URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2015, 16:24

FNI la pătrat: Păgubiţii bihoreni ai fondului lui Sorin Ovidiu Vîntu sunt vânaţi de o firmă de contabilitate din Deva

FNI la pătrat: Păgubiţii bihoreni ai fondului lui Sorin Ovidiu Vîntu sunt vânaţi de o firmă de contabilitate din Deva FERIT. În Oradea, firma hunedoreanului Marius Goia şi-a deschis de o lună un punct de lucru la parterul unui imobil din strada General Berthelot. "BANI FNI", promite afişul uriaş, postat în vitrină. Mai mărunt, însă, adaugă că, de fapt, nu e vorba de bani, ci doar de... dosare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dormi liniştit, FNI lucrează pentru tine! Aşa promitea sloganul celui mai mare circuit piramidal din România, pus pe picioare în 1995 de controversatul Sorin Ovidiu Vîntu. Peste 300.000 de români au dormit liniştiţi timp de 4 ani, până au aflat că fuseseră escrocaţi.

În final, după ani lungi de procese, în 2012 Justiţia a decis că jaful, apreciat la peste 7.400 miliarde de lei vechi (74 miliarde RON), va fi acoperit de la buget, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Banii, însă, nu s-au dat până azi. Peste noapte, totuşi, păgubiţii au început să fie vânaţi de diverşi "specialişti" care se oferă să-i ajute să-şi recupereze pierderile, cum altfel decât în schimbul altor sume de bani.

Printre oportunişti se numără şi o firmă din Hunedoara care a deschis luna trecută un punct de lucru şi la Oradea, trimiţând scrisori celor peste 4.500 de păgubiţi din Bihor, cărora se oferă să le întocmească şi să le depună la AAAS dosarele de recuperare a banilor pierduţi.

Deceniul "piramidelor"

La început a fost celebrul Caritas, inventat în 1991 de Ioan Stoica, un contabil din Făgăraş care promitea deponenţilor că, după 3 luni, vor câştiga de 8 ori suma investită. Apoi, în 1993, a fost Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri administrat de SAFI Invest, firma milionarului Viorel Cataramă. Oferta? Un cupon pe care oricine îl putea cumpăra cu 50.000 lei urma să valoreze în 3 ani 815.000 lei, SAFI promiţând o creştere lunară de 40%.

Dar cea mai păguboasă escrocherie a fost, de departe, FNI (Fondul Naţional de Investiţii). Cine nu îşi mai aduce aminte de celebra campanie publicitară "Dormi liniştit, FNI veghează", care a atras sute de mii de creduli? Iar asta nu doar pentru că FNI promitea investirea banilor în afaceri serioase, cum ar fi piaţa monetară şi cea mobiliară, dar şi garanţia oferită de stat că li se va returna în orice situaţie suma investită.

În realitate, totul a fost o minciună, iar mecanismul cu nimic diferit de cele ale schemelor piramidale, în care profitul primilor depunători era asigurat din banii următorilor. În 2000, când FNI s-a prăbuşit, banii celor peste 300.000 de investitori rămaşi, adică 7.446 miliarde de lei vechi, nu mai erau nicăieri. Fuseseră retraşi chiar de "părintele" jocului, Sorin Ovidiu Vântu, sub forma unor achiziţii de firme cu valoare supraevaluată.

Plăteşte Statul

În urma proceselor declanşate, instanţele au dispus că toţi cei care s-au constituit parte civilă să fie despăgubiţi cu bani de la buget. Plăţile au început în 2005 şi s-au oprit temporar în 2014, din lipsă de fonduri. Cum însă pentru a-şi recupera banii aveau nevoie de întocmirea unui dosar şi de un calcul al pagubei (suma depusă, actualizată cu indicele de inflaţie) avizat de un expert contabil, oamenii au început să fie vânaţi de avocaţi, experţi şi executori care îşi oferă serviciile pentru întocmirea dosarelor şi înscrierea pe listele de aşteptare de la AAAS. Nu gratis, fireşte...

Printre cei care au intuit noua afacere se numără şi o firmă din Hunedoara, Apli Mag Finance, care din 2014 se ocupă atât de întocmirea dosarelor, cât şi de efectuarea expertizelor contabile, având până în prezent 3.500 de dosare înaintate către AAAS, pentru înscrierea pe listele de aşteptare. Costurile? Preţul pentru elaborarea şi transmiterea dosarului este de 70 lei, iar expertiza costă între 50 şi 300 lei, în funcţie de sumele aflate în joc.

Oradea, în top

Societatea a deschis mai multe puncte de lucru în ţară, iar de luna trecută şi la Oradea, unde a strâns deja 50 de dosare. "Mi se pare foarte scump", se plânge un orădean căruia reprezentanţii firmei i-au luat 250 lei pentru expertiză. Într-un fel, are dreptate, căci formula de calcul e prevăzută în Legea 113/2014 privind plata despăgubirilor către investitorii FNI şi, deci, teoretic accesibilă tuturor.

Pe de altă parte, însă, tot legea prevede obligaţia ca rezultatul obţinut să fie "avizat" de un expert contabil. Iar asta nu se face gratis. "Nu e mult. Percepem 10% din valoarea stabilită prin expertiză, şi trebuie menţionat că suma care se va rambursa de către AAAS va fi mai mare de circa 3,5 ori. Adică, dacă valoarea rezultată prin expertiză este de 1.100 lei, suma rambursată va fi de circa 3.800 lei", explică administratorul Apli Mag Finance, Marius Goia.

Potrivit acestuia, în Bihor există 4.500 păgubiţi FNI, din care 3.700 în Oradea. Fiecăruia, spune el, i-a transmis o ofertă cu serviciile firmei. "Am precizat că nu avem legătură nici cu Statul, nici cu FNI. Nu putem garanta nici plata banilor, nici termenele de plată. Suntem un simplu prestator de servicii. Nu ne e uşor, dar am fost controlaţi şi răscontrolaţi, şi am dovedit că tot ce facem este legal. Când lumea aude de FNI crede că e vorba despre o nouă escrocherie", explică el motivul. Şi e de mirare?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON