URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2018, 08:01

Generaţia „Zen”: Criza forţei de muncă din Bihor e adâncită şi de atitudinea tinerei generaţii, care pune accent mai mult pe libertate

Generaţia „Zen”: Criza forţei de muncă din Bihor e adâncită şi de atitudinea tinerei generaţii, care pune accent mai mult pe libertate ZET! Tinerii preferă munca pe proiecte şi sunt reticenţi faţă de joburile cu program fix. „Sunt oameni pregătiţi pentru tot ce înseamnă viteză, flexibilitate şi creativitate. Au învăţat experimentând, pe internet, aşa că acumulează cunoştinţe rapid. Există între ei şi tineri suficienţi, care aşteaptă să le cadă bani din cer, dar nu cred că piaţa va fi vreodată pregătită să plătească pentru nemuncă”, explică Luminiţa Popa, specialist în resurse umane
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au crescut cu Facebook, smartphone şi jocuri video. Sunt ambiţioşi, nerăbdători, nesupuşi şi pragmatici. Generaţia Z, a tinerilor născuţi după jumătatea anilor ’90, preţuieşte timpul petrecut cu prietenii şi fuge de programul fix de 8 ore, care a mâncat vieţile părinţilor.

„Părinţii noştri lucrează zi-lumină şi la sfârşit de lună rămân cu 3 lei. Asta nu-i viaţă. Decât să te angajezi la patron 8 ore pe zi, mai bine îţi cauţi de lucru câteva luni pe an în străinătate, iar în rest faci ce-ţi place”, spune Raluca, studentă în an terminal la una din facultăţile orădene. Şi la fel gândesc majoritatea prietenilor săi...

Vânătoarea de oameni

După ani de zile în care angajatorii au ţinut salariile jos, ameninţându-şi oamenii că „aşteaptă oricând alţi 7 la uşă”, situaţia s-a inversat. „Dacă în urmă cu un an firmele mai alegeau din personal, astăzi angajează pe oricine”, spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Békési Csaba (foto). Firmele ar face angajări, dar bazinul de forţă de muncă a secătuit. Diminuată la doar 1,57%, în octombrie rata şomajului din Bihor cuprindea 4.213 şomeri, majoritatea greu de integrat într-o firmă. „Cam 2.500 de şomeri nu ştiu scrie şi citi. Or, e greu să angajezi un om cu care nu poţi face nici protecţia muncii”, spune şeful AJOFM.

De parcă nu erau de-ajuns scăderea natalităţii şi fenomenul migraţiei, la adâncirea crizei de personal contribuie masiv modul în care se raportează la muncă tânăra generaţie. Statisticile oficiale înregistrează la nivel naţional circa un milion de absolvenţi de liceu sau facultate, din care peste 720 bihoreni, care nici nu lucrează, nici nu merg la şcoală. Aceştia fie au renunţat la un loc de muncă după prima experienţă, fie muncesc la negru, fie preferă să stea acasă în aşteptarea unui job bun.

Generaţia Z

Spre deosebire de părinţii lor, tinerii din generaţia Z, născuţi în a doua jumătate a anilor ’90, care ar trebui să intre pe piaţa muncii, refuză să se angajeze în orice condiţii. Tinerii apreciază mai mult timpul petrecut online, cu prietenii sau, culmea, făcând voluntariat, decât perspectiva de debutant pe salariul minim pe economie. Asta, în timp ce angajatorii, indiferent de domeniu, se plâng că nu au pe cine angaja.

Spre exemplu, în plin avânt al industriei turistice, hotelierii s-au trezit că nu au cu cine să lucreze. „Am avut tineri care au plecat brusc, fără să spună nimic. Preferă să lucreze la negru două nopţi pe săptămână la sălile de nunţi, numai ca să aibă timp liber”, spune directorul SCT Felix, cel mai mare operator turistic din judeţ, Florian Serac (foto).

Industria ospitalităţii se confruntă cu o criză uriaşă de salariaţi. „Tinerii serioşi, care vin să muncească sezonieri, pleacă la sfârşitul verii. Nu vor să facă din asta o carieră”, spune şi directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru Fechete.

„Dacă nu-i dai cât vrea, pleacă”

De fapt, nici angajaţii „permanenţi” nu vor să rămână. „Tendinţa e să lucreze câteva luni pentru un minimum de experienţă şi apoi să plece afară. Îl înveţi de la zero, iar peste două luni vine şi cere majorare de salariu. Zice: «Colegul meu ia atât!» Nu se uită că ăla are 10 ani de experienţă. Dacă nu-i dai cât vrea, pleacă”, povesteşte un şef de restaurant.

În construcţii, în lipsa unui bazin de recrutare, firmele lucrează cu muncitori de import. „În cartierul Ceyrat lucrăm cu italieni din Trento, iar pe Decebal cu ungurii de la KESZ. E absurd! Meşterii lor lucrează la noi pe cele mai mari salarii, românii noştri lucrează la ei pe cele mai mici, iar tinerii nici nu vor să audă de construcţii”, spune directorul de vânzări al grupului Prima, Ciprian Sonea.

Ieşiţi din online

Şi totuşi, în ciuda aparenţelor, tinerii sub 25 de ani nu sunt nici leneşi, nici neserioşi. Crescută online, cu smartphone, tabletă, Snapchat şi Instagram, generaţia Z are alte valori şi aşteptări. Obişnuiţi cu internetul, sunt mai flexibili şi adaptabili, nu citesc, ci scanează, preţuiesc timpul petrecut în lumea virtuală la fel de mult precum cel cheltuit cu prietenii reali, spun mult mai uşor „nu” decât toţi predecesorii lor şi, mai ales, nu vor bani cu orice preţ.

Ironizaţi ca fiind din „generaţia Zen”, fără griji, membrii ei apreciază la un job în primul rând programul, apoi echipa şi abia după, salarizarea. „Patronul te vrea şi proaspăt absolvent, şi cu 3 ani experienţă, şi angajat non-stop. Dacă la 22 de ani lucrezi zi-lumină şi ajungi acasă rupt, nu mai ai timp de nimic”, spune Marian, student la inginerie.

Gânduri de tineri

Marian şi-ar dori la viitorul loc de muncă colegi de vârsta lui. „Echipa contează foarte mult. Te consulţi şi lucrezi mai uşor cu oameni până în 30 de ani decât cu bătrânii”, zice el.

Raluca, studentă la informatică, spune şi ea că reţinerea tinerilor faţă de angajatori vine din experienţa părinţilor şi nu înseamnă lene sau dezinteres. „N-aş putea lucra într-o firmă în care urlă şeful la mine. De ce să rabzi asta? Aş prefera oricând un angajator care întârzie cu salariul o săptămână sau două, dar de la care înveţi şi pentru care lucrezi cu plăcere”, spune aceasta.

Tinerii preferă munca pe proiecte, pentru a-şi gestiona timpul după priorităţile personale, şi nu văd cu ochi buni programul de lucru clasic. „Degeaba faci bani dacă nu ai când să te bucuri de ei”, explică Marian.

„Mai bine trag două luni”

Generaţia Z are tehnologia în sânge, vorbeşte cu naturaleţe engleza, o rupe pe încă o limbă de circulaţie internaţională şi, obişnuită cu internetul, nu face mare diferenţă între distanţa până la Cefa sau până la Chicago. Având aceste calităţi, a descoperit rapid alternativa oportunităţilor în străinătate.

„Decât să muncesc 10 ore pe zi la patron în Oradea şi să rămân numai cu oboseala, mai bine ştiu că trag două luni pe o «merdă» (fr. rahat) de dubă pe Italia, Franţa sau Germania şi dup-aia stau acasă câteva luni”, spune Nelu. Tânărul lucrează sporadic în străinătate pentru a-şi câştiga timpul liber de acasă.

Absolventă de liceu, după ce a schimbat câteva locuri de muncă în ţară, Claudia se pregăteşte să plece şi ea „afară”. „Patronii nu înţeleg că nu mai eşti obligat să stai la mila lor. Afară, un necalificat câştigă şi 1.000 de euro numai că spală un bătrân. Lucrezi câteva luni, dar ştii că îţi permiţi un concediu. Apoi, dacă mai vrei, pleci. Dacă nu, îţi cauţi altceva”, spune tânăra.

Desigur, acest mod de viaţă e doar pentru cei flexibili, sănătoşi şi în putere, şi e greu de crezut că va dura la nesfârşit. Deşi nu practică sportul, generaţia Z trăieşte pe principiul bicicletei, aplicabil celor sănătoşi şi în putere: cine se opreşte, cade. Şi sfârşeşte în România...


X, Y, Z...
Conflictul generaţiilor

Generaţiile de pe piaţa muncii au fiecare alt mod de raportare la carieră, familie şi viaţă. Decană de vârstă, generaţia Baby Boom (1946-1954) îşi doreşte un loc de muncă sigur. „Oameni cu competenţe, dar nu foarte competitivi, se pregătesc să iasă la pensie”, spune specialistul în resurse umane Luminiţa Popa (foto).

Generaţia X, a „decreţeilor” crescuţi cu cheia în gât (1966-1976) este de departe cea mai numeroasă. „Sunt oameni care au muncit mult pentru realizarea profesională, casă şi maşină, iar după 20 de ani şi-ar dori un echilibru între muncă şi familie”, explică specialistul.

Tinerii născuţi între anii 1977-1995, adică generaţia Y sau Millennials, sunt o bătaie de cap pentru generaţia precedentă. „Vorbim de tineri la 30 de ani, crescuţi cu altă cultură, care preferă statutul de colaborator şi îşi doresc din prima salarii de minimum 500 euro”, zice Popa.

Obligate să colaboreze şi să se influenţeze reciproc, cele două generaţii s-au întâlnit deja cu tinerii „Z”. „Crescuţi online, generaţia Z va fi cel mai greu de integrat vechilor valori. Firmele vor trebui să aplice tehnici flexibile, să pună accent pe rezultat, nu pe program, să permită lucrul de acasă şi multe altele”, explică specialista în resurse umane.

Generaţia care închide alfabetul nici nu se gândeşte să îşi confunde viaţa cu locul de muncă. Iar după ea va veni, de la capăt, generaţia Alfa, născută după 2010. Care va fi „cea mai cea” dintre toate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
excalibur
Oradea sa aliniat, inclusiv cu infrastructura și sănătatea. De ce restul țării nu sa aliniat??
Postat 09 Decembrie 2018, 01:51 de Sandu1206
kid
Au trecut, totusi, o mie de ani de cand ungurii au patruns in Europa, iar iredentismul unguresc produce doar rebuturi umane, dejectii pe banda rulanta... Nici o evolutie in ceea ce-i priveste. Mai jos ai restul comentariului. Nu te mai chinui... Baga-ti unghia in gat. P.S. Poti sa ai o parere diferita, nu, insa, sa si insulti, oligofrenule.
Postat 08 Decembrie 2018, 15:54 de Alcor
kid
Au trecut, totusi, o mie de ani de cand ungurii au patruns in Eurpa, si... Asta produce revizionismul unguresc: idioti (loseri) pe banda rulanta. Cretini bolnavi de ura si rautate. Ca o paranteza, Armata Romana a cucerit de doua ori buda pesta, alungandu-i pe unguri (eliberand teritoriile romanesti din Transilvania), si s-a comportat omeneste in pusta cu poplatia maghiarofona. Stim cu totii cum s-au comportat ungurii besmetici de fiecare data cand au navalit in Transilvania.
Postat 08 Decembrie 2018, 15:47 de Alcor
2008
Aderam la ue.Pe genunchi ,romania se angajeaza sa "alinieze,liberalizeze" preturile la energie,gaze,carburanti.In prealabil au tot batut toba "privatizarii" si au inhatat petromul si citeva companii energetice,hidroelectrica era cit pe ce.Astea sunt cumva ramuri strategice? Nici o prevedere despre veniturile angajatului roman, un grafic de crestere a veniturilor,ceva,cit de cit.Nada.Scenariu ipotetic: O tara cu potentialul energetic al romaniei ofera gaze,curent,carburanti cu 30-50% sub pretul mediu ue.Poate ,la nivelul taxelor de >50%,e de unde.Efecte: relocarea industriilor energofage din europa,dezvoltare industriala,implicit salarii mai bune pentru romani,chiar prin impunerea unui salariu minim reglementat de statul roman,ca o compensatie pentru costurile mai mici energetice.Salarii mai bune>cresterea motivatiei>scaderea emigratiei>forta de munca abundenta...e o schema circulara, sau chiar spirala.Dar nu,nu suntem o tara sub ocupatie ,doar "ne-am cedat suveranitatea", ceea ce e cu totul altceva .Bibliografie: Dintr-un plin de combustibil de 100 lei, 50-60 intra instant in bugetul statului sub forma de tva si accize.Au fost ani cind omv a facut profit peste 1 mld.€. Statul roman detine 30% din petrom.Aleluia
Postat 08 Decembrie 2018, 01:19 de excalibur
generatii
Intre toate generatiile sunt si vor fi diferente de opinii pentru ca valorile sunt diferite. In Romania tinerii de dupa 90-2000 sunt cum sunt datorita sistemului de invatamant falimentar si neadaptat la piata muncii, datorita culturii manelelor, a facebookului si internetului si ignorarea literaturii. Din pacate/ fericire fenomenul e international. Degeaba asteptati dragi angajatori de la statul roman sa va formeze viitorii angajati. Cred ca a venit timpul initiativei private, a asocierilor care sa aduca plus valoare societatii romanesti. Nu ne mai permitem sa asteptam dupa stat sa ne faca educatie, sa ne formeze oamenii. Romania are un potential intelectual la fel ca si tarile dezvoltate, dar ne lipsesc mecanismele si organizatiile ca sa ne puna impreuna la treaba. Ne certam intre noi, ne batem si nimeni nu castiga Daca doi sau trei se aduna beneficiile depasesc cu mult realizarile individuale ale celor trei. In orice domeniu cred ca e valabil.
Postat 07 Decembrie 2018, 15:51 de cetateanbihorean
@kid
Dar ce faci cand îți trimiți omul pentru 1 saptamana la un training, sa zicem.San Francisco sau Singapore (doar acolo se face acel training), sanse mari sa nu ia examenul si dupa aia isi adauga cursul pe CV si iti pleaca. Ca esti om si nu ii faci conditie de ramanere in companie pt acel training nici nu il faci sa semneze aia de intellectual property. Ramai cu o gaura de 9 10.000 de euro (costurile totale cu drum, cazare, etc)? Si mai ai apoi increderea necesara? Si da, am vazut si eu schimbari pentru 2-5% in plus pe luna. Loialitatea trebuie rasplatita iar maririle de salar sa fie in concordanta cu acest factor. Dar unii au pretentia la salarii egale cu angajatii tai vechi, chit ca ei stiu teoria. Da sunt multe pe youtube azi, cate sunt validate? Cate sunt reale? Ia un tutorial de ethical hacking de pe youtube si incearca-l pe tine. Ghici ce, nu va merge. Mergând mai departe si eu am fost aratat cu degetul ca nu am angajat un fost amic cu conexiuni minime cu cerinta mea. Adica pe mine ma intereseaza de la 8 la 5 partea profesionala nu amicitia si emotiile. Iar pt oradean, eu nu stiu ce salariu ai tu, dar repet, cel mentionat de mine mai jos e mult pt tara asta. Mai au la EA in bucale un post pe 800.000euro pe an. Si acolo sa vezi amuzament pe cv-uri, postul e de senior manager si din aplicanti 80% subt la 27-35 de ani. Senior... Sunt salarii mari in Romania dar daca stii sa cauti si daca edti potrivit pt ele. Nu poti ca incepator sa te astepti la 4000 de lei pe luna in mana. Adica eu am avut atata dupa 5 sau 6 ani, pornind de la 1100. Si sub 2000 de lei am stat vreo 2 jumate sau 3. Dar cand deja devii de incredere, ai o anumită sustinere in companie, cladesti oameni si procese, vin si banii. Si loialitatea. Eu de 10 ani sunt cu aceeasi companie si nu ma gandesc sa fac o schimbare. 10 ani e mult, sa stii. Corect, tata a lucrat 35 de ani pe acelasi loc, seful meu 30 sau 35. Dar pt romania de azi bucureștenii scot o medie 1 la 1.5 ani pe o companie. Repet, nu vb de dragul de a scrie ci din cunostintele mele din interviuri de pana acuma
Postat 07 Decembrie 2018, 09:24 de poiu
@excalibur
Romanii nu se vor trezi nicodata! "Revolutia" din '89 ne-au facut-o rusii cu americanii. Pe parcursul istoriei ne-au ingenuncheat toti dar absolut toti vecinii. Alegerile de aliante pe care le-am facut au fost atat de proaste incat a trebuit de fiecare data sa intoarcem armele si sa-i impuscam pe cei care ne erau camarazi ieri. Brucan a avut mare dreptate. L-am injurat pentru declaratii, dar omu' pur si simplu stia ce vorbeste. M-am gandit mai mult pe tema asta si am ajuns la concluzia ca suntem un popor de ingenuncheati si obedienti! Face toata lumea ce vrea cu noi. Paine si circ, stupid people! @Alcor, nu te obosi sa ma injuri, te rog. Pot sa am o parere diferita de a ta intr-o tara democratica.
Postat 07 Decembrie 2018, 06:51 de Kid
@oradeanbihor
La prima intrebare: cazul 1: om cu 3 copii mici, dat afara de altul (un prietan ma roaga, angajaza-l te rog, n-are ce pune pe masa la copii), cazul 2: sofer profesionist, anulat permis pentru alcool+accident cu victima (un vecin ma roaga, angajaza-l te rog, n-are ce pune pe masa la copii), cazul 3: iubitul unei prietene (ma roaga prietena, angajaza-l te rog, face si el ceva, chiria e mare, fetita (din alta casatorie) creste, ne descurcam greu cu banii, cazul 4: sa continui? Intrebarea 2: ultimul care a plecat a avut 1750 lei in mana in mai 2016. Minimul pe economie era sub jumatate din ce ofeream eu. In caz ca nu ai avut de-a face cu angajarile: nu conteaza salariul, poate fi 3000 de lei/ luna "in mana", conteaza sa ofere altul cu 50-100 lei/luna mai mult si te lasa balta 75%din angajati. Despre mesajul tau: nu consider ca mi l-ai adresat intrucat eu sunt un tip corect, nu cer ceva fara sa platesc serviciul la un pret cinstit. Nu-mi place sa-mi bat joc de nimeni, sa urlu, sa injur etc. Am si eu totusi unele limite la rabdare! Sa stii insa ca ti-am urmat sfatul in urma cu 2 ani, cand a plecat ultimul mercenar si am decis sa nu mai angajez pe nimeni. Pot sa spun ca suntem ca o familie in prezent si impartim totul frateste: si munca (muncesc si eu cot la cot cu ei) si riscurile si cheltuielile si veniturile. E de 10 ori mai bine asa. Daca ma sfatuiai acum 11 ani, m-ai fi scutit de o gramada de probleme. Asta e!
Postat 07 Decembrie 2018, 06:29 de Kid
Liberté, égalité, fraternité
E bine ca generatia zen sta online,cind se va trezi din letargie s-ar putea sa avem fenomenul Paris.Pentru ceva maruntis de 8% taxe carburanti.Nu,nu e vorba de gigacalorie.Acu 200 si ceva de ani si-au ghilotinat regii.Si au deschis usa DEMOCRATIEI.Din fericire la noi nu se va intimpla asta,noi suntem o colonie...un fel de lagar de munca
Postat 06 Decembrie 2018, 22:46 de excalibur
@ kid
Am o intrebare: de ce angajezi oameni care trebuie sa stie excel dar nu stiu, si-i inveti tu? Si mai am una: cat poate sa fie salarul oferit de tine daca un amarat de 50 de lei face diferenta? Oradenii s-au cam resemnat si au inceput sa plece: tineri, batrani, cu experienta sau fara experienta. Am un mesaj pentru voi astia, "angajatorii" pretentiosi si nemultumiti: munciti voi si copiii vostri pe job-urile si banii pe care sunteti dispusi sa-i platiti.
Postat 06 Decembrie 2018, 21:51 de oradeanbihor
@poiu
E cum zici tu, mai putin partea cu Raluca. Despre loialitate ce poti sa spui? Eu am avut peste 10 cazuri de angajati care m-au lasat balta de azi pe maine. Au plecat la alta firma pentru 50 de lei/luna in plus, uitand ca la angajare nu stiau sa faca nimic. Nici macar nu mi-au zis ca au o nemultumire salariala. Pur si simplu nu au mai venit la lucru si nu mi-au mai raspuns la tel. Am zis ca trebuie sa dau o sansa la toti, au invatat din mers platiti cu un salariu pe care ar fi trebuit sa-l ia doar daca erau calificati. Te lasa balta, nu mai conteaza ca poate nu mai poti respecta termenele din contracte si te duci in cap, conteaza sa aiba el 50 de lei in plus! Despre tinerii din ziua de azi care vor sa fie directori dar ei n-au lucrat o zi in viata lor, ma abtin de la comentarii. Mergeti fratilor in alta tara si spalati batrani la fund, e cu mai mult timp liber si mai bine platit decat in Romanica.
Postat 06 Decembrie 2018, 20:54 de Kid
tablou de oradea
articolul e foarte bine scris, felicitari!de fapt sunt 2 probleme: lipsa de forta de munca in combinatie cu lipsa de salarii decente. pt dl bolojan si restul+ajofm - un salariu minim decent la pretentiile orasului ar fi de 3000 net! apoi apare problema descrisa de poiu mai jos: multi tineri proaspat angajati prefera sa stea pe Facebook in loc sa se implice mai mult la locul de munca (nu sa lucreze ore supl. fara plata, ci de exemplu sa isi foloseasca orele mai libere din timpul progr. de lucru invatand mai bine excelul, de ex!). altii pe la 50 de ani sunt rosi de betie si instabili dpv psihic si randament al muncii. cam despre asta e vorba in oradea.
Postat 06 Decembrie 2018, 20:26 de roger
Never ending story
10% din populatia globului detine 90% din avutia mondiala.Romania a fost vinduta in ultimii 28 ani,pas cu pas.Resursele energetice,sistem bancar,teren arabil,industria prin destructurare.Vinduta pe nimic a fost si populatia activa(forta de munca) prin privarea de resursele enumerate anterior.
Postat 06 Decembrie 2018, 19:54 de excalibur
ASASINATUL DEGEABA
Subscriu! Așa am citit în presă! Personalitatea României este Ceaușescu!
Postat 06 Decembrie 2018, 16:24 de unom
De aceea...
...îl vor majoritatea pe Ceauşescu?Na!!!Ăla punea treburile la punct!Ne dădea nouă libertinaj şi trăit după pensiile părinţilor!!!
Postat 06 Decembrie 2018, 16:07 de crisan
@ poiu
Problema nu e ca generatia Z sau ca proaspetii absolventi au pretentii absurde, cu faptul ca: 1. Acestia au disparut si vor disparea din Oradea din lipsa de perspective, chiar si pentru orase mai "potente" din Ro. 2. Angajatorii trateaza majoritatea candidatilor ca pe niste incepatori si incearca sa-i plateasca ca atare, indiferent de varsta sau experienta (reala). Si nu, nu vreau sa ma iau de tine dar si eu muncesc de vreo 15 ani in Oradea, si nu am vazut nici o schimbare de atitudine a angajatorilor in acest timp, de fapt ba da: legile sunt mai aspre asa ca incetul totul devine legal (a disparut o parte din munca la negru) si mai cresc salariile minime pe economie (din populismul guvernantilor), ca altfel am fi ramas la salarul mediu de 100$ in Oradea (atat era cand am inceput eu munca in studentie)
Postat 06 Decembrie 2018, 15:42 de oradeanbihor
Rectificare
Consultant in vânzări e una consultant in implementări e alta, românii au denumiri pompoase doar fara legătură cu descrierea postului
Postat 06 Decembrie 2018, 14:42 de poiu
Oradene
După 18 interviuri unde media de vârstă era 26 de ani îmi pot face o părere. Nu, nu sunt mai deștepți că au avut internet din gaoace, dimpotrivă sunt mai departe de inteligenta. Internetul azi nu e folosit ca sursa de cunoaștere ci că mediu social. Și nu pentru asta a fost dezvoltat, ca sa știi. Iar când îți pun pe masa salarii de genul ăla am anumite pretenții. Papagal in raport cu tine poate, dar ei știu ce vorbesc. Sunt la a4 recrutare pe banii multi și de fiecare data prefer sa iau din afara țării. Tu realizezi cat înseamnă 45.000€ pe an? Tu crezi că eu am nevoie de specialist in meme și Facebook? Toți vor banii dar când ajungi la cunoștințe ramai crucit. Nu mă interesează diplome nici note, și ei am inceput cu exact 1100 de lei în mână acum 13 ani dar am tras sa îmi fac sa îmi fie bine, chiar daca a însemnat nopții nedormite la rând, weekenduri la birou, deplasări cu lunile departe de casa. Se numesc sacrificii pentru bunăstare viitoare. Unde sunt astea azi? Daca preferi agricultura ești liber, e și aia o muncă cinstită și e nevoie de ea, dar acolo nu mergi cu aere și figuri, asa-i? Sa vii cu 3 ani experiență sa aplici pe post de consultant după ce tu ai vândut calculatoare 3 ani, și brusc sa visezi că ești consultant? Prima chestie ce am învățat-o și eu a fost autoevaluarea cinstită, sa știu la ce nivel sunt și unde mă incadrez. Cine mai face asta azi? Tu ai angaja va mecanic la mașină ta pe banii multi pe unu care știe de pe YouTube cunoscut se curata un egr? Fara nicio o treabă cu rolul, funcționarea și altele? Te pomeni că ești și tu unul dintre aia din articol ce nu își găsește locul? Sper că nu și ai vrut doar sa te iei de mine. 3 lulele nu știu dar știu că vreau sa dau banii in tara și nu am cui. Și repet, e vorba de multi bani pentru Oradea și Romania plus condițiile de lucru plus bonusuri și 14 salarii minim. Mai calculează.
Postat 06 Decembrie 2018, 14:40 de poiu
Ireversibil
Baiatul meu mi-a reprosat ca l-am convis sa munceasca in Romania,pentru 2000lei net(si l-am felicitat pentru salarul obtinut atunci),iar de 3 ani lucreaza in strainatate pentru 2000 euro net( aceasi munca ,in conditii mult mai bune). Sigur,va ramane patriot....,dar nu se mai intoarece sa munceasca aici.Nici nu stii daca sa te bucuri sau daca sa te intristezi.
Postat 06 Decembrie 2018, 13:41 de ION_ION_ION
@ poiu
Mai baiatule, tu ai o problema de atitudine: cum poti sa cataloghezi in asemenea hal o persoana pe care nu o cunosti si despre care nu stii nimic?? Daca esti un angajator, clar esti unul de trei lulele,trei surcele, de fapt un papagal.
Postat 06 Decembrie 2018, 12:56 de oradeanbihor
Pe bune ???!!!
Lipsa fortei de munca, lipsa fortei de munca, lipsa fortei de munca, etc, etc, etc. Asta auzim la nesfarsit, iar si iar. Acum au trecut la un alt nivel, de o nesimtire si grobianism infinit, acum potentialii angajati sunt 'generatia zen', nu vor sa lucreze scarbele, sunt puturosi. De ce sunt generatia zen, mai baieti si fete? Pentru ca refuza sa presteze pentru o ciosvarta??? Am mai spus-o si o repet, va incurca rau de tot pe voi, astia, cu aere de mari manageri in cap, treaba cu Europa si notiunea de libertate, in general. Voi stiti sa fiti manageri de succes doar in tari precum republicile africane centrale sau Coreea de Nord. Dar mergeti cu afaceri cu tot acolo! De ce mai stati? Acolo gasesti personal numai sa-i dai mancare si apa, sau si asta reprezinta o problema pentru voi? Sau, angajati-va voi intre voi pe 1000 de lei plus bonuri si ati rezolvat o parte din problema lipsei de personal necalificat. Vedeti cate solutii se gasesc la problema voastra? Haideti sa facem un experiment: voi astia, 'managerii' lu' peste, renuntati la 10% din profit si asigurati un salariu decent angajatilor, decent insemnand 3000 de lei, IN MANA, plus plata orelor suplimentare si toate celelalte lucruri ce deriva din codul muncii. Ce spuneti de asta? Sa vedem atunci cum sta treaba cu 'generatia zen'.
Postat 06 Decembrie 2018, 11:31 de User anonimizat
mai multe probleme
1 - sistemul de invatatmant nu stimuleaza si creaza doar analfabeti cu licenta, daca profii primesc salariile pe care le primesc si trebuie sa impinga elevul de la spate ca sa primeasca unitatea de invatamant banii de la buget, ce sa astepti? 2 - angajatorul nu plateste, sau mai bine zis se doreste un angajat pregatit, dar nu prea bine pregatit, dar totusi sa fie fidel si fraier sa accepte bani putini si munca multa... 3 - societatea a schimbat valorile, malluri pline cu haine de firma si strazile pline cu masini de masini a caror preturi nu sunt de salariu minim pe economie Recomand sa va uitati la atitudinea domnului ZAUR pe youtube
Postat 06 Decembrie 2018, 11:22 de Christa
De-a rasu plansu
Raluca aia e o cretina. Si da, toti de azi la munca deschid si ei un Excel la care se uita si in rest stau pe telefon. E un flux mare de angajari si demiteri, dar apoi se mira ca niciodata nu or sa evolueze profesional. Te crucesti vazand CVurile unora care au schimbat 3 5 companii in maxim 2 ani. Unde sa existe atunci o incredere, un factor de loialitate cat de cat? Si preferi sa nu ii angajezi. De aia incet incet se inlocuiesc cu inteligenta artificiala si roboti urmând sa se planga mai peste ani ca ei nu se pot angaja. Viitorii asistati sociali, cei care gandesc azi asa. Aaa, si toți vor laptop si masina de servici, da ei abia stiu lega 2 propozitii. Eu aveam de oferit salariu in 6 cifre pe an si ceream oarecare experienta in domeniu. Am primit aplicatii de la amatori cu 6 7 ani experiență, total irelevanta, minciuni in CVuri la greu. Toti stiu teoretic de pe youtube, practic sunt praf ca nu sunt interesati. Si fraza cu "pot invata repede" nu mai tine de vreo 15 ani. Mai sunt locuri în Spania, Italia, Germania in agricultura sau macelarie, ca Anglia pica in curand. Si eu am preferat sa dau banii altuia in afara României care face treaba si care a fost de acord sa stea jumate din timp aici si junate acasa la el.
Postat 06 Decembrie 2018, 09:35 de poiu
Intrebarea si raspunsul sunt in articol
Nu isi gaseste nimenei angajati sau angajati buni, aud asta de cativa ani. Defapt ei nu mai gasesc angajati in aceleasi conditii in care gaseau pana acum. Tinerii nu mai se simt inferiori*, au crescut in UE au alternative, angajatorul nu numai ca trebuie sa fie competitiv pe piata locala, trebuie sa fie si pe cea comunitara, altfel concurenta isi spune cuvantul. Vorba cantecului "nu dai nu ai, nu mai vrea nimeni sa munceasca pe 50 de parai". * - in sensul in care chiar daca nu au experienta, stiu ca sunt cu 4 clase mai orientati, adaptabili, flexibili si vor invata si evolua mai usor ca si angajatorii experimentati dar mai in varsta.
Postat 06 Decembrie 2018, 09:29 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON