URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot găsesc distinşii politicieni timp să umble după "avioane" gen "homosexualii care-ţi fură copiii", ce-ar fi însă să umble după avioane la propriu? Dacă tot s-au călcat pe mândrie şi au decis să se înhame la căruţa referendumului, să repete figura şi în problema Aeroportului Oradea!
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la ultima dintre cele trei "legi ale justiţiei", respectiv cu privire la legea de modificare a statutului judecătorilor şi al procurorilor. Ca urmare a acestui fapt, preşedintele este obligat să promulge modificările, care vor intra, cât de curând, în vigoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
29 Martie 2018, 08:01

Dar pentru "unchiuţi": Fraţii Maghiar au fost împroprietăriţi prin falsuri cu 4 hectare de teren lângă centură

Dar pentru 'unchiuţi': Fraţii Maghiar au fost împroprietăriţi prin falsuri cu 4 hectare de teren lângă centură FALS ÎN DAR. Adrian şi Doru Maghiar reclamă de un deceniu să fie despăgubiţi de Primărie, care le-a "muşcat" cu şoseaua de centură 4.000 metri pătraţi dintr-un teren situat la ieşirea spre Băile Felix. Culmea e că pământul nu avea ce căuta pe numele lor, nici pe al celor de la care l-au primit, inexplicabil, drept cadou...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi primit vreodată hectare întregi de teren într-o zonă bună, pe ochi frumoşi? Mai mult ca sigur nu. Totuşi, există şi astfel de "norocoşi" care, coincidenţă sau nu, poartă nume sonore. Este vorba despre fraţii Adrian şi Doru Maghiar, fiii celebrului Teodor Maghiar, zis "Unchiul", fostul rector al Universităţii din Oradea, care în 1995 au primit cadou 4 hectare bine poziţionate la ieşirea din oraş spre Băile Felix, cu front la DN 76.

Povestea terenului e plină de mistere care s-au ţinut lanţ. Donatorii, doi anonimi, au făcut "cadoul" în grabă, la doar două zile după ce se intabulaseră pe el. De curând, însă, Judecătoria Oradea a stabilit că, de fapt, respectivii dăduseră mai departe un pământ care nu le aparţinea, căci îl obţinuseră cu acte falsificate.

Centură cu urmări

În urmă cu doi ani, BIHOREANUL dezvăluia că Primăria Oradea risca să fie obligată de Tribunalul Bihor să achite despăgubiri de 200.000 euro fraţilor Adrian şi Teodor Maghiar - doctori, profesori şi co-proprietari ai Spitalului Pelican - ca urmare a unei sentinţe într-un proces îndelungat.

În 2005, pe când era condusă de Petru Filip, municipalitatea construise un tronson al şoselei de centură, cel dintre Calea Aradului şi Nufărul, "muşcând" circa 4.000 metri pătraţi dintr-un teren de 39.900 mp aflat pe numele celor doi fraţi şi situat la ieşirea din oraş spre Felix, lângă pasajul ridicat peste centură în 2015 de către Primărie.

În acţiunea lor, Doru şi Adrian Maghiar reclamau "o veritabilă «naţionalizare» a proprietăţii noastre". Procesul s-a prelungit, atât cei doi fraţi, cât şi municipalitatea încercând să-şi apere interesele. Juriştii Primăriei au arătat, între altele, că în 2012 Guvernul făcuse exproprieri pentru traseul şoselei de centură, pe lista celor vizaţi fiind şi familia Maghiar, căreia i s-au alocat despăgubiri de 46.000 lei. Autorităţile naţionale au socotit suprafaţa "afectată" ca fiind de doar 1.160 mp din terenul acestora, excluzând zonele de protecţie, iar pe de altă parte fiii fostului rector au susţinut că nu s-au atins de bani. Nu de alta, dar erau prea puţini...

Pământ prin falsuri

Primăria nu doar că a contestat decizia Tribunalului, care obliga oraşul la plata a 200.000 euro, ci a şi deschis în 2016 o altă acţiune, de-a dreptul spectaculoasă, la Judecătoria Oradea, bazată pe descoperiri inedite din arhive. Conform acestora, terenul de 39.900 mp aflat lângă centură nici nu aparţine, de fapt, celor doi fraţi Maghiar!

Povestea e ceva mai complicată, avându-şi originile în vremuri în care afacerile - a se citi "trântelile" - cu pământuri erau în plin avânt, majoritatea având ca beneficiari VIP-urile locale. Mai exact, în anul 1992, doi necunoscuţi, Sallerbec Aurora Irma şi Paisz Ladislau, primeau printr-o decizie a Comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar un teren de 3,99 hectare pe parcela A 3420, ca reconstituire a unui drept de proprietate în calitate de moştenitori ai lui Paisz Iosif şi Juliana.

Până la eliberarea titlului de proprietate, însă, adeverinţa eliberată de Comisie şi aflată în arhiva Oficiului de Cadastru Bihor a suferit, în mod "straniu", modificări esenţiale. De pe document a fost ştearsă inscripţia parcelei arabile A 3420, aflată în zona Aeroportului, şi înlocuită cu parcela A 3778, localizată la ieşirea spre Felix, "cu front la DN76, în zona de servicii a Oradiei". Deci, dintr-o ştersătură, anonimii Sallerbec şi Paisz au primit un teren mult mai bun. De ce oare?...

CF-ul cu cadouri

Răspunsul poate fi lesne de înţeles: la doar două zile după ce Sallerbec şi Paisz obţineau intabularea în Cartea Funciară, pe 11 octombrie 1995 cei doi au şi încheiat la notar un act de donaţie a întregii suprafeţe în beneficiul altor doi orădeni, dar iluştri: Adrian şi Doru Maghiar, pe atunci în vârstă de 32, respectiv 30 de ani.

De parcă nu era de ajuns că între Sallerbec şi Paisz, pe de o parte, şi "unchiuţii" Maghiar, pe de alta, nu exista nicio legătură de rudenie sau de alt fel care să justifice o donaţie, cadoul a fost trecut în CF în baza unui act de vânzare-cumpărare, pentru ca în 2011 detaliul să fie corijat, în sensul că, de fapt, fraţii Maghiar au primit terenul prin donaţie.

Juriştii Primăriei au acţionat atât împotriva primilor şi efemerilor proprietari Sallerbec şi Paisz, cât şi a fraţilor Maghiar, cerând ca instanţa să constate nulitatea actelor de proprietate obţinute în baza adeverinţei falsificate şi, invocând principiul "fraus omnia corrumpit" (n.r. - frauda corupe totul), anularea actului de donaţie ulterior.

Fraţii Maghiar s-au apărat invocând o prevedere a Legii Cadastrului potrivit căreia drepturile unei persoane înscrise "fără cauză legitimă" (adică fără drept) în CF nu mai pot fi contestate când "cel înscris a posedat cu bună-credinţă imobilul timp de 10 ani". Or, ei au deţinut terenul mai bine de 20 de ani.

Fiii fostului rector au susţinut că Primăria urmăreşte deposedarea lui Sallerbec şi Paisz, în consecinţă şi a lor, lipsindu-i de "un drept care a fost recunoscut în mod legal", adică de un teren la care primii proprietari era moştenitori. Mai mult, fraţii Maghiar au pretins că prin "încurcătura" cu parcelele arabile mutate de lângă Aeroport în capătul cartierului Nufărul nu s-a încălcat niciun drept de proprietate, pentru simplul motiv că terenul de lângă Centură nu fusese dat altcuiva, deci era liber, fără stăpân...

Fără bună credinţă…

Anul acesta, pe 19 februarie, un complet al Judecătoriei Oradea a pronunţat verdictul în favoarea Primăriei, constatând "nulitatea absolută" a adeverinţei de proprietate primite în 1992 de Paisz şi Sallerbec, a intabulărilor făcute în 1995 pe terenul din Nufărul, precum şi a contractului de donaţie încheiat în favoarea fiilor fostului rector.

În motivarea sentinţei, care practic îi lasă fără toate cele 4 hectare, se arată că falsurile din adeverinţa de proprietate, făcute pentru schimbarea amplasamentului terenului, au fost confirmate fără dubii printr-o expertiză grafologică a Laboratorului Interjudeţean de Expertize Criminalistice din Timişoara.

De asemenea, judecătorul a decis, contrar pretenţiilor lui Doru şi Adrian Maghiar, că Paisz şi Sallerbec nu au suferit nicio "deposedare", pentru simplul motiv că terenul nu le-a aparţinut niciodată. În plus, instanţa a apreciat că fiii fostului rector nu au fost nici pe departe "dobânditori de bună credinţă", cum au pretins, donaţia fiindu-le făcută în grabă, la doar două zile după intabulare şi trecută ulterior în CF ca rezultat al unei vânzări-cumpărări doar pentru a se îngreuna posibilitatea anulării actului de donaţie, care era evident neverosimilă.

Subiect neplăcut

Previzibil, cei doi Maghiar au atacat decizia nefavorabilă. În paralel, primul proces, cel prin care ceruseră despăgubiri Primăriei, a fost trimis de Curtea de Apel spre rejudecare, având următorul termen pe 24 aprilie, tot la Judecătoria Oradea. Dacă sentinţa conform căreia terenul a fost obţinut prin falsuri nu va fi "întoarsă", este cu neputinţă ca fraţii Maghiar să obţină despăgubiri pentru ceva ce nu le-a aparţinut niciodată.

Dincolo de deznodământ, o întrebare importantă rămâne deocamdată fără răspuns: ce i-a îmboldit pe necunoscuţii Sallerbec şi Paisz să-şi ofere moştenirea taman feciorilor fostului rector? BIHOREANUL l-a invitat pe Adrian Maghiar să dea o explicaţie, dar, previzibil, acestuia nu i-a plăcut subiectul. "Vedeţi în proces toate actele", s-a eschivat acesta, refuzând dialogul. Şi sigur, mai sunt întrebări fără răspuns: cine a falsificat actele de proprietate şi, mai ales, la indicaţiile cui?...


JUST BUSINESS
Pământurile Maghiarilor

Teodor Maghiar, fostul rector al Universității din OradeaAfacerile cu terenuri nu sunt deloc o noutate pentru familia Maghiar. În urmă cu mai bine de 20 de ani, cotidianul Jurnalul bihorean dezvăluia una dintre cele mai necurate combinaţii, prin care fostul rector Teodor Maghiar (foto) şi fiii săi, Adrian şi Doru, urmau să devină stăpâni pe o suprafaţă considerabilă în zona industrială a Oradiei, în aproximativ aceeaşi perioadă în care le era "donat" şi terenul de lângă centură, 1994-1995.

În zona industrială, rectorul urma să construiască, împreună cu patronul Romalcool, Călin Mitra, şi cu partenerul de afaceri al acestuia, escrocul internaţional Paul Grunwald, o fabrică de alcool. La "operaţiune" a contribuit o pleiadă de VIP-uri ale vremii, aflate înainte de 1996 în solda lui Maghiar şi a partidului din care acesta făcea parte, PDSR. Iniţial, clanul Maghiar a fost împroprietărit "din pix" pe 15,72 hectare în comuna Diosig, planul fiind ca terenurile să fie "mutate" în Oradea, la ieşirea spre Borş, pe un amplasament ce urma să-l cedeze scriptic fabrica Avântul, deşi nu aceasta îl deţinea. Până la urmă, titlurile de proprietate au fost anulate. Funcţionarii implicaţi în afacere au fost trimişi în judecată, dar sancţionaţi doar administrativ, iar fostul rector a scăpat fără nicio acuzaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
doi ftrati patati
Literatura romana e o proorocie,vorbeste despre frati patati,s au facut si filme cu acest nume,necazul e ca apar doar ei aici desi sunt fraude mult mai mari cu terenuri in primaria Oradea,Sanmartin si toata zona metropolitana,mult mai grave ca valoare si consecinte(sa furi terenul pentru costructia de locuinte la tineri ANL si sa nu vrei sa vezi asta desi ai nume si dovezi)dar pe care nu vor sa le publice nici mass media,patronul si angajatii fiind platiti(si mituiti)cu siguranta din banii statului paralel.Ia sa vedem daca faceti o ancheta jurnalistica cu terenul furat de la ANL de pe Branului si nu va mai fixati tinte la comanda!
Postat 31 Martie 2018, 12:26 de User anonimizat
odiosii
O familie de odiosi, de sinistri, de oameni fara caracter, de insi care isi faceau cruci doar spre a le mai fi iertate din nenumăratele furtișaguri. Au tot scăpat de rigorile legii, marele Adrian face de ris functia de decan. E de sperat că o sa li se infunde. Prea au batjocorit totul. Rusine!
Postat 29 Martie 2018, 15:43 de andreimagheru
Desproprietarirea
Stați sa vedeți ce balamuc va ieși la cadastrarea gratuită! Urmașii țăranilor vor solicita și noi vor mai avea ce. Ca să preîntâmpine aflarea adevărului mafiile locale, prin primarii sustinuti, invoca orice motive numai să nu se intre în programul de cadastrare gratuita. Aviz localităților nebeneficiare: "fraus omnia corrumpit" !
Postat 29 Martie 2018, 11:24 de FaBULA
*** familie !
Dupa ce au facut o fabrica de diplome la U Oradea si a compromis viitorul orasului pentru 30 ani, aceasta familie mafiota va ajunge acolo unde ii este locul...la celula !
Postat 29 Martie 2018, 10:46 de alexcuce
Molnar Iosif
Da,am primit si eu desi judecatoria la mine mi a dat sentinta ca nu sunt indreptatit(am fost despagubit) desi vechiul amplasament era liber dar eu am vrut in alt loc,am primit 3 ha pe Branului(valoare peste 100 euro pe mp)dupa ce era pentru tineri(ANL)cu HCL,cu aceeasi hotarare a aceluiasi for a fost trecut din domeniu public in privat al statului si mi sa dat pe ochi frumosi(erau machiati),iar apoi am cerut si vechiul amplasament din nou la judecatorie,dar aflandu se toata tarasenia,am renuntat la judecata.Am profitat de lagunele albastre ale sistemului,ce mai pot face acum institutiile de forta fiindca si acolo am aceeasi ochi!In probatiune,rog Bihoreanul sa ceara la cadastru CF ul de rigoare si sa verifice dosarele la judecatorie pe numele meu!
Postat 29 Martie 2018, 09:52 de User anonimizat
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
 • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
 • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)
 • Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)
 • La mulți ani, Oradea! Festivități mai bogate ca oricând, de Ziua Orașului, cu paradă militară, artificii și cadouri tricolore (FOTO / VIDEO)
 • O nouă victorie pentru handbalişti: CSM Oradea - AHC Potaissa II Turda 30-27 (FOTO)
 • De ziua Oradiei: Portretul unui primar român şi cel al unui primar maghiar, pe faţada Primăriei (FOTO)
 • Oradea s-a gătit de sărbătoare. Vezi cum a fost împodobit oraşul pentru a marca 100 de ani de la Declaraţia de independenţă! (FOTO)
 • Fostul ministru tehnocrat Dragoş Pâslaru, la Oradea: Partidul „lui Cioloş” va cere românilor să-l voteze „pentru a construi”, nu din dezamăgirea creată de alţii (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON