URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2014, 09:47

Femeile lui Tőkés: Detalii despre povestea amoroasă şi averea uriaşă a fostului episcop

Femeile lui Tőkés: Detalii despre povestea amoroasă şi averea uriaşă a fostului episcop ÎNTRE DOUĂ. Deşi încă nu şi-a încheiat socotelile cu fosta consoartă, Joó Edith (medalion stânga), cu care se războieşte în instanţă pentru o avere de peste 800.000 lei, fostul episcop reformat László Tőkés (foto) şi-a transformat vechea amantă de la începutul anilor 2000 în nevastă. El s-a căsătorit pe 28 decembrie 2013 cu Lévay Tűnde, (medalion dreapta) care urmează să-i facă chiar şi un copil, luna viitoare. Al patrulea cu numele Tőkés...
Femeile lui Tőkés: Detalii despre povestea amoroasă şi averea uriaşă a fostului episcop DESPĂGUBIRI PENTRU INFIDELITATE. Pentru că a înşelat-o şi a înjosit-o ani de zile, Joó Edith (dreapta), fosta soţie a lui László Tőkés (stânga), îi cere acum despăgubiri de 50.000 euro şi jumătate din averea strânsă împreună, de-a lungul căsniciei. "Eşti gunoiul maghiarimii!", a reacţionat europarlamentarul într-o scrisoare pe care i-a trimis-o femeii în toiul divorţului
Femeile lui Tőkés: Detalii despre povestea amoroasă şi averea uriaşă a fostului episcop ROCKERIŢA. Din octombrie 1999, Lévay Tűnde (dreapta) a cântat la vioară în trupa de rock celtic Blackbeers. "Am fost colegi de facultate, la Partium, aşa am ajuns şi colegi de trupă. Însă nu a rămas decât până în 2001. Nu ne-am înţeles, era puţin dificilă", aşa o descrie Peter Moynahan, fondatorul Blackbeers
Femeile lui Tőkés: Detalii despre povestea amoroasă şi averea uriaşă a fostului episcop DIN "DONAŢII". Proaspăt însurăţel, László Tőkés ar vrea să rămână cu toată averea, cea mai valoroasă parte fiind cocheta vilă (foto) din strada Louis Pasteur pe care fostul episcop pretinde că a cumpărat-o din despăgubirile încasate în urma unui accident suferit în Ungaria. Fosta soţie îl dă însă în vileag, dezvăluind că imobilul a fost luat din donaţiile trimise de susţinătorii din străinătate ai lui Tőkés, dar şi că accidentul a survenit în timp ce se deplasa cu o maşină a SPP-ului maghiar în 1990. "Ce căuta într-o maşină oficială a statului ungar fără a avea acoperire diplomatică este o altă problemă", a aruncat, misterios, femeia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

An nou, viaţă nouă. Aşa s-a gândit europarlamentarul László Tőkés, care şi-a pus pirostriile pentru a doua oară, căsătorindu-se între Crăciun şi Revelion, în mare grabă şi în mare taină, cu o tânără profesoară de muzică din Ungaria, gravidă în luna a opta.

Baiul e că fostul episcop reformat nu şi-a reglat nici acum conturile cu fosta consoartă, cu care a convieţuit un sfert de secol şi care i-a crescut trei copii, dar de care s-a despărţit încă din 2010. Asta din cauza unui proces de partaj ce are ca miză o avere de peste 800.000 de lei, strânsă în timpul mariajului desfăcut la cererea femeii, sătulă de apucăturile adulterine ale pastorului.

Culmea, a aflat BIHOREANUL, este că una dintre "fustele" după care alerga Tőkés şi care i-au fost date în vileag în timpul divorţului, este chiar noua lui nevastă, Lévay Tűnde, cu care Preasfinţitul era încurcat încă din 2000, pe când aceasta era studentă la Universitatea Creştină Partium din Oradea, păstorită chiar de el, ca preşedinte de onoare al Consiliului de Administraţie.

Cununie în secret

Europarlamentarul László Tőkés a intrat în noul an ca bărbat proaspăt însurat. Cu două zile înainte de Revelion, presa maghiară dezvăluia că fostul episcop orădean, în vârstă de 61 de ani, s-a recăsătorit cu o tânără profesoară de muzică din Monor, o localitate din centrul Ungariei.

Ceremonia a avut loc pe 28 decembrie, într-un cadru restrâns. Iar asta nu doar pentru că între cei doi există o diferenţă de 27 ani, ci şi pentru că, până în februarie, mirele care se apropie de vârsta pensionării urmează să fie din nou tătic, proaspăta lui soţie fiind gravidă în luna a opta!

La acel moment, Tőkés nu a putut fi contactat pentru a oferi relaţii despre eveniment. "Urmează să se dea un comunicat", a declarat presei şeful său de cabinet, Szilágyi Zsolt, însă singura lămurire care a urmat a fost o felicitare de trei rânduri, postată pe pagina de Facebook a europarlamentarului de către "Biroul de presă", care le ura proaspeţilor însurăţei "fericire, o căsnicie binecuvântată şi liniştită!".

Mariaj prin bileţele

Pentru Tőkés, noua căsătorie vine în preajma unei noi candidaturi pentru Parlamentul European, pe care se gândeşte s-o depună pe listele FIDESZ, partidul premierului maghiar Viktor Orbán, şi la doar un an după divorţul de fosta sa soţie, cu care a fost împreună vreme de 25 de ani şi care i-a crescut trei copii - Márton, Máté şi Ilona, acum toţi majori.  

Motivul pentru care femeia a intentat procesul, încă din 2010, nu a fost deloc măgulitor, deoarece europarlamentarul era acuzat că îşi neglija şi umilea propria familie, cu care ajunsese să comunice doar prin bileţele şi scrisori. "Mi le trimitea în mod oficial (n.r. - circa 200 de scrisori). La sfârşit, comunicam prin intermediul unui jurnal în care ne scria intenţiile lui, observaţiile lui, întrebările la care aştepta răspuns tot în scris, prin intermediul aceluiaşi jurnal. Eram obligaţi, de pildă, să menţionăm fiecare cheltuială pe care am avut-o şi să ataşez bonul, indiferent dacă era vorba despre lapte, despre fructe sau despre factura de curent", scria Edith în cererea de divorţ depusă la Judecătoria Oradea, în care solicita desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a bărbatului.

Preot cu amoruri

Cel mai mult au deranjat-o pe femeie "nenumăratele aventuri" ale episcopului, mai ales că acesta nici nu se deranja să le ascundă. "Ştiau şi colegii de aventurile lui", spunea Joó Edith în acţiune, precizând că - dacă va fi nevoită să-şi dovedească spusele - va aduce martori şi va depune în faţa judecătorilor SMS-urile, bileţelele, scrisorile de dragoste şi notiţele lui Tőkés despre întâlnirile consumate cu ibovnicele. Nu de alta, dar bărbatul îşi arhiva cu sfinţenie fotografiile şi copiile tuturor documentelor, fie ele scrisori de amor sau bileţele, pentru a le lăsa... posterităţii.

"N-a mai fost nevoie de scrisori. Au fost audiaţi martori care au confirmat susţinerile doamnei", explică Ştefan Herchi, avocatul care a reprezentat-o pe Edith în faţa instanţei. Avocatul se referă la Balogh Barnabás, vicar episcopal şi, din 1998, consilier al lui Tőkés în conducerea Eparhiei Reformate Piatra Craiului. În declaraţia dată în faţa judecătorilor, acesta a declarat că episcopul şi-a înşelat în mai multe rânduri soţia, pe care o caracteriza în public drept "o ţărancă proastă şi primitivă".

Una dintre escapadele descrise datează din 1994 când, la o reuniune organizată la Arad, Tőkés i-a cerut lui Balogh să i-o trimită în camera de hotel pe o anume Szabados Argentina. "Eram cazaţi la hotel, fiecare avea camera lui. La mine în cameră s-au strâns câţiva participanţi la un pahar de vin. M-am dus să-l chem şi pe el, dar mi-a spus că nu vine, şi să i-o trimit la el în cameră pe Szabados Argentina. Chiar am condus-o, iar el o aştepta în cameră, stând pe pat şi cu bustul gol, doar în pantaloni", a declarat fostul vicar în faţa magistraţilor.

Csongor şi Tűnde

Una dintre aventurile reproşate la divorţ lui Tőkés a fost şi cea trăită cu noua lui nevastă, Lévay Tűnde, cu care fostul episcop ar fi fost încurcat încă din 2000, când tânăra, originară din zona Braşovului, pe atunci în vârstă de 20 de ani, era studentă la Universitatea Creştină Partium din Oradea şi violonistă în trupa rock Blackbeers.

"Lévay Tűnde i-a fost amantă în perioada 2000-2002, când ea a şi terminat facultatea. Atunci am şi luat cunoştinţă de aventura lor", spunea în faţa instanţei Joó Edith. Femeia găsise inclusiv fotografia tinerei între pozele de familie, alături de o scrisoare pe care fostul ei soţ i-a trimis-o tinerei în martie 2002.

În epistola de amor, Tőkés se plângea, culmea, că amanta nu îl înţelege şi îl batjocoreşte. "Îmi spui că sunt prea insistent. SMS-ul pe care mi l-ai trimis pe 8 martie cerea răspuns. În rândurile pe care mi le-ai trimis pe 17 martie, când m-am întors, îmi urai «Bine ai venit» şi, cu toate acestea, primirea pe care mi-ai oferit-o pe 18 martie a fost chiar degradantă. Dacă tu nu mă sunai din când în când, nici eu nu te-aş fi sunat. Întotdeauna am aşteptat de la tine să fii sinceră, dar constat că nu poţi", îi spunea Tőkés tinerei, încercând să-şi justifice scrisoarea prin faptul că aceasta nu i-a dat ocazia să lămurească problemele dintre ei şi, în consecinţă, a simţit nevoia să le aştearnă pe hârtie, pentru a-şi "linişti zbuciumul sufletesc".

"Tűnde nu se desparte în felul acesta de Csongor", îi reproşa Tőkés, cu trimitere la poemul dramatic "Csongor şi Tűnde" al  poetului maghiar Vörösmarty Mihály.

Reîntoarcerea

04 Prohaszka Boroka.jpgSuferinţa episcopului părăsit de amantă n-a fost însă de lungă durată. Căci, povestea Edith, cei doi au continuat să se întâlnească, chiar dacă ulterior în viaţa agitată a europarlamentarului au mai urmat şi alte femei, ca de pildă o anume Nagy Kornelia, prezentatoare la o televiziune din Ungaria, ori şi Prohászka Boróka (foto), asistentă la cabinetul europarlamentarului.

Între timp, Lévay s-a mutat în Ungaria, în localitatea Gomba, lângă Monor, o suburbie a Budapestei, unde a devenit profesoară de muzică la Şcoala Reformată Fáy András, şi s-a căsătorit cu jurnalistul Kristály Lehel, originar tot din zona Braşovului. De altfel, i-a şi născut acestuia doi copii, înainte de divorţul survenit anul trecut dintr-un motiv previzibil. Care anume? Întoarcerea pastorului rătăcitor, care a vrut-o din nou lângă el şi care, după ce a lăsat-o însărcinată, a dus-o în cele din urmă în faţa altarului.

Vrea tot

Problema este, însă, că fostul episcop nu şi-a încheiat încă socotelile cu fosta consoartă, cu care este în partaj pentru o avere imobiliară de peste 800.000 de lei şi din care nu vrea să-i lase femeii cu care a trăit 25 de ani mai nimic. Cei doi foşti soţi îşi dispută o vilă de 500 metri pătraţi pe strada Louis Pasteur din Oradea, un apartament pe strada Republicii, un teren de 2.000 metri pătraţi pe strada Podgoriei, un alt teren de 1500 mp pe strada Piscului, în cartierul Oncea, o casă de vacanţă cu 1.200 mp teren în satul Ginta (comuna Căpâlna), plus o colecţie de 10 tablouri semnate de Jakobovits Miklós.

Tökés susţine că întreaga avere ar fi fost dobândită doar de el, deoarece "pârâta a avut doar sporadic şi temporar activitate care să-i fi adus venituri", singurul loc de muncă stabil fiind "o funcţie administrativă în cadrul Universităţii Partium, pe care a obţinut-o în 2002 abuzând de funcţia mea". Ca urmare, vrea ca această avere să-i fie atribuită în totalitate, fiind de acord ca în schimb să-i plătească fostei soţii o compensaţie de 20% "pentru motive care ţin de concepţia mea, şi care ar reprezenta apartamentul din strada Republicii".

Avere nejustificată

De cealaltă parte, fosta doamnă Tőkés nu se lasă, cerând ca averea să fie împărţită în mod egal. Potrivit avocatului Ştefan Herchi, cu excepţia apartamentului din strada Republicii, "care i-a fost lăsat doamnei prin testament de către o bătrână pe care a îngrijit-o", avuţia fostului cuplu provine din donaţii primite după Revoluţie de la persoane fizice şi organizaţii din ţară şi din străinătate.

"Înainte de a deveni europarlamentar, în 2007, domnul Tőkés a avut un salariu din care nu ar putea justifica averea strânsă", explică avocatul, adăugând că din lista bunurilor supuse partajului fostul episcop a omis piese de mobilier vechi, un grup statuar şi un alt tablou, în valoare de peste 10.000 euro. "Aceste bunuri se găsesc în locuinţă, dar lipsesc din declaraţia lui de avere", zice Herchi.

Concomitent, Joó Edith a deschis şi un proces în care solicită daune morale de 50.000 de euro. "Potrivit noului Cod civil, în cazul în care căsătoria este desfăcută după 20 de ani de mariaj, din vina exclusivă a unuia dintre parteneri, celălalt poate obţine despăgubiri", explică avocatul, care consideră compensaţia pe deplin îndreptăţită pentru suferinţele pricinuite de comportamentul imoral al bărbatului infidel.

Care dintre cei doi foşti soţi va avea câştig de cauză, va decide instanţa. Până una-alta, proaspăt recăsătorit, în prima duminică a noului an fostul episcop a cerut actualei conduceri a Episcopiei Reformate din Oradea permisiunea să oficieze slujba religioasă în biserica din strada Libertăţii. Mai ştii, poate pentru a vorbi din nou despre valorile familiei...


NU DĂ STEAUA
Din scandal în scandal

Celebru din decembrie 1989, când a devenit scânteia revoltei anticomuniste din Timişoara, László Tőkés a ajuns în acest an pe punctul de a pierde decoraţia Steaua României primită din partea preşedintelui Traian Băsescu la 20 de ani de la Revoluţie. Cauza? Propriile declaraţii legate de autonomia Transilvaniei făcute vara trecută la Universitatea de Vară de la Tuşnad, unde i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, ca Guvernul de la Budapesta să construiască "un sistem de cooperare naţională" astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat "şocat" de afirmaţiile episcopului pe care, spunea el, l-a considerat un simbol al Revoluţiei. "Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta, că Transilvania este un obiect de negociere, nu fac decât să dezamăgească, indiferent ce au făcut în trecutul lor. Nu încetez să evoc această întâmplare deoarece pentru mine, ca şef de stat, a fost un şoc", a comentat atunci Băsescu.

Pentru ca distincţia să nu-i fie retrasă, la începutul lui decembrie 2013 Tőkés a predat-o Bisericii Reformate din Timişoara, spunând că dacă doreşte cineva să o ia, să meargă după ea în oraşul de pe Bega.


BANUL, OCHIUL DRACULUI
Scandal pe forinţii Budapestei

Apropiaţii fostului episcop László Tőkés spun că acesta a fost mereu preocupat de averi, banii fiind de altfel şi motivul "divorţului" său de UDMR, formaţiune în care a fost preşedinte de onoare până la sfârşitul anilor 2000.

Separarea de UDMR s-a produs în 2002, după ce suma de 300 milioane forinţi (echivalentul a peste 1 milion de dolari) alocaţi anterior de Guvernul Orban proiectului Ady Endre propus de Eparhia Reformată pe de lângă Piatra Craiului în satul natal al poetului a fost "suflată" de liderii Uniunii din Bihor, care au tocat banii ulterior pentru construirea unui centru cultural, nici acum finalizat, între Ştrandul Dinamo şi Ştrandul Municipal din Oradea.

De atunci şi până anul trecut, Tőkés a cerut sistematic verificarea modului în care "clientela politică" a UDMR a cheltuit banii, acuzând Uniunea că este nimic altceva decât un "partid etno-business". Vehemenţa fostului episcop a dispărut însă subit când s-a aflat că instituţiile guvernamentale de la Budapesta au finanţat în ultimii ani cu 3 milioane euro reţeaua de presă şi ONG-urile Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) coordonat chiar de Tőkés.

Citiţi ce spune Tokes despre întreaga poveste, în articolul "Tokes confirmă că s-a însurat şi va fi din nou tătic: "Aşa e cum a scris BIHOREANUL"

Citeşte cum comentează Bihorel situaţia pe www.bihorel.ro: Tokes de la PPMT l-a bătut pe Szabo Odon de la UDMR

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Info
LARRY WATTS,ISTORIC MILITAR AMERICAN: IN 1989 IN ROMANIA A FOST ORCHESTRATA DE CATRE \"PRIETENII\" VECINI, O LOVITURA DE STAT, CAREIA TREBUIA SA-I URMEZE DEZMEMBRAREA TARII ! .....\"stabilitatea in functii a cadrelor din serviciile maghiare antrenate de KGB SI GRU a fost foarte mare, inclusiv dupa anul 1990 .... Atunci când Ungariei i-a revenit şefia Comitetului NATO de contraspionaj a explodat un scandal internaţional pentru că şeful serviciului de contraspionaj maghiar – Serviciul de securitate naţională (NBH) – petrecuse şase ani şi jumătate la Academia KGB Dzerjinschi din Uniunea Sovietică. În acelaşi timp, directorul general al contraspionajului militar (Serviciul de securitate militară: KBH) şi ofiţeri responsabili cu arhivarea, atât de la KBH cât şi de la serviciul de informaţii externe (Serviciul de Informaţii: IH), erau absolvenţi ai academiei KGB\" ! //\"Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a încheiat un tratat bilateral de ţară, în decembrie 1991, pregătit anterior la ambasada Ungariei de la Moscova. Moscova şi Budapesta au stabilit atunci relaţionarea oficială a disputelor etnico-teritoriale cu România, semnând în noiembrie 1992 o declaraţie comună de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Naţionale, Etnice, Religioase şi Lingvistice ale Minorităţilor, document desemnat de ambele părţi drept un punct de cotitură în relaţiile ruso-maghiare. Liderii postcomunişti din Ungaria au susţinut cu insistenţă autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, reminiscenţă a campaniei revizioniste de decenii, lansată de Budapesta după primul război mondial. Într-adevăr, cei doi care, în 1987, au întemeiat ceea ce urma să devină primul partid conducător al Ungariei post-comuniste – Forumul Democratic Maghiar – au fost Sandor Csoori, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Maghiarilor, înfiinţată în 1927 pentru a forţa pretenţii teritoriale, şi un proeminent iredentist, Istvan Czurka\".
Postat 08 Ianuarie 2014, 22:45 de Aircraft Patrolled
Realitati
De 1000 de ani nu avem liniste cu ungurii. Nu se linistesc decat dupa ce o iau pe cocoasa. De fiecare data a fost asa. Nu se vor linisti nici acum pana cand nu vor declansa un razboi interetnic ! Informatii despre serviciile de spionaj unguresti indreptate impotriva intereselor politice, economice si militare romanesti s-au detinut cu mult inainte de 1990. Documentarea lor a necesitat o activitate intensa din partea organelor de contraspionaj romanesti. Inainte de 1989, autoritatile romane au desfiintat Consulatele ungare din Oradea si Cluj, oficine a spionajului unguresc. Dupa 1990 actiunile spionajului unguresc au fost reluate cu si mai mare intensitate.
Postat 08 Ianuarie 2014, 22:38 de Valhalla-Asgard
hungarian irredentism
World Academy: Hungary claims to parts of the neighbouring countries inhabited by the ethnic Hungarians (including parts of Slovakia, Romania, Serbia, Ukraine, etc. Hungary, which had lost territories as a result of the post-World War I peace treaties, had strong irredentist movements directed at neighboring states In Hungary, the irredentist, or revisionist movement is inspired by the slogan ''nem, nem soha'' (No, no never), that is, a refusal to accept the boundaries outlined in the *Treaty of Trianon". The Hungarian Revisionist League/Magyar revizios liga (est. 1927) supported Hungarian publicists, who called for the “return” of Subcarpathian Rus’. Among the most prolific of these publicists was Laszlo Balogh-Beery who published under his own name as well as under the pseudonym, Albert Bereghy. Bibliography: Albert Bereghy, Ruthen kerdes es az integritas (Budapest, 1933); Laszlo Balogh-Beery, A magyar-lengyel kozos hatar es a ruthen terulet (Budapest, 1936); Lorant Tilkovszky, Revizio es nemzetisegpolitika Magyarorszagon, 1938-1941 (Budapest, 1967); Jorg K. Hoensch, Der ungarische Revisionismus und die Zerschlagung der Tschechoslowakei (Tubingen, 1967); M.M. Vegesh, V.I. Hyria, and I.F. Korol’, Uhors’ka iredenta na Zakarpatti mizh dvoma svitovymy viinamy, 1918-1939 rr. (Uzhhorod, 1998).
Postat 08 Ianuarie 2014, 22:25 de Boala veche hungure
Amestec grav în treburile interne ale României
Ungurii nu se liniştesc. Cine spunea că tokes sau udmr, nu ştiu ce vorbesc ? Au jurat credinţa şi loialitatea hungariei. Citirţi asta : "Mărşăluirea secuilor a ajuns la mijlocul drumului pentru obţinerea autonomiei", iar Ungaria este "un partener interesat în succesul" acesteia, a declarat, marţi seară, preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 08 Ianuarie 2014, 22:12 de votul ungurimii
Un dezaxat
Popa curvar, politician, tradator, imbarligator excroc, etc. Parca pe toate i le-a pus dracul in carca acestui escroc revizionist.
Postat 08 Ianuarie 2014, 21:54 de 2K14
jalnic
o rusine- pt crestinatate,umanitate,familie, maghiari,politica,romani,europeni, regnul animal chiar. luati-i steaua 'napoi ca n-o merita! dc mai candideaza, s-o faca sustinut d-unguri, sper ca-n romania sa nu gaseasca deloc sprijin, sper sa fie exclus din cultul reformat, sa nu fie votat nici de romani, nici de maghiari. sper ca banii primiti din donatii unguresti sa trebe a-i imparti cu sotia a carei viata a distrus-o, sper sa-si dea seama si ultra-nationalistii unguri ca nu merita investit in el, sper ca istoria sa-l arunce la gunoi. si cetatenia romana i-as ridica-o. sper ca popularii europeni sa nu-l vrea, sa fie acuzat de tradare impotriva intereselor statului in numele caruia a intrat in PE dupa ce se afla ce cauta el intr-o masina a SPPului maghiar si ulterior declaratiilor acestuia.
Postat 08 Ianuarie 2014, 21:52 de unu
jalnic
o rusine - pt crestinatate, pt umanitate, pt familie, pt maghiari, pt romani, pt europeni, pt regnul animal chiar, pt politica. luati-i steaua 'napoi ca n-o merita! dc mai candideaza, sa o faca sustinut de maghiari, sper ca-n romania sa nu gaseasca nici un sprijin. sper ca sa fie exclus din cultul reformat, si sa nu fie votat nici de romani, nici de maghiari. sper ca banii primiti din donatii unguresti sa trebuiasca sa-i imparta cu sotia a carei viata a distrus-o, si sa-si dea seama si ultra-nationalistii unguri ca nu merita investit in el, sper ca istoria sa-l arunce la gunoi. si cetatenia romana i-as lua-o. sper ca popularii europeni sa nu-l vrea, sper ca sa fie acuzat de tradare impotriva intereselor statului in numele caruia a intrat in PE dc se afla ce cauta el intr-o masina a SPPului maghiar si ulterior declaratiilor acestuia. masina asta de reprodus cred ca vrea ca maghiarimea sa fie cel mai mare popor al europei si atunci le-nsamanteaza pe toate femeile maghiare sa-i duca numele mai departe. un nume de jale, sarmanii fii a lui.
Postat 08 Ianuarie 2014, 21:38 de unu
un cretin cu fumuri
gunoi atat intr-un cuvant atat cariera episcopala cat si politica un securist si o corcitura ungureasca de ultima speta cea mai josnica.
Postat 08 Ianuarie 2014, 18:02 de avram iancu
@Uniunea Europeana
ba stie ce face, da' asa-i el, gunoi... :-)
Postat 08 Ianuarie 2014, 16:07 de Alin
iup
UN *** UNGUR REPREZINTA ROMANIA IN PARLAMENTUL EUROPEAN?
Postat 08 Ianuarie 2014, 14:52 de puiu
De necrezut
Dezgustator, gretos comportament. Acesta este reprezentanul unei bune parti a maghiarilor, acesta este europarlamentar si reprezinta maghiarii si Ungaria in Parlamentul European ? Acesta a fost episcop ? Nu-mi vine sa cred, cu atatea amante ? De necrezut !!!!! Rusine. Doamne iarta-l ca nu stie ce face.
Postat 08 Ianuarie 2014, 10:46 de Uniunea Europeana
era previzibilă situația
Situația era previzibilă. Există o declarație a unei doamne preot reformat Faragó Ildikó (datată 12 august 2011) din care reiese că bătrânul titan al familiei Tőkés, venerabilul Tőkés István declara prin august 2007 că nu este păcat să-ți părăsești prima nevastă și să legi o altă căsătorie cu o femeie mai tânără doar din motivul de a mai avea un urmaș. Și că o astfel de situație nu e exclusă pentru nimeni dovadă fiind însuși propriul exemplu. La această vorbă Tőkés László a replicat că și el mai vrea copii dar că nevastă-sa nu mai vrea. Replica venerabilului patriarh al familiei a fost năucitoare: să dea divorț că nu este păcat să-ți lași nevasta pentru una mai tânără în scopul creării unui alt urmaș, situație care valabilă chiar și pentru Tőkés László. Acesta e rolul femeilor în această familie: de a fi mașini de procreat. Astfel de indivizi dau lumii lecții de moralitate. halal!
Postat 08 Ianuarie 2014, 10:29 de Agache Aurel Dionisi
din tristu asta
a facut romanul erou,n-o lungesc,dar mi-a placut faza cu biletelele pe care le va lasa posteritatii,asta chiar se crede cineva,un dus cu pluta patologic,securitatea lu ceasca in schimb il filase de mult ca-i dus,"democratilor"le-a luat 24 de ani
Postat 08 Ianuarie 2014, 10:23 de rambo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON