URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Flori de neuitat: Iubitorii de natură şi mai ales ai florilor pot admira specii rare de plante în rezervaţiile din Bihor (FOTO)

Flori de neuitat: Iubitorii de natură şi mai ales ai florilor pot admira specii rare de plante în rezervaţiile din Bihor (FOTO) SECRETUL MUNTELUI. Două dintre florile rare cresc în zone montane ale Bihorului. Pe Valea Iadului, drumeţii pot întâlni în plină floare, luna viitoare, liliacul carpatin (foto), iar în Muntele Şes, arie protejată întinsă pe raza mai multor comune din zona Bratca-Aleşd-Popeşti, orhideea Ophrys sphegodes (detaliu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că florile sunt darul naturii pentru oameni, iar Bihorul se bucură din plin de generozitatea Creaţiei. Amatorii de plimbări în aer liber şi, mai ales, de plante pot să descopere aproape de casă specii de flori deosebite, protejate de lege.

În Pădurea de la Alparea şi în Poiana de la Goronişte cresc pâlcuri de narcise, în Munţii Codru Moma înfloreşte bujorul banatic, în Muntele Şes două specii de orhidee, pe Valea Iadului o floare arhaică de liliac, iar în Poiana Florilor crinul de pădure. Fiecare oferă un spectacol unic, accesibil oricui...

Comoara pădurilor

În Bihor sunt 62 de rezervaţii naturale, din care şase adăpostesc specii de flori rare, care merită văzute măcar o dată-n viaţă. La doar 11 km de Oradea, în satul Alparea din comuna Oşorhei, la ieşirea spre Copăcel, se întinde o arie protejată pe 402 hectare, cu o pădure de stejar şi carpen. Un loc unic, pentru că între arborii uriaşi, la final de primăvară, înfloresc narcisele sălbatice (foto). Mai întârziate decât narcisele de grădină, aceste flori par că sunt o întâmplare. „Cresc ascunse, pe sub tufe”, spune Mircea Faur, inginer în cadrul Direcţiei Silvice, instituţie care până nu demult a deţinut custodia acestei arii protejate.

Numărul florilor nu este foarte mare, iar anul acesta au răsărit chiar mai puţine ca oricând, din pricina ploilor şi a frigului, dar norocoşii ar putea găsi câteva. Pentru ca turiştii să poată zăbovi aici, pădurea are pentru ei şi un foişor de lemn, şi un turn de observare.

Un loc asemănător este Poiana de la Goronişte, de lângă satul Gurbediu, comuna Tinca. „Aici sunt mult mai multe narcise. E un adevărat spectacol floral”, zice Faur. Sălbaticele narcise formează covoare alb-verzi şi, din fericire, localnicii nu le smulg, astfel că înfloresc an de an, în luna mai. De altfel, în orice arie protejată, ruperea florilor este strict interzisă.

Flori la înălţime

O altă rezervaţie cu flori rare este Dealul Păcău, din satul Borz, comuna Şoimi. Într-o pădure de ceri întinsă pe 15 hectare înfloresc bujorii banatici, o specie cu o floare mare, solitară, cu petale de culoare roz sau sângerie în vârful tulpinii. Delicaţi ca nişte domnişoare, bujorii banatici sunt o desfătare vizuală şi deopotrivă olfactivă. Înfloresc tot la final de primăvară, în funcţie, fireşte, de temperaturile de afară.

La câţiva zeci de kilometri depărtare, în satul Pietroasa, aproape de Padiş, turiştii pot vedea o altă minune, care are şi un nume elocvent: Poiana Florilor. Întinsă pe un hectar, aria protejată de aici găzduieşte fâneţe bogate în specii rare de flori, dintre care cei mai spectaculoşi sunt bulbucii de munte şi crinul de pădure (foto). Cu o formă asemănătoare crinului regal, atât de întâlnit în buchete, „confratele” sălbatic este mult mai mic, dar de culoare roz-violet. Greu de ratat...

La munte sau la Şes

Tot la munte, dar pe Valea Iadului, între Remeţi şi Stâna de Vale, amatorii de drumeţii se pot bucura de liliacul carpatin (foto). Arbust asemănător liliacului comun, cel de pe Valea Iadului este însă o specie rară, care a supravieţuit erei glaciare. Cu flori mov care împrăştie aromă din plin, liliacul carpatin înfloreşte în iunie, motiv pentru care Aqua Crisius, asociaţia care administrează situl, organizează anual o sărbătoare la jumătatea acestei luni.

Şi mai puţin cunoscute decât toate aceste flori sunt două specii de orhidee, Ophrys sphegodes şi Ophrys scolopax, care cresc la marginea satului Tinăud, în rezervaţia Muntele Şes. Chiar dacă sunt mult mai mici decât orhideele întâlnite în florării, acestea sunt la fel de impresionante, fiecare cu câte două culori. Populaţia de flori nu este foarte extinsă şi riscă să se împuţineze şi mai tare.

„Oamenii nu le culeg, pentru că sunt mici, dar o problemă este păşunatul”, zice George Togor, liderul Ecotop, care administrează rezervaţia. Ca să prevină distrugerea celor două specii şi de către om, ecologistul preferă să nu indice locul exact unde cresc aceste flori. Astfel încât pasionaţii care chiar îşi doresc să le vadă trebuie să facă puţin efort ca să le descopere. Merită, garantat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON