URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2011, 14:20

Funcţie pe bani: De ce a fost demis şeful Vămilor, anchetat de DNA Oradea pentru o şpagă de 130.000 euro

Funcţie pe bani: De ce a fost demis şeful Vămilor, anchetat de DNA Oradea pentru o şpagă de 130.000 euro DREPTUL LA TĂCERE. Radu Mărginean (foto) a fost citat miercurea trecută la sediul DNA Oradea, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirea: luare de mită. Şeful Vămilor a refuzat să facă orice declaraţie, folosindu-şi "dreptul la tăcere", după cum s-a exprimat avocatul său. Uitând că, adesea, şi tăcerea spune multe...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutremurul declanşat de procurorii anticorupţie în vămile din ţară a scos la iveală şpăgile uriaşe, de ordinul zecilor de mii de euro strânse zilnic de funcţionarii de la frontieră, demonstrând ceea ce până acum ştia toată lumea, fără a putea dovedi: că funcţiile din această instituţie se împart pe bani grei, tocmai pentru că aduc puzderie de bani.

Radu Mărginean, orădeanul numit în urmă cu doi ani la şefia Administraţiei Naţionale a Vămilor, a fost pus sub învinuire săptămâna trecută pentru luare de mită de către procurorii DNA Oradea după o turnătorie a Nicoletei Dobrescu, fosta şefă a Vămii Halmeu. Femeia a recunoscut că în septembrie 2009 a strâns 130.000 euro de la cămătari şi contrabandişti de ţigări pentru a-şi cumpăra funcţia, iar ulterior i s-au mai cerut alte 300.000 euro, pentru a fi reconfirmată pe post.

Domnişoara Usturoi

Cazul instrumentat de procurorii DNA Oradea a pornit de la un dosar mai vechi, nefinalizat încă, referitor la 89 de operaţiuni frauduloase de tranzit vamal efectuate în perioada 2007-2008 prin Vama Halmeu, marfa de contrabandă fiind o mare cantitate de usturoi provenit din China şi destinat pieţei din Ucraina. Frauda, soldată cu un prejudiciu de peste 2,5 milioane de lei, reprezentând taxe vamale şi taxe antidumping, a fost descoperită în ianuarie 2009 de reprezentanţii Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Cluj, fiind sesizată DNA.

02-Nicoleta-Dobrescu.jpgPrintre suspecţi a fost inclusă şi Nicoleta Dobrescu (foto), o fostă secretară din Vama Halmeu ajunsă inspector vamal. Femeia era bănuită că, folosind atât propria parolă de acces în sistemul informatic, cât şi pe cele ale colegilor, a semnat peste 30 de declaraţii vamale false, din totalul celor 89 descoperite. La scurt timp după demararea anchetei, femeia a fost mutată temporar din vamă, pentru ca apoi, spre surprinderea tuturor, pe 22 septembrie 2009, să ajungă înapoi în Halmeu, delegată taman la şefia punctului vamal, în ciuda faptului că deja era în vizorul procurorilor!

Numirea era cu atât mai stranie cu cât, înainte cu doar trei săptămâni, titularul de până atunci al funcţiei, Mihai Chiş, fusese "ejectat" la Sibiu, iar la conducerea Vămii Halmeu fusese pus, pentru a produce, un alt orădean, Dan Begher, prieten apropiat al şefului ANV, Radu Mărginean. Begher avea, însă, să îi facă rapid loc Nicoletei Dobrescu, căci femeia devenise subit interesantă...

Pe banii interlopilor

Substratul a ieşit la iveală în primăvara anului trecut, când procurorii DNA Oradea au primit transcrierile convorbirilor telefonice efectuate de femeie şi interceptate în cadrul cercetărilor efectuate în dosarul "Usturoiul". Pe baza celor aflate, aveau să-i deschidă un nou dosar, de astă dată pentru corupţie.

02-Liviu-Florian.jpgDin cercetări a reieşit că în septembrie 2009, prin intermediul lui Florin Feher, un văr al logodnicului ei, poliţistul de frontieră Radu Andreica, femeia a făcut cunoştinţă cu un important om de afaceri din Cluj, Liviu Florian (foto), milionar de Top 300. Bărbatul, căruia i s-au aprins călcâiele după femeie, i-a promis că va interveni pe lângă şeful ANV, Radu Mărginean, pentru ca acesta să o delege ca şefă a Biroului Vamal Halmeu. Funcţia o costa însă 130.000 euro, bani pe care Dobrescu i-a adunat prin intermediul unui alt amic, Romeo Niţu, de la cămătari şi traficanţi de ţigări, şi pe care i-a predat clujeanului prin intermediul unui cunoscut al acestuia, Ion Savu.

După primirea banilor, Florian s-a ţinut de cuvânt. La sfârşitul lunii septembrie, a însoţit-o la Bucureşti, unde a prezentat-o lui Eugeniu Petrescu, un important sponsor al PDL, cel la care ar fi rămas şi banii, şi care ar fi stabilit legătura cu Mărginean. De altfel, Petrescu a şi însoţit-o pe Dobrescu în sediul ANV, la întâlnirea cu şeful ei, care i-a semnat mult doritul ordin de delegare pe funcţia de şefă de vamă.

O nouă funcţie, o nouă şpagă

Mandatul Nicoletei Dobrescu a fost de scurtă durată şi, după cum spun vameşii, femeia a început din start să tragă ca să-şi recupereze investiţia. Şpaga percepută de vameşi şi poliţiştii de frontieră pentru ţigările cumpărate de cei care treceau graniţa din magazinele duty free a fost majorată de la un euro la 1,5 euro pe cartuş, femeia obligându-şi subalternii să-i predea 30% din sumele încasate.

După încetarea delegării, în februarie 2010, încolţită de cămătarii cărora nu a apucat să le returneze toată datoria, Dobrescu a apelat la Liviu Florian, ca să recupereze de la acesta o parte din banii daţi pentru cumpărarea funcţiei. Bărbatul, însă, i-a promis că-i va obţine din nou numirea, de astă dată pentru un mandat mai de durată, în schimbul altor 300.000 de euro.

Spre ghinionul amândurora, însă, poliţiştii de la Direcţia Generală Anticorupţie şi-au infiltrat anul trecut un agent sub acoperire la Vama Halmeu. Anchetatorii au aflat atât de multe încât anul acesta, pe 24 ianuarie, au decis să intervină în forţă: au efectuat 12 percheziţii, la domiciliile Nicoletei Dobrescu şi ale unora dintre finanţatorii acesteia. Pe 26 ianuarie, femeia a făcut un târg, prezentându-se la sediul din Satu Mare al DNA, unde şi-a recunoscut faptele şi, în plus, potrivit unor surse, a descris pe zeci de pagini atât circuitul şpăgii, cât şi afacerile derulate în Vama Halmeu.

Silenzio stampa

În baza probelor strânse din interceptări şi din declaraţiile Nicoletei Dobrescu, pe 3 februarie, afaceristul clujean Liviu Florian şi intermediarul său, Ion Savu, precum şi Romeo Niţu, omul de legătură dintre cămătari şi fosta şefă a Vămii Halmeu, au fost reţinuţi. O zi mai târziu primeau şi mandate de arestare pe 29 de zile.

O săptămână mai târziu, pe 9 februarie, însoţit de avocatul său, orădeanul Radu Mărginean a fost nevoit să se prezinte şi el la sediul DNA din Oradea, unde a fost pus oficial sub învinuire, pentru luare de mită. Şeful Vămilor a stat în faţa procurorilor doar 10 minute şi a refuzat să facă vreo declaraţie. "Sunt absolut simple speculaţii şi vom vedea la sfârşit dacă există vreo probă pentru ca anchetatorii să le susţină. Clientul meu a uzat de dreptul la tăcere", a declarat la ieşire avocatul său, Tiberius Bărbăcioru. Tăcere vinovată sau nu, cert e că în aceeaşi seară clientul său era demis de însuşi şeful Guvernului, Emil Boc.

Capul lui Blaga?

02-Vasile-Blaga.jpgÎn timp ce DNA refuză să ofere amănunte, o bună parte din presă susţine că acest dosar, dar şi acţiunile anticorupţie din vămile Siret şi Stamora-Moraviţa, îl vizează de fapt pe bihoreanul Vasile Blaga (foto), fost şef al Direcţiei Regionale Vamale Oradea în anii '90, devenit adversar incomod al preşedintelui Traian Băsescu prin dorinţa sa de a prelua conducerea PDL în detrimentul grupării reprezentate de Elena Udrea.

Speculaţiile au fost alimentate şi de faptul că Radu Mărginean şi Eugeniu Petrescu sunt apropiaţi ai lui Blaga, fapt recunoscut de fostul ministru săptămâna trecută. "Eu l-am propus în funcţia de preşedinte al ANV pentru că am avut încredere în el şi am în continuare încredere în el şi îi susţin nevinovăţia", a declarat Blaga, hazardat, despre Mărginean.

Dacă circuitul şpăgilor colectate în vămi va duce spre Vasile Blaga şi spre partid, rămâne să stabilească ancheta. Deocamdată, în dosarul de la Halmeu sunt cercetate şapte persoane, dintre care şase au fost puse oficial sub învinuire. Liviu Florian pentru trafic de influenţă, Ion Savu pentru complicitate la trafic de influenţă, iar Romeo Niţu pentru complicitate la cumpărare de influenţă. Nicoleta Dobrescu, cumpărătoarea de influenţă, Florin Feher, complicele ei, şi Radu Mărginean, învinuit pentru luare de mită, sunt cercetaţi în stare de libertate, iar misteriosul Eugeniu Petrescu la fel, în calitate de făptuitor. Fapta fiind la fel ca omul, o enigmă. Cel puţin deocamdată...


CV DE ŞEF
Cine e Radu Mărginean?

În vârstă de 50 de ani, Mărginean a intrat în sistem în 1992, ca lucrător în Vama Borş, devenind ulterior şef de serviciu în cadrul Direcţiei Vamale Oradea, iar apoi director adjunct. În 2005, Mărginean a avansat la Bucureşti ca director la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din ANV.

01-marginean.jpgMărginean e descris de foştii colegi ca un personaj discret, dar cu un caracter slab, care s-a ferit mereu să-şi asume răspunderea pentru propriile decizii, preferând să le paseze altora. Apropiat al fostului ministru Vasile Blaga, cu care se cunoaşte încă de când lucra în Borş, Mărginean a avansat ca şef al Vămilor pe 23 februarie 2009. După numire, a încercat să-şi mulţumească puţinii prieteni din Oradea, oferindu-le poziţii-cheie. Gheorghe Seleş, de pildă, a primit o vreme funcţia de director adjunct la Direcţia de Supraveghere din ANV, iar Dan Begher diverse funcţii, inclusiv pe cea de şef al Vămii Halmeu.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din 2010, Mărginean pare modest. Deţine împreună cu Begher un teren intravilan de 12.800 mp în Biharia, achiziţionat strategic, ca să-l vândă statului pentru construcţia autostrăzii, un apartament în Oradea şi un altul la Târgu Jiu, bijuterii de 6.500 euro şi un depozit bancar de 10.000 euro, deschis în 2009.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Esec regal.
Gainariile din vami nu sunt decat fumul fumul de tigara in care se ascunde Regele Basescu si Regina Elena. De la Palatul Cotroceni iese un fum din ce in ce mai gros si negru. Balamucul regal creat in jurul vamilor nu si-a atins tinta. Foamea de putere a buldogului Blaga nu poate fi taiata spalinad un pahar pe dinafara, daca inauntru are noroi. Namolul din vama Constanta a incurcat calculul socotelile cuplului regal. Cu Blaga presedinte de partid si premier, Basescu si consoarta neoficiala ar fi obligati sa imparta puterea, lucru inacceptabil pentru doi parveniti care vor sa reduca Romania la mintea lor bolnava de marire.
Postat 16 Februarie 2011, 15:37 de Apolitic.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON