităţii s-a şi dovedit deja o glumă proastă şi cinică. Şeful comisiei, doctorul Doru Crăiuţ, este nimeni altul decât şeful secţiei OB IV, unde lucrează doctorul Horia Olah şi unde s-a petrecut moartea femeii. Oricum, deocamdată, prudenţi, medicii din această comisie s-au pronunţat doar asupra părţii chirurgicale a intervenţiei, fără să spună un cuvânt despre anestezie. "Nu s-au identificat abateri de la procedurile de diagnostic şi tratament specifice unităţii", se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercurea trecută, suspect de repede, când ancheta e departe de final, de şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Marius Pîrcioagă.

Că lucrurile nu stau aşa, o recunoaşte până şi directoarea Maternităţii, Liana Antal, într-un alt comunicat, însă unul netransmis presei, de unde ar fi ajuns la cunoştinţa opiniei publice, ci ascuns cu grijă la rubrica de anunţuri de pe portalul spitalului, pentru a nu crea valuri. Potrivit comunicatului, ca urmare a evenimentului, managerul Liana Antal a emis o notă internă prin care le reaminteşte ginecologilor obligaţiile ce le revin "în privinţa respectării competenţelor profesionale şi a colaborării cu medicii din specialităţile conexe". Altfel spus, o recunoaştere indirectă tocmai a faptului că ginecologul Olah nu "colaborase" în cazul Florentinei Covaciu cu niciun anestezist, ci a ucis-o de unul singur.

Răspundeţi!

În respectiva notă internă, Antal le atrage atenţia ginecologilor că "nerespectarea obligaţiilor de mai sus, precum şi a celor stabilite prin norme legale, asumate prin contractul individual de muncă şi prin fişa postului, atrage răspunderea medico-legală şi disciplinară a persoanei în cauză".

Pe româneşte, manageriţa spune de fapt că ginecologii nu pot lucra de capul lor şi nici să "calce" pe specializarea altora, deoarece regulamentul de organizare şi funcţionare a spitalului specifică explicit, în fişa posturilor, competenţele medicilor şi asistentelor în funcţie de specializări. Adică ginecologii nu pot face anestezii cum nici anesteziştii n-au dreptul să pună mâna pe ustensilele chirurgicale. De altfel, anesteziştii sunt planificaţi, zilnic, câte unul pe fiecare tip de intervenţie care s-ar putea ivi în timpul programului lor de lucru: unul la sala de naşteri, altul la urgenţă, un al treilea la raclaje şi alte operaţii minore. Tocmai pentru ca, în cazul unor culpe medicale, fiecare medic să poată fi tras la răspundere pentru părticica lui.

În orice ţară normală, pentru o greşeală precum cea a lui Olah, medicul vinovat îşi pierde slujba, dreptul de a profesa şi poate chiar şi libertatea, pentru cel puţin câţiva ani. La noi, moartea doamnei Covaciu a demonstrat, prin jumătăţi de anchete colegiale, doar că medicul a lucrat ca la carte...


01 Olah 1.jpgCORECTUL

"Este o practică"...

Interpelat pe marginea tragediei şi a suspiciunilor că a încălcat regulamentul spitalului, Horia Olah (foto) susţine că în manevre minore, precum raclajul, este o "practică obişnuită" ca ginecologii să facă singuri anesteziile. "Raclajul este o manevră minoră iar pacientelor li se injectează doar un amestec de analgezice, pentru care nu este nevoie de anestezist", pretinde Olah.

Medicul susţine, totodată, că a făcut tot ce era posibil pentru a-şi salva pacienta. "Astfel de tragedii se mai întâmplă. Noi am făcut tot ce era posibil ca să o salvăm. A fost intubată, s-au făcut manevre de resuscitare. Nu ştiu din ce cauză a murit. Vom vedea", zice Olah, recunoscând însă că cel mai probabil moartea femeii a fost provocată de o reacţie alergică la analgezicele pe care le-a administrat. De ce nu a fost testată în prealabil, pentru a evita asta, nu mai zice. Probabil, nu era treabă de ginecolog...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
fara discriminari, saraca mama
Art. 366 Incitarea la ura sau discriminare Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ura sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. nu conteaza ce era el i a pus viata in pericol pentru o banala interventie.............stiti sentinta.......... si cititi mai sus fara discriminari
Postat 12 Martie 2010, 13:37 de anca
Traiasca "specialistii"
Dupa cum arata, victima (ca asta e termenul corect) e t*i*g*a*n*c*a si nimanui nu-i pasa... Sunt amarati, n-au bani, uite asa a ramas o familie pe drumuri. Probabil n-au cotizat suficient la dom' doctor. In privinta dansului am mai auzit de operatii ratate (fara victime dar cu consecinte dramatice din alte puncte de vedere). Inca n-am auzit in Romania de retragerea dreptului de practica pt malpraxis. In Oradea ar fi jale, mai ales la capitolul ginecologi. Ia sa vezi ce si-ar da interesul si n-ar mai pretinde spaga, daca ar ajunge cativa la puscarie... Pentru ca merita multi!
Postat 12 Martie 2010, 09:00 de Adolf
jmtk
Doamne fereste! Si atat de mare pacat de bietii copii! In rest, ce sa mai....
Postat 11 Martie 2010, 09:18 de gw45uy
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON