URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2019, 13:00

F(r)actura de încălzire: BIHOREANUL a aflat de ce au explodat facturile pe luna ianuarie în Oradea

F(r)actura de încălzire: BIHOREANUL a aflat de ce au explodat facturile pe luna ianuarie în Oradea O SCUMPETE DE CET. Clienţi captivi, orădenii de la bloc sunt revoltaţi de creşterea facturilor de încălzire în ciuda investiţiilor făcute în sistemul de termoficare. „Am eliminat un CET care, cu pierderi de 60%, vindea acum zece ani gigacaloria cu 194 lei şi am băgat peste 100 milioane de euro în centrală şi reţele pentru ca pierderile să coboare la 40%, iar gigacaloria să crească la 276 de lei!”, reclamă un orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au luat foc după ce administratorii au afişat la aviziere cheltuielile de întreţinere pentru luna ianuarie. Facturile au sărit în aer! "La un apartament cu trei camere, 910 lei mi se pare foarte mult", a protestat pe reţelele de socializare proprietara unei locuinţe din strada Cazaban.

În situaţia ei sunt mii de familii, din toate cartierele. Orădenii au primit facturi atât de mari, de parcă şi-ar cumpăra, nu şi-ar încălzi apartamentele!

Arşi la buzunar!

Cu buzunarele încă goale după sărbători, orădenii s-au trezit la jumătatea lunii februarie cu facturi record. Cheltuielile cu utilităţile pentru un apartament cu o cameră au trecut în premieră de 400 lei, pentru un apartament cu două camere au sărit de 600 lei, pentru unul cu trei camere s-au apropiat de 1.000 lei, iar pentru patru camere au sărit de acest nivel record.

Proprietarii şi-au vărsat năduful pe reţelele de socializare. "897 lei, pentru două camere, la Asociaţia Cazaban Oneşti, din care doar căldura este 623 lei. Este enorm!", a protestat o orădeancă. Termoficare şi-a ars la buzunar clienţii din întregul oraş. "E jale la noi! Cine stă în apartament cu două sau trei camere şi mai plăteşte şi chirie e dus pe apa Sâmbetei. Nici din două salarii nu îţi poţi plăti facturile, întreţinerea şi chiria, şi să îţi rămână şi bani până la salariul de luna viitoare. Dacă ai şi copii eşti pierdut!", reclamă o altă orădeancă, din cartierul Rogerius. Concluzia ei: "O să ajungem să ne plătim întreţinerea în rate!".

În ciuda furtunii de pe reţelele de socializare, unde orădenii se îndemnau la un protest în faţa Primăriei, prea puţini au făcut şi demersuri oficiale. Până vinerea trecută, municipalitatea a înregistrat doar 20 de reclamaţii, iar Termoficare a preluat doar 49. Orădenii se îndoiesc că se va schimba ceva...

Trei cauze în lanţ

Dan Creţu, TermoficareMega-facturile pe ianuarie au drept cauză un cumul de factori. "Costurile cu încălzirea au crescut cu 36% pe fondul scumpirii gigacaloriei cu 8%, de la 255 lei la 276 lei, a scăderii mediei temperaturilor de la 2,4 grade Celsius în decembrie la 0,4 grade Celsius în ianuarie şi a majorării cu 25% a perioadei de facturare, de la 28 de zile în decembrie la 35 de zile în ianuarie", explică directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

Cum toată lumea a plecat în vacanţă, inclusiv angajaţii societăţii, cele şapte zile din perioada sărbătorilor, cu consum mare, au fost adăugate facturii pe ianuarie. "Am greşit. Probabil ar fi trebuit să citim contoarele mai repede, ca să nu se adune mai mult de 30 de zile la o factură", recunoaşte directorul. Creţu spune că a luat decizia în baza statisticilor. "De ani de zile, cele mai mici temperaturi se înregistrează la sfârştitul lunii ianuarie - începutul lui februarie. Acum n-a fost aşa", explică el.

Ce nu spune nimeni este, însă, că orădenii au resimţit şi mai dur majorarea tarifelor cumulată cu prelungirea perioadei de facturare şi creşterea consumului pentru că plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară!

Oraş mic, subvenţie mică... 

Pentru comparaţie, dacă în Oradea populaţia plăteşte 276 lei pentru o gigacalorie obţinută de CET cu un cost de producţie de 325 lei, diferenţa fiind subvenţionată de la bugetul local, arădenii achită doar 275 lei pentru o gigacalorie obţinută mai scump, cu 360 lei, iar timişorenii dau doar 252 lei dintr-un preţ real şi mai mare, de 460 lei.

Tarife mult mai blânde au locuitorii din Constanţa, care plătesc doar 250 lei din costul real de 427 lei, cei din Iaşi dau 245 lei din 323 lei, iar cei din Suceava achită numai 240 lei din costul de producţie de 440 lei. În Capitală, unde salariile sunt mult mai mari, e huzur: locuitorii plătesc doar 160 lei pe gigacalorie, deşi costul real este de 480 lei!

Mircea Mălan, viceprimarul OradieiÎn toate aceste oraşe, prin politici populiste, diferenţa de preţ este subvenţionată de la bugetul local, adică din banii tuturor locuitorilor, cu sume între 75 lei (Iaşi) şi 317 lei (Bucureşti), cu mult peste subvenţia de 49 lei din Oradea. "Cea mai mică subvenţie din ţară se acordă în Oradea", recunoaşte viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Totul pentru CET

Administraţia Bolojan preferă, în schimb, să finanţeze reabilitarea sistemului de termoficare în detrimentul alocării de subvenţii. "E adevărat că bucureştenii plătesc mai puţin la factură, dar indirect şi subvenţia tot ei o suportă, din impozitele plătite de toţi. În plus, efectele se văd. În lipsa lucrărilor de reabilitare a reţelelor, iarna aceasta Bucureştiul a avut probleme mari cu furnizarea încălzirii şi a apei calde, lucru care în Oradea, pentru prima oară, nu s-a întâmplat", zice Mălan.

Potrivit unui calcul sumar, Oradea a cheltuit 120 milioane euro cu construirea noului CET şi în reabilitarea reţelelor, va mai investi alte 39 milioane euro pentru înlocuirea a încă 25 kilometri de conducte şi va finanţa cu 19 milioane euro trecerea cartierului Nufărul pe încălzire cu apă geotermală. Majoritatea au fost fonduri europene nerambursabile atrase.

În plus, oraşul va aloca 12 milioane euro pentru achiziţia unui grup energetic nou, menit să înlocuiască vechiul cazan pe gaz, care nu mai îndeplineşte standardele de mediu, şi să asigure continuitatea sistemului dacă actuala turbină cedează. Fiindcă, abia ieşită din garanţie, aceasta dă deja rateuri, chiar dacă responsabilii Termoficare nu vorbesc despre asta.

Cum să pierzi un milion

De altfel, există voci care susţin că explozia facturilor ar fi fost provocată de o avarie din CET. "Turbina n-a funcţionat aproape o lună. CET-ul, care produce în paralel agent termic şi energie electrică, n-a avut de unde vinde curent, aşa că orădenilor le-au explodat facturile", acuză un orădean.

Stănel Necula, director TermoficareTeoria e contrazisă vehement de directorul Termoficare, Stănel Necula (foto). "Valoarea facturilor o dă cantitatea de energie livrată înmulţită cu preţul gigacaloriei, indiferent că turbina merge sau nu şi dacă vindem sau nu curent electric", spune Necula.

Totuşi, un adevăr există! După ce în ultimii doi ani s-a oprit de mai multe ori din cauza unor senzori necalibraţi sau a îmbâcsirii filtrelor cu puful de la foştii plopi din Şoseaua Borşului, abia ieşită din garanţie, turbina a început să piardă în decembrie peste 80 litri de ulei pe zi. Specialiştii General Electric - angajaţi în baza unui contract de mentenanţă de 32,2 milioane de euro pe 20 de ani - s-au chinuit degeaba să înlăture avaria. Pe 18 decembrie, turbina a fost transportată în secret la fabrica din Veresegyhaz (Ungaria), unde a fost reparată pe banii firmei, apoi adusă la Oradea şi repusă în funcţiune abia pe 8 ianuarie.

"Banii pierduţi în perioada în care turbina nu a funcţionat vor fi recuperaţi în baza contractului de mentenanţă", susţine Necula. Termoficare a iniţiat discuţii cu General Electric pentru recuperarea pagubelor, iar acestea se anunţă tensionate. Motivul e simplu: în cele trei săptămâni în care a fost oprită turbina, CET a pierdut peste un milion de euro. Bani care ar mai fi putut scădea preţul gigacaloriei plătite de orădeni...


PLĂTESC PENTRU VECINI
"Nu există consum zero!"

Reprezentanţii Termoficare spun că, dincolo de motivele deja enumerate, facturile record primite de orădeni pe luna ianuarie sunt cauzate şi de modul defectuos de repartizare a cheltuielilor în asociaţiile de proprietari. "La un bloc din strada Cazaban, unde o familie are de plătit 979 lei, am descoperit că din 23 de apartamente 6 aveau zero la întreţinere, iar unul doar 40 de lei, ceea ce este incorect", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu.

Directorul spune că aceste apartamente, probabil debranşate, se încălzesc de la coloanele care traversează şi pereţii vecinilor: "Dacă în interiorul acestei anvelope unii au facturi zero, evident că ceilalţi vor plăti mai mult.

Pentru a înlătura astfel de situaţii, conducerea Termoficare recomandă asociaţiilor introducerea unui sistem în care proprietarii să fie obligaţi să plătească măcar 50% din factura de încălzire, chiar dacă îşi debranşează caloriferele, lucru oricum nepermis de municipalitate. În plus, orădenii sunt sfătuiţi să îşi închidă radiatoarele atunci când îşi aerisesc camerele, chiar dacă nu au repartitoare, pentru că pierderea de energie se va regăsi, inevitabil, în factură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Ete
Partea mai frumoasă e ca degeaba au fost nopțile mai reci, dacă pe timpul zilei cantitatea de căldură trimisa din centrala era aceeași. Pentru ca lor le-a fost lene sa reducă nivelul, plătim noi ca pr0stii. Ar fi interesant sa ne explice cineva și de ce la 2 blocuri lipite unul de altul difera prețul la apa calda (18.51, respectiv 17.80), iar în centru e 12 lei metrul cub.
Postat 26 Februarie 2019, 17:44 de Dwayne
@ sandu
Daca ti se pare ieftin, poti sa mergi sa faci niste donatii catre primarie/cet, eventual ceva munca in folosul comunitatii, sa nu faci umbra degeaba.
Postat 26 Februarie 2019, 07:30 de oradeanbihor
La București e dublu și nu au avut căldură
Mie nu mi se pare că am platit mult, în comparație cu alte orașe
Postat 25 Februarie 2019, 20:43 de Sandu1206
Cont(r)a
Firma asta,termoficare, are contabilitate? Fiind controlata de primarie, in numele dreptului la informatie de interes public,sa publice cetatenii din poze structura venituri-cheltuieli a firmei pe o luna de iarna.Cit costa gazul,cit incaseaza din vinzarea caldurii,a curentului,salarii etc... Turbina noua,retele noi,gaz ieftin si noua ne iese un "fuckup nights"
Postat 25 Februarie 2019, 20:28 de excalibur
http://www.bihon.ro/cet-mai-incaseaza-doua-amenzi-de-mediu/2203447
a
Postat 25 Februarie 2019, 19:19 de scortosul
frectie
Mie problema asta cu facturile pe ianuarie mi se pare o idiotenie. In fiecare an se intampla acelasi lucru, mai ales: se citesc contoarele inainte de Craciun si la sfarsitul lunii ianuarie. Prin urmare factura pe decembrie este calculata pt 24 zile (3 saptamani si un pic), iar factura din ianuarie este calculata pe 38 zile (5 saptamani si un pic), deci o crestere de mai mult de 50%, fara alte scumpiri. Chiar si la casa factura este un pic mai mare, deoarece citesc contoarele inainte de 31, chiar daca nu inainte de Craciun. Nu scuza cu nimic alte "surprize" din pret, dar nu inteleg "isteria" asta din februarie din fiecare an, mai ales ca si vremea asta are un obicei al naibii, sa fie mai frig in ianuarie decat in alte luni.
Postat 25 Februarie 2019, 18:31 de oradea_mea_si_a_ta
A crescut gigacaloria cu 8% ... pe cale de consecință, facturile au crescut cu 36% !?!
De ce oare? Pentru că, spre deosebire de anii anteriori, încălzirea globală a dilatat factorii termometrici cu -2,4°C iar luna ianuarie s-a trezit că are 37 de zile în loc de 31 cât avea de obicei !?! Rămâne de văzut și nivelul de scădere a inteligenței "factorilor" de decizie în acest caz ... care în loc să extindă în urmă cu un deceniu rețeaua de gaz la fiecare consumator individual și care să plătească cât duce buzunarul fiecăruia, au preferat un sistem centralizat, tot pe gaz, care și-a dovedit ineficiența încă din perioada stalinistă !?! Banii europeni utilizați s-au dovedit a nu fi gratis ... ci din contră, costă mai mult decât dacă erau luați cu împrumut și dobândă fixă de la bun început, până se putea încă aplica mecanismul de subvenție individuală din partea administrațiilor locale !?! Acum e prea târziu, căci din 2018 încoace s-a închis "robinetul" acceptătilor de la Bruxelles ... așa că, fraierii orădeni se pot aștepta ca din 2020 încolo să mai vadă Gcal. crescând cu acel 36% ce va trebui recuperat !?!
Postat 25 Februarie 2019, 17:17 de CrisDumi
"Pretul real"
Am o nelamurire: cum poate sa fie "pretul real" pe gigacalorie in Oradea, asemanator cu cel din alte orase??? Adica noi avem megaturbina, avem retele schimbate, avem aport geotermal si cu toate astea pretul platit de oradeni este nejustuficat de mare. Aburelile cu subventii sunt exact galeti pesediste: primaria controleaza pretul la gigacalorie asa ca nu e greu sa scumpeasca cu vreo 50 de lei pe hartie ca sa poata sa dea o subventie de ochii lumii. Asadar asteptam explicatii vizavi de ce inseamna pretul real, iar stanel sa se abtina de la comentarii cum ca nu conteaza daca centrala produce sau nu produce curent, pentru ca nu asa ne-am inteles!
Postat 25 Februarie 2019, 15:03 de oradeanbihor
Faliment este numele tau ... Nec
incet, incet pupilul birtinezului, falimentatorul de CET-turi sustinut de un bolovan duce termia oradeana in gard. Pretul deja sponsorizat de toti cetatenii orasului(si de aceea care nu "beneficiaza" de "bucuriile" termoficarii) explodeaza. Astia in loc sa isi vada de urbea, cetatea lor umbla aiurea prin judet sa isi extinda retelele(cu zeci de km. de retele) spre localitati invecinate pe spatele oradenilor, tuturor oradenilor. Racheta fasaie si paraie urmand sa esueze lamentabil in buzunarele tuturor cetatenilor orasului la terminarea garantiei si inceperea platilor pentru mentenanta(un mizilic, cateva milioane de euroi pe an). Introducerea retelelor de gaz este blocata de politica bolovanoasa a chelului birtinez iar noi suntem deja buni de plata! Geaba faci mult si prost! O racheta in cur... la falimentator sa'l ia si pe asta de lo adus pe aici! Nu ne spn astia doi pe ce filiera ne-am pricosit cu falimentatorul? Filiera penelista a statului paralel?
Postat 25 Februarie 2019, 14:40 de scortosul
povesti
cu pesti!
Postat 25 Februarie 2019, 14:30 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON