URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Fără milă! Primarul Ilie Bolojan anunţă că eutanasierile câinilor vagabonzi vor continua

Fără milă! Primarul Ilie Bolojan anunţă că eutanasierile câinilor vagabonzi vor continua 10 PE ZI. Din marţea de după Paşte, în fiecare zi lucrătoare cel puţin 10 câini îşi găsesc sfârşitul în adăpostul din Oradea. "Câinele care nu e revendicat sau adoptat este eutanasiat după 14 zile", zice primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ce s-au temut iubitorii de câini tot nu au scăpat: Primăria aplică ad-literam legea care îi permite să eutanasieze patrupedele ce au stat cel puţin 14 zile în adăpostul public. La dispoziţia primarului Ilie Bolojan, au fost deja eutanasiaţi, de la Paşte încoace, peste 50 de animale.

Motivul invocat de edil este strict financiar: Administraţia Domeniului Public nu mai trebuie să cheltuie banii pe întreţinerea câinilor din adăpost, ci pe motorina necesară hingherelii în Zona Metropolitană Oradea. Mai mult, primarul avertizează că eutanasierile vor continua fără discriminare, pentru toate patrupedele. Numai să le vină sorocul...

02_mirela_pamfil_bihoreanul.jpgSurprize, surprize...

Panica iubitorilor de câini s-a declanşat în weekend-ul de după Paşte. "Sâmbată dimineaţa am fost la adăpost şi lipseau zeci de câini. Angajaţii ne-au spus că i-au eutanasiat", a povestit BIHOREANULUI Mirela Pamfil (foto), una din voluntarele care s-au oferit să facă voluntariat la adăpostul Grivei. "Au omorât toţi câinii mai "vechi" din adăpost, indiferent de talie ori vârstă", spunea femeia.

O altă veterană în voluntariatul pentru câinii fără stăpân, Ana Chiperi, i-a acuzat pe responsabilii adăpostului că vor să se răzbune astfel pe iubitorii de câini care, anul trecut, i-au reclamat procurorilor pe medicul veterinar Cosmin Viorel Şimonca, acuzat că ar fi lăsat câini cu burţile spintecate după operaţii, şi pe angajaţii care ar fi înfometat animalele, făcându-le să se mănânce între ele. Între timp, medicul Şimonca a ajuns urmărit penal, alături de mai mulţi subalterni, pentru cruzime împotriva animalelor.

S-au sucit!

Sesizările privind începerea eutanasierii au fost confirmate, lunea trecută, şi de reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public: în adăpost operaţiunea a început din 22 aprilie, iar într-o săptămână au fost "executaţi" 40 de maidanezi.

02_silviu_petrita_bihoreanul.jpg"Eutanasierile s-au făcut conform legii şi continuă zilnic", a declarat Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al ADP, referindu-se la Legea 258/2013, conform căreia poate fi eutanasiat orice câine care stă într-un adăpost public cel puţin 14 zile, dacă pentru fiecare există o dispoziţie semnată de împuternicitul primarului, la Oradea acesta fiind directorul tehnic al ADP, Silviu Petriţa (foto).

Decizia autorităţilor i-a supărat pe iubitorii de câini şi pentru că în ianuarie, la dezbaterea regulamentului local privind gestionarea problemei câinilor fără stăpân, reprezentanţii Direcţiei Tehnice a Primăriei promiteau că nu vor fi lichidate decât patrupedele care depăşesc capacitatea adăpostului, de 150 de locuri. Or, la începerea eutanasierilor, în adăpost erau doar 137 câini!

"Se pune în aplicare legea", s-a rezumat să motiveze Petriţa "răzgândeala". Pe lângă asta, reprezentanţii Primăriei au încercat şi să ascundă cât de mult posibil demararea acestei activităţi. BIHOREANUL a aflat neoficial încă înainte de Paşte că primarul Bolojan ar fi cerut ca patrupedele să fie eutanasiate, dar când ziarul i-a întrebat despre acest zvon, atât şeful ADP, Liviu Andrica, cât şi cel al adăpostului, Călin Ardelean, au negat.

Oraş fără câini

Primarul Ilie Bolojan confirmă fără ocolişuri cele mai negre temeri ale iubitorilor de câini: eutanasierile vor continua. "Vrem să rămână câini în adăpost doar cât se încadrează în prevederile legale. Câinele care nu este revendicat sau adoptat este eutanasiat după 14 zile. Treptat, vor rămâne foarte puţini în adăpost", spune franc edilul.

Astfel, singura soluţie pentru salvarea patrupedelor este adopţia, care poate fi de două feluri: fie stăpânul ia animalul la el acasă, fie îl ţine în continuare în adăpost, dar plăteşte lunar 100 lei pentru întreţinerea lui. În acest an, doar trei câini au fost adoptaţi la distanţă şi alte câteva zeci au fost luate de la adăpost, majoritatea de fundaţia SOS Dogs, care îi mută în adăpostul propriu de la Şişterea, pentru a-i salva de la moarte.

Scopul eutanasierilor decise de Bolojan este ca ADP să reducă la minim cheltuielile cu îngrijirea şi hrana câinilor din adăpost. Acum, susţine primarul, un maidanez costă oraşul 350 lei în fiecare lună, sumă considerată mult prea mare. "Din economiile făcute, ADP va plăti motorina pentru prinderea câinilor rămaşi pe străzi şi ne vom extinde şi în Zona Metropolitană", mai spune primarul. Astfel, Bolojan speră ca până în 2016 pe străzile Oradiei să nu mai vagabondeze niciun câine. Doar că, în acest ritm, nici în adăpost nu va mai fi niciunul...


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre faptul că Primăria eutanasiază câinii fără stăpân după ce au stat 14 zile în adăpost, aşa cum zice legea, deşi locuri pentru găzduire mai sunt?

02-diana-patru_bihoreanul.jpgNu sunt de acord, ar trebui să-i ţină acolo şi să le dea mai multe şanse să fie adoptaţi. Nu este uman să-i ucidă pe capete!
Denisa Pătru (foto), 21 de ani, studentă

Nu mi se pare normal să-i eutanasieze, ci mai degrabă ar trebui Primăria să gândească o soluţie ca aceşti câini să nu mai ajungă pe străzi.
Kerezsi Jozsef, 38 de ani, muncitor

02-slavic-ana_bihoreanul.jpgEu nu sunt anti-animale, dar bine face Primăria. Vina este a oamenilor, că îşi iau câini, se plictisesc de ei şi apoi îi aruncă pe străzi.
Ana Slavic (foto), 85 de ani, pensionară

Eu cred că Primăria face bine, căci altfel câinii ar ajunge iar pe stradă. Câinii trebuie să aibă stăpân, iar dacă nu au, mai bine sunt eutanasiaţi.
Sarosi Erika, 21 de ani, studentă

Foarte bine face Primăria, eu m-am săturat să văd câini pe stradă. Sunt agresivi şi pot ataca oamenii oricând. Primăria trebuie să aibă priorităţi şi să decidă cine e mai valoros, omul sau câinele?
Pensionară anonimă

Este o mare prostie ce face Primăria. Angajaţii Primăriei ar trebui să nu mai fure banii orădenilor şi să aloce adăpostului de câini fondurile care i se cuvin, ca toţi câinii să fie îngrijiţi şi bine trataţi.
Muller Ervin, 67 de ani, pensionar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
27 Comentarii
foarte bine
In texas 3 zile .
Postat 27 Mai 2014, 20:56 de Mircea
minciuni
daca un caine adoptat de la distanta tinut in adapost costa 100 lei,cum poate primaria minti ca plateste 350?,si.de ce pana acuma nu a fost amendat nici un proprieter care si-a lasat abandonat animalul pe domeniul public?Oradea nu a avut niciodaqta un primar atat de crud(se vede ca e taran parvenit)si lipsit de cultura si multe altele..........
Postat 12 Mai 2014, 08:59 de elena
@aaa
esti un gunoi la fel ca primarul
Postat 11 Mai 2014, 21:32 de ZERO
INMULTIRE
PROBLEMA NU ESTE CU ANIMALE,TIGANII SE INMULTESC MULT MAI REPEDE CIND LUATI MASURII DOM. PRIMAR BOLOJAN
Postat 11 Mai 2014, 21:26 de FUEL
dar de pisici cand se apuca?
foarte bine face cu cainii...as fi curios cand incepe cu pisicile ...pentru ca la mine la bloc sunt nu mai putin de 18 pisici fara stapan...si continua inmultirea...
Postat 11 Mai 2014, 20:12 de aaaa
Rusine ....
Uneori mi-e rusine ca traiesc in orasul asta cu astfel de specimene ....daca iubiti asa mult cainii de ce nu ii adoptati ? ....eu am trei si sunt pensionar .... decat sa ajungem ca in Bucuresti mai bine fara caini maidanezi .... cum se taie un copac , cum se omoara un caine sariti toti in capul primarului ....parcurile noi care s-au facut in oras nu le numarati ? ....pistele de biciclete construite nu trasate cu vopsea pe sosea nu le contabilizati ? zicea unul ca nu vin firmele in parcul industrial .....cred ca nici nu stie unde e parcul industrial si n-a fost niciodata pe acolo .... chibiti pe net ....mi-e jena ....dar accept ....e democratie ....fiecare cu parerea lui ....e rau cand dispar argumentele si apar numai etichetele aplicate gratuit .....
Postat 11 Mai 2014, 10:04 de MARCEL
Sa ne dea mancarea care ramane
Si ce o sa faca Bolojan cu banii de mancare pentru caini, de ce nu ne da noua la oradeni bonuri de masa in schimb.
Postat 11 Mai 2014, 09:46 de BH29ATI
pt Oradean: De acord 100%
Viata oamenilor trebuie sa primeze ! [10.05.2014, 13:48] Sorry pt asa zisi iubitori de animale "bulversati", "socati" sau cum or mai fi ei. Sa va treziti voi in mijlocul unei haite de caini vagabonzi si vorbim pe urma.
Postat 10 Mai 2014, 22:45 de nail
CONFORM
CONFORM LEGISLATIEI IN VIGOARE ACEST primar TREBUIA DE MULT ARESTAT,CERCETAT SI JUDECAT
Postat 10 Mai 2014, 22:02 de ALMS
legii
COMFORM LEGISLATIEI A MAJORAT PRETUL LA GICACALORIE,IMPOZITE,TAXA INMORMINTARE,DESFINTEAZA LOCURI DE MUNCA SI FIRME PT. A AMENAJA PARCURI SI TERENURI DE JOACA PE PAMINT POLUAT CU DIFERITE SUBSTANTE PERICULOASE (SINTEZA ),CONFORM LEGISLATIEI NU OPRESTE CET LASA SA POLUEZE ORASULUL SI FERMA DE PORCINE CU MIROSURILE,TRANSFORMA TOT ORASUL IN SANTIER NEFINALIZAT,INPRUMUTURILE ANGAJATE DACA SE VOR PLATII IN URMATORII 20 DE ANII,
Postat 10 Mai 2014, 22:00 de NICE
O singura dorinta...
mai am: ca fiecare sa plateasca pentru faptele sale, dupa "culoarea" sufletului sau!
Postat 10 Mai 2014, 21:47 de O oarecare
ceau
conform legi, nu eutanasiaza de capul lui
Postat 10 Mai 2014, 20:06 de gogu
RUSINE
DECI PRIMARIA IN FRUNTE CU primarul calau eutanasiasa ciini din adapost,reclama buna pt. oradea,nici o firma multinationala nu-si permite sa mute productia in oradea,nu doresc sa beneficieze de scutirile de impozit din parcul industrial,am ajuns pe internet cu aceasta reclama negativa,alte orase si primari au gasit cum se rezolve situatia.vine iarna se inchide cet cu ce va incalzit apartamentele de bloc si atunci ciini vor fi vinovatii?
Postat 10 Mai 2014, 18:47 de COPY
N-ai fi tu dacă te-ai dezice consecventule !?!
Ce ne-am face cu atâţia maidanezi dacă nu ar exista Bolojan Ilie Gavril pe lumea asta !?!
Postat 10 Mai 2014, 18:35 de Carp III
Pentru aceleasi gunoaie...
Câinii mor pentru ca nu sunteți voi in stare sa aveți grija de ei, sa fiți responsabili. Va scoateți animalele pe strada când va plictisiți de ele și aveți pretenția sa le cresca primăria. Mars ma javra...
Postat 10 Mai 2014, 18:12 de emil
Javrelor...
Pentru iubitorii de câini: mergeți pe Splaiul Crisanei, pe dig e plin de * de câine, ar trebui sa v-il bage lumea pe gat, gunoaielor. Sunteți mai jegoși si mai murdari decât câinii cu care dormiți in pat.
Postat 10 Mai 2014, 18:05 de lol
Punisher
Acum nu va mai mor ``copiii`` de foame? Cainii sunt/au fost eutanasiati, `voi` , rusinea societatii o duceti mai bine? Rusine celor care doresc moartea cainilor si nu numai
Postat 10 Mai 2014, 15:34 de Punisher
@ sp
numai fraierii si prostii cred ca se dau 350 ron/luna/ciine,oare cit costa ajutorul social pa cap de copil rom/luna,sau masinile de serviciu a calaului,de cenu amendat pe fratii pt restaurantul transilvania cu amenda maxima de 4500 ron,de ce nu a amendat constructorul parcarii de la tribunal pt. nepredarea lucrarii la data din contract,deci motivul financiar este minciuna dar asa fac infractorii daca sint prinsi dau vina pe altcineva,lasitate
Postat 10 Mai 2014, 15:32 de POLE
Viata oamenilor trebuie sa primeze !
Sorry pt asa zisi iubitori de animale "bulversati", "socati" sau cum or mai fi ei. Sa va treziti voi in mijlocul unei haite de caini vagabonzi si vorbim pe urma.
Postat 10 Mai 2014, 13:48 de Oradean
Cine vrea câini, să îi ia acasă..
350 de lei pe lună pentru un câine? pentru asta ne mor copiii de foame?? pentru ca să avem 350 de lei pe cap de câine?? vai și-amar. Cine vrea câini, să îi ia acasă.. și dacă îi abandonează înapoi pe stradă, amendă de minim 1000 de lei. așa ar trebui făcut.. cruzime față de animale? câtă carne ați mâncat în ultima săptămână iubitorilor? animalele care le-ați mâncat în ultima săptămână nu au aceleași drepturi ca și câinii? suntem un oraș demn de urmat în România. nu o zic eu, o zic celelalte orașe..
Postat 10 Mai 2014, 13:43 de Sorin Popa
@ jiotunul
din impozitul platit se platesc salariul primarului calau si restul handicapatilor profesionali din primarie deci unu ca tine sa ajunga sa presteze munca in folosul comunitatii la adapostul de ciini impreuna cu un primar judecat si condamnat.
Postat 10 Mai 2014, 12:27 de POND
foarte bine
Foarte bine face. Toata lumea face atat tam-tam pe tema asta, vezi doamne, toti iubesc cainii mai nou. Nu am auzit pe nimeni inca, mare iubitor de animale, sa mearga sa ia acasa vreo 5-6 bucati, sa-i intretina el. Pe strazi nu-i bine cu ei, din adaposturi nu-i ia absolut nimeni, ce-ati vrea sa faca cu ei?
Postat 10 Mai 2014, 12:24 de radu
Bravo
Felicitari primarului, m-am saturat de javre pe strazi, iar guralivii sa-i culeaga ei dupa strada si sa-i tina acasa la ei, eu nu vreau sa platesc impozite pentru a intretine cainii!!!
Postat 10 Mai 2014, 11:45 de jio
PENAL
primarul bolojan SE FACE VINOVAT DE CRUZIME INPOTRIVA ANIMALELOR SI INCALCARE A LEGII FUNCTIONARULUI PUBLIC
Postat 10 Mai 2014, 11:36 de BIND
PRIMARIE
AVEM UN UCIGAS PLATIT PE BANII LOCUITORILOR ORADEA
Postat 10 Mai 2014, 11:33 de HOPE
SPAGAR
A MINTIT IN LEGATURA CU AMENDA CET,A FAVORIZAT DISTRUGEREA INTERIOARA A RESTAURANTULUI TRANSILVANIA ,CU AMENDA MINIMA,EUTANASIASA CIINI FARA MILA DECI IL PUTEM ATRIBUI SI TITLUL DE CALAU,primarul calau
Postat 10 Mai 2014, 11:31 de BIND
tranzactie...patrupeda
Dar de ce nu initiaza Bolojan semnarea unei " tranzactii" cu patrupedele? Poate cad la o invoiala! Poate ii promit cateii ceva in schimb! Poate le vinde cateilor terenul aferent adapostului! OK, lasand gluma la o parte(in masura in care este vorba despre o gluma!)eu zic ca primarul face un gest CRIMINAL! Stiu eu niste persoane dintr-un cartier rezidential care au vrut sa procedeze la fel cu o catelusa pripasita pe-aici! Au sfarsit-o prost! Una a fost lichidata de sot, cealalta a murit de cancer!
Postat 10 Mai 2014, 10:29 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON