URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2017, 12:50

Fraieriţi de Crăciun: Doi orădeni încercau să adune sponsorizări minţind că oferă mese calde orfanilor şi sărmanilor

Fraieriţi de Crăciun: Doi orădeni încercau să adune sponsorizări minţind că oferă mese calde orfanilor şi sărmanilor ANULAT. Concertul care trebuia să se desfăşoare la Teatrul Arcadia în Ajun de Moş Nicolae a fost anulat după intervenţia inspectorilor ANAF, organizatorii Hamza András şi Kopar Ştefan invocând... "probleme tehnice"
Fraieriţi de Crăciun: Doi orădeni încercau să adune sponsorizări minţind că oferă mese calde orfanilor şi sărmanilor FRAUDĂ LA BORCAN. Falşii ONG-işti Kopar Ştefan şi Hamza András (primul, respectiv al treilea din stânga) au minţit că ar fi pus murături la borcan, din peste 350 kilograme de legume donate, pentru sărmani şi bătrâni. În realitate, s-au pozat doar cu 10 borcane...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi orădeni s-au folosit de greutăţile orfanilor şi ale persoanelor fără adăpost pentru a deschide "pungile" orădenilor. Dar nu pentru sărmani, ci pentru ei!

Sub paravanul unei fundaţii caritabile, Hamza András şi Kopar Ştefan, acesta preşedinte al Alianţei pentru Unitatea Romilor Oradea, au cerut sponsorizări până când au picat în plasa inspectorilor ANAF, care au descoperit că organizaţia nici măcar nu există, iar acum îi caută de bani...

Colinde contra sponsorizări

"Grupuri de colindători din mai multe licee, din centre de zi şi centre de plasament vor susţine, pe 5 decembrie, de la ora 17, la Sala Arcadia, un spectacol de colinde şi cântece de Crăciun, în cadrul unei acţiuni de strângere de fonduri organizată de Fundaţia «Oradea Donează»".

Aşa suna anunţul de pe pliantul trimis BIHOREANULUI la finele lunii trecute de organizatori, care susţineau că vor să strângă donaţii pentru "350 de persoane din centre de plasament, aziluri de bătrâni şi oameni defavorizaţi din oraşul nostru, inclusiv cei cazaţi în Azilul de Noapte", cărora să le ofere o masă caldă şi pacheţele de Crăciun.

Reprezentanţii Fundaţiei Oradea Donează, condusă de Hamza András (foto), au lăsat şi două numere de telefon la care puteau suna cei dispuşi să ajute. La unul răspundea Hamza, iar la celălalt Kopar Ştefan, care se prezenta "voluntar" al fundaţiei, dar şi liderul unei alte organizaţii, Alianţa pentru Unitatea Romilor din Oradea.

Sponsorizări pentru… dinţi

Concertul, însă, nu s-a mai ţinut. "Din motive tehnice" au pretins organizatorii pe Facebook. În realitate, a fost oprit de inspectori ANAF care au vrut să se asigure că eventualii donatori nu vor fi escrocaţi, şi nu mică le-a fost surpriza să afle că ONG-ul nici nu există, iar aşa-zişii reprezentanţi primeau sponsorizări cu acte false.

Căutaţi de BIHOREANUL, Hamza şi Kopar (foto) dau vina unul pe altul. "Am bănuit că ceva nu e în regulă cu fundaţia asta, dar eu n-am nicio implicare. Sunt simplu voluntar. Am contactat colindători, de la Colegiul Mihai Viteazul, de la centre de plasament, am sunat şi pentru sponsorizări, dar nu ştiu câţi bani s-au strâns, că nu la mine au ajuns", s-a apărat Kopar, în timp ce Hamza susţine că acesta "a încheiat mai multe contracte, fără nume, fără dată, şi a băgat banii în buzunar, că vrea să-şi facă dinţii".

Crescut în plasament şi bucătar de meserie, Hamza pretinde că a… cumpărat fundaţia, de la persoane despre care susţine că nu ştie cine sunt. "Eu am cumpărat-o, am primit actele. De unde să ştiu că sunt false? Am aflat când au venit de la ANAF", zice tânărul, negând orice intenţie de a înşela pe cineva.

Cursuri pentru murături 

BIHOREANUL a aflat că printre cei de la care Kopar şi Hamza au încercat să obţină sponsorizări sunt şi VIP-uri, ca de pildă senatorul PNL Gavrilă Ghilea. "M-a sunat într-adevăr, un anume Kopar, dar noi avem organizaţiile noastre pe care le sprijinim, aşa că l-am refuzat", spune senatorul. La fel a procedat şi colegul său Ionel Avrigeanu, abordat tot de Kopar. Cei doi au aflat de la BIHOREANUL că fundaţia nici nu există. "Ghinion, n-am picat în plasă", zice Avrigeanu.

Nu la fel poate spune Ruben Filimon, directorul Colegiului Mihai Viteazul, unde Kopar şi Hamza au pus la cale o altă ţeapă. "Mi-au cerut voie să participe la o oră de curs în bucătărie, ca să vadă cum se pun murăturile. Hamza a învăţat aici şi nu m-am opus. Elevii noştri au făcut murături, iar la sfârşit s-au pozat împreună cu vizitatorii", zice directorul.

Minciuni

Atât doar că ulterior poza a fost folosită de Hamza şi Kopar pentru a se lăuda cu o acţiune inventată, transmiţând ziarelor un mail în care au pretins că, împreună cu "un grup de foşti beneficiari ai centrelor de plasamente ce aparţin de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor", au pus murături din peste 350 kilograme de legume donate, pentru ocupanţii unor centre de plasament şi aziluri de bătrâni. "Nici vorbă! S-au pus 10 borcane, cele care apar în poză", spune directorul Colegiului Mihai Viteazul.

De altfel, şi concertul caritabil din 5 decembrie era tot inventat, colindătorii despre care Kopar pretinde că urmau să vină nefiind nici măcar contactaţi. "N-au vorbit nici cu elevii noştri şi nici cu cei din centrele de plasament. Am luat legătura cu cei de la DGASPC, erau miraţi că au văzut anunţul cum că participă la o acţiune despre care nu ştiau nimic", susţine Filimon.

Atenţie la escroci!

Câţi bani s-au strâns sub paravanul aşa-zisei fundaţii Oradea donează şi unde au ajuns sumele rămâne să stabilească inspectorii ANAF.

Între timp, pentru a nu cădea în capcana unor astfel de escroci, care se înmulţesc în perioada sărbătorilor, poliţiştii recomandă bihorenilor să verifice actele celor care îi abordează în numele unor ONG-uri, iar dacă au dubii cu privire la veridicitatea lor să sune imediat la 112. "Escrocul nu numai că nu-şi evită victima ci, dimpotrivă, îi iese în întâmpinare, o abordează direct, şi nu o slăbeşte până nu îşi atinge scopul, ca s-o determine să-i cedeze bani sau valori", spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu. De astă dată, din fericire, au fost opriţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
ADMIN
Daca in postarea mea ar fi fost inserate cuvinte obscene sau triviale, putea fi retrasa de la publicare. Daca vreti sa cunosteti parerea sincera a cititorilor, asumati-va parerile bune sau mai acide. Daca sunteti ziaristi va puteti asuma aceste pareri dar, vad ca sunteti mai rau decat pe vremea lui Ceausescu. CENZURAT, este un cuvant care incalca dreptul omului la exprimare, a-ti putea sune retras de la publicare, ar fi mai democratic. M-am lamurit, sunteti nistn postaci, imi sterg contul, chiar nu mai merita sa-mi pierd vremea cu voi, prefer o emisiune de pe National Geografic. Si sunt sigur ca acest post nu va aparea, e CENZURAT. Pacat a-ti pierdut un cititor, chiar nu mai vreau sa vad sigla voastra.
Postat 19 Decembrie 2017, 19:31 de FLORIN64
explicatie 2
În postarea dvs. de mai jos, care a fost editată, apăreau elemente instigatoare la comiterea unor infracţiuni. Puteţi încerca o reformulare mai puţin abuzivă.
Postat 19 Decembrie 2017, 23:40 de Moderator
explicatie
Desigur că puteam şterge acel comentariu cu totul. Am preferat varianta cenzurării, tocmai ca să descurajăm fenomene asemănătoare. Spre ştiinţa dvs., textul cenzurat de mai jos e o suită de invective xenofobe şi triviale, cu trimitere la rasă, deci nu are absolut nicio valoare pe scara libertăţii de expresie. Noi respectăm dreptul la liberă exprimare şi practicăm moderarea comentariilor cu discernământ. Considerăm că cenzura făcută asupra abuzurilor de limbaj nu este o încălcare a drepturilor elementare ale omului, ci dimpotrivă, o garanţie a respectării lor.
Postat 19 Decembrie 2017, 23:38 de Moderator
''doua ***''
CENZURAT
Postat 19 Decembrie 2017, 09:47 de User anonimizat
Tzepari.
Fara suparare,dar trebuie sa fii chiar orb sau debil sa nu vezi ce fel de specimene sunt cei doi "organizatori". Nu le-as da nici un pahar de apa....
Postat 18 Decembrie 2017, 22:15 de Citizen
Simplu
Obligati sa dea masa de Craciun, pentru 500 de persoane din banii lor...
Postat 18 Decembrie 2017, 21:33 de FLORIN64
Regula e simpla...
Cand te abordeaza un bronzat, nu te intereseaza care e povestea lui, ce vrea sa faca si pentru ce ii trebuie banii, pui mana pe buzunarul unde iti tii portofelul, faci stanga-imprejur si ai plecat.
Postat 18 Decembrie 2017, 14:02 de ionel82
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON