URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea cu bugetarea participativă nu e deloc rea. Noi am preluat-o de la clujeni, dar nu ei au fost cei care au inventat roata. Ideea e că Primăria pune o sumă la bătaie, iar cetăţenii n-au decât să-şi spargă capul ca să găsească proiecte cât mai isteţe. Cum era de aşteptat, proiectele de anul trecut sunt încă în stadiu de avizare, pentru că nu-i destul să ai idei bune, trebuie să ai şi foarte multă răbdare, din cauza birocraţiei ucigătoare din România.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cineva din Ministerul de Externe, însărcinat să "marcheze" Centenarul, a avut o idee bună: diplomaţii din Bucureşti să fie duşi prin oraşele importante ale României. Să vadă, să asculte, să intermedieze şi consolideze legături. Aşa au ajuns la Oradea, la finele săptămânii trecute, 27 de ambasadori.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
09 August 2011, 09:52

Florica nu mai cântă

Florica nu mai cântă COPIL DORIT. L-a adoptat cu efecte depline, iar mai apoi i-a devenit mamă adevărată. "Mă moşteneşte numai pe mine", explica Florica. Iar acum, Alex spune că o mamă mai bună nici n-ar fi visat...
Florica nu mai cântă ULTIMUL SPECTACOL. Chiar dacă abia se ţinea pe picioare din cauza tratamentului greu, Florica Ungur a apărut pentru ultima oară în faţa publicului în luna martie, pe dealul Ciuperca, de unde s-a transmis în direct la televiziunea publică o ediţie specială a emisiunii "Ne vedem la TVR", destinată promovării judeţului Bihor. Era slăbită, dar tot zâmbitoare, încântând auditoriul la fel ca totdeauna...
Florica nu mai cântă AU RĂMAS DOAR TREI. Cele patru Florici care au făcut faima folclorului din Bihor au rămas doar trei, Zaha, Bradu şi Duma, care sâmbăta trecută şi-au condus prietena pe ultimul drum înecate în lacrimi. Zaha şi Bradu i-au stat la căpătâi pe tot parcursul slujbei, în timp ce o altă apropiată, Viorica Flintaşu, a cântat la final o doină din repertoriul ei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Aşa îmi ziceau în sat oamenii: « Fata asta n-o avea noroc, că prea frumos cântă ». Adică n-oi avea noroc în căsătorie. Şi n-am avut, dar nu-mi pare rău, pentru că îl am pe Alex", se confesa BIHOREANULUI în urmă cu 10 ani Florica Ungur. Era o mamă fericită...

Una dintre vocile "de aur" ale Bihorului s-a stins joia trecută, răpusă de cancer, la 72 de ani. BIHOREANUL vă prezintă emoţionanta ei poveste de viaţă. Cum şi-a croit Florica Ungur destinul, cum a fost în ultimii ani şi cum, ca să nu-şi supere copilul înfiat, a ţinut până şi de acesta departe vestea că suferă de o boală incurabilă...

A început de jos

Florica Ungur a fost unul dintre cele mai vii personaje ale Bihorului şi a fost considerată multă vreme chiar un "brand" al judeţului. Născută pe 8 iunie 1939 în satul Fâşca, a învăţat să cânte de la mama sa, Ileana Cociuba. Spunea mereu că n-a făcut-o pentru carieră, ci pentru a "mângâia suflete". Şi-a lansat primul disc în 1970, la vârsta de 31 de ani şi, spre deosebire de celelalte Florici ale Bihorului, s-a remarcat şi ca o dedicată culegătoare de folclor adevărat, nealterat de influenţe comuniste sau urbanizante. De-a lungul timpului a cules şi interpretat peste 150 de melodii autentic populare, cultivând doina cea "trăgănată", dar şi cântecele de joc, de nuntă şi de jale.

Populară, şi totuşi discretă cu viaţa privată, puţini ştiau cine era Florica din spatele scenei şi cum a ajuns să fie una dintre cele mai reputate profesoare de latină din ţară. "Dacă n-aş fi avut bursă tot timpul, aş fi rămas fără carte. Părinţii mei n-ar fi avut bani să mă ţină la şcoală", povestea artista într-un interviu acordat BIHOREANULUI în urmă cu un deceniu.

La 17 ani, când a terminat liceul, a amânat să dea la facultate, pentru că nu avea haine cu care să se prezinte la examen. Ca să-şi strângă bani de îmbrăcăminte, un an a lucrat învăţătoare suplinitoare la Luncşoara. "Următorul an m-am dus la Bucureşti, să dau la franceză-română. Acolo am aflat că manualul după care învăţasem nu era cel din programă. « Altceva ce mai aveţi? », am întrebat. « Limbi clasice ». Şi aşa am făcut eu latina şi greaca veche", povestea profesoara Ungur, care a activat cea mai mare parte a vieţii la Liceul de Filologie-Istorie, actualul Colegiu Naţional Mihai Eminescu.

Copilul alteia

Dedicată cântecului şi catedrei, Florica nu s-a măritat niciodată. "N-am găsit un bărbat care să înţeleagă munca mea de cântăreaţă de muzică populară. Când auzeau de deplasări şi turnee prin ţară, toţi renunţau. Voiau o femeie de casă, care să le stea toată ziua la cratiţă. Chit că eu sunt bună gospodină", povestea ea. "Ce, ca să-mi mănânce mie sănătatea unul cu care nu mă înţeleg?..."

Aşa că a abandonat gândul unui copil care să-i mângâie zilele până când, în urmă cu vreo trei decenii, cumnata ei a rămas gravidă şi, pentru că mai avea un copil, voia să renunţe la sarcină. "Mama mi-a spus: « Ia-l tu, Florică. Să-l facă pentru tine! »". Dar Florica s-a speriat de idee, amăgindu-se că într-o zi va avea unul trup din trupul ei.

Când cumnata a renunţat la copil, gândul a revenit obsesiv, aşa că, după multe frământări, a rugat-o să mai facă, totuşi, unul pentru ea. "Maica a zis să facă fratele şi cumnata mea unul numai pentru mine", mărturisea Florica BIHOREANULUI. Abia după vreo 10 ani soţia fratelui ei a rămas însărcinată, iar pe 21 iunie 1989 artista a trăit cea mai mare bucurie. I s-a născut un băiat, cu toate că se închipuise mamă de fetiţă...

Cine-i tuşa, cine-i mama?

Cântăreaţa povestea emoţionată cât de încurcată s-a simţit când fiul ei a început să pună întrebări. "La început, l-am învăţat că tata e tata, mama e tuşa, iar eu sunt "mama". Dar pe la 10 ani a început să îşi dea seama şi să mă întrebe de ce tuşa e căsătorită cu tata, iar eu nu, şi ce înseamnă « adoptat », că auzise pe la şcoală ceva".

O vreme, l-a dus de nas, până când dilema a fost rezolvată la bunica acasă, în Aştileu. Chiar mama lui naturală, adică mătuşa, i-a spus adevărul. "« Auzi, Alex, eu te-am făcut pe tine. Eu îl aveam deja pe Florin, mami nu avea copii şi i te-am dat ei. Tot ce are mami acum o să fie al tău. Ce zici, am făcut bine?", l-a întrebat cumnată-mea ». Alex s-a uitat în ochii ei, a stat trei secunde pe gânduri şi a spus serios: « Eu cred că da ». Slavă Domnului! De atunci, n-am mai avut discuţii »".

Răsufla uşurată că Alex a priceput şi, cel mai important, că nu a suferit. Încet, lucrurile au revenit la normal, copilul vizitându-şi din când în când părinţii naturali. "« Mamă, ce bine e aici, cu tine », aşa îmi spune. Şi îmi creşte inima...", se confesa Florica.

Plină de speranţă

Deşii anii au trecut şi peste buclele ei s-a aşternut vremea, interpreta a rămas mereu artista din tinereţe. Ea şi fiul ei erau cei mai buni prieteni. Dar armonia le-a fost luată în urmă cu trei ani şi, de atunci, apariţiile ei publice s-au rărit brusc. A aflat că are cancer. A preferat însă să păstreze secretul, iar când se simţea bine urca în continuare pe scenă, impecabilă, cu zâmbetul pe buze.

08 Ioana Urs.jpg"A încercat să-şi ascundă boala. Voia să lupte şi era convinsă că-şi va reveni. Mama mea, care îi era prietenă apropiată, a aflat de cancer pentru că i-a văzut analizele, dar doamna Florica n-a discutat niciodată despre asta. Iubea foarte mult oamenii şi cred că nu voia să ne supere cu problemele ei", povesteşte tânăra solistă Ioana Urs (foto), considerată în breaslă urmaşa Floricăi, care a învăţat-o toate doinele ei.

Florica a încercat toate tratamentele. Abia când a ajuns la fundul sacului colegii de la Ansamblul Bihorul au aflat de boală şi au încercat s-o ajute financiar. În speranţa că se va înzdrăveni, şi tinerii din clubul Lions, Leo Black Eagle, au organizat un spectacol caritabil. Cântăreţi precum Tiberiu Ceia, Cornel Borza sau Cristian Pomohaci au apărut împreună pentru a o ajuta pe Florica. "A fost entuziasmată de idee şi chiar ea i-a ales pe interpreţi", spune Ioana.

Dar n-a apucat să se bucure de concert. Se simţea atât de rău încât nu se putea ţine pe picioare. Starea ei se agrava cu fiecare zi şi, în ultima perioadă, n-a suportat alături decât familia. "În ultimele două săptămâni nici nu mai putea vorbi", povesteşte eleva sa.

În aplauze

Joi dimineaţă, Florica şi-a dat ultima suflare la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean, sub privirile fiului ei. Ajuns la 22 de ani, student la Ştiinţe Economice, Alex e flăcău în toată regula, dar cu toate astea mama lui a vrut să-l menajeze. "Cu mine n-a vorbit deloc despre boală. Ştiam că face tratamente, dar nu ştiam cât de grav era. Am aflat de la rude, de la medici, acum câteva săptămâni, când s-a operat a doua oară. Ea era mai preocupată de mine, dacă am ce mânca acasă, cum stau cu facultatea...", îşi aminteşte tânărul.

Florica i-a fost "singura mamă" şi o va păstra mereu în suflet. "Îmi spunea mereu că cel mai important e să fiu corect în viaţă, pentru că dacă respecţi vei fi respectat. Ultimele cuvinte pe care mi le-a adresat în particular au fost să am grijă ce fac şi să accept sprijinul celor din jur", zice tânărul, mulţumind pentru un asemenea ajutor unchiului Teodor.

Artista a fost înmormântată sâmbătă după-amiază, de nouă preoţi, în Cimitirul Municipal. O mie de colegi, rude, prieteni sau simpli spectatori au venit să-şi ia rămas bun. Sicriul ei a fost străjuit de dansatori de la Ansamblul Bihorul, iar la căpătâi au plâns-o şi Floricile cu care a făcut echipă o viaţă întreagă, Bradu, Zaha şi Duma. Ca un ultim omagiu, Viorica Flintaşu, care-i era prietenă apropiată, le-a amintit celor prezenţi de omul Florica Ungur, după care a interpretat o doină din repertoriul artistei, iar lacrimile au curs şuvoi...

Trupul artistei a dispărut apoi între flori, în aplauzele tuturor. Aşa cum s-a obişnuit toată viaţa...


"Nu mi-am propus niciodată să cânt pentru a avea succes, ci pentru a mângâia sufletul celor care au izvodit cântarea"

Florica Ungur


08 Floricile.jpgFLORICILE BIHORULUI
"Bate vânt de la Oradea"

Zona folclorică a Crişanei a devenit faimoasă datorită celor patru interprete de muzică populară cu numele de Florica: Ungur, Bradu, Duma şi Zaha (în foto, de la stânga la dreapta).

Melodia cu care se identifica Florica Ungur este celebra "Bate vânt de la Orade", culeasă şi interpretată pentru prima oară de către ea. Între alte piese pe care le-a făcut cunoscute s-au mai numărat şi "Bună dimineaţa nană", "În Oradea şi Tinca" sau "Mult mă-ntreabă inima".

În lungii ani de colaborare, Florica Ungur a avut şi o strânsă prietenie cu realizatoarea de emisiuni TVR Marioara Murărescu. "Ăsta e cel mai frumos lucru pe care l-ai făcut în viaţă", obişnuia să spună vedeta TVR legat de decizia artistei de a-l adopta pe Alex.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
FLORICA UNGUR
Am terminat liceul in 1971.Mi-a fost profesoara de latina.Avand aptitudini la dansul si cantecul popular,m- dus la "Nuntasii Bihorului".N-a fost sa fie.Apoi am plecat din Oradea.Ne mai intalneam din cand in cand si de fiecare data treceau ore "la taifas"pe strada.La fel se-ntampla si cand il intalneam pe prf.BABA. Vreau,doar sa spun ca am avut parte de o pleiada de dascali unu si unu.
Postat 10 Septembrie 2011, 20:43 de Viorel
nu te plange ce incepi sa termini asa e viata:))
ce faci deja te plangi:)) stai ca vine parastasul sa vad atunci PREOTII alai:))
Postat 10 August 2011, 15:18 de ha, ha, ha
spital
esti un ipocrit - ipocrita , daca nu stii cauta in dictionar , si mai si vorbesti - scrii ........
Postat 10 August 2011, 11:08 de spital
acum canta din placere acum pentru banii
cantareti au dus o viata foarte usoara comparativ cu clasa muncitoare, apropo totii au facut banii frumosi dar au platit taxe, au fost ajutati si sustinuti la inmormantari comparativ cu cei care nu au harul de a canta, societatea intodeauna a avut grija de artisti, saxa ca nu le plangeti de mila dati le pomana si e suficient.DAR cate taxe platesc sau au platit nu se vorbeste , mor o gramada dar taxele cine le plateste, nimeni au pile si la finante.MAI lasati ma a fost pe vremuri ca nu avea romanul de ales acum ai ce alege dupa gust.
Postat 09 August 2011, 11:04 de ciudat de trist
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Cauza accidentului de la Gheghie: viteza prea mare a şoferului de BMW. Cei trei morţi sunt tineri de 20 şi 24 de ani, din Bihor (FOTO)
 • Şi noaptea se aleargă! 350 de sportivi au concurat la Oradea Night Run (FOTO/VIDEO)
 • Retroparada toamnei: 'Bătrânele doamne' expuse în centrul Oradiei (FOTO)
 • Joburi multe, pretendenţi mai puţini, la Bursa locurilor de muncă: 'Patronii angajează pe oricine are capul pe umeri!' (FOTO)
 • Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)
 • A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)
 • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
 • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)
 • Se lucrează la extinderea drumului expres spre Episcopia Bihor. Se va construi şi un viaduct înalt de 10 metri (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON