URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2010, 14:11

Cu ochii pe Oradea

Cu ochii pe Oradea OCHIUL ŞI ECRANUL. Puţini orădeni ştiu că de trei luni pieţele orădene sunt supravegheate video. Câte un angajat al RAPAS monitorizează fiecare cameră şi sună imediat la Poliţie dacă vede ceva suspect. "Se mai întâmplă, dar foarte rar. Oamenii se comportă mult mai bine dacă ştiu că îi vede cineva", spune angajatul care supraveghează Piaţa Nufărul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-aţi simţit vreodată urmărit cu privirea? Ei bine, poate pentru că aşa şi era! Iarna trecută, municipalitatea orădeană a montat camere de luat vederi în zona centrală şi în pieţe, iar acum vrea să extindă sistemul de supraveghere în cartierul Voltaire şi pe malul Crişului Repede.

"Măsura a fost luată pentru a scădea infracţionalitatea şi pentru a proteja patrimoniul oraşului de distrugeri", spune primarul Ilie Bolojan.

Te văd!

Primăria va instala anul acesta nu mai puţin de 16 camere video în zona blocurilor din cartierul Voltaire. Investiţia a fost estimată la circa 60.000 de lei, iar licitaţia pentru achiziţionarea echipamentelor, la care s-au înscris 18 firme, se va adjudeca săptămâna aceasta.

Măsura a fost luată pentru a descuraja actele anti-sociale într-un cartier al oraşului cu infracţionalitate ridicată. "Am primit multe reclamaţii despre furturi şi agresiuni comise în zonă. Vrem să vedem cine cu ce pleacă din cartier, cu căruţă, cu găină, cu porc, cu capace de canal, cu ce-o fi, şi să luăm măsuri", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Camerele vor fi montate pe stâlpii de iluminat, câte două, pentru a se putea "supraveghea" reciproc. Edilii speră că astfel vor evita distrugerea intenţionată a echipamentelor sau, mai rău, furtul lor. Nu de alta, dar informaticienii Primăriei nu-şi doresc să ajungă în situaţia de a le răscumpăra peste o săptămână de la piaţa de vechituri! Echipamentele vor fi montate încă din vară la intersecţia străzilor Gutenberg cu Margaretei, Margaretei cu Voltaire, Voltaire cu Navigatorilor, Navigatorilor cu Coralilor, Coralilor cu Gutenberg, Gutenberg cu Minulescu, Carol Davila cu Gutenberg şi la Azilul de Noapte.

Anti-vandalizare

În cele patru blocuri ale Primăriei din strada Voltaire locuiesc, claie peste grămadă, în 94 de apartamente, aproape 700 de persoane, majoritatea de etnie romă. Pentru că autorităţile se încumetă în zonă doar în cazurile de forţă majoră, nimeni nu ştie cu exactitate de câţi chiriaşi este vorba!

Tunde Benyovszki, directorul tehnic al AIO, spune că măsura de supraveghere video este una de prevenţie. "Vrem să protejăm bunurile oraşului. Chiriaşii au distrus ferestrele, au pus parchetul pe foc şi au smuls tot ce se poate smulge, Trebuie să luăm măsuri!".

Sistemul de supraveghere va fi monitorizat non-stop, iar datele vor fi stocate într-un server vreme de trei luni. Pentru supravegherea camerelor, la Azilul de noapte va fi înfiinţată încă o secţie de Poliţie, pentru ca oamenii legii să poată interveni rapid în cazul unor infracţiuni.

06 Craciun Leucea.jpgBig-brother cu cerşetori

Crăciun Leucea (foto), directorul Poliţiei Comunitare, spune că sistemul implementat de AIO va fi completat cu alte patru camere ce vor fi cumpărate luna aceasta din bugetul Administraţiei Social Comunitare Oradea (ASCO). Videocamerele vor fi montate în incinta Azilului de noapte şi vor monitoriza dormitoarele unde vor fi cazaţi cerşetorii şi boschetarii adunaţi din oraş. "80% din persoanele care apelează la mila publică nici măcar nu sunt din Oradea. Acestea vor fi duse la azil pentru identificare, după care, în baza unui protocol încheiat cu Poliţia Transporturi Feroviare, vor fi transportate gratuit în localităţile de baştină", zice Leucea.

Podul cu "ochi"

Încet, dar sigur, municipalitatea va extinde sistemul de supraveghere în toată Oradea. "În cel mult două luni vom pune camere la subtraversările de sub Podul Decebal. Deşi a fost salubrizată, zona are încă o faimă proastă. Mulţi orădeni se tem să treacă pe acolo de frică să nu fie agresaţi, şi îşi riscă viaţa printre maşini", spune Silviu Lucuţa, şeful Serviciului Informatică din cadrul Primăriei. Camerele vor fi conectate la dispeceratul Poliţiei Comunitare, pentru ca agenţii să poată interveni rapid, la nevoie.

06 Adrian Bucur.jpgLa fel, în acest an vor fi montate camere de luat vederi la intrările în municipiu. "E vorba de un sistem care se va generaliza în timp. Pentru început vom monitoriza doar două intrări, dar treptat ne vom extinde la toate căile importante de acces şi chiar la intersecţiile aglomerate", spune comisarul-şef Adrian Bucur (foto), şeful Poliţiei Bihor.

Videocamerele vor fi conectate la centrul de monitorizare deja existent la sediul Poliţiei şi vor servi la supravegherea traficului. Un soft special va permite identificarea unui autovehicul după numărul de înmatriculare, stabilirea identităţii şoferului sau chiar efectuarea de statistici cu privire la trafic.

Rapid, eficient, sigur

Monitorizarea video reduce drastic numărul infracţiunilor şi contravenţiilor. "De la montarea sistemului în Pasajul Vulturul Negru, scandalurile s-au împuţinat cu peste 50%", spune Bucur. În urmă cu doi ani, municipalitatea a montat 16 camere orientate spre barurile din Pasaj, spre parcarea din faţa Bisericii cu Lună şi către zona străzii Independenţei, iar investiţia s-a dovedit eficientă.

06 monitor.jpgPuţini orădeni ştiu că exemplul a fost urmat şi de Regia Autonomă a Pieţelor, care acum trei luni a montat 16 camere în pieţe. În fiecare piaţă, sistemul e monitorizat de un angajat al regiei (foto), iar datele sunt stocate pe luni de zile. În Piaţa Rogerius sunt 8 camere de luat vederi, în Piaţa Cetate 7, iar una a fost pusă la intrarea în Cimitirul Municipal. "Vânzătorii ne reclamau că hoţii de buzunare îşi aleg ca victime persoane în vârstă şi le fură banii. După montarea videocamerelor, rar se mai întâmplă aşa ceva", spune Romulus Cosma, directorul RAPAS.

La fel, pentru că zona pieţei e monitorizată, traficanţii de ţigări din Rogerius s-au mutat pe străzile vecine, ca să nu ajungă "vedete TV". Cum sistemul a dat rezultate, Cosma ia în calcul extinderea lui şi în Piaţa Obor, unde duminică de duminică vin mii de orădeni, iar aglomeraţia e prielnică infractorilor. Nu de alta, dar ştiindu-se luaţi la cătare, răufăcătorii se vor gândi de două ori înainte să provoace un scandal. Pentru că, acolo sus, cineva îi urmăreşte. Şi nu e vorba de Dumnezeu, care mai trece cu vederea...


"Vrem ca orădenii să se simtă în siguranţă şi să poată circula liberi. Dacă vom câştiga procesul cu Prefectura pe taxa de ordine publică, din banii colectaţi vom monta camere de luat vederi peste tot unde va cere Poliţia"

primarul Ilie Bolojan


OCHIUL DIN "CER"

Opinia publică, de acord

Orădenii nu par să aibă nimic împotriva montării camerelor de luat vederi în spaţiile publice. "Cine este contra are ceva de ascuns. Să le pună, domnule, că sperie hoţii!", zice un comerciant din Piaţa Rogerius.

Magda Mitraşcă, preşedintele Fundaţiei Academia Civică Bihor, spune că iniţiativa Primăriei nu impietează intimităţii persoanei. "Ţin foarte mult să nu existe ingerinţe în viaţa privată, dar spaţiul public e altceva. Să se pună camere, dacă sunt de folos! În Parcul Magnoliei, cineva a distrus băncile şi leagănele, iar acolo a trebuit forţă, nu glumă. Oamenii aceştia trebuiesc descurajaţi!".

Psihologul Mihaela Heciu spune că orădenii se vor obişnui repede cu ideea că sunt monitorizaţi şi doar cei certaţi cu legea se vor teme. "La început vor fi, poate, o curiozitate, dar după câteva zile, persoanele oneste nu se vor mai simţi inhibate. În schimb, vor fi descurajaţi cei care au gânduri rele, pentru că nu vor dori să fie identificaţi", spune psihologul.

În occident, este o practică veche şi răspândită. Cea mai monitorizată capitală europeană e Londra, cu aproape o jumătate de milion de camere video instalate, în valoare de 225 milioane de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
promenada dacia - dragos voda
DE peste 2 ani scriu despre vandalizarea constinua a corpurilor de iluminat, bancilor si cosurilor de gunoi de pe aces traseu. Parculetul de la pod si partea aferenta din promenda au devenit o halda de gunoaie aruncate de betivi si boschetari in timp ce unora - nu reussesc sa inteleg de unde atata ambitie - le face deosebita placere sa sparga, smulga si doboare corpurile d eiluminat de pe toata promenda. Problema e ca noi platim pt. salubrizare si inlocuirea mobilierului stradal!!!
Postat 07 Aprilie 2010, 18:56 de ady
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON