URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2018, 08:01

Dar pentru "unchiuţi": Fraţii Maghiar au fost împroprietăriţi prin falsuri cu 4 hectare de teren lângă centură

Dar pentru 'unchiuţi': Fraţii Maghiar au fost împroprietăriţi prin falsuri cu 4 hectare de teren lângă centură FALS ÎN DAR. Adrian şi Doru Maghiar reclamă de un deceniu să fie despăgubiţi de Primărie, care le-a "muşcat" cu şoseaua de centură 4.000 metri pătraţi dintr-un teren situat la ieşirea spre Băile Felix. Culmea e că pământul nu avea ce căuta pe numele lor, nici pe al celor de la care l-au primit, inexplicabil, drept cadou...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi primit vreodată hectare întregi de teren într-o zonă bună, pe ochi frumoşi? Mai mult ca sigur nu. Totuşi, există şi astfel de "norocoşi" care, coincidenţă sau nu, poartă nume sonore. Este vorba despre fraţii Adrian şi Doru Maghiar, fiii celebrului Teodor Maghiar, zis "Unchiul", fostul rector al Universităţii din Oradea, care în 1995 au primit cadou 4 hectare bine poziţionate la ieşirea din oraş spre Băile Felix, cu front la DN 76.

Povestea terenului e plină de mistere care s-au ţinut lanţ. Donatorii, doi anonimi, au făcut "cadoul" în grabă, la doar două zile după ce se intabulaseră pe el. De curând, însă, Judecătoria Oradea a stabilit că, de fapt, respectivii dăduseră mai departe un pământ care nu le aparţinea, căci îl obţinuseră cu acte falsificate.

Centură cu urmări

În urmă cu doi ani, BIHOREANUL dezvăluia că Primăria Oradea risca să fie obligată de Tribunalul Bihor să achite despăgubiri de 200.000 euro fraţilor Adrian şi Teodor Maghiar - doctori, profesori şi co-proprietari ai Spitalului Pelican - ca urmare a unei sentinţe într-un proces îndelungat.

În 2005, pe când era condusă de Petru Filip, municipalitatea construise un tronson al şoselei de centură, cel dintre Calea Aradului şi Nufărul, "muşcând" circa 4.000 metri pătraţi dintr-un teren de 39.900 mp aflat pe numele celor doi fraţi şi situat la ieşirea din oraş spre Felix, lângă pasajul ridicat peste centură în 2015 de către Primărie.

În acţiunea lor, Doru şi Adrian Maghiar reclamau "o veritabilă «naţionalizare» a proprietăţii noastre". Procesul s-a prelungit, atât cei doi fraţi, cât şi municipalitatea încercând să-şi apere interesele. Juriştii Primăriei au arătat, între altele, că în 2012 Guvernul făcuse exproprieri pentru traseul şoselei de centură, pe lista celor vizaţi fiind şi familia Maghiar, căreia i s-au alocat despăgubiri de 46.000 lei. Autorităţile naţionale au socotit suprafaţa "afectată" ca fiind de doar 1.160 mp din terenul acestora, excluzând zonele de protecţie, iar pe de altă parte fiii fostului rector au susţinut că nu s-au atins de bani. Nu de alta, dar erau prea puţini...

Pământ prin falsuri

Primăria nu doar că a contestat decizia Tribunalului, care obliga oraşul la plata a 200.000 euro, ci a şi deschis în 2016 o altă acţiune, de-a dreptul spectaculoasă, la Judecătoria Oradea, bazată pe descoperiri inedite din arhive. Conform acestora, terenul de 39.900 mp aflat lângă centură nici nu aparţine, de fapt, celor doi fraţi Maghiar!

Povestea e ceva mai complicată, avându-şi originile în vremuri în care afacerile - a se citi "trântelile" - cu pământuri erau în plin avânt, majoritatea având ca beneficiari VIP-urile locale. Mai exact, în anul 1992, doi necunoscuţi, Sallerbec Aurora Irma şi Paisz Ladislau, primeau printr-o decizie a Comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar un teren de 3,99 hectare pe parcela A 3420, ca reconstituire a unui drept de proprietate în calitate de moştenitori ai lui Paisz Iosif şi Juliana.

Până la eliberarea titlului de proprietate, însă, adeverinţa eliberată de Comisie şi aflată în arhiva Oficiului de Cadastru Bihor a suferit, în mod "straniu", modificări esenţiale. De pe document a fost ştearsă inscripţia parcelei arabile A 3420, aflată în zona Aeroportului, şi înlocuită cu parcela A 3778, localizată la ieşirea spre Felix, "cu front la DN76, în zona de servicii a Oradiei". Deci, dintr-o ştersătură, anonimii Sallerbec şi Paisz au primit un teren mult mai bun. De ce oare?...

CF-ul cu cadouri

Răspunsul poate fi lesne de înţeles: la doar două zile după ce Sallerbec şi Paisz obţineau intabularea în Cartea Funciară, pe 11 octombrie 1995 cei doi au şi încheiat la notar un act de donaţie a întregii suprafeţe în beneficiul altor doi orădeni, dar iluştri: Adrian şi Doru Maghiar, pe atunci în vârstă de 32, respectiv 30 de ani.

De parcă nu era de ajuns că între Sallerbec şi Paisz, pe de o parte, şi "unchiuţii" Maghiar, pe de alta, nu exista nicio legătură de rudenie sau de alt fel care să justifice o donaţie, cadoul a fost trecut în CF în baza unui act de vânzare-cumpărare, pentru ca în 2011 detaliul să fie corijat, în sensul că, de fapt, fraţii Maghiar au primit terenul prin donaţie.

Juriştii Primăriei au acţionat atât împotriva primilor şi efemerilor proprietari Sallerbec şi Paisz, cât şi a fraţilor Maghiar, cerând ca instanţa să constate nulitatea actelor de proprietate obţinute în baza adeverinţei falsificate şi, invocând principiul "fraus omnia corrumpit" (n.r. - frauda corupe totul), anularea actului de donaţie ulterior.

Fraţii Maghiar s-au apărat invocând o prevedere a Legii Cadastrului potrivit căreia drepturile unei persoane înscrise "fără cauză legitimă" (adică fără drept) în CF nu mai pot fi contestate când "cel înscris a posedat cu bună-credinţă imobilul timp de 10 ani". Or, ei au deţinut terenul mai bine de 20 de ani.

Fiii fostului rector au susţinut că Primăria urmăreşte deposedarea lui Sallerbec şi Paisz, în consecinţă şi a lor, lipsindu-i de "un drept care a fost recunoscut în mod legal", adică de un teren la care primii proprietari era moştenitori. Mai mult, fraţii Maghiar au pretins că prin "încurcătura" cu parcelele arabile mutate de lângă Aeroport în capătul cartierului Nufărul nu s-a încălcat niciun drept de proprietate, pentru simplul motiv că terenul de lângă Centură nu fusese dat altcuiva, deci era liber, fără stăpân...

Fără bună credinţă…

Anul acesta, pe 19 februarie, un complet al Judecătoriei Oradea a pronunţat verdictul în favoarea Primăriei, constatând "nulitatea absolută" a adeverinţei de proprietate primite în 1992 de Paisz şi Sallerbec, a intabulărilor făcute în 1995 pe terenul din Nufărul, precum şi a contractului de donaţie încheiat în favoarea fiilor fostului rector.

În motivarea sentinţei, care practic îi lasă fără toate cele 4 hectare, se arată că falsurile din adeverinţa de proprietate, făcute pentru schimbarea amplasamentului terenului, au fost confirmate fără dubii printr-o expertiză grafologică a Laboratorului Interjudeţean de Expertize Criminalistice din Timişoara.

De asemenea, judecătorul a decis, contrar pretenţiilor lui Doru şi Adrian Maghiar, că Paisz şi Sallerbec nu au suferit nicio "deposedare", pentru simplul motiv că terenul nu le-a aparţinut niciodată. În plus, instanţa a apreciat că fiii fostului rector nu au fost nici pe departe "dobânditori de bună credinţă", cum au pretins, donaţia fiindu-le făcută în grabă, la doar două zile după intabulare şi trecută ulterior în CF ca rezultat al unei vânzări-cumpărări doar pentru a se îngreuna posibilitatea anulării actului de donaţie, care era evident neverosimilă.

Subiect neplăcut

Previzibil, cei doi Maghiar au atacat decizia nefavorabilă. În paralel, primul proces, cel prin care ceruseră despăgubiri Primăriei, a fost trimis de Curtea de Apel spre rejudecare, având următorul termen pe 24 aprilie, tot la Judecătoria Oradea. Dacă sentinţa conform căreia terenul a fost obţinut prin falsuri nu va fi "întoarsă", este cu neputinţă ca fraţii Maghiar să obţină despăgubiri pentru ceva ce nu le-a aparţinut niciodată.

Dincolo de deznodământ, o întrebare importantă rămâne deocamdată fără răspuns: ce i-a îmboldit pe necunoscuţii Sallerbec şi Paisz să-şi ofere moştenirea taman feciorilor fostului rector? BIHOREANUL l-a invitat pe Adrian Maghiar să dea o explicaţie, dar, previzibil, acestuia nu i-a plăcut subiectul. "Vedeţi în proces toate actele", s-a eschivat acesta, refuzând dialogul. Şi sigur, mai sunt întrebări fără răspuns: cine a falsificat actele de proprietate şi, mai ales, la indicaţiile cui?...


JUST BUSINESS
Pământurile Maghiarilor

Teodor Maghiar, fostul rector al Universității din OradeaAfacerile cu terenuri nu sunt deloc o noutate pentru familia Maghiar. În urmă cu mai bine de 20 de ani, cotidianul Jurnalul bihorean dezvăluia una dintre cele mai necurate combinaţii, prin care fostul rector Teodor Maghiar (foto) şi fiii săi, Adrian şi Doru, urmau să devină stăpâni pe o suprafaţă considerabilă în zona industrială a Oradiei, în aproximativ aceeaşi perioadă în care le era "donat" şi terenul de lângă centură, 1994-1995.

În zona industrială, rectorul urma să construiască, împreună cu patronul Romalcool, Călin Mitra, şi cu partenerul de afaceri al acestuia, escrocul internaţional Paul Grunwald, o fabrică de alcool. La "operaţiune" a contribuit o pleiadă de VIP-uri ale vremii, aflate înainte de 1996 în solda lui Maghiar şi a partidului din care acesta făcea parte, PDSR. Iniţial, clanul Maghiar a fost împroprietărit "din pix" pe 15,72 hectare în comuna Diosig, planul fiind ca terenurile să fie "mutate" în Oradea, la ieşirea spre Borş, pe un amplasament ce urma să-l cedeze scriptic fabrica Avântul, deşi nu aceasta îl deţinea. Până la urmă, titlurile de proprietate au fost anulate. Funcţionarii implicaţi în afacere au fost trimişi în judecată, dar sancţionaţi doar administrativ, iar fostul rector a scăpat fără nicio acuzaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
doi ftrati patati
Literatura romana e o proorocie,vorbeste despre frati patati,s au facut si filme cu acest nume,necazul e ca apar doar ei aici desi sunt fraude mult mai mari cu terenuri in primaria Oradea,Sanmartin si toata zona metropolitana,mult mai grave ca valoare si consecinte(sa furi terenul pentru costructia de locuinte la tineri ANL si sa nu vrei sa vezi asta desi ai nume si dovezi)dar pe care nu vor sa le publice nici mass media,patronul si angajatii fiind platiti(si mituiti)cu siguranta din banii statului paralel.Ia sa vedem daca faceti o ancheta jurnalistica cu terenul furat de la ANL de pe Branului si nu va mai fixati tinte la comanda!
Postat 31 Martie 2018, 12:26 de User anonimizat
odiosii
O familie de odiosi, de sinistri, de oameni fara caracter, de insi care isi faceau cruci doar spre a le mai fi iertate din nenumăratele furtișaguri. Au tot scăpat de rigorile legii, marele Adrian face de ris functia de decan. E de sperat că o sa li se infunde. Prea au batjocorit totul. Rusine!
Postat 29 Martie 2018, 15:43 de andreimagheru
Desproprietarirea
Stați sa vedeți ce balamuc va ieși la cadastrarea gratuită! Urmașii țăranilor vor solicita și noi vor mai avea ce. Ca să preîntâmpine aflarea adevărului mafiile locale, prin primarii sustinuti, invoca orice motive numai să nu se intre în programul de cadastrare gratuita. Aviz localităților nebeneficiare: "fraus omnia corrumpit" !
Postat 29 Martie 2018, 11:24 de User anonimizat
*** familie !
Dupa ce au facut o fabrica de diplome la U Oradea si a compromis viitorul orasului pentru 30 ani, aceasta familie mafiota va ajunge acolo unde ii este locul...la celula !
Postat 29 Martie 2018, 10:46 de alexcuce
Molnar Iosif
Da,am primit si eu desi judecatoria la mine mi a dat sentinta ca nu sunt indreptatit(am fost despagubit) desi vechiul amplasament era liber dar eu am vrut in alt loc,am primit 3 ha pe Branului(valoare peste 100 euro pe mp)dupa ce era pentru tineri(ANL)cu HCL,cu aceeasi hotarare a aceluiasi for a fost trecut din domeniu public in privat al statului si mi sa dat pe ochi frumosi(erau machiati),iar apoi am cerut si vechiul amplasament din nou la judecatorie,dar aflandu se toata tarasenia,am renuntat la judecata.Am profitat de lagunele albastre ale sistemului,ce mai pot face acum institutiile de forta fiindca si acolo am aceeasi ochi!In probatiune,rog Bihoreanul sa ceara la cadastru CF ul de rigoare si sa verifice dosarele la judecatorie pe numele meu!
Postat 29 Martie 2018, 09:52 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON