URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2018, 08:02

Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)

Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO) LA ÎNĂLŢIME. Investiţie în valoare de peste 20 milioane euro, proiectul milionarului Viorel Micula, gândit pe amplasamentul fostei fabrici Mecord şi aflat deocamdată în dezbatere publică, ar putea intra în construcţie eşalonat, încă de anul viitor, urmând să schimbe total aspectul zonei
Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO) TURNURILE ORADIEI. Cele două blocuri cu 19 şi 16 etaje din viitorul complex imobiliar vor putea fi văzute de la distanţă, imediat după coborârea de pe Podul Dacia. "Ne dorim un complex imobiliar unic în Oradea", spune managerul de proiect Ovidiu Jula
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omul de afaceri Viorel Micula visează în stil mare. Milionarul intenţionează să construiască pe amplasamentul fostei fabrici Mecord din Piaţa Cetăţii primul complex imobiliar de dimensiuni metropolitane din Oradea.

Gândit să domine zona de la înălţimea celor 19 etaje ale celui mai mare bloc turn din oraş, edificiul ar urma să aibă două niveluri de parcare subterană, spaţii comerciale, piscină interioară şi sute de apartamente. Iar aprobările Primăriei par cea mai mică problemă!

De două ori mai mare!

magnatul bihorean Viorel MiculaMilionarul Viorel Micula (foto) vrea să implementeze un proiect cum n-au îndrăznit să viseze nici măcar comuniştii. Dacă în vremea lui Ceauşescu arhitecţii de partid proiectau Centrul Civic cu blocuri turn de 10 etaje, omul de afaceri vrea să ridice în Piaţa Cetăţii un edificiu de două ori mai înalt.

Conform Planului Urbanistic Zonal aflat în dezbatere publică pe portalul municipalităţii orădene, hectarul de teren pe care se afla întreprinderea comunistă Mecanica, devenită ulterior Mecord, urmează să fie ocupat de cea mai înaltă construcţie locuită din Oradea. Perimetrul delimitat de străzile Sucevei, Ion Ghica, Alexandru Vlahuţă şi Costa-Foru ar urma să găzduiască un ansamblu mixt cu destinaţie comercială şi locativă format dintr-un mănunchi de blocuri turn.

Turnurile lui Micula

Conform proiectului arhitecţilor bucureşteni ai firmei VP Ego Concept, edificiul conceput ca un cap de perspectivă, vizibil încă de la coborârea de pe Podul Dacia, va domina zona de la înălţimea celor 67 metri a unui turn cu 19 etaje, chiar în faţa intersecţiei de lângă Piaţa Mare.

La intersecţia străzilor Sucevei cu Ion Ghica, turnul va fi flancat de un bloc cu 16 etaje, înalt de 56 metri, iar în cealaltă parte, spre Costa-Foru, de un imobil de 46 metri cu 13 etaje. Cele trei turnuri vor fi unite între ele de o construcţie cu un nivel mai redus, de "numai" 10 etaje, la egalitate cu cele mai înalte blocuri din în zonă. De asemenea, pe latura dinspre strada Ion Ghica a terenului deţinut de firma magnatului, Central Business Consulting, ar urma să apară alte şase blocuri cu înălţimi între 5 şi 12 etaje.

În plus, conform proiectului de PUZ, pe partea dreaptă a străzii Ghica, ocupată în prezent de un şir de case şi de Biserica Penticostală Betel, ar putea fi construite blocuri înalte de 7-9 etaje, iar pe cea dinspre strada Costa-Foru, deţinută de mai mulţi proprietari, printre care şi patronul NovaEuro, Marius Fildan, ar putea fi ridicate construcţii cu 5-7 etaje. Cele două laturi, pe care Micula nu deţine teren, au fost proiectate doar ca exerciţiu de imaginaţie, pentru a da o linie orientativă viitoarelor dezvoltări imobiliare, ale altor proprietari.

Scos de la sertar

Deşi necunoscut publicului, proiectul lui Micula este vechi de un deceniu. Firma Central Business Consultig, care în 2006 a cumpărat cu 5 milioane euro fosta fabrică Mecord, a obţinut de la Consiliul Local încă din aprilie 2008 aprobarea unui PUZ ce prevedea construirea unui turn piramidal cu 24 de etaje.

Edificiul avea în partea inferioară birouri, spaţii comerciale, cinematograf şi funcţiuni hoteliere, iar la etajele superioare locuinţe. Criza economică a făcut însă ca proiectul să fie amânat. Clădirile fostei uzine mecanice au fost închiriate unor firme din trustul fraţilor Micula, cum ar fi fabrica de peleţi din Ioaniş şi compania de turism, până anul trecut, când relansarea sectorului imobiliar a făcut din nou atractivă ideea.

Provocările mărimii

 economistul Ovidiu Jula, responsabili de proiectNoul proiect e semnat de arhitecţi bucureşteni cu experienţă în blocurile turn. "Vrem ca proiectul să iasă din anonimat prin înălţime şi să devină reprezentativ pentru Oradea prin complexitate", spune economistul Ovidiu Jula (foto), unul dintre responsabilii de proiect.

Complexul imobiliar va avea două niveluri de subsol, cu locuri de parcare sub toate clădirile, şi un parter, sau poate chiar un prim nivel, cu spaţii comerciale, zonă de servicii şi o sală de sport sau chiar o piscină, în timp ce etajele superioare vor găzdui locuinţe. "Proiectul este încă în lucru. Vom vedea de câte apartamente va fi vorba şi cum vor arăta", spune Jula.

Până atunci, proiectanţii au de rezolvat probleme încă neîntâlnite în Oradea. "La jumătatea clădirii va trebui amplasată o staţie de repompare care să împingă apa la etaj, canalizarea va trebui să aibă ruperi de presiune ca să nu spargă ţevile, iar blocul va trebui să aibă uşi rezistente la foc, rezervă de apă şi multe altele", exemplifică economistul.

Cap la cap, investiţia va depăşi 20 milioane euro. "Modul în care va fi finanţată, prin credit bancar, prin vânzarea în timpul construcţiei sau altele, rămâne de văzut. Important e să obţinem anul acesta autorizaţia de construire, pentru ca în 2019 să începem lucrările".

"Nici vorbă!"

Autorizarea construcţiei nu va fi, însă, deloc uşoară. 40 de proprietari ai imobilelor de pe străzile învecinate viitoarelor turnuri au depus săptămâna trecută la Primărie o listă cu semnături prin care se opun proiectului.

Nagy Elisabeta (foto), proprietara unei case din strada Ion Ghica 7"Nu suntem de acord cu aşa ceva. Dacă se construieşte aici un bloc cu 19 etaje, n-o să mai avem soare", spune Nagy Elisabeta (foto), proprietara unei case din strada Ion Ghica 7. De aceeaşi părere este şi vecina de la numărul 9, Dorina Tempelean: "Dacă atunci când s-a tasat strada pentru asfaltare ne-au crăpat casele, ce-o să se întâmple când se vor săpa două niveluri de subsol? Nici vorbă să fim de acord!".

Poziţia vecinilor este împărtăşită şi de pastorul Bisericii Penticostale Betel, de la numărul 13, Liviu Apolzan. "Centrul oraşului ar trebui decongestionat, nu aglomerat şi mai mult. Biserica atrage 1.500 de credincioşi, dacă se mai fac şi blocuri turn cu sute de locuitori circulaţia în zonă se va bloca", argumentează pastorul.

Consultările continuă

Aflat în consultare publică până pe 26 iunie, proiectul PUZ-ului ar putea rămâne în dezbatere şi după termenul limită, din cauza opoziţiei vecinilor. "Perioada de consultare ar putea fi prelungită pentru ca iniţiatorii proiectului să le explice locuitorilor zonei ce anume vor face acolo", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Conducerea municipalităţii ia în calcul inclusiv organizarea unei dezbateri publice în sala mare a Primăriei, la care să fie invitaţi toţi cei afectaţi. Numai aşa proiectul s-ar putea lăsa cu un scandal monstru, tot dublu decât ce a văzut Oradea până acum...


MARE ŞI "TARE"
"E foarte bine!"

Proiectat la o înălţime de 67 metri, turnul din Piaţa Cetăţii ar urma să fie cea mai mare construcţie locuită din Oradea, depăşind turnul Primăriei (50 metri) şi cel al Bisericii Romano-Catolice din strada Dunărea (61 metri). Blocul cu 19 etaje nu s-ar putea compara însă cu edificii industriale precum releul de televiziune de pe Dealul Viilor (176 metri) ori furnalul fostului CET 1 (167 metri).

Gheorghe Vrăbiuţă (foto), administratorul asociaţiei de proprietari din blocul Cicero,Spre deosebire de vecinii direct afectaţi, reprezentanţii municipalităţii nu par să se opună unei astfel de construcţii. "Dacă o ridică, foarte bine. Orice investiţie imobiliară e foarte bună pentru oraş", spune primarul Ilie Bolojan.

De aceeaşi părere este şi Gheorghe Vrăbiuţă (foto), administratorul asociaţiei de proprietari din blocul Cicero, situat peste drum de viitorul turn. "Atâta vreme cât blocul nu va lua soarele de la ferestrele oamenilor, nu văd de ce aş avea ceva împotrivă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Cicero
E imbucurator ca locatarii din blocul Cicero nu sunt deranjati de proiect.Probabil nici cei din Nufaru sau Rogerius.
Postat 19 Iunie 2018, 21:21 de excalibur
Bani să "iese"!
La cum arată proiectul şi Regulamentul de urbanism (cel nou - care e în vigoare), probabil va fi parcare SUPRAetajată. Posibil, primul parteneriat public-privat încheiat pe persoane fizice.
Postat 19 Iunie 2018, 20:29 de eutanasiu
bac
@suporter_oradean: Nu mă dau în vânt după Micule! Dar...personajul se numește VITORIA LIPAN!
Postat 19 Iunie 2018, 19:15 de cainerau
Elicopterul lui Victoraş smecheraş
Normal cã 19 etaje ! La ultimul nivel pista pt aterizare elicopter pentru cel mai fidel cititor al romanului Baltagul. Victoria Lipan iubirea vietii lui Victoras.... Da,normal este ban,ce insolventã, ce nu avem bani pentru angajati ( de ar trai victoras cu banii castigati de un jurist sau economist intr-o lunã ). Vine acuş si un elicopternou noutpt cel care va duce mai departe destinele firmei. Apropo si Victoras totpepsi bea... Rusine patronilor romani care isi tin angajatii la salarii de mizerie. Hai cu elicipterul si ceva suv-uri noi noute
Postat 19 Iunie 2018, 19:03 de suporter_oradean
"Dacă o ridică, foarte bine"
"Dacă o ridică, foarte bine. Orice investiţie imobiliară e foarte bună pentru oraş", spune primarul Ilie Bolojan. Incepe fraza cu "daca". Dar ultimele 2 comentarii(7 si 8) sunt mai interesante decit insusi proiectul imobiliar.Iar acel "daca" cintareste greu ...
Postat 19 Iunie 2018, 15:34 de excalibur
regim inaltime = cutia Pandorei
Daca toate casele din zona au maxim p+1, cum se poate sa se autorizeze o cladire cu alt regim de inaltime??? Daca totusi blocurile se vor construi.. ce se va intampla cu casele din zona? Le supraimpozitam pana-i alungam pe proprietari, ca sa le daramam casele, in locul lor sa se mai construiasca niste blocuri turn??? Si daca vom avea cateva sute de apartamente + spatii de birouri si firme, ce vom face cu traficul din zona? mai expropriem niste case pana pe Horea ca sa latim drumul de acces???
Postat 19 Iunie 2018, 11:36 de User anonimizat
Stați blânzi locuitori ai zonei, că revista umoristică Urzica lucrează pentru voi.
Când o să ajungă la etajul 9 cel mult, o sa se plângă că proiecantul nuacunoavut Oradea și nua știut că acolo trebuie fundat la 2/3 din inăltimea de la suprafață, că a dat pe afară primul strat freatic pe care stă orașul și geotermala lui cu tot, că băncile nu dau decât o parte din bani, că nu qu putut vinde activele și Statul de Drept vrea să-i impoziteze pe veniturile proprii obținute din vânzarea de napolitane și de apă de la robinet, că muncitorimea nu e calificată iar constructorii au crescut costurile peste noapte și peste fiecare etaj în plus, că au probleme cu oamenii de rea-credință care nu-i autorizează și le pune piedici pentru vecinătatea cu zona istorică a cetății, ș.a.m.d. Așa că, zona va rămâne cum e și acum, o ruină în stil Micula și afacerile falimentare ale acestui trib de neterminați. Când o să vedeți ceva terminat, bine gândit și făcut de "Fiii Căcăceniului", să mă anunțați și pe mine, ca să mă pocăiesc și să comand un penthouse edificat de ei.
Postat 19 Iunie 2018, 11:12 de CrisDumi
Impotriva
Se ridica urmatoarele intrebari: 1. Locatia respectiva se afla in zona delimitata ca Centru istoric? 2. Daca da, cum poate fi obtinuta AC din moment ce multi alti cetateni au primit refuzuri in zona respectiva la simple modificari in curtile interioare ??? 3. Daca raspunsul e DA la prima intrebare, rezulta indubitabil: Comisia de urbanism e pentru unii muma, pentru altii ciuma. 4. Chiar se poate avea incredere in ceea ce face acest magnat?? Vezi ce a facut cu hotelurile pe care le detine/detinea pe litoral; vezi ce a facut la cabana de la barajul Lesu; vezi Stana de Vale; s.a. Sunt atatea exemple din care se vede clar ce distrugeri s-au priceput sa faca fratii magnati. Cum sa avem incredere ca vor si construi ceva ?
Postat 19 Iunie 2018, 10:26 de Oradeamea
!!!!
"furnalul fostului CET" ... ba da te stii! CET-ul are furnal!?, o fi turnat curent in cablu si uite asa o ajuns in capul tau!
Postat 19 Iunie 2018, 09:52 de scortosul
Cuțu rau
De mult e MAGNAT, partidul pe care-l lingi il făcu MAGNAT , BITTER SUEDEZ , bow wow wow yippy yo yippy yay
Postat 19 Iunie 2018, 08:49 de Sandu1201
:))
toti cei cu case sub acest regim de inaltime= majorare impozit cu 50%.... rezolvata problema!
Postat 19 Iunie 2018, 08:46 de seb77
@cainerau
Care este problema ta...? Cat de comunist este acest site (se sterg comentarii care nu convin la greu) sa nu te mire ca descopera si cuvinte noi ....magat.
Postat 19 Iunie 2018, 08:33 de Citizen
mișto
D-le Simai! Viorel Micula a ajuns "MAGAT" ?
Postat 19 Iunie 2018, 08:22 de cainerau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON