URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2019, 14:12

Fostul jurnalist Mircea Jacan, voce critică la adresa administraţiei Bolojan: „Am ceva cu primarul Oradiei”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost jurnalist la Gazeta de Vest, Jurnalul de dimineaţă, Jurnal bihorean şi Realitatea bihoreană până în 2010, a devenit purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean sub mandatul lui Radu Ţîrle, până în 2016, la finele mandatului unui alt PNL-ist, Cornel Popa, cel care l-a şi propulsat în funcţia pe care o deţine acum, de director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Mircea Jacan, căci despre el este vorba, s-a profilat în ultimul an ca un contestatar incisiv al primarului liberal Ilie Bolojan, opunându-se tot mai categoric proiectelor municipalităţii, motiv pentru care unii îl aplaudă, iar alţii îl consideră cârcotaş. BIHOREANUL l-a descusut pentru a afla ce resorturi îl determină să-şi facă auzită vocea, atât în dezbateri publice, cât mai ales pe Facebook, unde semnalează nereguli mai mici sau mai mari.

- Ţi-e dor de presă? De o vreme pari un ziarist nervos, care a găsit pe Facebook locul potrivit de manifestare...

- În 1990 am devenit ziarist la un "săptămânal de atitudine" pentru că eram un cetăţean revoltat. Facebook este, acum, un mediu ca oricare altul, şi îmi spun acolo părerea de cetăţean. S-a schimbat doar mediul, eu sunt acelaşi.

- Anul trecut, când Primăria a elaborat regulamentul de aliniere a clădirilor din centru, te adresai printr-o scrisoare deschisă consilierilor locali spunându-le că au "un mandat de reprezentare", datoria lor fiind, deci, "să reprezinte cetăţenii". Un consilier trebuie să vrea numai ce vrea rezidentul din Velenţa sau din Rogerius, nu şi să fie un "motor" al oraşului?

- Consilierul local trebuie să fie ce spune legea. E ales de cetăţeni ca să-i reprezinte pe ei, nu partidul din care face parte. Am fost la dezbaterea publică a proiectului cu supraimpozitarea şi mi-am dat seama că Primăria organizează dezbateri de formă. Iar când votează, consilierii ridică mâna cum le dictează partidul sau aliaţii lui. Păi, în alegeri, nu la rezidentul din Velenţa sau Rogerius merge consilierul pentru voturi? Poate că democraţia înseamnă şi partide, dar înseamnă în primul rând respectarea drepturilor cetăţeanului.

"Depind de Primărie, nu de CJ"

- Tot atunci spuneai că nu faci politică şi că vei critica orice "abuz", indiferent că îl "puiază" PNL, PSD sau UDMR. Totuşi, ai pus "tunurile" exclusiv pe primarul Bolojan şi pe aleşii PNL...

- Acum la putere e PNL, care votează ce doreşte, cum doreşte. E absurd să pui tunuri pe opoziţie. Dacă era la putere PSD şi ar fi votat aşa, aş fi fost la fel de nemulţumit. Politicienii ne spun că ne putem exprima voinţa la vot, dar cetăţeanul trebuie să-şi exprime părerea zilnic, iar politicianul trebuie să primească feedback de la el şi pe perioada mandatului. Eu nu cred că dacă ar exista 100 de cetăţeni care să trimită 100 de scrisori unui consilier, anumite hotărâri ar mai fi votate cu inima uşoară. Şi încă ceva: degeaba îl schimbăm pe Bolojan o dată la 4 ani, pentru că vine altcineva, care procedează la fel, şi o luăm de la capăt. Tocmai de-aia eu nu am nimic cu Bolojan, am ceva cu primarul Oradiei, oricare ar fi el.

- Unii fac o legătură între menţinerea ta ca director în subordinea Consiliului Judeţean şi tenacitatea anti-Bolojan. Sunt totuşi multe de criticat şi la CJ, de la falimentarea Aeroportului şi înapoierea economică a localităţilor până la ruinele din centrul Oradiei, cum sunt fosta Policlinică Mare sau Filarmonica...

- Deocamdată, CJ nu răspunde de Oradea. Eu trăiesc în Oradea, aici sunt lucrurile care mă afectează direct - taxe, impozite, transport. Eu, ca cetăţean al oraşului, depind de Primărie, nu de CJ.

"Primăria face dresaj cu orădenii"

- Militezi pentru păstrarea neatinsă a zestrei urbanistice a Oradiei. Trebuie însă ea conservată chiar şi când înseamnă înapoiere şi kitsch?

- Degradarea şi kitschul se produc sub ochii noştri. În ultimii zeci de ani, în Oradea s-au ridicat kitschuri, chiar şi acum sunt permise, inclusiv în centru. Tot ansamblul urban centrul istoric e monument istoric, şi nu pentru că toate clădirile ar avea valoare arhitecturală. Când au trebuit refăcute faţadele, Primăria a "inventat" centrul istoric, a stabilit un perimetru de construcţie protejat, pentru a obliga şi cetăţenii care au case fără valoare arhitecturală să le repare. Acum, în acest centru protejat, vrem să ridicăm clădiri, să lărgim străzi, să le îngustăm. E o aberaţie!

- Comportamentele necivilizate ale orădenilor, chiar şi ale celor "născuţi, iar nu făcuţi", nu se cer amendate? Problema e doar conducerea oraşului sau şi locuitorii?

- "Mingea" e la conducerea oraşului, pentru că prin politicile sale influenţează comportamentul cetăţenilor. Dacă nu te ocupi de educaţia cetăţenilor, nu obţii rezultate. De zeci de ani, nu doar acum, Primăria face dresaj cu orădenii. Îi amendează, eventual, când fac ceva rău. Şi când le oferă stimulente pentru a-şi întreţine casele, tot dresaj este. Nu cu biciul, ci cu zăhărelul. Primăria a pus panouri cu "Nu încurajaţi cerşetoria!", dar a încercat panouri cu "Circulaţi pe jos!" sau "Circulaţi cu bicicleta!"?

Primăria să-şi facă treaba

- Revenind la urbanism: de la Budapesta până la Paris, unde s-au demolat sute de case pentru bulevardul Champs Elysee, în centrele oraşelor europene clădirile sunt aliniate şi au o înălţime apropiată. Concret, ce nu e în regulă cu regulamentul propus în Oradea, de altfel atacat în instanţă de Prefectură şi suspendat?

- În primul rând că acţiona retroactiv, ar fi supraimpozitat clădiri care la vremea lor au fost ridicate respectând regulile. În al doilea rând, nu înţeleg mania de a ne compara cu alte oraşe, fiecare are specificul lui. Arătăm ca un sat pentru că nu avem clădiri înalte? Nu a fost nevoie de clădiri înalte şi nici acum nu e nevoie de ele în centru. Pe de altă parte, cum aliniezi clădirile în înălţime? Dând aprobare cuiva să ridice trei etaje lângă case mici? Cu asta introduci un nou standard. Pe urmă, problema e că luăm model oraşe care au în centru o anumită densificare, dar acolo bunăstarea a produs densificarea, nu invers. Şi la noi, la un moment dat, bunăstarea a produs densificare în Pasajul Vulturul Negru, care acum e pustiu.

Cel mai mult m-a deranjat însă că regulamentul s-a bazat pe un studiu făcut ulterior, la indicaţiile celui care l-a comandat, cu calcule de eficienţă false, cum că cetăţeanul ar putea să câştige dacă îşi dărâmă casa şi îşi construieşte una mai înaltă. Cetăţeanul, dacă ar dori, ar putea face asta şi singur, nu trebuie să-l stimuleze Primăria. M-a deranjat şi o exprimare a primarului, că prin supraimpozitare urmăreşte scoaterea unor cetăţeni din "zona de confort". Eu cred că Primăria trebuie să dea cât mai mult confort cetăţeanului, nu să-l scoată din zona de confort. 

- Te-ai pronunţat şi contra regulamentului prin care spaţiile dintre blocuri erau îngrijite de asociaţiile de proprietari, şi acesta suspendat. De ce e OK ca orădenii de la case să-şi întreţină spaţiile, dar cei de la bloc nu?

- Şi spaţiile din faţa caselor ar trebui îngrijite tot de Primărie. Dorinţa de a trece în sarcina cetăţeanului obligaţiile Primăriei e greşită. Pe lege, spaţiul verde din domeniul public cade în sarcina administraţiei locale, iar banii din taxe şi impozite ar trebui direcţionaţi şi pentru asta. E nevoie de mai mulţi angajaţi? Angajează-i şi fă-ţi treaba! Mi s-a părut revoltător şi ca asociaţiile de proprietari să fie chemate la Primărie ca să fie împinse la ilegalităţi: conform legii, asociaţia nu poate angaja cheltuieli pentru domeniul public, ci doar pentru bunurile comune ale proprietarilor. Nu mai zic cât de cinic e să-i pretinzi să tundă iarba de 6 ori pe an, când Primăria n-a tăiat-o niciodată, deşi era obligaţia ei.

"Majoritatea cetăţenilor sunt indiferenţi"

- Ai criticat sacrificarea unor copaci pentru construirea pasajului subteran Magheru şi demolarea unor construcţii pentru realizarea liniei de tramvai dintre Ioşia şi Nufărul. Cum ar fi posibile aceste construcţii, care vor uşura totuşi viaţa orădenilor, fără "pagube colaterale"?

- În primul rând, nu ştiu cât de util va fi pasajul, dacă va îmbunătăţi traficul. În al doilea rând mi se pare că transformăm Oradea într-un oraş al maşinilor. De multe ori, dacă ai căuta cele mai simple şi ieftine soluţii, ai putea găsi soluţia în organizarea traficului, nu în construcţii. Nici linia de tramvai dintre Ioşia şi Nufărul nu ştiu cât de utilă va fi. Există vreun studiu care să spună cât de eficientă va fi?

- De ce crezi că ţine Primăria de ideile ei? Cum vezi felul în care se consultă cu cetăţenii? Dar orădenii chiar sunt interesaţi să participe la "managementul" urbei? La dezbateri participă o mână de oameni...

- Eu cred că Primăria nu face nimic pentru ca dezbaterile să fie reale. Cu cât participă mai puţini cetăţeni, cu atât e mai fericită, pentru că nu are cu cine se confrunta şi se poate vota mai uşor proiectul. Nu am văzut nicio încercare de a educa cetăţeanul, de a-l face să participe la dezbateri, la şedinţele de Consiliu. La Târgu Mureş, Partidul Oamenilor Liberi a propus să se înfiinţeze un Birou de Informare şi Drepturi printr-un parteneriat între juriştii Primăriei şi ONG-uri, pentru informarea cetăţenilor, dezbaterea, explicarea proiectelor înainte să fie votate. Ar fi bine să existe o structură a Primăriei care să stimuleze dezbaterea reală, cu atât mai mult cu cât majoritatea cetăţenilor sunt indiferenţi şi nu-şi cunosc drepturile.

"Scopul nu trebuie să fie să batem Clujul"

- E bine că aspiră Oradea la un statut - edilitar, economic, cultural, social - pe care îl au, de pildă, Clujul şi Timişoara?

- Nu ştiu. Există cumva o competiţie între oraşe, care să aibă mai mulţi locuitori, care să fie mai dezvoltat? Pe vremuri, un oraş se crea şi apoi era interesat doar să asigure o viaţă cât mai bună locuitorilor. Sigur că asta însemna şi apă, canalizare, asfalt... Aspiraţia e bună, dar scopul nu trebuie să fie să batem Clujul, să batem Bucureştiul, să mutăm Capitala la Oradea... 

- Consideri că obsesia dezvoltării şi judecarea investiţiilor prin prisma "profitabilităţii", de parcă oraşul ar fi o firmă, e contraproductivă? Unii se plâng că Oradea e un perpetuu şantier, iar fiscalitatea şi transformarea în oraş turistic cresc costul vieţii...

- Cred că e o direcţie greşită. Se fac şi lucruri bune - repararea reţelelor, asfaltarea străzilor, drumuri noi, dar sunt prea multe şantiere pe termen prea scurt. Mi se pare că ne întindem mai mult decât ne este pătura şi că pornim investiţii care nu sunt gata în 5 ani, cum e parcarea din strada Independenţei, la care nu calculează nimeni câţi bani nu s-au încasat prin desfiinţarea parcărilor care existau. Asta, apropo de profitabilitate...

- Cum vezi proiectele în derulare în centru?

- Despre pasajul din Magheru, nu ştiu cât de util va fi, nu îmi dau seama, viitorul ne va arăta. Cert e că s-au tăiat nişte copaci şi în locul lor Primăria ar trebui să planteze 130. Piaţa Ferdinand va crea o problemă de mobilitate auto din cauza pietonalizării. Strada Aurel Lazăr e în principiu un proiect bun, dar depinde cum va fi realizat. Problema, în general, cred eu, e că se fac prea multe, prea repede. Dacă ar fi luate pe rând, deranjul şi "foamea" de bani ar fi mai mici.

Consultări în absolut toate problemele

- Ce ai face altfel dacă ai fi primar? Cum ai anima, de pildă, Pasajul Vulturul Negru? Ai încuraja turismul? Centrul ar trebui să fie exclusiv pietonal sau şi cu trafic auto? Ai reduce taxele?

- Pentru Pasaj aş comanda un studiu care să îmi spună ce se poate face, după care, prin hotărâri de Consiliu, aş încerca să obţin o mai bună punere în valoare. Centrul ar trebui să fie hibrid, şi pentru maşini, şi pentru pietoni. Oraş turistic Oradea nu este, are doar câteva petice pentru turişti, dar turism înseamnă Felix. În Oradea turistică văd beneficii pentru cei care au hoteluri şi restaurante, pentru cetăţeanul de rând văd aglomeraţie şi creşterea preţurilor. Eu aş pune taxe cât mai mici, aşa le-aş lăsa orădenilor venituri mai mari. Ca regulă generală, cred că nu primarul trebuie să aibă toate soluţiile, ci ele să vină prin studii şi consultare. Pentru orice proiect care afectează viaţa cetăţenilor aş vrea să le aflu mai întâi părerea, i-aş consulta în absolut toate problemele.

- Te vei implica în politică, te vei înscrie într-un partid? Dar în viitoarele campanii electorale, fie şi ca "simplu cetăţean"?

- Nu sunt membru al niciunui partid. Aş putea să mă înscriu doar într-unul care încheie colaborări numai cu orădenii, nu cu alte partide din Consiliul Local, şi care să nu impună consilierilor săi cum să voteze.

- Şi ce vei face dacă partidul pe care îl votezi se va alia, totuşi, cu altul, pentru a ajunge la conducere? Până la urmă, politica înseamnă şi compromis, consens...

- Înseamnă că acel partid şi-a încălcat promisiunea şi nu-l voi mai vota.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Respect domnule Mircea Jacan !
Oricand la dispozitie,cu materiale si informatii proaspete! Unde-s doi,puterea creste si dusmanul..... nu mai "jinduieste"(din folclorul tinutului Birtin), a persevera.Ce bine e sa fii "neghiob"oradean.
Postat 29 August 2019, 22:56 de platona
Neutryno
Cu tupeu de gândac îți spun că stau în Ferdinand și mă deranjează tonele de praf ce bântuie piața, că de organizare de șantier aceleași firme care câștigă mereu licitațiile, nu au auzit. Poate vii tu să mături și să stropești cu furtunul cum ar trebui să facă orice firmă serioasă? Cam așa îi în occidentul care vă lăudați voi lingăii că ne-a dus supremul.
Postat 29 August 2019, 17:16 de User anonimizat
Sper sa scapam politicienii ca mustaciosul asta jenant
Se indoapa cu bani publici de la CJ(sa traiasca domnu' Mang, da si elnoku') e genul tipic de traseist, umblat pe la diverse ziare care de care mai aservite. A fost la penelisti, actualmente fara partid, dar intr-o functie la consiliul judetean care se stie ca doar "prieteni" asaza in fotolii. Are pe agenda, ca si alti gandaci care scriu aici pe forum zi de zi, doar denigrarea primariei Oradea si a primarului in mod particular. Primar care se stie ca nu are cumetrii cum le place dansilor. Ne spune cu tupeu ca e oradean si nu-l afecteaza problema cu aeroportul, e muuult mai afectat de pietonalizarea pietii Ferdinand. Si, daca tot e de la cultura, zice ca nu e afectat de starea deplorabila a Filarmonicii. Ca probabil nu e traditionala ca higheghea.
Postat 29 August 2019, 16:41 de Neutryno
auzi tu la el
Primaria e datoare sa intretina spatiile verzi chiar din fata casei tale nu doar la blocuri! Pai in ritmul asta ne vor manca gandacii si parazitii noi stand si asteptand de la primarie mura-n gura sa ne stearga la poponet! Ce mentalitate de neghiob!
Postat 29 August 2019, 16:09 de cetateanbihorean
Neghiobule.
Ai grijă că te face întâiu jurnalist neghiob și pe tine, noi ăștia care nu dăm limbi te primim cu drag.
Postat 29 August 2019, 15:18 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON