URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2018, 07:55

Doctori fără milă: De ce au fost concediați doctorița Marilena Crișan și ginerele ei, dr. Ovidiu Pop

Doctori fără milă: De ce au fost concediați doctorița Marilena Crișan și ginerele ei, dr. Ovidiu Pop CARE PE CARE! Ambii foşti directori ai spitalului, Marilena Crişan (stânga) şi Ovidiu Laurean Pop (dreapta) au intrat în colimatorul actualului şef, Dacian Foncea, pentru nereguli incompatibile nu doar cu jurământul lui Hipocrat, ci şi cu legea, fapt pentru care managerul a anunţat că îi va denunţa şi procurorilor. Amândoi au contestat concedierea, susţinând că Foncea i-a "prigonit" din motive personale şi că acesta nu face cinste funcţiei pe care o ocupă
Doctori fără milă: De ce au fost concediați doctorița Marilena Crișan și ginerele ei, dr. Ovidiu Pop ATAC LA FAMILIE.  Doctoriţa Marilena Crişan (stânga) şi ginerele ei, Ovidiu Laurean Pop (dreapta), resping acuzaţiile aduse de managerul Dacian Foncea. "Acest om poartă o răfuială personală cu familia mea. A început cu ginerele, a continuat cu mine. A încercat să-l denigreze şi pe soţul meu, dar el a plecat, s-a pensionat"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI în vară, Dacian Foncea, managerul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, afirma că n-are "nicio rezervă să ia măsuri" pentru a da afară, pentru indisciplină sau alte abateri, nu doar infirmiere, ci şi doctori.

Şi iată că a făcut-o. Vinerea trecută, managerul a anunţat printr-un comunicat concedierea doctoriţei Marilena Crişan şi a ginerelui acesteia, dr. Ovidiu Pop, explicând motivele şi arătând că în activitatea lor ar fi găsit "indicii referitoare la comiterea unor fapte prevăzute de legea penală", motiv pentru care spitalul va sesiza şi organele judiciare.

Anchete în serie

Fost manager al Spitalului TBC în urmă cu peste un deceniu, o vreme şi al Spitalului Municipal, Marilena Crişan este pediatru specialist în pneumologie şi coordonator tehnic judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei, lucrând în cadrul Secţiei Pediatrie 3 până pe 31 octombrie, dată la care,  printr-o decizie a managerului Foncea, contractul de muncă i-a fost desfăcut din motive disciplinare.

Potrivit comunicatului de vineri, în ultimele luni doctoriţa a adunat trei sancţiuni pentru abateri atât în relaţia cu familiile unor pacienţi, cât şi cu colegi medici. Pe 21 septembrie, Crişan a primit avertisment scris pentru "comportamentul foarte agresiv şi respingător, lipsit de respect şi de bun simţ în relaţia cu părinţii unor copii de 4, respectiv 9 luni", neprezentându-le informaţiile cerute cu privire la starea de sănătate a micuţilor, intervenţiile propuse, riscurile potenţiale, diagnostic şi prognostic, deşi acestea sunt obligaţii impuse prin Fişa postului, Codul de deontologie şi Legea drepturilor pacientului.

Ulterior, pe 15 octombrie, doctoriţei i-a fost redus 10% din salariul de bază pe 3 luni, pentru "modificări neconforme în fişele de observaţie" întocmite de doi colegi medici cu care nu era în relaţii bune. Unul este dr. Mircea Marta, care i-a urmat la şefia Compartimentului Pneumologie TBC copii, iar celălalt, căruia i-a şi tăiat peste parafa aplicată pe fişele de observaţie, e Paula Marian, specialist pediatru, transferată în decembrie 2017 de la Spitalul Judeţean din Baia Mare.

Cu pacienta la SRI

Decizia de demitere a doctoriţei a fost luată după o a treia anchetă disciplinară, sub acuza extrem de gravă că a împiedicat transferarea unei fetiţe cu TBC într-un spital cu o dotare şi competenţe superioare, la Cluj.

Fetiţa repectivă, de 1 an şi 6 luni, a fost diagnosticată anul trecut, când afecţiunea era în stare avansată. Slăbise sever, având doar 6 kilograme, cât un copil de 4 luni, şi intrase în şoc septic. Întrucât nu dădea semne că răspunde tratamentului aplicat, medicii curanţi, Mircea Marta şi Paula Marian, au cerut ajutorul colegilor din ţară, solicitând chiar din luna ianuarie a.c. să fie transferată într-un alt centru regional, cu dotări avansate în ftiziologie.

S-au lovit, însă, de refuzul Marilenei Crişan, care pentru a-i bloca şi-a folosit funcţia de coordonator judeţean al Programului TBC. Urmarea? Solicitarea medicilor nu a primit niciun răspuns, pozitiv sau negativ, până când managerul Foncea nu a semnat personal o nouă solicitare, trimisă de astă dată şi, "spre ştiinţă", Serviciului Român de Informaţii.

Ameninţări cu controale

Aşa a fost acceptată fetiţa la Spitalul de Copii din Cluj, pe 7 mai. Dar, surpriză: cu o zi înaintea transferului, pneumologul clujean care urma să preia copilul, Ioana Sosa, a sunat-o pe doctoriţa Marian s-o anunţe că procedura nu se mai realizează. Motivul? O "frână" pusă de Crişan, care ar fi sunat-o s-o ameninţe că, dacă acceptă transferul, "îi va efectua controale în calitatea sa de coordonator naţional al Programului TBC". Separat, Crişan o descuraja şi pe mămică, spunându-i că pe copil nu-l ajută cu nimic un transfer la Cluj.

În final, Crişan a cedat doar în momentul în care maşinaţiunile ei au ieşit la iveală, iar şeful Compartimentului Pneumologie TBC, dr. Mircea Marta, şi mama fetiţei i-au cerut imperativ să sune la Cluj pentru ca aceasta să fie totuşi preluată. Micuţa a fost transferată pe 10 mai şi, în urma noii scheme de tratament primite acolo, starea i s-a ameliorat, ba chiar a început să ia în greutate, în prezent fiind tratată la domiciliu.

"Oricum va muri"

În timpul anchetei disciplinare, atât medicii orădeni, cât şi cei din Cluj au dezvăluit că doctoriţa Crişan "a efectuat demersuri directe sau indirecte" în ideea că transferul "nu este necesar şi că pacienta oricum va muri", mărturisind asta în discuţii cu alţi medici. Practic, "a ignorat fără drept şi cu bună ştiinţă interesul superior al pacientei, negându-i posibilitatea de a beneficia de tratament medical imediat şi adecvat", arată comunicatul Spitalului.

La fel de şocant e că, în timp ce îi refuza fetiţei şansa la un tratament mai bun, Marilena Crişan se fălea cu cazul la Conferinţa Naţională de Tuberculoză, ca şi cum ar fi fost pacienta sa, copiind în acest scop toate actele medicale, fără ştiinţa doctorilor curanţi şi fără acordul Compartimentului TBC Copii. "A dovedit că interesul pentru prestigiul său profesional este mai presus decât interesul pentru pacient şi pentru orânduirea internă a unităţii medicale", acuză Foncea.

Afară şi cu ginerică

Tot vineri, managerul a anunţat şi concedierea din 28 octombrie a fostului şef al Serviciului de Anatomopatologie, Ovidiu Laurean Pop, suspendat din funcţie încă din august, din cauza unui contract încheiat cu firma Roche România, păgubos atât pentru spital, care a suferit un prejudiciu de 150.000 lei, cât şi pentru bolnavii cu cancer ai spitalului, cărora le erau întârziate chiar şi cu 6 săptămâni analizele.

Concedierea nu s-a făcut însă ca urmare a unor abateri, deoarece acestea încă fac obiectul "unei ample analize din punct de vedere profesional", efectuate de către o comisie desemnată de Colegiul Medicilor. Doctorului i-a fost desfăcut contractul pentru că însuşi serviciul pe care îl conducea a fost desfiinţat pe 28 august, deci implicit şi postul.

În comunicat se arată că atât neregulile din activitatea doctoriţei Crişan, cât şi cele descoperite în cazul lui Pop prezintă "indicii referitoare la comiterea unor fapte prevăzute de legea penală", motiv pentru care Spitalul Municipal va sesiza procurorii, cărora le vor pune la dispoziţie "toate datele şi înscrisurile necesare pentru tragerea la răspundere a foştilor angajaţi".

Minciuni

Ambele decizii de concediere au fost comunicate celor doi medici prin executori care le-au lipit pe porţile caselor, fiindcă nici unul nu s-a mai prezentat la muncă, Pop fiind suspendat din august, iar Crişan refugiindu-se în concediu medical din 20 octombrie.

Contactaţi de BIHOREANUL, cei doi au dezminţit orice încălcare a legilor şi regulilor spitalului, ba şi că ar fi acţionat în dauna pacienţilor şi colegilor. Marilena Crişan susţine că a contestat în instanţă sancţiunile disciplinare, zicând că i-au fost "fabricate" şi că faptele imputate sunt "invenţii". "Mi s-a reproşat că am fost urâcioasă cu părinţii. Sunt cadre medicale care susţin contrariul", afirmă ea, în timp ce despre oprirea transferului fetiţei şi  şantajarea unui medic din Cluj consideră că sunt acuzaţii "ridicole".

"În toată cariera mea, niciodată, nimeni nu a reclamat vreun malpraxis. Acestui copil i s-a aplicat o schemă de tratament care e aceeaşi peste tot. I-au fost efectuate zeci de analize şi am sunat personal la Cluj ca să fie acceptată. Deci eu am cerut transferul", pretinde doctoriţa.

În procese

Crişan afirmă că adevărata problemă a Spitalului Municipal este managerul Foncea. "Acest om are 97 de procese. Peste tot pe unde a lucrat a creat probleme, a făcut sesizări, a deschis procese".  

Ginerele ei, Ovidiu Pop, s-a arătat mai reţinut în declaraţii, spunând doar că desfiinţarea secţiei pe care a condus-o este ilegală, întrucât nu avea avizul Ministerului Sănătăţii. "Nu doresc să spun mai multe, pentru că am 5 litigii de muncă pe rolul instanţelor. 5 dintre cele 97 de procese ale lui Foncea sunt cu mine. Dar mai are şi cu foştii angajatori, care îi impută sute de mii de euro pagubă. Un astfel de om a ajuns la cârma unui spital de stat", acuză medicul, convins că Foncea îi poartă sâmbetele pentru că a fost numit în Consiliul de Administraţie al spitalului din partea Ministerului Sănătăţii şi, în această calitate, îi poate contesta unele proiecte.

"A trimis la Minister o adresă în care a ameninţat că nu va mai convoca acest Consiliu cât sunt eu acolo. E normal să facă aşa ceva?", spune Pop, convins că în final va răspunde şi managerul "pentru tot". Inclusiv pentru concedierea lui...


REVOLUŢIA LUI FONCEA
Restructurare totală la Spitalul Municipal

Dacian Foncea, manager Spitalul Municipal OradeaPrimul şef de spital din Bihor economist de profesie, care în 2006 a îmbunătăţit radical Spitalul TBC, demis însă în 2010, sub guvernarea PDL, din cauza apartenenţei sale la PNL, Dacian Foncea (foto) a devenit manager al Spitalului Municipal din luna iunie.

De atunci, spitalul a intrat într-o reorganizare majoră pentru a-şi acoperi deficitele în specializări-cheie, scop pentru care a fost anunţat cel mai mare val de angajări din ultimele trei decenii, prin scoaterea la concurs a peste 100 de posturi.

Procedura e în plină desfăşurare, doar pentru cele 28 de posturi de asistente înscriindu-se aproape 300 de candidaţi, astfel că probele s-au derulat în Aula mare a Universităţii, fiind înregistrate audio şi video. "Nu aducem piloşi, vrem specialişti", spune Foncea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Suedezul
Va prezint un linc cu un reportaj de la Televiziunea Suedeza. https://www.svtplay.se/video/20026726/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-19-fake-nurses-english-version?info=visa&start=auto&tab=2018. Atunci poate se intelegege ce revolutie enorma Foncea are de facut in viitor.
Postat 15 Noiembrie 2018, 21:37 de Suedezul
Acest medic, alaturi de sotul ei, ar trebui ...
Datorita acestui medic pe numele sau, Marilena Crisan, impreuna cu sotul dansei, .... Ca fost pacient al celor doi, din incompetenta lor si setea de "bani in plic" am ajuns ca un diagnostic de Cancer limfatic sa fie gresit (intentionat) si sa ma transfere Dn-ul Crisan de pe sectia de Chirugie pediatrica, dupa ce a luat banii si m-a operat de apemdicita, la sotia lui, aceasta invinuita si sa ma trateze de tuberculoza timp de 3 lunu fara ca macar sa-i pese de starea mea de sanatate tot mai grava. Concluzia: diagnosticul meu a fost un Cancer Limfatic si parintii mei m-au dus pe brate de la sectia de Pneumologie din Oradea la sectia de Oncopediatrie la Cluj. Sper sa muriti in inchisoare in chinurile pe care mi le-ati provocat si voi mie!
Postat 13 Noiembrie 2018, 12:20 de Username
Felicitări!
Felicitări domnului Foncea pentru curăţarea spitalului de medici ordinari de genul aceasta. Spor la treabă domnule, cu siguranţă veţi găsi mai mulţi medici lacomi după bani. BAFTĂ! Vă susţinem!
Postat 13 Noiembrie 2018, 11:59 de Timea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON