URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 MARTIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Atunci când se fac investiţii din fonduri guvernamentale, reţeta e simplă. De obicei câştigă o firmă tare din Bucureşti, care are intrare pe la CNAIR, la Ministerul Dezvoltării sau la Compania Naţională de Investiţii. Imediat după adjudecarea licitaţiei, care de regulă are la bază descalificarea concurenţei, fericitul câştigător sună la fraierii care au firme din Oradea şi le propun să le subcontracteze lucrarea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Protestul de vineri a avut eficiența unei petale de trandafir în fața șenilei unui tanc de 50 de tone. Conducătorii s-au spart de râs în timpul protestului de un sfert de ceas al celor buni, după care s-au întors în întuneric și fum, la masa de poker pe care joacă soarta acestei nații nefericite. Pe ei nu îi interesează dacă străzile se blochează pentru 15 minute, câtă vreme lucrul acesta oricum se întâmplă zilnic, ore în șir...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Instanţa Supremă s-a pronunţat recent, printr-o decizie de speţă, în sensul în care Ghidul pentru acordarea daunelor morale emis de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii nu este obligatoriu pentru instanţe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului, leziunile fiind denumite "plăci".
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
22 Iulie 2011, 08:27

Cu străinul în curte!

Cu străinul în curte! NON COMBAT. Pentru că inspectorii Primăriei şi poliţiştii din Nucet au refuzat să ia măsuri împotriva pădurarului care i-a ocupat abuziv terenul, Gheorghe Filip (foto) i-a dat pe mâna şefilor, însă tot în zadar, căci măsuri nu s-au luat. "Mi-au spus că n-au ce-i face. Dacă nu ei, atunci cine?", se revoltă omul care se uită cum construcţia de pe tarlaua lui creşte văzând cu ochii fără ca vreun slujbaş al statului să intervină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De mai bine de doi ani, de când îşi caută dreptatea, Gheorghe Filip se loveşte de ignoranţa şi incompetenţa autorităţilor din Nucet. Bărbatul s-a trezit peste noapte că un străin s-a făcut stăpân cu de la sine putere pe o parte din terenul moştenit de la bunicii săi şi a început construcţia unei vile.

Căsoaia se ridică în buricul oraşului, la doar câteva sute de metri de sediul Primăriei şi al Poliţiei, fără ca vreunul din angajaţii instituţiilor cu pricina să fi luat măsuri de stopare a abuzului, nici chiar după ce proprietarul de drept al terenului le-a cerut oficial să o facă.

Împărţeli pe moştenirea altuia

Gheorghe Filip a moştenit în total 5,6 hectare de la bunicul său, care fusese plecat pe vremuri la muncă în America, iar după ce s-a întors a investit toţi banii în pământuri care, odată cu venirea comuniştilor, i-au fost naţionalizate cu forţa. "De la bunicul meu mi se trage şi porecla, mi se spune Ghiţă Americanu", spune Filip.

După 1990, omul a revendicat întreaga suprafaţă, însă în prima fază doar 2,8 hectare i-au fost retrocedate. Restul a fost ciopârţit din dispoziţia primarului oraşului şi împărţit localnicilor dornici să-şi construiască o casă. "S-a dat teren în folosinţă oricui a vrut, în Nucet, Băiţa, chiar şi în Vârtop, şi chiar celor care aveau deja terenuri în proprietate. Inclusiv copiilor au dat, deşi acest lucru nu ştiu cât de legal a fost", povesteşte omul.

În 1993, sesizând neregulile, Prefectura a dispus anularea atribuirilor, pe considerentul că au fost făcute fără respectarea reglementărilor legale. Consiliul Local Nucet s-a executat şi, prin Hotărârea 46 din 19 octombrie 1993, a dispus revocarea tuturor dispoziţiilor de atribuire, mai puţin în cazul celor care îşi întăbulaseră deja dreptul de folosinţă şi îşi începuseră construcţiile, respectiv al celor care erau în curs de autorizare şi îşi cumpăraseră materiale de construcţie, cu condiţia să înceapă lucrările în termen de un an.

Neglijenţă cu profit

Problema a fost că hotărârea de Consiliu nu a fost comunicată şi Serviciului de Coală Funciară Beiuş, nici atunci şi nici mai târziu. "Am descoperit acest lucru anul trecut, când am cerut în instanţă să mi se reconstituie dreptul de proprietate şi pentru restul moştenirii. În colile funciare ale suprafeţelor pe care le-am cerut nu apăreau decât că părţi au fost date în folosinţă, dar nu şi că acest drept a fost revocat celor care nu îndeplineau condiţiile impuse de HCL 46/1993", explică Filip.

Neglijenţa funcţionarilor a făcut ca unul dintre beneficiari, Gheorghe Manaz, care a primit în folosinţă 300 mp - pe care îşi făcuse doar o fundaţie până în 1994 şi, ca atare, fusese deposedat oficial de teren - să "vândă" în 2005 fundaţia şi dreptul de folosinţă asupra pământului, fără ca noul proprietar, Traian Bâte, un pădurar din Arieşeni, să-şi dea seama că a fost tras pe sfoară.

"Omul spune că e cumpărător de bună credinţă. Poate că a fost atunci, însă acum îl consider de rea credinţă din moment ce a îngrădit nu doar 300 mp, ci 500, iar cei 200 mp i-a luat din porţiunea care mi-a fost retrocedată încă din 1990. Ba mai mult, a început construcţia casei, a făcut anexe, gard, fără nicio autorizaţie", acuză Filip.

Bârna din ochi

Culmea e că terenul şi casa cu pricina, o vilă în toată regula, se află în buricul oraşului, la doar câteva sute de metri de sediul Primăriei şi al Poliţiei, fără ca vreunul din angajaţii instituţiilor cu pricina să fi luat măsuri pentru sancţionarea ilegalistului şi demolarea clădirii, nici cu de la sine putere şi nici chiar după ce, în aprilie anul trecut, proprietarul de drept al terenului le-a cerut să o facă. "Am sesizat anul trecut Primăria, Poliţia, Inspecţia în Construcţii, am cerut să ia măsuri să elibereze terenul. Primăria i-a dat doar o amendă de 1.000 lei, pe un proces verbal nedatat, care a fost anulat de Judecătorie. Poliţiştii nici nu l-au deranjat măcar, deşi le-am spus că e vorba de o persoană care construieşte ilegal pe un teren care, teoretic, e încă proprietatea oraşului", povesteşte supărat Filip.

Nici inspectorii în construcţii nu au fost mai hotărâţi. Au dispus oprirea lucrărilor neautorizate, fără vreo altă sancţiune complementară, dispoziţie ignorată însă de pădurar. "Şi-a obţinut acum sentinţă judecătorească ca să-şi acopere temporar construcţia, să nu i se distrugă, vezi Doamne, însă în baza ei a terminat vila în roşu şi a acoperit-o definitiv. Ce a pus el nu-i acoperiş provizoriu, e unul adevărat, doar şi-a făcut şi mansardă", zice omul.

Facem, dregem...

Supărat că instituţiile nu iau măsuri, în final Filip a depus o nouă plângere penală la Parchetul Beiuş, reclamând totodată şi neglijenţa poliţiştilor la conducerea Poliţiei Bihor. "Credeţi că s-au mişcat? "Noi ţi-am înregistrat plângerea, ce mai vrei, să mă bat cu el?". Aşa mi-a zis şeful Poliţiei Nucet. Păi, aşa îmi apără ei mie drepturile şi proprietatea? E moştenirea lăsată de bunicii mei, e munca lor de-o viaţă. O bătaie de joc!", se revoltă Filip, pe bună dreptate.

14 Costel Sirghie.jpgInterpelat pe marginea scandalului, iscat în mare parte şi din vina reprezentanţilor Primăriei, care nu au luat măsuri în timp util, primarul Costel Sîrghie (foto) ar împăca şi capra şi varza. "Noi ne-am făcut treaba, l-am sancţionat pentru lucrările fără autorizaţie", pretinde edilul, negând categoric că ar fi intenţionat să-l favorizeze pe proprietarul construcţiei, întocmindu-i un proces-verbal de sancţionare voit greşit, doar pentru a putea fi anulat în instanţă.

Pe de altă parte, însă, deşi Legea construcţiilor îi dă dreptul să solicite în instanţă demolarea construcţiilor ilegale, edilul susţine că în acest caz nu mai poate face nimic decât să-l convingă pe proprietarul terenului să-l vândă, pentru că şi pădurarul are dreptatea lui. "A fost cumpărător de bună credinţă, când a luat fundaţia a crezut că ia şi terenul. Nu ştiu la ce notar a fost de l-au păcălit aşa. Am încercat să mediem o negociere, să-l convingem pe domnul Filip să-i vândă terenul, însă nu am reuşit. Până la urmă, toată problema e de competenţa instanţei", spune edilul, spălându-se pe mâini. Doar nu-i ograda lui, e a celui care îi plăteşte salariul şi i-a oferit votul...


PACIFISTUL
Poliţistul "Ce mai vrei?"

14 Gavril Corbu.jpgLa fel ca primarul Nucetului, nici şeful Poliţiei din localitate, subcomisarul Gavril Corbu (foto) nu se consideră responsabil pentru indolenţa cu care a tratat sesizarea pe deplin justificată făcută de Gheorghe Filip. Nu de alta, dar, zice el, poliţiştii şi-au făcut treaba. Adică prima sesizare au clasat-o, iar pe cea de a doua, care s-a depus săptămâna trecută, au înregistrat-o.

"Am făcut tot ce se putea. Am înregistrat lucrarea penală, se lucrează", spune Corbu. Mai mult nu poate să facă. Doar n-o să se ia la bătaie pentru pământul altuia...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
DREPTATE
AMERICANU ARE CA GINERE PROCURORUL MAN CIPRIAN DE LA D.N.A. C.F. ESTE PE STATU ROMAN DACA ESTE AL LUI DE CE NU PREZINTA DOCUMENTE DE ATITEA ANI
Postat 26 Iulie 2011, 09:08 de POLITIST
Ce mai astepti ?!
Vezi ca acolo toti sunt pe-o mana, te mint in fata ! Taxeaza un excavator sau un buldozer si daram-o ! N-are autorizatie, n-are nimic, nu au ce-ti face, casoaia din punct de vedere legal nu exista ! Cel mult te cheama la militie cu taica-tau tuns !
Postat 22 Iulie 2011, 12:48 de ionel
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Magazinul de plante Kaluna vă aşteaptă în parcarea Era Park Oradea (FOTO)
 • Bustul generalului Moşoiu a fost coborât de pe soclu pentru reabilitare (FOTO/VIDEO)
 • Echilibru şi spectacol la Cupa Tengo de la Salonta (FOTO)
 • Percheziții ale polițiștilor orădeni într-un dosar cu droguri de mare risc. Captură impresionantă (FOTO / VIDEO)
 • Incendiu de proporţii în Oradea, la o firmă din Parcul Industrial (FOTO / VIDEO)
 • La mulți ani, ERA Park! Carla’s Dreams i-a cucerit, sâmbătă seară, pe orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO)
 • Puzderie de lume în centrul Oradiei, de Ziua Maghiarilor. Îmbrăcat în huszár, Szabó Ödön a acuzat că maghiarii sunt discriminaţi (FOTO/VIDEO)
 • #șîeu... NU: Angajaţii lui Ştefan Mandachi de la Oradea, împiedicaţi să protesteze în faţa propriului restaurant printr-un ordin al... „doamnei de la Lotus” (FOTO/VIDEO)
 • #Șîeu: Bihorenii au protestat pentru autostrăzi. Vezi cine și cum a manifestat! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.1758 RON
 • 1 EUR = 4.7558 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON