A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/03 cearta.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Doi pe-o "dezmembrata"
URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu se deschideau graniţele şi romii nu puteau pleca, mânaţi de sărăcie, să cerşească şi să-şi valorifice talentele în UE, azi, în mod cert, întâmplări ca la Borod, ar fi fost banale şi frecvente. Ce s-a întâmplat la Borod? Nişte săteni care au avut tupeul să-i surprindă pe ţigani la furat, au fost bătuţi de întreaga şatră şi s-a înregistrat şi o premieră absolută în zonă, agresorii punând pentru prima oară mâna pe lopeţi, furci şi topoare, dar nu neapărat pentru a munci.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Taximetristul cu care am călătorit săptămâna trecută mi-a spus că, dacă ar fi trăit în altă ţară, şi-ar fi ales o altă meserie: "M-aş fi făcut asasin profesionist. Ai luat comanda, ai executat-o, ai luat banii şi gata. Simplu! Nu ai nimic personal cu omul, îţi faci doar meseria". În ochi i se citeau indicii clare că vorbea cât se poate de serios. L-am privit perplex, căutând replica potrivită pentru o astfel de confesiune. N-am găsit-o. Am plătit şi am coborât.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
14 Iulie 2010, 08:28

Doi pe-o "dezmembrată"

Doi pe-o 'dezmembrată' RĂZBOI ÎN BIROU. Anul trecut, lupta pentru şefia Inspectoratului Teritorial de Muncă a degenerat într-un scandal public după ce secretarul general al PDL Bihor, Mircea Matei (foto dreapta), a asmuţit Poliţia asupra predecesorului său, Liviu Lupea (foto stânga). Acesta venise să-şi reia în primire biroul după ce Tribunalul Bihor a dispus suspendarea ordinului prin care fusese demis, până la pronunţarea unei sentinţe definitive. În acea zi, de plecat, a plecat Matei, dar victoria lui Lupea a fost doar temporară...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, zeci de funcţionari publici care conduceau serviciile deconcentrate în Bihor au fost schimbaţi după ce Guvernul a decis mazilirea tuturor directorilor neafiliaţi la PDL ori la PSD.

Decizia s-a dovedit un dezastru. Unii dintre cei maziliţi au atacat actele normative care au stat la baza demiterilor şi au obţinut reîncadrarea pe vechile funcţii, ba chiar şi plata salariilor restante plus a unor sume compensatorii. Aşa s-a ajuns, în unele cazuri, în situaţia aberantă ca statul să plătească doi oameni pentru aceeaşi funcţie...

Ai noştri ca brazii

Două ordonanţe de guvern, 37 şi 105, ambele emise anul trecut, au legiferat epurările politice făcute de coaliţia PDL-PSD după alegerile parlamentare din 2008.

Primul act normativ, OUG 37/2009, emis în luna aprilie, anula statutul de funcţionar public al directorilor serviciilor deconcentrate şi le desfiinţa funcţiile prin rebotezarea cu denumirea "directori coordonatori". În aceste funcţii au fost plantaţi, apoi, oamenii PDL şi ai PSD, în baza unui contract de management care să justifice numirea lor pe criterii politice. În octombrie, însă, Ordonanţa a fost declarată neconstituţională, iar ca să-şi salveze clientela, Guvernul Boc a emis OUG 105. Aproape identică cu precedenta, motiv pentru care şi aceasta a fost declarată neconstituţională, printr-o decizie dată în decembrie.

Harababura creată s-a clarificat la sfârşitul lunii trecute, printr-o lege care modifică Statutul funcţionarilor publici şi desfiinţează definitiv posturile de directori coordonatori inventate în 2009, stabilind totodată cadrul legal prin care şefia deconcentratelor poate fi exercitată, din nou, de funcţionari publici.

"Eficienţă" la pătrat

Chiar dacă practic schimbările făcute de Boc erau menite doar să satisfacă propria clientelă, teoretic pretenţia era de eficientizare a activităţii administraţiei şi de scădere a cheltuielilor bugetare.

În realitate, însă, schimbările au provocat un vid de autoritate, dar şi cheltuieli bugetare suplimentare, întrucât, după declararea neconstituţională a celor două OG-uri, foştii şefi care şi-au apărat funcţiile în justiţie au câştigat procesele. Rezultatul? S-a ajuns ca doi şi uneori trei directori au fost  plătiţi concomitent pentru acelaşi post. Potrivit unor calcule făcute de BIHOREANUL, în judeţ prejudiciul astfel creat depăşeşte 100.000 de lei, chiar dacă doar o mână din şefii demişi au intentat procese.

Şpăgar în concediu

Unii dintre cei "ejectaţi", mai precis PSD-iştii înlocuiţi prin OG 105, s-au răzbunat repauzând în concedii medicale prelungite cu lunile de zile. Aşa au procedat directorul plin al Camerei Agricole Bihor, Gheorghe Chiş, dar şi adjunctul său, Vasile Tripon, directorul tehnic al Direcţiei Silvice, Gheorghe Roman, ori directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Nicolae Rugea. Doar acesta şi-a luat nu mai puţin de 130 de zile de concediu medical, din noiembrie 2009 până în martie 2010, încasând pentru acest lux 13.792 lei.

Cel mai tupeist s-a dovedit, însă, de departe, PSD-istul Pompiliu Luncan, şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, refugiat în concediu fix la momentul când procurorii DNA l-au prins că pretinde taxe de protecţie soţului preşedintei Judecătoriei Beiuş, mare tăietor de lemne, şi când se pregăteau să-l pună sub învinuire pentru luare de mită. Luncan a continuat să bolească şi după trimiterea sa în judecată, decisă în decembrie 2009, până la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, când s-a « însănătoşit » brusc şi şi-a dat demisia. În total, pentru cele 111 zile de concediu, fostul şef al ITRSV încasase însă 16.177 lei.

La loc comanda

Alţi patru şefi de descentralizate au cerut în instanţă anularea deciziilor de schimbare făcute în baza celor două OG-uri şi, cum între timp acestea au fost declarate neconstituţionale, sentinţele le-au fost favorabile. În cazul Floricăi Burdescu, adjunct la Direcţia Agricolă, şi al lui Corneliu Sotoc, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV), instanţa a dispus doar repunerea în funcţie, fără să acorde şi compensaţii băneşti.

03 Marius Chipurici.jpgMarius Chipurici (foto), în schimb, a câştigat şi plata salariilor, indexate şi reactualizate, începând de la data demiterii, 23 mai 2009, şi până pe 1 iunie 2010, când şi-a reluat în primire vechiul birou. În total, peste 35.000 lei. Deocamdată, însă, doar pe hârtie. "Deşi am titlu executoriu, suma o voi primi în trei tranşe anuale, începând din 2012", a explicat BIHOREANULUI directorul.

În cazul lui, situaţia e totuşi una "fericită", deoarece directorul PSD-ist cu care a fost înlocuit, Bogdan Hosu, a plecat din funcţie, iar aceasta n-a mai fost scoasă la "concurs" pentru un PDL-ist. Ca atare, Chipurici nu trebuie să-şi împartă "scaunul" cu nimeni. Situaţia s-a rezolvat şi la DJAOV Bihor, unde Corneliu Sotoc a câştigat reconfirmarea pe postul ocupat în prezent de Dorel Pătcaş, fostul adjunct al DJAOV Sălaj. "Domnul Sotoc a fost repus în funcţie pe 25 mai, iar o săptămână mai târziu a fost mutat, temporar, la conducerea Direcţiei Judeţene Sălaj", a explicat rocada şeful Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Călin Vesa.

În proces

Pentru Liviu Lupea, fostul inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, procesul este încă pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie după ce, în prima şi a doua instanţă, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea au dispus reangajarea lui pe funcţia deţinută anterior.

După emiterea sentinţelor, managerul s-a reinstalat ostentativ şi a convocat o şedinţă în care le-a cerut angajaţilor, "o conduită de aşa manieră încât să nu lezeze interesele instituţiei", după care, surprinzător, şi-a dat demisia şi continuă procesul cu Ministerul Muncii din postura de expert tehnic auto. Nu pentru că şi-ar vrea funcţia din nou, ci ca să dea un exemplu. Ca fost şef peste o instituţie pusă să apere drepturile salariaţilor, normal cu nu era dispus să-şi vadă drepturile încălcate, ca şi cum ar fi lucrat "la negru", şi nu pentru statul român. Chiar dacă acesta e primul care-şi bate joc de propriii angajaţi şi de banii pentru plata lor.


03 Nadia Rat.jpgPERSEVERENTĂ
8 ani pentru o funcţie

Una dintre cele mai vehemente apărătoare ale propriei funcţii este Nadia Racz (foto), fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă. Schimbată din funcţie în anul 2000, când a venit la putere Guvernul Năstase, Racz a dat în judecată Ministerul Muncii, iar în urmă cu doi ani Justiţia a repus-o în drepturi, dispunând inclusiv să-i fie achitate retroactiv diferenţele salariale neîncasate, în valoare de 800 de milioane de lei vechi.

Schimbată din nou, anul trecut, de Guvernul PDL-PSD, Racz nu s-a mai adresat instanţei, preferând să demisioneze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Diferenta dintre CAP si KUR
D-na Laura GAL Pe viitor informati-va corect inainte de a face afirmatii ampulea RACZ le sufla -n ceafa Pe Blonda obosita o ia cu frig gandul ca aceasta a castigat procesul de repunere pe post... Nu-i tot una sa promovezi cu ce ai in cap sau cu ce ai intre picioare......
Postat 16 Iulie 2010, 03:07 de Balanta
replica la articol
Cunosc pe acesti oameni din PSD Bihor iar razbunarea lor ,,concedii medicale prelungite `` a fost o directiva de partid centrala ,si directiva de partid locala PSD Bihor menita ca sa-i tina pe post cit mai multa vreme dupa esecul lui Mircea Geoana la prezidentiale.Cunosc pe Nicolae Rugea este din colegiul 6 Salonta si la adunarea electorala prezidentiala de la Salonta mi-a dat o carte de vizita ,era omul potrivit la locul potrivit stie cum se face ,,Agricultura`` are studiile in domeniu,dar cei din PDL l-au uns pe post la APIA pe Traian Abrudan ca sa nu ramina pe drumuri de la Prefectura.Si nici cei din conducerea PSD si presedintele PSD Bihor senatorul Ioan Mang nu au sprijinit pe acesti oameni dupa ce au fost demisi din post ,au preferat pe batrinul Daescu de la Mediu si pe pasarica Simona Iancu de la ITM alaturi de alti traseisti politici ,,Florian Pantea PRM,Durgheu sculptorul si altii penali traseisti.Redactia saptamanalului ,,Bihoreanul`` tot articolul acesta este menit ca sa compromita ,sa discreditezesi sa murdareasca oameni din PSD Bihor cu viitor politic in partid ,si poate este comanda PDL care a sifonat aceste informatii .Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 15 Iulie 2010, 05:42 de Romanul Simplu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON