URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2010, 10:04

Duhovnicul fără paşi

Duhovnicul fără paşi PICIOARE DE ÎMPRUMUT. Deşi viaţa sa depinde de scaunul cu rotile, preotul Teofil Chilba are un loc unde nu stă mai deloc în cărucior: altarul. Acolo a improvizat un soi de cadru mai mare, din bare de fier, de care se sprijină pentru a sta drept când face slujbele. "Atâta tot că nu ies cu cădelniţa printre oameni...", descrie părintele diferenţa între slujbele făcute de el şi cele ale altor preoţi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că fiecare om are de purtat o cruce. Nimeni nu e scutit. Nici bogaţii, nici săracii, nici cei sănătoşi, nici cei bolnavi.

Iar la fel ca muritorii de rând, nici preoţii, căci şi mesagerii cuvântului dumnezeiesc, ca orice oameni, au necazuri lumeşti.

Aşa zice şi părintele Teofil Chilba din Derna despre el, că-şi poartă crucea. Diferenţa este însă că el şi-o duce dintr-un scaun cu rotile...

Cotitura

Viaţa preotului ortodox din Derna s-a schimbat complet în urmă cu aproape 17 ani. "Era 23 septembrie 1993. Ţin bine minte data, că a fost o răscruce în viaţa mea", îşi începe părintele povestea. Acum zâmbeşte amintirilor, dar atunci nu-i venea deloc s-o facă.

Era preot deja de 14 ani, iar în Derna se afla de 13. O echipă de muncitori lucra la construcţia noii case parohiale, iar părintele Teofil a vrut să le dea o mână de ajutor. Avea 42 de ani şi se simţea un om în puteri, aşa că s-a urcat fără nicio problemă într-un nuc. Dar o clipă de neatenţie a fost suficientă ca să alunece pe-o creangă şi să cadă. "Erau vreo trei-patru metri înălţime", zice preotul.

După căzătură, a zăcut 45 de zile în spital, din care 9 la Reanimare. Medicii n-au mai putut să-l vindece: două dintre vertebrele coloanei se zdrobiseră şi i-au afectat măduva spinării. "Nervii care ajung la genunchi sunt afectaţi. Nici nu-mi simt deloc picioarele de atuncea", zice părintele.

"De ce?"

03 preot in picioare 1.jpgDupă suferinţa din spital, părintele Teofil a început recuperarea. Luni întregi a stat în sălile de gimnastică ale spitalului. "Când m-au ridicat prima oară de pe pat, aşa am ameţit că a trebuit să mă întind înapoi", povesteşte preotul. Apoi, încet-încet, cu câteva minute pe zi de exerciţii, a început să poată sta în şezut.

Făcând cu răbdare, în fiecare zi din cei peste 16 ani, exerciţii recuperatorii, părintele a avansat atât de mult, încât acum poate să se aşeze singur din pat în cărucior şi invers. S-a străduit mult, pentru că nu voia să fie un neputincios dependent de cei din jur. "Mulţumesc lui Dumnezeu, mă pot descurca de unul singur, nici la baie nu trebuie să mă ducă cineva", zice el.

A găsit în interiorul său puterea să nu se mânie pe Cel de Sus pentru nenorocire, ci să o ia ca pe o provocare. Dar, ca orice alt om aflat la necaz, n-a putut să nu se întrebe de ce tocmai el şi de ce un bai aşa de mare. În gândurile lui, crede că a găsit şi răspunsul. "Aici, la noi în sat, a fost o biserică monument istoric, care a fost luată pe sus şi dusă la Voivozi, pentru a fi păstrată intactă. Când am făcut noua biserică, eu am zis să se facă doar absida (n.r. - o parte a altarului) din dreapta, fără cea din stânga. Probabil Dumnezeu a zis că dacă am făcut biserică schiloadă, să fiu şi eu schilod", crede părintele. Aşa că, după ce şi-a revenit din accident, a cerut să se facă şi absida din stânga. Ca să nu-l supere şi mai rău pe Cel de Sus...

În loc de picioare

03 mihaltan.jpgCând medicii i-au recomandat să se pensioneze, preotul Teofil s-a sfătuit cu episcopul de atunci, Ioan Mihălţan (foto). "Prea Sfinţitul mi-a zis că dacă reuşesc să fac slujba din cărucior să nu mă las".

Dar părintele Teofil a cutezat la mai mult: n-a fost suficient să slujească din scaun, astfel că s-a ambiţionat să facă slujba pe picioare. Are în altar un soi de cadru din fier de care se ţine atunci când slujeşte. "Fac slujba ca orice preot", se mândreşte el. Nici la înconjuratul bisericii de Paşti nu a avut vreodată probleme, pentru că părintele "umblă" în scaunul cu rotile cu aceeaşi uşurinţă cu care enoriaşii săi merg pe picioarele lor.

E drept, la cununii, botezuri sau înmormântări are nevoie de sprijin. Atunci, fie el, fie credincioşii mai cheamă un preot. "La înmormântări, de pildă, eu ţin slujba, dar nu mai merg şi la groapă", explică părintele Chilba.

Pe din două

După ce la conducerea Episcopiei a ajuns, în 2007, PS Sofronie, pensionarea preotului din Derna a ajuns din nou subiect de discuţie. Părintele se fereşte să vorbească, însă, despre asta. "E adevărat, m-au şicanat puţin. Dar oamenii din sat au zis să nu mă pensionez, dacă Dumnezeu m-a învrednicit să slujesc", se mărgineşte el să spună.

Acum, printre săteni umblă vorba că, din nou, Episcopia vrea să le pensioneze preotul, ceea ce a rupt sătenii în două. Cum s-a pornit zvonul, nimeni nu ştie, dar mulţi numai despre asta vorbesc. De-o parte, unii îl consideră pe părinte un model de răbdare şi ambiţie numai bun de urmat. "A dat dovadă de multă credinţă, nu i-a fost deloc uşor. Cum predică el, nu face nimeni, şi n-ar trebui să-l schimbe", zice Anca Tamaş, o tânără de 24 de ani din Derna.

03 mermeze.jpgDe altă parte, însă, sunt săteni care dau de înţeles că ar prefera un popă întreg. "Îi un om tare bun şi noi i-am zis lui şi atuncea, când o fost accidentul, că el ştie dacă trebuie să se retragă. Dar ar trebui să se gândească şi el, că nu poate face de toate...", spune Nicolae Mermeze (foto). La fel, şi unul din cantorii bisericii, Ioan Platona, crede că poate ar fi mai bine dacă în sat ar sluji un preot sănătos: "Suntem mulţumiţi de el, da' tot nu poate face cum trebuie un maslu, un botez...".

Părintele însă e hotărât să mai rămână vreo trei-patru ani în slujba enoriaşilor, până când se pensionează de vârstă. "Încă sunt în putere", zice preotul de 58 de ani. Şi ar fi păcat de la Dumnezeu să iasă acum din biserică, după ce 17 ani a ţinut o luptă pe care nu mulţi ar avea puterea să o ducă. Şi când e aşa aproape de biruinţă...


STRICTEŢE
Canoane neschimbate de vremuri

03 Sofronie.jpgÎncă din vechime, canoanele Bisericii Ortodoxe sunt foarte stricte şi cer ca preoţii să fie sănătoşi, ca să poată ţină cap-coadă o slujbă, dar şi ca să se poată deplasa la locuinţele celor bolnavi. Deşi vremurile s-au schimbat, dogmele au rămas la fel de severe, doar că sunt interpretate diferit de episcopi, după înţelepciune sau după interes.

În cazul preotului din Derna, Episcopiei i s-a cerut un punct de vedere, dar purtătorul de cuvânt a cerut timp pentru a se documenta, pentru ca în final să nu mai răspundă la apeluri.

Preoţii spun, neoficial, că episcopul nu ar greşi dacă n-ar aplica dogmele ad literam, pentru că unele canoane nu-şi mai au rostul în ziua de azi, când, de pildă, există mijloace de transport care să suplinească deficitul de mişcare precum cel al părintelui Chilba. Dacă totuşi PS Sofronie (foto) ar decide că preotul nu mai poate sluji, acesta nu ar avea de ales. Pentru că peste cuvântul episcopului prea puţini mai pot spune ceva...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
aceeasi marie....
inca o ciorba reincalzita. am mai citit in saptamanal, cu ani in urma, despre preotul din derna. veniti, mai, cu ceva nou!
Postat 13 Aprilie 2010, 09:18 de oradean
Dogma si Canonul
Domnisoara Tic, incercati sa va documentati putin. Nu faceti diferenta intre dogma si canon. daca tot ati abordat acest subiect trebuia sa stati de vorba cu un preot sa va lamuriti cum stau lucrurile!
Postat 12 Aprilie 2010, 10:34 de lorena nadim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON