A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/14 vila cu filip (mare).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1076

Cu strainul in curte!
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, secole de-a rândul, şi-au luat-o pe coajă din toate poziţiile de la cotropitorii străini, românii şi-au câştigat libertatea de a fi bătuţi de instituţiile propriului stat: Miliţia, Securitatea, Armata, Poliţia, ocazional şi de forţele para-militare ale minerilor. Ultima intrată în păruiala generală asupra poporului căruia i s-a urcat democraţia la cap este Jandarmeria Română.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
22 Iulie 2011, 08:27

Cu străinul în curte!

Cu străinul în curte! NON COMBAT. Pentru că inspectorii Primăriei şi poliţiştii din Nucet au refuzat să ia măsuri împotriva pădurarului care i-a ocupat abuziv terenul, Gheorghe Filip (foto) i-a dat pe mâna şefilor, însă tot în zadar, căci măsuri nu s-au luat. "Mi-au spus că n-au ce-i face. Dacă nu ei, atunci cine?", se revoltă omul care se uită cum construcţia de pe tarlaua lui creşte văzând cu ochii fără ca vreun slujbaş al statului să intervină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De mai bine de doi ani, de când îşi caută dreptatea, Gheorghe Filip se loveşte de ignoranţa şi incompetenţa autorităţilor din Nucet. Bărbatul s-a trezit peste noapte că un străin s-a făcut stăpân cu de la sine putere pe o parte din terenul moştenit de la bunicii săi şi a început construcţia unei vile.

Căsoaia se ridică în buricul oraşului, la doar câteva sute de metri de sediul Primăriei şi al Poliţiei, fără ca vreunul din angajaţii instituţiilor cu pricina să fi luat măsuri de stopare a abuzului, nici chiar după ce proprietarul de drept al terenului le-a cerut oficial să o facă.

Împărţeli pe moştenirea altuia

Gheorghe Filip a moştenit în total 5,6 hectare de la bunicul său, care fusese plecat pe vremuri la muncă în America, iar după ce s-a întors a investit toţi banii în pământuri care, odată cu venirea comuniştilor, i-au fost naţionalizate cu forţa. "De la bunicul meu mi se trage şi porecla, mi se spune Ghiţă Americanu", spune Filip.

După 1990, omul a revendicat întreaga suprafaţă, însă în prima fază doar 2,8 hectare i-au fost retrocedate. Restul a fost ciopârţit din dispoziţia primarului oraşului şi împărţit localnicilor dornici să-şi construiască o casă. "S-a dat teren în folosinţă oricui a vrut, în Nucet, Băiţa, chiar şi în Vârtop, şi chiar celor care aveau deja terenuri în proprietate. Inclusiv copiilor au dat, deşi acest lucru nu ştiu cât de legal a fost", povesteşte omul.

În 1993, sesizând neregulile, Prefectura a dispus anularea atribuirilor, pe considerentul că au fost făcute fără respectarea reglementărilor legale. Consiliul Local Nucet s-a executat şi, prin Hotărârea 46 din 19 octombrie 1993, a dispus revocarea tuturor dispoziţiilor de atribuire, mai puţin în cazul celor care îşi întăbulaseră deja dreptul de folosinţă şi îşi începuseră construcţiile, respectiv al celor care erau în curs de autorizare şi îşi cumpăraseră materiale de construcţie, cu condiţia să înceapă lucrările în termen de un an.

Neglijenţă cu profit

Problema a fost că hotărârea de Consiliu nu a fost comunicată şi Serviciului de Coală Funciară Beiuş, nici atunci şi nici mai târziu. "Am descoperit acest lucru anul trecut, când am cerut în instanţă să mi se reconstituie dreptul de proprietate şi pentru restul moştenirii. În colile funciare ale suprafeţelor pe care le-am cerut nu apăreau decât că părţi au fost date în folosinţă, dar nu şi că acest drept a fost revocat celor care nu îndeplineau condiţiile impuse de HCL 46/1993", explică Filip.

Neglijenţa funcţionarilor a făcut ca unul dintre beneficiari, Gheorghe Manaz, care a primit în folosinţă 300 mp - pe care îşi făcuse doar o fundaţie până în 1994 şi, ca atare, fusese deposedat oficial de teren - să "vândă" în 2005 fundaţia şi dreptul de folosinţă asupra pământului, fără ca noul proprietar, Traian Bâte, un pădurar din Arieşeni, să-şi dea seama că a fost tras pe sfoară.

"Omul spune că e cumpărător de bună credinţă. Poate că a fost atunci, însă acum îl consider de rea credinţă din moment ce a îngrădit nu doar 300 mp, ci 500, iar cei 200 mp i-a luat din porţiunea care mi-a fost retrocedată încă din 1990. Ba mai mult, a început construcţia casei, a făcut anexe, gard, fără nicio autorizaţie", acuză Filip.

Bârna din ochi

Culmea e că terenul şi casa cu pricina, o vilă în toată regula, se află în buricul oraşului, la doar câteva sute de metri de sediul Primăriei şi al Poliţiei, fără ca vreunul din angajaţii instituţiilor cu pricina să fi luat măsuri pentru sancţionarea ilegalistului şi demolarea clădirii, nici cu de la sine putere şi nici chiar după ce, în aprilie anul trecut, proprietarul de drept al terenului le-a cerut să o facă. "Am sesizat anul trecut Primăria, Poliţia, Inspecţia în Construcţii, am cerut să ia măsuri să elibereze terenul. Primăria i-a dat doar o amendă de 1.000 lei, pe un proces verbal nedatat, care a fost anulat de Judecătorie. Poliţiştii nici nu l-au deranjat măcar, deşi le-am spus că e vorba de o persoană care construieşte ilegal pe un teren care, teoretic, e încă proprietatea oraşului", povesteşte supărat Filip.

Nici inspectorii în construcţii nu au fost mai hotărâţi. Au dispus oprirea lucrărilor neautorizate, fără vreo altă sancţiune complementară, dispoziţie ignorată însă de pădurar. "Şi-a obţinut acum sentinţă judecătorească ca să-şi acopere temporar construcţia, să nu i se distrugă, vezi Doamne, însă în baza ei a terminat vila în roşu şi a acoperit-o definitiv. Ce a pus el nu-i acoperiş provizoriu, e unul adevărat, doar şi-a făcut şi mansardă", zice omul.

Facem, dregem...

Supărat că instituţiile nu iau măsuri, în final Filip a depus o nouă plângere penală la Parchetul Beiuş, reclamând totodată şi neglijenţa poliţiştilor la conducerea Poliţiei Bihor. "Credeţi că s-au mişcat? "Noi ţi-am înregistrat plângerea, ce mai vrei, să mă bat cu el?". Aşa mi-a zis şeful Poliţiei Nucet. Păi, aşa îmi apără ei mie drepturile şi proprietatea? E moştenirea lăsată de bunicii mei, e munca lor de-o viaţă. O bătaie de joc!", se revoltă Filip, pe bună dreptate.

14 Costel Sirghie.jpgInterpelat pe marginea scandalului, iscat în mare parte şi din vina reprezentanţilor Primăriei, care nu au luat măsuri în timp util, primarul Costel Sîrghie (foto) ar împăca şi capra şi varza. "Noi ne-am făcut treaba, l-am sancţionat pentru lucrările fără autorizaţie", pretinde edilul, negând categoric că ar fi intenţionat să-l favorizeze pe proprietarul construcţiei, întocmindu-i un proces-verbal de sancţionare voit greşit, doar pentru a putea fi anulat în instanţă.

Pe de altă parte, însă, deşi Legea construcţiilor îi dă dreptul să solicite în instanţă demolarea construcţiilor ilegale, edilul susţine că în acest caz nu mai poate face nimic decât să-l convingă pe proprietarul terenului să-l vândă, pentru că şi pădurarul are dreptatea lui. "A fost cumpărător de bună credinţă, când a luat fundaţia a crezut că ia şi terenul. Nu ştiu la ce notar a fost de l-au păcălit aşa. Am încercat să mediem o negociere, să-l convingem pe domnul Filip să-i vândă terenul, însă nu am reuşit. Până la urmă, toată problema e de competenţa instanţei", spune edilul, spălându-se pe mâini. Doar nu-i ograda lui, e a celui care îi plăteşte salariul şi i-a oferit votul...


PACIFISTUL
Poliţistul "Ce mai vrei?"

14 Gavril Corbu.jpgLa fel ca primarul Nucetului, nici şeful Poliţiei din localitate, subcomisarul Gavril Corbu (foto) nu se consideră responsabil pentru indolenţa cu care a tratat sesizarea pe deplin justificată făcută de Gheorghe Filip. Nu de alta, dar, zice el, poliţiştii şi-au făcut treaba. Adică prima sesizare au clasat-o, iar pe cea de a doua, care s-a depus săptămâna trecută, au înregistrat-o.

"Am făcut tot ce se putea. Am înregistrat lucrarea penală, se lucrează", spune Corbu. Mai mult nu poate să facă. Doar n-o să se ia la bătaie pentru pământul altuia...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
DREPTATE
AMERICANU ARE CA GINERE PROCURORUL MAN CIPRIAN DE LA D.N.A. C.F. ESTE PE STATU ROMAN DACA ESTE AL LUI DE CE NU PREZINTA DOCUMENTE DE ATITEA ANI
Postat 26 Iulie 2011, 09:08 de POLITIST
Ce mai astepti ?!
Vezi ca acolo toti sunt pe-o mana, te mint in fata ! Taxeaza un excavator sau un buldozer si daram-o ! N-are autorizatie, n-are nimic, nu au ce-ti face, casoaia din punct de vedere legal nu exista ! Cel mult te cheama la militie cu taica-tau tuns !
Postat 22 Iulie 2011, 12:48 de ionel
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Prima ediţie a Crosului Cetăţii, un succes. Peste 250 de participanţi, cei mai mici dintre ei îmbrăcaţi în supereroi (FOTO/VIDEO)
 • Ziua Diasporei: Loredana şi-a cântat hiturile şi a plusat cu o piesă bihorenească învăţată de la Cornel Borza, pe scena din Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON