URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2019, 08:00

(De)conturile Oradiei: Deşi are buget record, graţie fondurilor europene, Primăria Oradea strânge cureaua

(De)conturile Oradiei: Deşi are buget record, graţie fondurilor europene, Primăria Oradea strânge cureaua ÎN LINIE. Lista investiţiilor pe 2019 e deschisă de un pachet de lucrări pentru dezvoltarea transportului în comun, în valoare de 92 milioane lei, ce cuprinde construirea noii linii de tramvai de-a lungul pârâului Peţa. Începute din Calea Aradului, lucrările vor fi atacate pe mai multe fronturi simultan, pentru a fi aduse spre finalizare anul acesta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta, tot al treilea leu din bugetul municipalităţii orădene va merge pe investiţii. Potrivit proiectului de buget supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei, oraşul şi-a propus să bage în lucrări 578,3 milioane lei dintr-un buget record de 1,4 miliarde lei.

Totuşi, primarul Ilie Bolojan nu e fericit. "Este un buget în care jucăm foarte strâns, pentru că ne-au crescut cheltuielile într-o pondere mult mai mare decât veniturile şi trebuie să găsim resurse pentru finanţarea proiectelor europene şi a lucrărilor aferente acestora", spune edilul.

Buget record

Eduard Florea, directorul economic al Primăriei OradeaLa trei luni de la intrarea în noul an, Oradea are, în sfârşit, o estimare a bugetului pe care se poate baza în 2019. Săptămâna aceasta, municipalitatea va supune dezbaterii publice un proiect de buget cu 30% peste cel din 2018. "Potrivit estimărilor, bugetul este de 1,4 miliarde lei şi îl depăşeşte pe cel de anul trecut, care a fost de 1,1 miliarde lei", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Potrivit proiectului, 895,4 milioane lei vor acoperi cheltuielile operaţionale. Cele mai mari sume vor fi alocate pentru funcţionarea instituţiilor publice, de la şcoli şi spitale până la CSM Oradea şi Cetate (557,1 milioane lei), pentru finanţarea serviciilor publice, de la iluminatul public până la salubrizare şi spaţii verzi (88,7 milioane lei) şi pentru cheltuielile sociale cu persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora (63,9 milioane lei). Diferenţa de 578,3 milioane lei este programată să meargă pe investiţii şi lucrări, care ar fi putut fi chiar mai multe...

O gaură de milioane

Potrivit directorului Florea, măsurile luate de Guvernul PSD-ALDE au dat bugetului local o gaură de 15,6 milioane euro, echivalentul a peste 74 milioane lei. Din banii aceştia s-ar fi putut plăti toate lucrările din centrul oraşului, de la reabilitarea Pieţei Ferdinand şi a malului stâng al Crişului până la transformarea în artere pietonale a străzilor Aurel Lazăr şi Libertăţii cu Podul Centenarului cu tot.

"Oraşul a pierdut 6 milioane euro numai din diferenţa din impozitul pe venit de la 41,7% la 60%, care nu s-a acordat până la jumătatea lui martie. La aceasta se mai adaugă 6,6 milioane euro, cheltuieli cu persoanele cu handicap pe care bugetul local a fost obligat să le preia, şi minimum 3 milioane euro din scumpirea tarifelor constructorilor ca urmare a OUG 114, prin care salariul minim în construcţii a fost majorat de la 1.900 lei la 3.000 lei", explică directorul.

"Reduceţi impozitele!"

Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul Local OradeaDar nu toţi văd lucrurile aşa. Având în vedere creşterea bugetului, opoziţia PSD din Consiliul Local este hotărâtă să ceară măsuri de reducere a unor taxe fiscale şi de majorare a unor subvenţii. "De vreme ce ne confruntăm cu cel mai mare buget pe care l-a avut Oradea până acum, ar fi momentul ca domnul primar Bolojan să îşi ţină promisiunea de a reveni impozitele măcar la nivelul din 2017", cere Liviu Sabău Popa (foto).

Liderul consilierilor PSD vrea să ceară majorarea subvenţiilor acordate Termoficare şi OTL. "Avem printre cele mai mari tarife la gigacalorie şi la transportul în comun din ţară. Majorarea subvenţiilor ar fi un act de normalitate". La fel ca acum doi ani, PSD-istul va cere şi acordarea de burse de performanţă elevilor orădeni. "Atâta vreme cât ne permitem să subvenţionăm de la buget o şcoală privată cu doar câţiva elevi, ar trebui să ne permitem şi să acordăm burse tuturor copiilor care merită".

Bolojan nu vrea "abordări populiste"

Ideile nu şi-au găsit ecou în Primărie. "Bugetul local a crescut datorită finanţărilor europene atrase şi a creditelor luate de oraş pentru cofinanţarea acestora, nu pe altceva. Nu poţi lua banii de aici şi să-i muţi unde vrei", spune Eduard Florea. Mai mult, acesta susţine că oraşul va trebui să strângă cureaua: "Cam la fiecare 6 lei atraşi, oraşul contribuie cu 4 lei. Dacă nu asigurăm aceşti bani, riscăm să blocăm proiectele".

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) e chiar mai tranşant. "E adevărat că prin eforturile orădenilor au crescut încasările, pe fondul majorării cu 20% a impozitelor în 2017 şi a îmbunătăţirii gradului de încasare, dar prin măsuri guvernamentale au crescut cheltuielile de funcţionare, prin scumpirea energiei electrice, a combustibilitor, majorarea salariilor şi scumpirea manoperei în lucrări". Concluzia e simplă. "Nu vom avea niciun fel de aborări populiste. Nu că n-am putea, dar în final le-ar face rău tot orădenilor", explică primarul.

"Vând piaţă şi policlinică!"

De altfel, municipalitatea nu doar că nu îşi permite să arunce cu banii, ci chiar trebuie să caute lichidităţi. Împrumutul de 108,5 milioane lei luat pentru cofinanţarea proiectelor europene va fi suplimentat şi din alte venituri. "Va trebui să vindem unele active ale municipiului", avertizează edilul.

Spre exemplu, Primăria se pregăteşte să vândă la licitaţie terenul fostei Pieţe Ioşia, pe care speră să obţină măcar 900.000 euro, şi clădirea fostei Policlinici cu plată din strada George Enescu, evaluată la 800.000 euro. De asemenea, vor fi scoase la vânzare cele 2 hectare de teren de lângă şoseaua de centură recuperate de la familia Maghiar, din care Primăria speră să mai adune încă cel puţin 800.000 euro.

Chiar şi aşa, primarul e convins că oraşul nu poate duce toate lucrările programate. "Săptămâna aceasta vom face o analiză a proiectelor pe care le finanţăm cu prioritate şi a celor care vor fi amânate", zice Bolojan. Alegerea se anunţă dificilă. Directorii municipalităţii au propus 700 obiective cu o valoare totală de 900 milioane lei, în vreme ce oraşul poate plăti cel mult 500 milioane lei. Aşa că 70% din şantiere se vor amâna pe anul viitor...

Întâi proiectele europene

Singurele obiective cu finanţare garantată sunt cele derulate prin proiectele europene şi lucrările suplimentare aferente acestora. Numai valoarea exproprierilor pentru lucrări se va ridica la 12,6 milioane lei "Pentru a putea construi pe bani europeni linia de tramvai din Calea Aradului, va trebui să expropriem din banii oraşului garaje şi case din curtea blocurilor din jur şi să amenajăm locuri de parcare pentru maşinile care vor fi mutate din şosea", spune primarul.

La fel se va întâmpla în zona Cantemir, unde modernizarea bulevardului se va face cu desfiinţarea parcărilor de pe trotuar, sau în zona centrală, unde construirea pasajului subteran pe sub linia de tramvai din strada Magheru va impune relocarea infrastructurii de reţele. La câte proiecte europene are Oradea în lucru, rezervele adunate pentru susţinerea lucrărilor suplimentare se topesc instantaneu. Iar bugetul se împarte, de la sine, după priorităţi...


grafic Buget Oradea 2019

ÎN CREŞTERE. Bugetul oraşului a evoluat de la 948,7 milioane lei în 2016 la 1,04 miliarde lei în 2017, cu o uşoară scădere la 1,03 miliarde lei anul trecut, pentru a urca din nou anul acesta la 1,47 miliarde lei


LUCRĂRILE ANULUI 2019
Transport, tuneluri, drumuri...

Lista lucrărilor certe de anul acesta e dominată de investiţiile cu cofinanţare europeană. Topul celor mai mari investiţii e deschis de pachetul ce vizează prioritizarea transportului în comun prin extinderea liniei de tramvai de-a lungul Peţei, din Calea Aradului în Cantemir, subtraversarea liniei de tramvai din Bulevardul Magheru şi modernizarea Bulevardului Cantemir. Investiţia se ridică la 92 milioane lei, din care 55 milioane lei programaţi pentru anul acesta.

Pe locul următor sunt proiectele pentru îmbunătăţirea transportului public în zona centrală, care cuprinde reabilitarea Pieţei Ferdinand, modernizarea străzilor Aurel Lazăr şi Libertăţii şi reamenajarea malului stâng al Crişului în dreptul Primăriei. Din valoarea totală de 70 milioane lei, anul acesta sunt programate lucrări de 35,2 milioane lei.

Valori ridicate mai implică şi achiziţia unor cazane cu apă fierbinte care să înlocuiască vechiul cazan pe gaz, ce nu mai îndeplineşte standardele de mediu (33,6 milioane lei), şi prelungirea drumului expres până la giraţia de la Real II (27,5 milioane euro).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON