URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2010, 14:12

Dezastrul Cosma

Dezastrul Cosma INDOLENT. Chioşcurile ridicate în ultimii doi ani în pieţele din Oradea sunt toate ilegale. Directorul RAPAS, Romulus Cosma (medalion), le-a închiriat teren comercianţilor, fără să le pună însă la dispoziţie un plan al pieţei, în baza căruia aceştia să obţină autorizaţii de construcţie. Pentru că, pur şi simplu, nu are aşa ceva!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Romulus Cosma s-a dovedit un pariu pierzător. Numit director peste Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS) în septembrie 2008, tânărul liberal a reuşit să creeze, în doi ani, un haos ce a depăşit, prin efectele negative, inclusiv conducerea discreţionară a predecesorului său, controversatul Ioan Hirţe.

Fie şi pentru că atunci regia măcar avea un şef...

Tineret, speranţe...

La 32 de ani, proaspăt ales consilier local, liberalul Romulus Cosma a fost cel mai tânăr director numit de primarul Ilie Bolojan şi a primit pe mână cea mai bogată regie. Nepot de-al "Unchiului" Teodor Maghiar, ceea ce îl făcuse şef al serviciului juridic al Universităţii, Cosma a avansat pe filieră neoprotestantă ca şef de cabinet al senatorului Radu Ţîrle, de unde a fost chemat de Bolojan la Secretariatul General al Guvernului, tot consilier. În 2008, a fost recompensat cu un alt post călduţ, care acum îl cam frige!

Cu un buget de circa 12 milioane lei pe 2010, RAPAS are pe mână de la pieţe până la ştranduri. De regie mai ţin parcurile, pepiniera de copaci, cimitirul şi WC-urile publice. Cam tot ce poate face bani pentru buget. Numai că, în loc să pună ordine în regie, directorul a încurcat lucrurile...

BIHOREANUL a prezentat încă de anul trecut mizeriile din RAPAS. Directorul şi-a înfiinţat împreună cu Titi Ciobanu, un fost securist pe care l-a angajat la regie, o firmă de security taman când RAPAS scotea la licitaţie activităţile de pază. Pentru serviciile prestate, Ciobanu era recompensat cu salarii şi prime care, conform statelor de plată, ajunseseră pe luna aprilie 2009 şi la 10.716 lei, brut! Bani pe care nu se ştie dacă i-a luat şeful sau subalternul. "În afară de salariul de 30 de milioane în mână, n-am încasat niciodată primă de la regie", a susţinut Ciobanu, dat în final afară.

Ilegal non-stop

În ciuda dezvăluirilor, inclusiv despre faptul că pieţele mustesc de chioşcuri neautorizate, ridicate în mandatul lui Cosma, directorul a fost lăsat pe funcţie, iar situaţia a rămas neschimbată. În Piaţa Cetate, de pildă, un chioşc neautorizat comercializează lactate furând tot vadul comercial al "fraierilor" care vând, 20 de metri mai jos, în hala de lapte şi brânzeturi. În Rogerius doi întreprinzători şi-au ridicat tonetele chiar sub geamul Poliţiei, iar în Decebal gheretele tronează între verdeţuri şi bazarul cu haine. În total, funcţionează ilegal nu mai puţin de 41 de chioşcuri!

Totul a pornit de la faptul că directorul a închiriat chioşcarilor locurile de tarabă fără să le spună că le trebuie şi autorizaţii de construire. Iar când municipalitatea, sesizată de presă, i-a amendat pe toţi, a ieşit un scandal monstru. Cosma s-a spălat pe mâini. "Autorizarea construcţiilor nu cade în sarcina mea", se apăra el.

Ce nu spunea însă este că pentru obţinerea avizelor comercianţii aveau nevoie de un plan de amenajare, pe care RAPAS nu îl are nici în prezent! "Cel puţin opt persoane au venit cu certificate de urbanism ca să le dăm autorizaţii, dar nu putem în lipsa unui plan de amenajare a pieţei", spune Lucia Iacob, arhitectul şef al Oradiei, precizând că planul ar trebui să prevadă câte chioşcuri încap în fiecare piaţă şi cum pot fi dispuse ca să nu blocheze căile de acces.

Fratele Birta

Cosma nu a înmulţit doar chioşcurile, ci şi şefii de piaţă. "Când toată lumea discuta de reduceri de personal, la RAPAS s-au făcut angajări. Există 30 de noi angajaţi, sunt de trei ori mai mulţi şefi de piaţă, dar dacă îi cauţi la ora 13 nu găseşti pe nimeni", reclamă consilierul local PDL Dorin Corcheş.

Grigore Bartoş, fostul purtător de cuvânt al RAPAS, concediat de Cosma, a făcut chiar un calcul: "În Decebal a fost un şef, acum sunt trei, în Rogerius doi, acum sunt trei, în Cetate au fost trei şefi, acum sunt patru, în Ioşia a fost unul, acum sunt trei".

03 Catalin Birta.jpgDesigur, toţi şefii de pieţe au fost angajaţi "pe merit". BIHOREANUL l-a descoperit în fruntea listei pe Cătălin Birta (foto), proaspăt absolvent al Facultăţii de Electrotehnică, nimeni altul decât fratele mai mic al lui Florin Birta, omul de încredere al primarului Ilie Bolojan. Fost consilier al edilului, în prezent consilier judeţean, lider al tineretului liberal din Bihor şi preşedinte al CSM Oradea, Florin Birta e una dintre cele mai influente persoane din PNL.

Evident, Cătălin susţine că fratele său nu are nicio legătură cu faptul că a obţinut un post călduţ. "Am dat concurs ca oricine, în urmă cu un an şi jumătate. Am lucrat o vreme la pepinieră, ca tehnician, apoi la corpul de control al pieţelor, şi de acolo am fost detaşat aici. La ce salariu am, să nu credeţi că e mare afacere", spune tânărul, scuzându-se parcă pentru ascensiunea spectaculoasă. "Orice aş fi făcut, tot ieşeau discuţii. Dacă m-am angajat la RAPAS nu-i bine că sunt la regie, dacă mă angajam la privat auzeam discuţii că cine ştie ce afaceri fac cu frate-meu", zice şeful Pieţei Ioşia. "Nu am făcut nicio intervenţie!", susţine şi Florin Birta.

Două cartonaşe galbene

Culmea, până şi liberalii îi reproşează lui Cosma problema pieţelor. "Nu a reformat cu nimic regia. De fapt, tot oamenii fostului director Hirţe conduc, şi au aceleaşi obiceiuri. De-aia e dezordine, de-aia pepiniera e în paragină şi de-aia cimitirul este pe pierdere pentru prima dată", povesteşte un liberal.

Pentru aceste "realizări", Cosma a şi fost pus în urmă cu două săptămâni în discuţia Biroului Municipal al PNL, prezidat de primarul Ilie Bolojan şi format în mare parte din consilieri locali. Colegii şi-au luat mâna de pe directorul RAPAS, convinşi că managementul defectuos al acestuia le aduce deservicii. "A fost avertizat de două ori, o dată anul trecut, după scandalul cu chioşcurile, şi o dată acum două luni, când a fost primarul în Piaţa Rogerius şi s-a declarat nemulţumit de ce-a găsit. Eu nu spun că nu vrea, dar probabil că nu poate face faţă...", povesteşte unul din participanţii la şedinţă.

În urma şedinţei, BMP l-a mandatat pe primar să ia o decizie cu privire la soarta directorului până la şedinţa de Consiliu Local din această săptămână. Aşa că soarta lui Cosma e în mâinile lui Bolojan...

"Sunt plecat!"

După şedinţa de la partid, Cosma a dat tot mai rar la birou. Joi a fost în fugă, iar vineri deloc. "Dimineaţă, domnul director a sunat că este pe teren, iar la prânz a revenit că întârzie şi nu mai ajunge", l-a scuzat secretara. Odinioară deschis în relaţia cu presa, directorul nu mai răspunde nici la telefon. "O fi supărat. Nimeni nu se bucură ştiind că va fi demis", spune un liberal.

Contactat de BIHOREANUL, Ilie Bolojan refuză să comenteze situaţia. "Problema nu e dacă eu sunt nemulţumit de activitatea domnului Cosma, ci dacă orădeanul este nemulţumit, iar asta se vede...", zice primarul ameninţător. Culmea, Bolojan îl absolvă de vină pe directorul RAPAS cu privire la înmulţirea şefilor de pieţe. "Anul trecut au venit în control funcţionarii ITM, puşi ştim de cine, şi a amendat regia că şefii de pieţe sunt prea puţini şi nu-şi pot lua zile libere pentru turele făcute. Normal, a trebuit să facă angajări. Modul cum oamenii îşi fac treaba este însă altă problemă...".

În sprijinul omului pe care l-a recomandat personal, Bolojan a adăugat că RAPAS a făcut şi disponibilizări. Ultimele în august, când regia a redus 23 din 252 de posturi. Doar că au plecat cei mici şi fără pile. Pe când concedierile trebuiau începute chiar cu directorul...


BUNI DE PLATĂ
2.000
De lei au plătit amendă chioşcarii neautorizaţi din vina RAPAS


REGIE LIBERALĂ
Altul la rând!

Eventuala debarcare a lui Romulus Cosma a deschis discuţiile pentru desemnarea succesorului. Conform negocierilor cu partenerii din UDMR, postul revine PNL. Lista favoriţilor e deschisă de actualul director economic, Moise Herdean. Fost director al întreprinderii Metalica, adus în urmă cu un an în regie tocmai pentru a-l ajuta pe Cosma, Herdean are avantajul experienţei şi dezavantajul că nu e agreat de UDMR. Directorul economic a reuşit să intre în conflict cu directorul tehnic, Bimbo Szuhai Tibor, pe mai multe teme, de la cheltuielile Grădinii Zoologice până la decontarea unor lucrări.

Specialist în resurse umane, Liviu Andrica are handicapul lipsei de experienţă, dar are avantajul de a fi agreat atât de UDMR, cât şi de primarul Ilie Bolojan. Andrica a fost consilier al lui Bolojan încă din vremea în care era prefect şi l-a urmat la Primărie, pe acelaşi post.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
TEPES VODA
Unde esti tu HIRTE Doamne ? Ca punand mana pe ei, sa-I imparti in 2 cete: in idioti si in incompetenti !! Si sa-i trimiti pe toti unde le este locul, in frunte cu primarul BOLO: adica la coada vacii ! De fapt sunt stupefiat de felul in care Primarul explica angajarile din RAPAS, in timp ce el a dat afara zeci de muncitori si functionari din primarie. Ce nu se spune este ca in ultimii doi ani Cosma a facut 80 de angajari in toata Regia . Verificati, stiu din sursa din interior. Hirte cred ca nu a facut atatea angajari in 10 ani ! Nu ca n-ar fi facut altele ... dar era mana de fier, pe cand astia is niste tolomaci. Astia is oamenii pe care Primarul i-a pus sa ne conduca orasul ! HUOOO !!!
Postat 02 Octombrie 2010, 21:56 de SOSO
Bv
Felicitari pt articol, Dane!
Postat 01 Octombrie 2010, 01:03 de C
....care mai urmeaza
...Dom' primar mai aveti chef de teste cu cobai? Care mai urmeaza? Jarca(AIO) a picat din roata, Morar(CAO) a picat si el, Cosma(RAPAS) la randul lui, fandositul de la CSM(nu's cum il cheama) a calcat si el in gol! Mai aveti un doctor care e drumar, un prefect dublu-drumar care se ocupa de protectia mediului, aveti unu cu telecomunicatii la AIO, electronist la OTL, "restauratoarea" de la ASCO......si apoi ce sa mai vorbim de arhitect sef care nu e arhitect...samd....ca si CDR cu cei 1000 de specialisti
Postat 30 Septembrie 2010, 23:34 de broscoi
PNL nu este aservit numanui
Dar este atit de clar ca PNL nu este aservit nimanui, incit nu este ceva de comentat ..... in schimb, PNL este patronat de citiva care subordoneaza financiar Bihoreanul. Ca salveze imaginea de maximo-lider al lui Bolojan, saptaminalul trebuie sa arate ca este echidistant si, atunci, la comanda, il sacrifica pe "geniul" pietelor liberal-izate.
Postat 30 Septembrie 2010, 17:08 de elcineva
Minciuni ...
... si numai minciuni din partea lui Bolojan, pentru ca ITM nu are nici o treaba cu organigrama vreunei institutii, asa ca povestea cu turele sefilor de piete este o mare, dar foarte mare minciuna bolovaneasca. Asata ca sa acopere faptul ca s-au inmultit liberalii pe post de sefi, ca sa compenseze numarul sefilor de deconcentrate ale PDL.
Postat 30 Septembrie 2010, 17:02 de boss
carcotasi
unde sunt carcotasi care "urla" ca bihoreanul este aservit pnl-ului??
Postat 30 Septembrie 2010, 15:29 de eucineva
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON