URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2010, 17:14

Cu minţile întunecate: Edilii din Sârbi au pierdut milioane de euro, din... comoditate

Cu minţile întunecate: Edilii din Sârbi au pierdut milioane de euro, din... comoditate RĂZBOI TOTAL. Primăria Sârbi este teatru de război încă din anii '90, iar de atunci alegerile locale nu fac decât să redeseneze taberele. Ultimul episod a început în 2008, după alegerea primarului Nicolae Ghiuro (foto), care la sfârşitul lunii trecute a reuşit să obţină revocarea din funcţie a viceprimarului Gavril Ghiurău. Deocamdată! Pentru că, în mod cert, conflictul va continua în instanţă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când doi se bat, al treilea câştigă. Proverbul nu este valabil şi atunci când adversarii sunt chiar primarul şi viceprimarul localităţii, oameni care ar fi trebuit să formeze o echipă, ceea ce, în comuna Sârbi, nu s-a întâmplat. Aşa că aici pierde toată lumea!

BIHOREANUL a descoperit că războaiele purtate între aleşii comunei au provocat pierderi de circa 3,5 milioane euro, bani care puteau fi cheltuiţi pentru proiecte de energie nepoluantă, dar care nu vor mai ajunge în localitate niciodată...

Bani albi pentru energie "verde"

12 Dumitru Voloseniuc.jpgInventarul proiectelor depuse spre finanţare din fonduri europene de către comunele bihorene interesate să construiască parcuri fotovoltaice şi minihidrocentrale este mai mult decât promiţător. "Judeţul Bihor a depus cele mai multe proiecte din ţară. Dacă ar fi să fie finanţate toate cele 11 proiecte iniţiate de primării, am atrage aproape 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă jumătate din fondurile alocate pe ţară", susţine Dumitru Voloşeniuc (foto), vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

BIHOREANUL a aflat însă că numărul solicitanţilor trebuia să fie şi mai mare. "Puteam avea 12 proiecte, dar consilierii locali din Sârbi nu s-au adunat să voteze studiul de fezabilitate al investiţiei, o formalitate fără de care nu am mai putut depune la termen documentaţia", spune un angajat din CJ.

Investiţia pe care o presupune construcţia unui parc fotovoltaic, unde electricitatea să fie obţinută din lumina soarelui, adică pe gratis, se ridică în medie la fabuloasa sumă de 3,5 milioane euro. Cât bugetul comunei Sârbi pe 48 de ani! Pierderea este cu atât mai mare cu cât investiţia ar fi fost suportată în proporţie de 85% din fonduri europene, 13% de Ministerul Economiei şi doar 2% din contribuţia locală. Pe care oricum o acoperea tot Consiliul Judeţean, pentru că primăriile comunale nu au bani!

Lumină din lumină

12 Nicolae Ghiuro.jpgProiectul gândit de angajaţii CJ pentru comuna Sârbi presupunea o investiţie de 11,8 milioane lei fără TVA, echivalentul a 3,5 milioane euro cu TVA inclus. "Trebuia să construim un parc fotovoltaic care să producă energie electrică nepoluantă pentru consumul public. Curentul electric obţinut ne-ar fi asigurat consumul cu iluminatul public şi cel de la şcoală, dispensar, postul de Poliţie şi căminul cultural", spune primarul Nicolae Ghiuro (foto).

Primăria plăteşte pentru curent cam 11.000 lei lunar, sumă care iarna creşte cu 20%. Având în vedere că tot bugetul localităţii abia dacă se ridică la 300.000 lei, facturile sunt o povară pentru vistieria comunei. "Noi am vrut să dăm drumul la proiect, i-am convocat pe consilieri să aprobe studiul de fezabilitate, dar cei de la PC şi PSD nu au venit la şedinţă", povesteşte Ghiuro.

Ca şi cum nu era de ajuns, acum comuna va trebui să plătească şi studiul de fezabilitate pentru această lucrare care nu se va mai face. Documentul valorează peste 37.000 lei, bani  ce vor fi daţi pe degeaba de vreme ce proiectul a căzut. Şi asta pentru că primarul şi viceprimarul din Sârbi sunt certaţi la cuţite!

 

Care pe care

Războiul dintre primarul Nicolae Ghiuro (PNL) şi viceprimarul Gavril Ghiurău (PC, fost PSD) a început imediat după alegerile din 2008. Încăpăţânaţi, cei doi nici n-au mai văzut că duc comuna de râpă.

12 Ghiurau Gavril.jpg"Primarul mi-a suspendat atribuţiunile începând cu 27 mai 2009 şi de atunci nu m-a mai plătit", s-a plâns BIHOREANULUI Gavril Ghiurău (foto). Vreme de mai bine de un an vicele a mers zilnic la Primărie şi s-a uitat pe fereastră, pentru că primarul nu i-a dat nimic de lucru. Aşa că l-a dat pe primar în judecată, iar consilierii PC şi PSD au ţinut în şah luni de zile orice tentativă a Primăriei de a urni lucrurile. Comuna a lucrat luni întregi fără buget, a pierdut proiectul cu parcul fotovoltaic şi a ratat şi alte oportunităţi.

Deoarece conflictul afecta deja locuitorii comunei, prefectul Gavrilă Ghilea, preşedintele CJ Radu Ţîrle, preşedintele PNL Bihor Cornel Popa, liderul PSD Ioan Mang şi şeful PC Traian Bodea au încercat pe rând să forţeze stingerea ostilităţilor. Degeaba! Prefectul a trecut inclusiv la ameninţări. "I-am chemat la mine şi le-am spus că dacă mai continuă aşa vor fi sancţionaţi administrativ şi vor primi amenzi în nume personal. Cum au plecat, cum s-au certat din nou", povesteşte Ghilea.

Deşi viceprimarul şi-a câştigat salariile restante în instanţă, conflictul e departe de soluţionare, întrucât primarul nu i le va plăti decât în rate. Cam până prin 2014! Iar între timp, Ghiurău a fost revocat din funcţie. La presiunile preşedinţilor Ioan Mang şi Cornel Popa, în urmă cu două săptămâni consilierii PSD au bătut palma cu PNL înclinând balanţa în favoarea primarului. După cum era de aşteptat, vicele s-a plâns Prefecturii. "Nu am primit încă Hotărârea de Consiliu prin care a fost schimbat viceprimarul, dar sper să nu avem surprize din punct de vedere al legalităţii", zice prefectul.

Mort şi îngropat

Revocarea viceprimarului nu le va aduce însă locuitorilor din Sârbi oportunităţile pierdute. "Acum proiectul e bun pierdut. Poate că, actualizat, va mai putea fi depus cu altă ocazie peste doi-trei sau cinci ani, dar nu e sigur. Fondurile europene sunt un fel de tren în care dacă nu te-ai urcat nu e sigur că va mai veni altul", spune vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc. Mai optimist, primarul Nicolae Ghiuro speră că va reuşi totuşi să depună proiectul pe una din axele de finanţare pentru protecţia mediului. "Vor mai fi şi alte fonduri", spune primarul.

Când vor veni aceste fonduri nu ştie însă nimeni. Între timp comuna va cheltui în continuare pe factura de energie electrică bani pe care i-ar fi putut folosi pe cu totul altceva: drumuri, infrastructură, asistenţă socială... Şi asta doar pentru că proiectul parcului fotovoltaic a fost scurtcircuitat de aleşii locali...


"De vină sunt şi primarul şi viceprimarul, iar în urma certurilor lor, comuna a avut doar de pierdut"

Traian Bodea, preşedintele PC Bihor


ENERGIE VERDE
Curent pe gratis

Conform evidenţelor Consiliului Judeţean Bihor, 11 primării de comune au depus proiecte pentru atragerea de fonduri europene în scopul construirii de parcuri fotovoltaice sau de minihidrocentrale, pentru a obţine energie electrică nepoluantă şi, mai ales, gratuită.

Spre exemplu, comunele Avram Iancu şi Borş au solicitat 4,5 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice, iar Criştioru de Jos şi Şuncuiuş au cerut câte 3,5 milioane de euro pentru minihidrocentrale. Date fiind costurile investiţiei, niciuna dintre localităţi nu ar fi putut implementa singură proiectul.

De altfel, primăriile nu au bani nici pentru cofinanţarea de 2%. "Pentru a nu pierde aceste fonduri, vom prevedea în bugetul CJ o rezervă de fonduri din care vom acoperi cofinanţarea datorată de primării", spune vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
TRAIM IN ROMANIA ,NU ?!
TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE MANANCA TOT TIMPUL !! NU ?! DE AIA NU MAI AVEM TIMP SI DE A MUNCII IN MOD CREATIV SI DE FOLOS COMUNITATII !!! ASTIA AU REUSIT !!!!!!!! SUNT BUGETARI SI ASTA E DATORIA LOR SA LE ARATE EI CELOR CE AU FOST INAINTEA LOR CA SE POATE SI MAI PROST !!! TOATA TARA PRIVESTE ACUM SPRE PNL,PSD,PC CA SPRE SALVATORII ROMANIEI , DAR SI ASTIA NU SUNT CU NIMIC MAI BUNI CA ACTUALII GUVERNANTI !!! DE FAPT EI SUNT CEI CARE IMPREUNA CU VESNICUL PARTID LA GUVERNARE : UDMR AU BAGAT TARA IN DEZASTRU , CEI DE ACUM STING DOAR BECU !!!
Postat 20 August 2010, 07:50 de SCORTOSUL
despre farisei
provin din comuna sarbi , un sat apartinator , si calatoresc suficient de des acolo. in primarie „lucreaza” tot felul de localnici care , cu ingamfarea pe care numai calificativul „neam-prost” o acopera vad acum ca sunt chiar SMINTITI ” DIN MANDRIA PROSTEASCA A CELOR CU „STUDII ” LA FRECVENTA IOC ,au nesimtirea de a -si priva consatenii , locuitorii comunei de proiecte care le-ar ridica nivelul de trai. astia ,la care adaugam consilierii locali, indiferent de partidul pe care se fac ca-l reprezinta au un singur noroc: comuna e plina de batrani si tineri care nu gandesc mai mult ca ei ! asa ca ...
Postat 19 August 2010, 20:18 de gyuszi
si
cata`nteligenta la Traian Bodea, preşedintele PC Bihor: \"De vină sunt şi primarul şi viceprimarul\" cand in articol zice clar ca de la cearta lor, reprezentatii PSD si PC nu s`au mai prezentat or nu au aprobat nimic la sedintele de consiliu local. nici macar bugetul. bine ca tra sa faca Mang si cu Popa pace intre ei 2.
Postat 19 August 2010, 19:13 de billy
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON