URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
17 August 2017, 08:07

"Dumitru" de la Vamă: Un candidat la Primăria Oradea şi-a turnat pe bani colegii vameşi la Securitate

'Dumitru' de la Vamă: Un candidat la Primăria Oradea şi-a turnat pe bani colegii vameşi la Securitate PENSIONAR DE LUX. Retras din sistemul vamal în 1998, dar reactivat în 2004, Dorel Vesa (foto) s-a pensionat în 2007, la 51 de ani. Posesor al unei pensii mai mult decât îndestulătoare, nu are nicio remuşcare. "Mi-am apărat ţara, nu ca bandiţii de acum care o jefuiesc", zice bărbatul care a semnat, contra cost, 132 de note informative
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai ieri promitea, la fel ca patronul partidului, că va da câte 20.000 de euro fiecărui român şi că dacă va fi primar va instaura corectitudinea în Oradea. Între timp, şeful său politic, Dan Diaconescu, a ajuns în puşcărie, iar el a fost dovedit colaborator al Securităţii, temuta poliţie politică a regimului comunist.

BIHOREANUL a aflat verdictul de turnător stabilit fostului vameş Dorel Vesa, candidat în 2012 la Primăria Oradea, şi vă povesteşte cum şi-a dat acesta colegii pe mâna Securităţii. Spre deosebire de alţi delatori, fără scuza că ar fi fost forţat, ba dimpotrivă, a făcut-o pe bani.

"Unsurosul"

Foştii colegi din punctele de trecere a frontierei şi din Direcţia Vamală Oradea spun că n-au avut niciodată încredere în Dorel Vesa. "În anii ’80 a lucrat la Valea lui Mihai şi la vama de interior Oradea. Era un tip unsuros, bănuit că ciripeşte la Securitate", îşi aminteşte un vameş. De altfel, înainte de 1989, era aproape imposibil ca vameşii să nu aibă de-a face cu Securitatea, la fiecare punct vamal adjunctul şefului fiind ofiţer de Securitate. "Dar una era să dai rapoarte de serviciu în care nu spuneai ceva ce putea face rău cuiva, şi alta să-ţi torni colegii că spun bancuri politice sau că-s nemulţumiţi că nu se găseşte mâncare, că-i frig şi întuneric...", zice bărbatul.

Dorel Vesa făcea parte din a doua categorie. A servit cu zel Securitatea, furnizându-i în şase ani, între 1983-1989, nu mai puţin de 132 de note informative, folosite în 6 dosare de urmărire a unor persoane cu care a avut contact. Dar asta s-a aflat oficial abia după 25 de ani de la căderea regimului.

Popular la Primărie

În ciuda prolificei relaţii cu Securitatea, calitatea de colaborator a lui Vesa nu i-ar fi fost descoperită dacă omul n-ar fi fost ros de ambiţii politice. Pensionat în 2007, la doar 51 de ani, în 2011 s-a înrolat în Partidul Poporului Dan Diaconescu, fiind preşedintele fondator al organizaţiei Bihor. E adevărat, nu mult, fiind schimbat întâi cu o necunoscută, Irina Mărieş, apoi cu fostul şef al Direcţiei Finanţelor Publice, Ioan Lascău. Dar Vesa tot n-a stat deoparte: în acelaşi an a preluat şefia judeţeană a Partidului Popular Legea Cojocaru, denumit după ideea iniţiatorului de a împroprietări toţi românii cu "capital productiv".

După un an, în 2012, s-a înscris în cursa pentru Primăria Oradea. Proastă decizie: în baza Legii 293/2008, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică din oficiu dacă persoanele "care au candidat, au fost alese sau numite în demnităţi şi anumite funcţii publice" au colaborat cu poliţia politică a regimului comunist, furnizând "indiferent în ce formă" (note şi rapoarte scrise ori relatări verbale) informaţii despre "activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar" ale unor persoane care apoi au avut de suferit din acest motiv.

Să se ştie

Calitatea lui Vesa de colaborator al Securităţii a fost făcută publică abia luna trecută, când CNSAS şi-a prezentat raportul de activitate pe anul 2016. De fapt, verdictul data din 2015, dar CNSAS l-a făcut public doar acum, după ce fostul vameş şi-a epuizat contestaţiile în justiţie, la Tribunalul şi la Curtea de Apel Bucureşti.

Motivaţia demersului? După cum spune legea, din "necesitatea cunoaşterii de către membrii societăţii postcomuniste a fostului regim totalitar şi a modalităţii de lucru practicate de acesta", adică pentru a se şti că puterea comunistă "a exercitat, în special prin Securitate, o permanentă teroare împotriva cetăţenilor, drepturilor şi libertăţilor lor fundamentale". Iar moral pentru că aşa e corect: să se ştie, chiar şi tardiv, cine a făcut rău celor din jur.

"Un tânăr serios"

BIHOREANUL a intrat în posesia sentinţei prin care Vesa a fost declarat definitiv colaborator al Securităţii, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti la 30 octombrie 2015. Potrivit probelor  depuse de CNSAS, vameşul a semnat angajamentul de colaborare în 31 august 1983, când avea 27 de ani şi lucra la Valea lui Mihai, scopul declarat fiind "prevenirea, descoperirea şi lichidarea oricăror infracţiuni îndreptate împotriva securităţii statului român şi a oricăror fapte sau fenomene de natură a afecta interesele orânduirii noastre socialiste". Tot atunci a acceptat şi un nume conspirativ: "Dumitru".

Conform "Raportului cu propunerea de recrutare", ofiţerul cu care avea să ţină legătura a motivat cooptarea sa prin necesitatea de "prevenire şi lichidare a unor fenomene de speculă şi introducere în ţară a unor materiale cu caracter necorespunzător, naţionalist-iredentist", întrucât "prin reţeaua informativă existentă nu se poate stăpâni în mod corespunzător situaţia operativă, impunându-se necesitatea recrutării unei noi surse cu posibilităţi bune de informare". Or, Vesa era "un tânăr serios şi cu o bună pregătire profesională şi politică", membru al Uniunii Tineretului Comunist.

"Cea mai bună sursă", cu o "implicare deosebită"

Securistul care l-a recrutat a avut mână bună: din 1983 până în vara lui 1989, vameşul a dat 132 note informative. Prima sa evaluare ("Notă-Raport privind analiza muncii informative desfăşurate de informatorul Dumitru"), întocmită pe 9 noiembrie 1983, arată că Vesa a devenit "cea mai bună sursă din reţeaua informativă existentă în cadrul vămii Valea lui Mihai". Mai mult, "cu toate că de la data recrutării au trecut doar două luni, a furnizat 18 materiale informative, toate de interes operativ". La începutul lui februarie 1984 era deja recompensat cu 200 lei, suma fiind majorată ulterior, în august, la 500 lei (între 10% şi 25% dintr-un salariu mediu). În acel an, relevă documentele, Vesa furnizase deja 53 de turnătorii.

Evaluările anuale arată că în 1985, când a fost transferat la vama interioară Oradea, bărbatul a furnizat 28 de note informative, "în mare majoritate cu conţinut operativ, unele exploatate la celelalte compartimente" ale Inspectoratului de Interne Bihor. În 1986 a scris 21 note informative, "care au fost exploatate în DUI (n.r. – Dosare de Urmărire Informativă) <Luncan> şi <Marta> (n.r. – numele de "obiectiv" fixate pentru doi colegi ai vameşului), precum şi în supravegherea informativă a unor elemente suspecte din problematica vămii".

Anul următor, potrivit "Notei de analiză" din 18 septembrie 1987, "Dumitru a furnizat 20 de note informative", o parte referindu-se la "elemente lucrate în DUI <Luncan> şi <Marta>, semnalând comentarii negative la adresa politicii partidului şi statutului nostru, preocupările acestora în relaţiile cu cetăţenii străini şi obţinerea de foloase necuvenite" de la străini şi puţinii români care aveau voie să călătorească în străinătate.

În 1988, Vesa a scris 10 note informative "cu conţinut de securitate, exploatate în verificarea unor lucrători vamali şi declaranţi vamali, precum şi în cadrul rapoartelor sinteză înaintate la Direcţia a II-a Bucureşti săptămânal". Altfel spus, turnătoriile sale erau atât de utile încât Securitatea le folosea şi la nivel central.

Bancurile lui "Luncan"

Delaţiunile lui "Dumitru" au fost folosite în şase dosare de urmărire informativă, două deschise de securişti cu privire la un coleg "Luncan" şi la o colegă "Marta".

Pe primul, Vesa l-a pârât de cel puţin trei ori că "face comentarii negative la adresa Partidului Comunist şi întreţine relaţii cu cetăţeni străini". Pe 21 noiembrie 1985, de pildă, când lucra la Oradea, a informat Securitatea că bărbatul "întreţine legături cu şoferii străini de TIR care vin în baza Romtrans Oradea", primind de la ei "bunuri pe care le vinde în oraş" şi că "ponegreşte şi nu este mulţumit cu viaţa de la noi din ţară (...) deşi posedă carnet de membru de Partid". Documentele subliniază că până la această turnătorie, respectivul vameş nu era urmărit de Securitate, dar din cauza lui Vesa i-a fost făcut dosar de urmărire informativă.

Un an mai târziu, în 19 noiembrie 1986, "Dumitru" l-a turnat că "aduce din nou în discuţie aspecte legate de politica Partidului nostru (...), a făcut afirmaţii negative şi bancuri la adresa ţării noastre". Un exemplu: "în timpul meciului de fotbal Spania-România, numitul (n.r. – Luncan) a afirmat că transmiterea la televiziune şi radio de un singur crainic se face fiindcă dacă ţara ar mai fi trimis încă un comentator, al doilea ar fi rămas în străinătate". În fine, pe 29 iulie 1987, o altă turnătorie despre acelaşi "Luncan": "În repetate rânduri a denigrat politica Partidului şi statului nostru, pune la îndoială realizările efectuate de poporul român sub conducerea PCR. Ascultă posturi de radio străine, respectiv Europa Liberă, fiind influenţat şi preluând criticile adresate ţării noastre, făcând şi comparaţii referitoare la nivelul de trai existent în Republica Populară Ungaria şi ţara noastră".

Necredincioasa "Marta"

Despre colega "Marta", urmărită pentru "suspiciuni de favorizare la controlul vamal, luarea de foloase necuvenite şi relaţii neoficiale cu cetăţeni străini", Vesa a turnat la fel de abundent.

Pe 14 octombrie 1986, a informat Securitatea că în contextul publicării în presă a unor "succese" ale regimului, "numita a afirmat că sunt minciuni (...), a apreciat negativ realizările economiei noastre naţionale, făcând comparaţii denigratoare şi aducând elogii ţării vecine, R.P. Ungaria (...), a avut aprecieri negative la adresa conducerii superioare de Partid şi de Stat", adică a lui Nicolae Ceauşescu însuşi. Consecinţa? "Marta" s-a ales şi ea cu dosar de urmărire informativă "pentru manifestări duşmănoase", iar de atunci a rămas în vizor.

"Eu iubesc România"

Căutat de BIHOREANUL, fostul vameş nu are niciun regret, considerând că nu are motive. "Ce am făcut nu este turnătorie, mi-am făcut datoria faţă de ţară şi patrie, pentru că eu iubesc România, nu ca bandiţii ăştia de acum care au furat ţara. Nu vedeţi cum au jefuit 27 de ani ţara asta, domnule? Vedeţi ce se întâmplă, toţi sunt puşi pe căpătuială. Uitaţi-vă la miniştri, la directorii de deconcentrate!", a declamat Dorel Vesa.

Cât despre candidatura sa la Primărie în 2012, n-a vrut decât să instaureze "corectitudinea" în instituţie şi în oraş, pentru că "sunt şi toată viaţa am fost un om corect". Atât doar că "corectitudinea" i s-a măsurat în arginţii primiţi pe turnătorii şi în răul făcut unor colegi intraţi în colimatorul "organelor", care i-au urmărit peste tot. La serviciu, acasă şi între prieteni...


PLEVUŞCĂ RURALĂ
Turnători în PNL şi PSD

Raportul CNSAS pe 2016 consemnează alături de numele fostului vameş Dorel Vesa şi numele altor doi colaboratori ai Securităţii care au candidat la alegerile locale din 2012: Goilean Florin, pretendent la un loc în Consiliul Local Pomezeu din partea PNL, şi Galea Moise, înscris pe lista PSD pentru Consiliul Local Ceica.

Primul a şi fost consilier până anul trecut, când a renunţat la politică şi a plecat la muncă în Germania. "Nici nu bănuiam că a fost colaborator al Securităţii. Era tehnician veterinar, nu avea legătură cu oameni importanţi. Poate a fost racolat când făcea armata. Cine ştie ce-o fi turnat şi de la noi din partid?", spune primarul Ioan Şora.

Cel de-al doilea încă este şi acum consilier local. "Colegul Galea este agricultor pensionar. Mă mir că a avut de-a face cu Securitatea, că este pocăit, penticostal", afirmă primăriţa Ana Şovre. Contactat de BIHOREANUL, bărbatul n-a acceptat nicio discuţie despre trecutul său, iar Şovre, care conduce organizaţia PSD din Ceica, a promis o "analiză" în vederea excluderii sau păstrării sale în partid.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dumitru
a fost toata viata bugetar ce avere are? sigur de vames, un gunoi il cunosc din vama bors trebuia sa dau orice su in suc era bun decat nimic cred ca multi ar putea da detalii despre iubittorul de patrie si de spaga
Postat 17 August 2017, 09:11 de gicacontra
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON