URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2013, 07:49

Furt cu acte: Unui orădean i-a fost confiscată după 4 ani maşina fiindcă autorităţile au aflat abia acum că e furată!

Furt cu acte: Unui orădean i-a fost confiscată după 4 ani maşina fiindcă autorităţile au aflat abia acum că e furată! "ARESTATĂ". Din decembrie, când maşina i-a fost luată pe motiv că fusese furată în Franţa taman înainte să o cumpere el în Germania, Ciprian Boţa (medalion) şi-a mai văzut dubiţa Iveco Daily (fundal) doar în curtea Poliţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mii şi mii de români îşi iau în fiecare an o maşină "de dincolo", datorită preţurilor scăzute pe care le au în străinătate vehiculele second hand. Toţi ar trebui, însă, să se întrebe dacă vor şi putea păstra maşinile cumpărate.

Asta pentru că certificatul de autenticitate obţinut la înmatriculare este numai în teorie o asigurare că maşina nu a fost furată. Unui tânăr orădean i-a fost confiscată o dubiţă pe care o cumpărase din Germania şi apoi o înmatriculase în România în urmă cu 4 ani. Motivul? Înainte să ajungă în proprietatea sa, maşina fusese declarată furată în Franţa, dar la înmatriculare autorităţile nu ştiau acest detaliu.

Cu acte în regulă

Ciprian Boţa are o mică firmă de comerţ cu produse agricole, iar pentru a-şi transporta marfa şi-a cumpărat din Germania, în septembrie 2008, o dubiţă Iveco Daily. "Am găsit-o la un parc auto din Nurnberg, avea la bord doar 800 kilometri şi mi-a convenit şi preţul: 15.000 euro", povesteşte tânărul. A cumpărat maşina cu factură şi a primit toate actele dubiţei, aşa că nu i s-a părut nimic dubios, chit că remarcase detaliul că primul proprietar fusese o firmă franţuzească. Tot în Germania a obţinut numere provizorii, fără de care nu putea aduce maşina pe roţi, aşa că n-a avut chiar niciun motiv de suspiciuni.

Odată ajuns în Oradea, s-a prezentat cu dubiţa la Registrul Auto Român, de unde a primit şi certificatul de autenticitate, şi pe cel de înmatriculare. După cum se ştie, conform Ordonanţei 78/2000, RAR are obligaţia ca înainte de înmatriculare să certifice autenticitatea maşinii, pentru a afla atât identitatea vehiculului în raport cu datele menţionate în talon, cât şi pentru a verifica dacă nu e dat în urmărire pe plan intern sau internaţional.

Maşina la control

Ciprian şi-a condus liniştit maşina până anul trecut în decembrie. Când, vrând să iasă în Ungaria, cum o mai făcuse de atâtea ori când avusese treabă în străinătate, a fost oprit de poliţiştii de frontieră pentru un control mai amănunţit. Şi nu mică i-a fost surpriza că, după ce au verificat seria de caroserie, poliţiştii l-au înştiinţat că maşina fusese declarată furată în Franţa încă din iulie 2008, înainte cu două luni s-o cumpere. Urmarea? Dubiţa a fost imobilizată pe loc, în vederea confiscării.

Ulterior, autorităţile franceze au fost informate că maşina a fost găsită, iar dacă proprietarul care a declarat-o furată o vrea înapoi, i-o vor şi trimite. Până atunci, dubiţa a fost păstrată în curtea Poliţiei de Frontieră. "Eu n-am ce face decât să aştept", spune tânărul, cu năduf. Ca să încerce să-şi recupereze fie maşina, fie banii plătiţi pentru ea, tânărul şi-a angajat un avocat. Cel mai probabil, se va judeca cu parcul auto din Germania de unde a cumpărat maşina, chit că specialiştii RAR ar putea fi şi ei învinuiţi că nu i-au atras atenţia asupra faptului că maşina era furată.

Birocraţie europeană

02 gheorghe dan craciun.jpgLa autentificarea unei maşini, RAR verifică două baze de date internaţionale: a Interpol şi a Eucaris, un sistem comun al serviciilor de înmatriculări din ţările europene. Culmea este, însă, că asta nu asigură proprietarul unei maşini de absolut nimic. "Denunţurile privind furturile sunt introduse în bazele de date cu întârzieri chiar şi de câteva luni de zile", spune Gheorghe Dan Crăciun (foto), şeful RAR Bihor.

Acesta spune că a mai fost consemnat un caz în care o maşină furată a apărut ca atare în baza Interpol abia după 8 luni de la plângerea făcută de proprietar, perioadă în care autoturismul fusese deja înmatriculat în Bihor. "Noi nu avem ce face. Dacă nu o vedem în bazele de date, nu avem de unde şti dacă o maşină e furată sau nu", zice şeful RAR. Altfel spus, oricine cumpără o maşină din străinătate sau care a fost la un moment dat înmatriculată într-o altă ţară poate fi obligat să returneze maşina proprietarului de drept dacă aceasta e raportată ca furată. Lucru deloc corect în ochii cumpărătorului de bună credinţă, care nu are altă soluţie decât să-l caute pe cel care i-a vândut maşina şi să-i ceară despăgubiri. Dacă are noroc să-l găsească...

Până una alta, Ciprian speră măcar să obţină în custodie dubiţa până la finalizarea cercetărilor şi să se poată folosi de ea, pentru că e singura maşină pe care o are pentru transportul de marfă. Aşa, poate reuşeşte să mai pună ban pe ban ca să-şi cumpere alta. De data asta una nou-nouţă. După cum şi-a dat seama, e singura modalitate de a se asigura că rămâne cu ea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
asa da
Scopul legii penale il reprezintă apărea suveranităţii, independenţei, unităţii şi indivizibilităţii statului roman, a persoanei cu drepturile şi libertăţile sale impotriva infracţiunilor
Postat 28 Ianuarie 2013, 16:30 de soooo
aveti grija de pocaiti sunt infractori inraiti
nu e ciudat mai frate POCAITI in politie, pocaiti in retele de trafic de prostitutie, de masini furate, ce dreak faceti va ascundeti dupa BISERICA ?
Postat 25 Ianuarie 2013, 21:20 de grija mare !
BRAVO
acest ciprian bota ori e idiot ori ne crede pe noi.ori pe politisti, idioti.ACUM VA SPUN EU EXACT CUM A FOST .ACEASTA DUBA IVECO A FOST INTRODUSA FRUMOS LEGAL IN TARA CU NR DE FRANTA,DEPOZITATA IN ORADEA.BAIETII DESTEPTI AU FALSIFICAT CONTRACTUL DE V-C CICA DIN NURNBERG(A SE VERIFICA LA INMATRICULARI).PROPRIETARUL DIN FRANTA CARE ERA IN CARDASIE CU ISTETII ADECLARAT-O FURATA DUPA CE MASINA A FOST INMATRICULATA IN ROMANIA SI BINENTELES SI-A LUT DEMULT BANII DE LA ASIGURARI(PRACTICA VECHE).CIPRIANE ZI SA MORI TU CA AI FOST LA NURNBERG.CUNOSC DOI FRATI DIN VELENTA(POCAITI)CARE AU ADUS CATEVA ZECI DE MASINI DE-ASTEA CHIAR DIN FRANTA SI LE VINDEAU REPEDE LA PRET MULT MAI MIC DECAT CEL REAL SI LA INMATRICULARE TOATE APAREAU CA VENEAU DIN GERMANIA.HAI SICTIR
Postat 25 Ianuarie 2013, 21:07 de unu
ce porcarii !!!
nu ramane nici cu una nou deoarece hotii o vor ochii repede :)))) si o vor trece in BULGARIA , daca credeti ca in ROMANIA esti in siguranta fa LEASING si plateste CHIRIE in rest stai in banca ta :))))
Postat 25 Ianuarie 2013, 16:04 de e rau sa fi prost si
te faci remarcata si cu mancarimi intre picioare
ce are RAR cu complicitatea la FURT !!!! mai fraieri impotenti cerebrali daca nu ati avea DEFECTE MAJORE ca lacomia ati conduce ceva cu pret de piata legal nu ieftin si furat !!!! TEPARII sunt in orice tara asa ca GRIJI la COMPLICITATE , cine dispune de bunul furta:COMPLICELE logic :))))) ti a u dat MUUUUXXXIIIE HOTII te au prins cu un pret mic si fa PARNAIE.
Postat 25 Ianuarie 2013, 15:52 de nu i rau sa fi proas
ha, ha, ha, ha, ha
ca el sunt sute de mii in Oradea, conduc masini FURATE :)))) asa va trebuie daca nu va place DACIA , ha, ha, ha, ha, DOSAR PENAL fraierilor !!!
Postat 25 Ianuarie 2013, 13:25 de vai de noi si de ei
g
de clone ati auzit?!
Postat 25 Ianuarie 2013, 09:22 de gabi
Vai de noi
Nu se poate ca statul roman sa te taxeze si sa-ti emita un certificat de autenticitate care e egal cu zero.Tara de *.Sa nu se dea batut si sa dea si RAR-ul in judecata.!!!!!
Postat 25 Ianuarie 2013, 09:14 de Cman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON