URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
09 August 2011, 09:52

Florica nu mai cântă

Florica nu mai cântă COPIL DORIT. L-a adoptat cu efecte depline, iar mai apoi i-a devenit mamă adevărată. "Mă moşteneşte numai pe mine", explica Florica. Iar acum, Alex spune că o mamă mai bună nici n-ar fi visat...
Florica nu mai cântă ULTIMUL SPECTACOL. Chiar dacă abia se ţinea pe picioare din cauza tratamentului greu, Florica Ungur a apărut pentru ultima oară în faţa publicului în luna martie, pe dealul Ciuperca, de unde s-a transmis în direct la televiziunea publică o ediţie specială a emisiunii "Ne vedem la TVR", destinată promovării judeţului Bihor. Era slăbită, dar tot zâmbitoare, încântând auditoriul la fel ca totdeauna...
Florica nu mai cântă AU RĂMAS DOAR TREI. Cele patru Florici care au făcut faima folclorului din Bihor au rămas doar trei, Zaha, Bradu şi Duma, care sâmbăta trecută şi-au condus prietena pe ultimul drum înecate în lacrimi. Zaha şi Bradu i-au stat la căpătâi pe tot parcursul slujbei, în timp ce o altă apropiată, Viorica Flintaşu, a cântat la final o doină din repertoriul ei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Aşa îmi ziceau în sat oamenii: « Fata asta n-o avea noroc, că prea frumos cântă ». Adică n-oi avea noroc în căsătorie. Şi n-am avut, dar nu-mi pare rău, pentru că îl am pe Alex", se confesa BIHOREANULUI în urmă cu 10 ani Florica Ungur. Era o mamă fericită...

Una dintre vocile "de aur" ale Bihorului s-a stins joia trecută, răpusă de cancer, la 72 de ani. BIHOREANUL vă prezintă emoţionanta ei poveste de viaţă. Cum şi-a croit Florica Ungur destinul, cum a fost în ultimii ani şi cum, ca să nu-şi supere copilul înfiat, a ţinut până şi de acesta departe vestea că suferă de o boală incurabilă...

A început de jos

Florica Ungur a fost unul dintre cele mai vii personaje ale Bihorului şi a fost considerată multă vreme chiar un "brand" al judeţului. Născută pe 8 iunie 1939 în satul Fâşca, a învăţat să cânte de la mama sa, Ileana Cociuba. Spunea mereu că n-a făcut-o pentru carieră, ci pentru a "mângâia suflete". Şi-a lansat primul disc în 1970, la vârsta de 31 de ani şi, spre deosebire de celelalte Florici ale Bihorului, s-a remarcat şi ca o dedicată culegătoare de folclor adevărat, nealterat de influenţe comuniste sau urbanizante. De-a lungul timpului a cules şi interpretat peste 150 de melodii autentic populare, cultivând doina cea "trăgănată", dar şi cântecele de joc, de nuntă şi de jale.

Populară, şi totuşi discretă cu viaţa privată, puţini ştiau cine era Florica din spatele scenei şi cum a ajuns să fie una dintre cele mai reputate profesoare de latină din ţară. "Dacă n-aş fi avut bursă tot timpul, aş fi rămas fără carte. Părinţii mei n-ar fi avut bani să mă ţină la şcoală", povestea artista într-un interviu acordat BIHOREANULUI în urmă cu un deceniu.

La 17 ani, când a terminat liceul, a amânat să dea la facultate, pentru că nu avea haine cu care să se prezinte la examen. Ca să-şi strângă bani de îmbrăcăminte, un an a lucrat învăţătoare suplinitoare la Luncşoara. "Următorul an m-am dus la Bucureşti, să dau la franceză-română. Acolo am aflat că manualul după care învăţasem nu era cel din programă. « Altceva ce mai aveţi? », am întrebat. « Limbi clasice ». Şi aşa am făcut eu latina şi greaca veche", povestea profesoara Ungur, care a activat cea mai mare parte a vieţii la Liceul de Filologie-Istorie, actualul Colegiu Naţional Mihai Eminescu.

Copilul alteia

Dedicată cântecului şi catedrei, Florica nu s-a măritat niciodată. "N-am găsit un bărbat care să înţeleagă munca mea de cântăreaţă de muzică populară. Când auzeau de deplasări şi turnee prin ţară, toţi renunţau. Voiau o femeie de casă, care să le stea toată ziua la cratiţă. Chit că eu sunt bună gospodină", povestea ea. "Ce, ca să-mi mănânce mie sănătatea unul cu care nu mă înţeleg?..."

Aşa că a abandonat gândul unui copil care să-i mângâie zilele până când, în urmă cu vreo trei decenii, cumnata ei a rămas gravidă şi, pentru că mai avea un copil, voia să renunţe la sarcină. "Mama mi-a spus: « Ia-l tu, Florică. Să-l facă pentru tine! »". Dar Florica s-a speriat de idee, amăgindu-se că într-o zi va avea unul trup din trupul ei.

Când cumnata a renunţat la copil, gândul a revenit obsesiv, aşa că, după multe frământări, a rugat-o să mai facă, totuşi, unul pentru ea. "Maica a zis să facă fratele şi cumnata mea unul numai pentru mine", mărturisea Florica BIHOREANULUI. Abia după vreo 10 ani soţia fratelui ei a rămas însărcinată, iar pe 21 iunie 1989 artista a trăit cea mai mare bucurie. I s-a născut un băiat, cu toate că se închipuise mamă de fetiţă...

Cine-i tuşa, cine-i mama?

Cântăreaţa povestea emoţionată cât de încurcată s-a simţit când fiul ei a început să pună întrebări. "La început, l-am învăţat că tata e tata, mama e tuşa, iar eu sunt "mama". Dar pe la 10 ani a început să îşi dea seama şi să mă întrebe de ce tuşa e căsătorită cu tata, iar eu nu, şi ce înseamnă « adoptat », că auzise pe la şcoală ceva".

O vreme, l-a dus de nas, până când dilema a fost rezolvată la bunica acasă, în Aştileu. Chiar mama lui naturală, adică mătuşa, i-a spus adevărul. "« Auzi, Alex, eu te-am făcut pe tine. Eu îl aveam deja pe Florin, mami nu avea copii şi i te-am dat ei. Tot ce are mami acum o să fie al tău. Ce zici, am făcut bine?", l-a întrebat cumnată-mea ». Alex s-a uitat în ochii ei, a stat trei secunde pe gânduri şi a spus serios: « Eu cred că da ». Slavă Domnului! De atunci, n-am mai avut discuţii »".

Răsufla uşurată că Alex a priceput şi, cel mai important, că nu a suferit. Încet, lucrurile au revenit la normal, copilul vizitându-şi din când în când părinţii naturali. "« Mamă, ce bine e aici, cu tine », aşa îmi spune. Şi îmi creşte inima...", se confesa Florica.

Plină de speranţă

Deşii anii au trecut şi peste buclele ei s-a aşternut vremea, interpreta a rămas mereu artista din tinereţe. Ea şi fiul ei erau cei mai buni prieteni. Dar armonia le-a fost luată în urmă cu trei ani şi, de atunci, apariţiile ei publice s-au rărit brusc. A aflat că are cancer. A preferat însă să păstreze secretul, iar când se simţea bine urca în continuare pe scenă, impecabilă, cu zâmbetul pe buze.

08 Ioana Urs.jpg"A încercat să-şi ascundă boala. Voia să lupte şi era convinsă că-şi va reveni. Mama mea, care îi era prietenă apropiată, a aflat de cancer pentru că i-a văzut analizele, dar doamna Florica n-a discutat niciodată despre asta. Iubea foarte mult oamenii şi cred că nu voia să ne supere cu problemele ei", povesteşte tânăra solistă Ioana Urs (foto), considerată în breaslă urmaşa Floricăi, care a învăţat-o toate doinele ei.

Florica a încercat toate tratamentele. Abia când a ajuns la fundul sacului colegii de la Ansamblul Bihorul au aflat de boală şi au încercat s-o ajute financiar. În speranţa că se va înzdrăveni, şi tinerii din clubul Lions, Leo Black Eagle, au organizat un spectacol caritabil. Cântăreţi precum Tiberiu Ceia, Cornel Borza sau Cristian Pomohaci au apărut împreună pentru a o ajuta pe Florica. "A fost entuziasmată de idee şi chiar ea i-a ales pe interpreţi", spune Ioana.

Dar n-a apucat să se bucure de concert. Se simţea atât de rău încât nu se putea ţine pe picioare. Starea ei se agrava cu fiecare zi şi, în ultima perioadă, n-a suportat alături decât familia. "În ultimele două săptămâni nici nu mai putea vorbi", povesteşte eleva sa.

În aplauze

Joi dimineaţă, Florica şi-a dat ultima suflare la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean, sub privirile fiului ei. Ajuns la 22 de ani, student la Ştiinţe Economice, Alex e flăcău în toată regula, dar cu toate astea mama lui a vrut să-l menajeze. "Cu mine n-a vorbit deloc despre boală. Ştiam că face tratamente, dar nu ştiam cât de grav era. Am aflat de la rude, de la medici, acum câteva săptămâni, când s-a operat a doua oară. Ea era mai preocupată de mine, dacă am ce mânca acasă, cum stau cu facultatea...", îşi aminteşte tânărul.

Florica i-a fost "singura mamă" şi o va păstra mereu în suflet. "Îmi spunea mereu că cel mai important e să fiu corect în viaţă, pentru că dacă respecţi vei fi respectat. Ultimele cuvinte pe care mi le-a adresat în particular au fost să am grijă ce fac şi să accept sprijinul celor din jur", zice tânărul, mulţumind pentru un asemenea ajutor unchiului Teodor.

Artista a fost înmormântată sâmbătă după-amiază, de nouă preoţi, în Cimitirul Municipal. O mie de colegi, rude, prieteni sau simpli spectatori au venit să-şi ia rămas bun. Sicriul ei a fost străjuit de dansatori de la Ansamblul Bihorul, iar la căpătâi au plâns-o şi Floricile cu care a făcut echipă o viaţă întreagă, Bradu, Zaha şi Duma. Ca un ultim omagiu, Viorica Flintaşu, care-i era prietenă apropiată, le-a amintit celor prezenţi de omul Florica Ungur, după care a interpretat o doină din repertoriul artistei, iar lacrimile au curs şuvoi...

Trupul artistei a dispărut apoi între flori, în aplauzele tuturor. Aşa cum s-a obişnuit toată viaţa...


"Nu mi-am propus niciodată să cânt pentru a avea succes, ci pentru a mângâia sufletul celor care au izvodit cântarea"

Florica Ungur


08 Floricile.jpgFLORICILE BIHORULUI
"Bate vânt de la Oradea"

Zona folclorică a Crişanei a devenit faimoasă datorită celor patru interprete de muzică populară cu numele de Florica: Ungur, Bradu, Duma şi Zaha (în foto, de la stânga la dreapta).

Melodia cu care se identifica Florica Ungur este celebra "Bate vânt de la Orade", culeasă şi interpretată pentru prima oară de către ea. Între alte piese pe care le-a făcut cunoscute s-au mai numărat şi "Bună dimineaţa nană", "În Oradea şi Tinca" sau "Mult mă-ntreabă inima".

În lungii ani de colaborare, Florica Ungur a avut şi o strânsă prietenie cu realizatoarea de emisiuni TVR Marioara Murărescu. "Ăsta e cel mai frumos lucru pe care l-ai făcut în viaţă", obişnuia să spună vedeta TVR legat de decizia artistei de a-l adopta pe Alex.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
FLORICA UNGUR
Am terminat liceul in 1971.Mi-a fost profesoara de latina.Avand aptitudini la dansul si cantecul popular,m- dus la "Nuntasii Bihorului".N-a fost sa fie.Apoi am plecat din Oradea.Ne mai intalneam din cand in cand si de fiecare data treceau ore "la taifas"pe strada.La fel se-ntampla si cand il intalneam pe prf.BABA. Vreau,doar sa spun ca am avut parte de o pleiada de dascali unu si unu.
Postat 10 Septembrie 2011, 20:43 de Viorel
nu te plange ce incepi sa termini asa e viata:))
ce faci deja te plangi:)) stai ca vine parastasul sa vad atunci PREOTII alai:))
Postat 10 August 2011, 15:18 de ha, ha, ha
spital
esti un ipocrit - ipocrita , daca nu stii cauta in dictionar , si mai si vorbesti - scrii ........
Postat 10 August 2011, 11:08 de spital
acum canta din placere acum pentru banii
cantareti au dus o viata foarte usoara comparativ cu clasa muncitoare, apropo totii au facut banii frumosi dar au platit taxe, au fost ajutati si sustinuti la inmormantari comparativ cu cei care nu au harul de a canta, societatea intodeauna a avut grija de artisti, saxa ca nu le plangeti de mila dati le pomana si e suficient.DAR cate taxe platesc sau au platit nu se vorbeste , mor o gramada dar taxele cine le plateste, nimeni au pile si la finante.MAI lasati ma a fost pe vremuri ca nu avea romanul de ales acum ai ce alege dupa gust.
Postat 09 August 2011, 11:04 de ciudat de trist
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON