URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
02 Ianuarie 2013, 10:36

F(r)actura termică: Cu cât plătesc orădenii mai mult la întreţinere

F(r)actura termică: Cu cât plătesc orădenii mai mult la întreţinere ŞOC ŞI GROAZĂ! De două ori mai mare decât "asociaţia" pe luna octombrie, prima factură de întreţinere pe o lună de iarnă a dat orădenilor fiori de spaimă. "Când am văzut lista de plată m-a luat groaza. Dacă pe noiembrie, când nici nu a fost aşa frig, am avut de plătit 400 de lei, refuz să mă gândesc cât va veni pe ianuarie", se plânge o orădeancă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moş Crăciun a făcut orădenilor un "cadou" de groază. Prima factură de întreţinere din această iarnă este de peste două ori mai mare decât factura pe octombrie.

"Costurile cu întreţinerea diferă de la un bloc la altul şi chiar de la un apartament la altul, în funcţie de numărul de elemenţi ai caloriferelor, de contorizarea imobilului, de consumul de apă caldă, dar în general încălzirea a dublat cheltuielile de întreţinere", spune Petru Pipiş, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Cazaban Oneşti.

Dublu am spus!

04 Petru Pipis.jpgFactura de întreţinere pe luna noiembrie a dat peste cap toate socotelile orădenilor care visau la brad de Crăciun, cadouri sau revelion la restaurant. Un calcul aproximativ arată că reluarea furnizării agentului termic de către Electrocentrale a "scumpit" în medie cu 200 lei facturile orădenilor. Adică le-a dublat! "Dacă pe octombrie cheltuielile pe apartament au fost undeva între 150 şi 220 lei, pe noiembrie au sărit de 300 lei", spune Petru Pipiş (foto).

În Asociaţia de Proprietari Cazaban Oneşti, facturile de întreţinere au sărit într-o singură lună de la aproximativ 180 lei la 330 lei pentru 2 camere, de la circa 200 lei la 430 lei în cazul unui apartament cu 3 camere, respectiv de la 230 lei la 510 lei pentru un apartament cu 4 camere. Dacă la această sumă se mai adaugă costurile cu chiria, care pot varia între 220-440 lei, disperarea orădenilor care stau în gazdă devine lesne de înţeles.

După consum

04 Alexandru Butiri.jpgCosturile întreţinerii nu sunt însă bătute în cuie. "Cheltuielile pe apartament diferă în funcţie de cât de econom e proprietarul, de consumul de apă caldă şi de mărimea asociaţiei", spune Alexandru Butiri (foto), preşedintele Asociaţiei de Proprietari Fagului.

În ciuda curentului de opinie general, care promovează fărâmiţarea asociaţiilor la nivel de bloc pentru a fi gestionate mai uşor, Butiri spune că membrii marilor asociaţii sunt net avantajaţi.

"O asociaţie mai mare rezolvă mai uşor orice problemă, de la cea a restanţierilor până la ţinerea sub control a nivelului facturilor", spune bărbatul. Cel mai simplu exemplu este acoperirea costurilor cu aparatul administrativ. "La o asociaţie cu 500 de apartamente, ca a noastră, vine de plată un leu pe apartament pentru salariul instalatorului. Dacă eram doar un bloc cu 40 de apartamente, venea 12 lei! La fel, costurile comune cu contabila, administratorul, juristul, cu femeia de serviciu şi altele se împart la mai mulţi, şi oamenii ies mai ieftin", spune Butiri.

Mai ieftin nu se poate

04 bloc.jpgDin păcate, nu vor fi niciodată suficient de mulţi membri într-o asociaţie pentru a putea forţa scăderea facturilor la nivelul încălzirii geotermale. Astăzi, cea mai ieftină "întreţinere" din Oradea o plătesc locatarii blocului din strada Erofte Grigore 1B (foto). Construit în 2008, imobilul este independent de Electrocentrale şi se încălzeşte cu apă geotermală preparată în propriul punct termic, pentru care constructorul a cheltuit 10.000 euro.

Dacă pentru luna octombrie, proprietarul unui apartament cu 2 camere, întins pe 70 metri pătraţi, a plătit circa 60 lei, factura pe noiembrie a fost de 180 lei. "Poate că pare puţin, dar blocul e bine izolat, proprietarii îşi pot închide încălzirea la nivel de apartament dimineaţa când pleacă la muncă şi se gospodăresc cum găsesc de cuviinţă, pentru că au contoare proprii", spune Anuchiţa Pop, preşedintele Asociaţiei de Proprietari "Rezidenţial Erofte Grigore".

Va fi frig...

Blocul din strada Erofte Grigore este însă o excepţie. Pentru majoritatea orădenilor, plata fără penalităţi a facturilor rămâne o misiune imposibilă. În prezent, peste 100 din cele 730 de asociaţii de proprietari orădene au datorii la Electrocentrale. Unele enorme!

Topul restanţierilor e deschis de Asociaţia de Proprietari 114 Rogerius, cu facturi neachitate în valoare de 534.000 lei, Asociaţia de Proprietari 321, care a adunat restanţe de 430.000 lei, şi Asociaţia de Proprietari 116, datoare cu 242.000 lei.

04 Daniel Tigan_2.jpgConducerea Electrocentrale a încercat încă din vară, când facturile erau mult mai mici, să determine asociaţiile să-şi stingă datoriile. "Am chemat la discuţii asociaţiile şi le-am condiţionat furnizarea serviciilor de încheierea unor angajamente de plată", spune Daniel Ţigan (foto), directorul de termoficare al CET.

În prezent, peste 30 de asociaţii cu datorii şi-au asumat un calendar de plată, iar asociaţiile 114 şi 116, care nu s-au ţinut de "program", au rămas fără apă caldă. "Măsura sistării serviciilor se va aplica după sărbători şi către alte zece asociaţii, dacă nu îşi vor plăti din restanţe", ameninţă Ţigan.

... şi va fi rău!

Din păcate, este de aşteptat ca în viitorul apropiat numărul asociaţiilor cu restanţe să crească în loc să scadă, orice măsuri de forţă ar adopta Electrocentrale. Orădenii înspăimântaţi de facturile pe noiembrie vor avea un şoc şi mai mare la factura pe ianuarie.

"Acuma mai e cumva, dar în februarie va fi cel mai greu. CET-ul a citit contoarele pe 20 decembrie, pentru că vin sărbătorile, aşa că pe ianuarie vom primi o factură pentru 37 de zile de încălzire de zile, în loc de 30, cât este normal", spune Teodor Ţiburcă, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Piaţa Bucureşti. Prin urmare, în februarie orădenii vor avea de plătit cu circa 20% mai mult decât au avut pe luna noiembrie.

Asta dacă nu va da gerul Bobotezei, ridicând consumul de gigacalorii până vor da facturile în foc. Situaţie în care orădenii vor ajunge să-şi plătească restanţele până în vară. Când, deşi frigul iernii va fi departe, încă îi vor simţi frisoanele...


USTURĂTOR
235
de lei pe gigacalorie eeste costul plătit de orădeni


CĂRBUNE ESTE, BANI SĂ FIE!
Căldură pe datorie

04 Dragos Gligor_2.jpgOrădenii nu sunt singurii rău-platnici! La sfârşitul lunii octombrie, Electrocentrale datora funizorilor de cărbune şi păcură 20 milioane de euro. Aflată în imposibilitatea de a contracta un credit pentru că are toate proprietăţile ipotecate, firma a vândut luna trecută 646.000 de certificate verzi pentru a avea pe ce să cumpere păcură. "În prezent avem în depozite 3.000 de tone de păcură care, în actualele condiţii meteo, ne-ar ajunge o lună şi jumătate", spune directorul Electrocentrale, Dragoş Gligor (foto). Apoi, vom mai vedea...

În ce priveşte aprovizionarea cu cărbune, CET-ul are pe stoc 160.000 de tone. Centrala a contractat săptămâna trecută alte 150.000 de tone pentru fiecare lună pe perioada ianuarie - martie 2013, aşa că acesta este asigurat. "Dacă aprovizionarea s-ar întrerupe, orice problemă ar fi, cărbunele de pe stoc ne-ar permite să asigurăm încălzirea oraşului vreme de trei săptămâni la temperaturi de minus 10 grade", spune directorul.

Totuşi, problema combustibilului nu e 100% rezolvată. CET-ul se aprovizionează cu combustibil pe bază de bilete la ordin, ceea ce înseamnă că dacă la data scadentă centrala nu are bani în cont, intră în incident de plată, acţiune similară înşelătoriei care poate afecta grav credibilitatea societăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
jaf
tzigani ordinari, sper sa muriti cu familia voastra cu tot ... nu va mai saturati niciodata, din ce dreq sa platim aceste facturi??? Dar las' ca va prindem, daca nu merge cu vorba buna, nenorocitilor!
Postat 06 Martie 2013, 23:34 de florin
Totusi pe cand gaz ca in alte locuri civilizate ?!
Nu inteleg de ce orasul asta prapadit nu e in stare sa-si dezvolte reteaua de gaz. Pana si niste dubioase precum Huedin sau Turda au gaz de prin anii 70. In satul Oradea se mai aud si azi, ca acum 30 de ani basina de butelii si ciocanelile alea primitive. Ce oras de papuasi suntem ?? Cet-ul clar fura (opreste/porneste/pune caldura cum i se scoala), locatarii fura si ei, cand intra si Oradea in sec. 21 ??? Vreau gaz si la bloc, sa-mi fac cate grade vreau in case, platesc ce consum si basta. Si astfel nu mai sunt nevoit sa aud tot felul de scuze cretine, incidente saptamanale si hotie pe fata !
Postat 14 Ianuarie 2013, 23:48 de radu
@Peter
Esti complet in decor. Ai citit ce am scris eu? Raspunsul tau n-are nici o legatura cu comentariul meu. Insa, ca fapt divers, ieftinirea energiei in ungaria este o masura strict populista, nejustificata de nici un indicator macro sau micro economic. Nota de plata, sau scadenta daca vrei, va veni putintel mai tarziu (un an, doi). Trcand peste aceste aspecte esti si cam dezlanat in idei. Parlamentul unicameral poate avea si 700 de membrii. Asa ca..
Postat 09 Ianuarie 2013, 01:46 de anticomunistul
@anticomunistul (lui peste, adaug eu !)
Ce tot indrugi la tampenii ?! S-a schimbat anul, mai schimba si tu placa ! Totul tine de oameni si de capacitatea lor de a conduce. De ce In ungaria guvernul a putut IEFTINI energia pt. populatie cu 10(zece) % ?! Si retine, a facut-o IARNA !!! Si ungaria nu are nici pe departe resursele energetice ale Romaniei.... Numai ca ungaria nu-l are si nu l-a avut pe nascase sa vanda petromul pe doi lei.... ungaria n-a avut si nu va avea la guvernare un guvern uslamist, alcatuit din FOSTI si ACTUALI puscariabili... si nici un parlament cu 600 de tembeli.... are un parlament UNICAMERAL !
Postat 04 Ianuarie 2013, 06:52 de peter
Articol varza
comentarii pe langa subiect... In fiecare s-au dublat facturile la intretinere in lunile de iarna fata de cele de vara. Ce ati descoperit nou? Am observat in schimb ca in articol sunt exemplificate doua din tarele societatii romanesti: -prostia harnica, exemplificata de cei doi presedinti de asociatie -incompetenta activa, exemplificata de cei doi directori. Cat despre autor, parca eram obisnuit cu articole mai cu ...logica. La Multi Ani!
Postat 03 Ianuarie 2013, 23:49 de anticomunistul
Sa traiasca usl-ul/ Sa faca suta ca leul !
Noi astia mai putini, am stiut ce ne asteapta... degeaba ! ,,Tonul" l-ati dat voi, majoritatea... din pacate. Si cum in democratie cei prosti da' multi aleg, acum sa v-o traga... si bolovan si popa ciordel si copy-lotul si cine n-o vrea ! Din pacate suferim si ceilalti, cei ce am avut mintea acasa, nu la sorcovit ))) = :
Postat 03 Ianuarie 2013, 12:48 de .
Fotografie gresita
Ati gresit blocul din fotografie... cel despre care este vorba, Erofte Grigore 1B, este mai la dreapta... Asa-i cand se face jurnalism din birou, la telefon.
Postat 03 Ianuarie 2013, 11:14 de Erofte
mincinosii din bihor
Chiar nu aveti rusine ,cei ce ne-ati mintit ca puneti Bihorul pe primul loc ??? S-au ne puneti pe primul loc cu birurile{impozite,intretinere......etc],Unde esti Popa Cornel ,Bolojan..s,a. ca voi ,care va laudati peste tot cu realizarile ??,poate pentru buzunarul vostru nu pentru a Oradeanului pacalit .
Postat 02 Ianuarie 2013, 21:47 de boby
Gestionare slaba BAAAA!!!
La multi ani Bolojan. Mareste impozitul la case si masinile bogatilor ca saracii de la bloc nu te mai pot sustine cu bani pentru Selina.
Postat 02 Ianuarie 2013, 21:22 de om bogat
Basist, dar nu dobitoc precum 60% dintre oradeni !
Se maresc iar darile/ ceru-i ca oglinda,/ai votat, romanule/ poti sa-ti alegi grinda !
Postat 02 Ianuarie 2013, 19:21 de Oradean
???
de ce va plingeti?pe cei care au incercat sa va deschida ochii inainte de alegeri i-ati facut basisti sau portocalii,va laudati cu parcuri si filigori,cu parcari cu plata si sensuri giratorii,in oradea de azi numai aerul nu-l platiti {inca},impozitul va creste,nivelul de trai scade,tot inainte tovarasi pina ajungem la sapa de lemn ca aia de cauciuc degeaba va lovit in cap ca tot nu intelegeti
Postat 02 Ianuarie 2013, 13:33 de luky
hoti
De ce va plangeti de datornici? Nu cumva voi nu va pricepeti la administrarea situatei? Cu interzicerea debransarilor cresteti numarul datornicilor la incalzire...asa cresc si datoriile catre furnizori...Chiar e bine asa?
Postat 02 Ianuarie 2013, 12:57 de hoti
hoti
De ce vorbiti de restante cand in acest moment nu se autorizeaza nicio o cerere de debransare!!! Este un furt pe fata! Este o incalzire fortata! Pe luna Noiembrie am platit 422 de lei numai pentru incalzire...toata luna am stat cu geamurile deschise zi si noapte! Vecinii nu vor repartitoare, debransari nu se aproba, ne baga 26 de grade in casa!!! Rusine sa va fie, de la Electrocentrale la Primarie, vecini cu calorifere imense montate neautorizat...toti ne furati! Oare nu sunt incalcate drepturile la libera alegere???
Postat 02 Ianuarie 2013, 12:51 de hoti
apa ruginita
Si in Rogerius, pe Coposu curgea apa calduta si murdara.Oare platim pentru ceea ce primim sau primim pentru ce am platit....
Postat 02 Ianuarie 2013, 12:23 de costica
Cicero cu mustata
Inca ceva, si in blocul Cicero era neagra apa din robinete in 24 si 31 decembrie, sau doar pentru p/lime? Daca era neagra si la ei, de ce n-au observat, erau plecati cu totii sa petreaca la Viena?
Postat 02 Ianuarie 2013, 11:38 de AB
platim pentru ce?
E bine ca se dubleaza an de an intretinerea, e dovada de pricepere, dar poate sa-mi spuna cineva competent de ce a primit tot orasul apa ruginie in data de 31 decembrie?
Postat 02 Ianuarie 2013, 11:24 de AB
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON