URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Neisprăviţii de la Ministerul Educaţiei au mai fătat o mărgică. Au elaborat un Cod de etică prin care se interzice profesorului care predă la clasă să îşi mediteze propriii elevi. Hai să zicem că acest aspect e corect, chit că poate fi uşor de eludat dacă profesorii fac schimb de elevi între ei. Mă aşteptam să interzică total meditaţiile, dar probabil că nu i-a dus capul până acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
22 Iulie 2011, 08:27

Cu străinul în curte!

Cu străinul în curte! NON COMBAT. Pentru că inspectorii Primăriei şi poliţiştii din Nucet au refuzat să ia măsuri împotriva pădurarului care i-a ocupat abuziv terenul, Gheorghe Filip (foto) i-a dat pe mâna şefilor, însă tot în zadar, căci măsuri nu s-au luat. "Mi-au spus că n-au ce-i face. Dacă nu ei, atunci cine?", se revoltă omul care se uită cum construcţia de pe tarlaua lui creşte văzând cu ochii fără ca vreun slujbaş al statului să intervină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De mai bine de doi ani, de când îşi caută dreptatea, Gheorghe Filip se loveşte de ignoranţa şi incompetenţa autorităţilor din Nucet. Bărbatul s-a trezit peste noapte că un străin s-a făcut stăpân cu de la sine putere pe o parte din terenul moştenit de la bunicii săi şi a început construcţia unei vile.

Căsoaia se ridică în buricul oraşului, la doar câteva sute de metri de sediul Primăriei şi al Poliţiei, fără ca vreunul din angajaţii instituţiilor cu pricina să fi luat măsuri de stopare a abuzului, nici chiar după ce proprietarul de drept al terenului le-a cerut oficial să o facă.

Împărţeli pe moştenirea altuia

Gheorghe Filip a moştenit în total 5,6 hectare de la bunicul său, care fusese plecat pe vremuri la muncă în America, iar după ce s-a întors a investit toţi banii în pământuri care, odată cu venirea comuniştilor, i-au fost naţionalizate cu forţa. "De la bunicul meu mi se trage şi porecla, mi se spune Ghiţă Americanu", spune Filip.

După 1990, omul a revendicat întreaga suprafaţă, însă în prima fază doar 2,8 hectare i-au fost retrocedate. Restul a fost ciopârţit din dispoziţia primarului oraşului şi împărţit localnicilor dornici să-şi construiască o casă. "S-a dat teren în folosinţă oricui a vrut, în Nucet, Băiţa, chiar şi în Vârtop, şi chiar celor care aveau deja terenuri în proprietate. Inclusiv copiilor au dat, deşi acest lucru nu ştiu cât de legal a fost", povesteşte omul.

În 1993, sesizând neregulile, Prefectura a dispus anularea atribuirilor, pe considerentul că au fost făcute fără respectarea reglementărilor legale. Consiliul Local Nucet s-a executat şi, prin Hotărârea 46 din 19 octombrie 1993, a dispus revocarea tuturor dispoziţiilor de atribuire, mai puţin în cazul celor care îşi întăbulaseră deja dreptul de folosinţă şi îşi începuseră construcţiile, respectiv al celor care erau în curs de autorizare şi îşi cumpăraseră materiale de construcţie, cu condiţia să înceapă lucrările în termen de un an.

Neglijenţă cu profit

Problema a fost că hotărârea de Consiliu nu a fost comunicată şi Serviciului de Coală Funciară Beiuş, nici atunci şi nici mai târziu. "Am descoperit acest lucru anul trecut, când am cerut în instanţă să mi se reconstituie dreptul de proprietate şi pentru restul moştenirii. În colile funciare ale suprafeţelor pe care le-am cerut nu apăreau decât că părţi au fost date în folosinţă, dar nu şi că acest drept a fost revocat celor care nu îndeplineau condiţiile impuse de HCL 46/1993", explică Filip.

Neglijenţa funcţionarilor a făcut ca unul dintre beneficiari, Gheorghe Manaz, care a primit în folosinţă 300 mp - pe care îşi făcuse doar o fundaţie până în 1994 şi, ca atare, fusese deposedat oficial de teren - să "vândă" în 2005 fundaţia şi dreptul de folosinţă asupra pământului, fără ca noul proprietar, Traian Bâte, un pădurar din Arieşeni, să-şi dea seama că a fost tras pe sfoară.

"Omul spune că e cumpărător de bună credinţă. Poate că a fost atunci, însă acum îl consider de rea credinţă din moment ce a îngrădit nu doar 300 mp, ci 500, iar cei 200 mp i-a luat din porţiunea care mi-a fost retrocedată încă din 1990. Ba mai mult, a început construcţia casei, a făcut anexe, gard, fără nicio autorizaţie", acuză Filip.

Bârna din ochi

Culmea e că terenul şi casa cu pricina, o vilă în toată regula, se află în buricul oraşului, la doar câteva sute de metri de sediul Primăriei şi al Poliţiei, fără ca vreunul din angajaţii instituţiilor cu pricina să fi luat măsuri pentru sancţionarea ilegalistului şi demolarea clădirii, nici cu de la sine putere şi nici chiar după ce, în aprilie anul trecut, proprietarul de drept al terenului le-a cerut să o facă. "Am sesizat anul trecut Primăria, Poliţia, Inspecţia în Construcţii, am cerut să ia măsuri să elibereze terenul. Primăria i-a dat doar o amendă de 1.000 lei, pe un proces verbal nedatat, care a fost anulat de Judecătorie. Poliţiştii nici nu l-au deranjat măcar, deşi le-am spus că e vorba de o persoană care construieşte ilegal pe un teren care, teoretic, e încă proprietatea oraşului", povesteşte supărat Filip.

Nici inspectorii în construcţii nu au fost mai hotărâţi. Au dispus oprirea lucrărilor neautorizate, fără vreo altă sancţiune complementară, dispoziţie ignorată însă de pădurar. "Şi-a obţinut acum sentinţă judecătorească ca să-şi acopere temporar construcţia, să nu i se distrugă, vezi Doamne, însă în baza ei a terminat vila în roşu şi a acoperit-o definitiv. Ce a pus el nu-i acoperiş provizoriu, e unul adevărat, doar şi-a făcut şi mansardă", zice omul.

Facem, dregem...

Supărat că instituţiile nu iau măsuri, în final Filip a depus o nouă plângere penală la Parchetul Beiuş, reclamând totodată şi neglijenţa poliţiştilor la conducerea Poliţiei Bihor. "Credeţi că s-au mişcat? "Noi ţi-am înregistrat plângerea, ce mai vrei, să mă bat cu el?". Aşa mi-a zis şeful Poliţiei Nucet. Păi, aşa îmi apără ei mie drepturile şi proprietatea? E moştenirea lăsată de bunicii mei, e munca lor de-o viaţă. O bătaie de joc!", se revoltă Filip, pe bună dreptate.

14 Costel Sirghie.jpgInterpelat pe marginea scandalului, iscat în mare parte şi din vina reprezentanţilor Primăriei, care nu au luat măsuri în timp util, primarul Costel Sîrghie (foto) ar împăca şi capra şi varza. "Noi ne-am făcut treaba, l-am sancţionat pentru lucrările fără autorizaţie", pretinde edilul, negând categoric că ar fi intenţionat să-l favorizeze pe proprietarul construcţiei, întocmindu-i un proces-verbal de sancţionare voit greşit, doar pentru a putea fi anulat în instanţă.

Pe de altă parte, însă, deşi Legea construcţiilor îi dă dreptul să solicite în instanţă demolarea construcţiilor ilegale, edilul susţine că în acest caz nu mai poate face nimic decât să-l convingă pe proprietarul terenului să-l vândă, pentru că şi pădurarul are dreptatea lui. "A fost cumpărător de bună credinţă, când a luat fundaţia a crezut că ia şi terenul. Nu ştiu la ce notar a fost de l-au păcălit aşa. Am încercat să mediem o negociere, să-l convingem pe domnul Filip să-i vândă terenul, însă nu am reuşit. Până la urmă, toată problema e de competenţa instanţei", spune edilul, spălându-se pe mâini. Doar nu-i ograda lui, e a celui care îi plăteşte salariul şi i-a oferit votul...


PACIFISTUL
Poliţistul "Ce mai vrei?"

14 Gavril Corbu.jpgLa fel ca primarul Nucetului, nici şeful Poliţiei din localitate, subcomisarul Gavril Corbu (foto) nu se consideră responsabil pentru indolenţa cu care a tratat sesizarea pe deplin justificată făcută de Gheorghe Filip. Nu de alta, dar, zice el, poliţiştii şi-au făcut treaba. Adică prima sesizare au clasat-o, iar pe cea de a doua, care s-a depus săptămâna trecută, au înregistrat-o.

"Am făcut tot ce se putea. Am înregistrat lucrarea penală, se lucrează", spune Corbu. Mai mult nu poate să facă. Doar n-o să se ia la bătaie pentru pământul altuia...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
DREPTATE
AMERICANU ARE CA GINERE PROCURORUL MAN CIPRIAN DE LA D.N.A. C.F. ESTE PE STATU ROMAN DACA ESTE AL LUI DE CE NU PREZINTA DOCUMENTE DE ATITEA ANI
Postat 26 Iulie 2011, 09:08 de POLITIST
Ce mai astepti ?!
Vezi ca acolo toti sunt pe-o mana, te mint in fata ! Taxeaza un excavator sau un buldozer si daram-o ! N-are autorizatie, n-are nimic, nu au ce-ti face, casoaia din punct de vedere legal nu exista ! Cel mult te cheama la militie cu taica-tau tuns !
Postat 22 Iulie 2011, 12:48 de ionel
count display

FOTO BIHOREANUL

 • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
 • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)
 • Se lucrează la extinderea drumului expres spre Episcopia Bihor. Se va construi şi un viaduct înalt de 10 metri (FOTO/VIDEO)
 • Cum arată Podul Centenarului. Va fi inaugurat înainte de termen, pe 1 Decembrie (FOTO/VIDEO)
 • Copţi, dar buni! Oradea a dat trei campioni la Openul Austriei de Judo Masters! (FOTO)
 • Nu vă jucaţi cu focul! Opt incendii de vegetaţie uscată, într-o singură zi (FOTO)
 • Să tragem linie! Lucrările pentru reamenajarea liniei de tramvai vor bloca cel puţin o lună circulaţia prin Calea Aradului (FOTO)
 • Statuia Evei Heyman din Parcul Bălcescu a fost donată Primăriei Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON