URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2019, 18:11

Eșecuri... de succes: Un tânăr orădean de 23 de ani a lansat prima carte cu poveşti despre afaceri ratate

Eșecuri... de succes: Un tânăr orădean de 23 de ani a lansat prima carte cu poveşti despre afaceri ratate SELFMADE. Tânărul autor Vlad Mocanu (foto) și-a prezentat cartea recent, în cadrul primei ediții a „FuckUp Nights” din Oradea, o întâlnire dedicată ratărilor din lumea afacerilor, povestind cum a reușit să-și adune banii pentru un volum inedit în România
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La numai 23 de ani, orădeanul Vlad Mocanu ar putea preda un curs despre cum să transformi nereușitele altora într-un succes personal.

Văzând cum eșecul în afaceri este adesea măturat sub preș, tânărul a vorbit cu 70 de antreprenori români, care și-au povestit cu lux de amănunte ratările, transmițându-le tinerilor cum să învețe din greșelile lor, dar şi să nu le fie frică de eşecuri. În nici trei luni, volumul „Eșecuri de succes” s-a vândut în peste 1.000 de exemplare...

Demitizarea eșecului

Cum profilul ales la Facultatea de Istorie și Relații Internaționale, cel de Studii de securitate, nu i-a satisfăcut așteptările, Vlad Mocanu s-a implicat din studenție și în alte proiecte. A făcut voluntariat, apoi s-a implicat în Asociația „Good Life Performers”, de educație nonformală, iar în 2015 a câștigat 12.000 de lei din partea Fundației Comunitare Oradea pentru a organiza cursuri de educație financiară pentru liceeni. „Mereu mi-a plăcut să fac lucrurile în stilul meu, să dezvolt proiecte”, povestește tânărul orădean.

Mai târziu, Vlad s-a implicat în administrarea unei firme de IT și a unei cafenele, ambele deținute de verișorii lui, însă, după un timp, business-urile n-au mai mers. „După experiența asta mi-am dat seama că societatea îi arată cu degetul pe cei care eșuează. Toată lumea fuge doar după succes, dar nimeni nu vorbește despre eșec, deși, sub diferite forme, cu toții îl trăim”.

Așa i-a venit ideea să adune povești despre nereușitele oamenilor de afaceri din România și să le prezinte într-o carte, pentru a le spune și altora că nu e o tragedie dacă nu le iese din prima. „Într-o lume în care toți vânează succesul, am zis că voi fi eu cel care fuge după eșec”, povestește Vlad, care a lucrat timp de un an la documentarea cărții „Eșecuri de succes”, în timp ce avea și un job part-time pe marketing într-o firmă.

Afaceri pestrițe

Volumul a fost lansat la finalul anului trecut și cuprinde 70 de povești ale tot atâtor antreprenori români, din mai multe domenii, de la medicină la fast-food, care își spun pe rând pățaniile, provocați fiind de întrebările autorului.

Între aceștia se numără Radu Lupaș, co-fondator Salad Box, Mihai Cosmin Rotaru, fondatorul platformei Clever Taxi, Alex Dona, managing partner al celebrului site de umor Times New Roman, Dan Paștiu, omul de afaceri din Sibiu care a lansat franciza Dabo Doner (12 milioane euro cifră de afaceri în 2017) sau Florentin Banu, omul care la începutul anilor ’90 a creat napolitanele Joe, pe care le-a cedat apoi companiei Nestle, iar la începutul anilor 2000 a fondat rețeaua de supermarketuri Artima. Lor li se mai alătură Daniel Crăciun, fondatorul magazinului online Lensa.ro, Antonio Eram, co-fondator Netopia mobilPay, un sistem de plată online cu telefonul sau cu cardul.

Eșecul de 180 de milioane

George Haber, antreprenorÎn cartea lui Vlad se destăinuie și câțiva orădeni, în frunte cu celebrul George Haber (foto), care și-a făcut o avere impresionantă în Silicon Valley, „Mecca” mogulilor IT, fiind considerat „părintele DVD-ului”, căci firma lui CompCore Multimedia a creat soluția ce permitea rularea de filme şi muzică în software, contribuind astfel la dezvoltarea conceptului DVD. Haber își povestește eșecurile, unul dintre ele fiind, paradoxal, chiar vânzarea CompCore cu 180 milioane de dolari, afacere care astăzi ar fi putut fi un fel de YouTube, valorând zeci de miliarde de dolari.

Un alt orădean este Gabriel Pleșca, co-fondator, alături de fratele lui, al Icelandia, prima fabrică de gheață preambalată din România, care a demonstrat că se pot face bani din apă înghețată.

„Subiecții” cărții, toți oameni de succes, își spun poveștile pe șleau. Unul dezvăluie că dormea în mașină și mânca pe la cunoscuți, când era la început de drum, în timp ce un altul îşi aminteşte că i se spunea „ratatul blocului” fiindcă îi eșuaseră vreo patru tentative de business. Toți, în schimb, le recomandă tinerilor să nu se dea bătuți, chiar dacă ratează oportunităţi de mai multe ori.

Omul-editură

Cum i s-a părut că editurile l-ar fi „jumulit”, Vlad și-a tipărit cartea de unul singur. A obținut 5.000 de lei pe o platformă de crowdfunding, iar restul banilor i-a primit de la câțiva oameni de afaceri.

Până acum, „Eșecuri de succes” s-a vândut în peste 1.000 de exemplare, cu câte 50 de lei bucata, iar tânărul a dezvoltat și câteva produse de marketing în jurul ei, cum ar fi calendare. Volumele au fost comandate inclusiv din străinătate de expați. „Cred că prinde atât de bine pentru că e vorba de oameni de la noi, unii care au pornit de prin sate, care au trăit în acelaşi mediu şi au trecut prin aceleaşi greutăţi. E vorba de povești autentice”, spune autorul.

Invitat acum să-și prezinte cartea la seminarii de business din toată țara, Vlad vrea să înceapă lucrul la volumul al doilea și își propune să organizeze el însuşi evenimente pe același subiect: cum să nu te lași bătut când ceva nu-ți iese. Căci, mai devreme sau mai târziu, tot o păţeşti...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON