URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 MARTIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Atunci când se fac investiţii din fonduri guvernamentale, reţeta e simplă. De obicei câştigă o firmă tare din Bucureşti, care are intrare pe la CNAIR, la Ministerul Dezvoltării sau la Compania Naţională de Investiţii. Imediat după adjudecarea licitaţiei, care de regulă are la bază descalificarea concurenţei, fericitul câştigător sună la fraierii care au firme din Oradea şi le propun să le subcontracteze lucrarea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Protestul de vineri a avut eficiența unei petale de trandafir în fața șenilei unui tanc de 50 de tone. Conducătorii s-au spart de râs în timpul protestului de un sfert de ceas al celor buni, după care s-au întors în întuneric și fum, la masa de poker pe care joacă soarta acestei nații nefericite. Pe ei nu îi interesează dacă străzile se blochează pentru 15 minute, câtă vreme lucrul acesta oricum se întâmplă zilnic, ore în șir...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Instanţa Supremă s-a pronunţat recent, printr-o decizie de speţă, în sensul în care Ghidul pentru acordarea daunelor morale emis de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii nu este obligatoriu pentru instanţe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului, leziunile fiind denumite "plăci".
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
30 Iulie 2011, 12:15

Cu casa-n baltă: Primăria Sânmartin vrea cartier 400 de case lângă zona protejată a Pârâului Peţa

Cu casa-n baltă: Primăria Sânmartin vrea cartier 400 de case lângă zona protejată a Pârâului Peţa O CRIMĂ. Muzeograful Radu Huza (medalion) consideră drept un atentat ecologic ansamblul rezidenţial pe care Primăria Sânmartin îl vrea până în albia Peţei. Un cartier cu 400 de case, explică el, înseamnă noxele a 400 de maşini şi tone de chimicale deversate în pârâul unde trăiesc trei specii de floră şi faună unice, datând din era terţiară. Dar care pot să dispară în câteva decenii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eternul conflict om-natură are loc zi de zi şi, cu toate că omul e o fiinţă raţională, îşi impune voinţa asupra naturii fără a ţine cont că distrugerile pe care le provoacă se vor întoarce mai devreme ori mai târziu chiar împotriva lui.

Specialiştii numesc acest fenomen presiune antropică. Fără să cunoască sintagma, edilii comunei Sânmartin procedează la fel. Pentru că îşi doresc dezvoltarea localităţii, au aprobat un plan urbanistic pentru construirea unui uriaş cartier, din care o parte urmează să fie ridicate prea aproape de Pârâul Peţa, parte a unui sit natural protejat prin lege.

Biologii Muzeului Ţării Crişurilor se opun cu argumente-beton: poluarea produsă de noul ansamblu rezidenţial poate distruge în câteva decenii ceea ce a creat natura în milioane de ani, astfel că zona, cunoscută graţie comorilor naturale, poate deveni în scurt timp la scara istoriei un areal urban oarecare. Fără celebrul lac cu nuferi şi fără faimoasa apă geotermală din care, de fapt, îşi trage bunăstarea întreaga aşezare...

Primărie vs natură

În 2007, Muzeul Ţării Crişurilor devenea oficial custode al rezervaţiei naturale Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, întinsă pe 4 hectare, iar trei ani mai târziu şi al proaspăt-declaratului sit Natura 2000 Pârâul Peţa, cu o suprafaţă de 51 de hectare, ambele ocrotite atât prin legislaţia din România, cât şi prin normele europene de mediu. Care e diferenţa între cele două concepte? Rezervaţia are un regim de protecţie aspru, în timp ce regimul sitului e mai permisiv, pe cuprinsul său putând fi desfăşurate anumite lucrări urbanistice.

Profitând de această posibilitate, dar şi de o ambiguitate în delimitarea exactă a sitului, Primăria Sânmartin a întocmit anul trecut un plan urbanistic ce prevede construirea unui cartier cu 400 de case înainte de intrarea în Sânmartin, dinspre Oradea, pe dreapta. Numai că, din dorinţa de a face loc cât mai multor vile, o parte din ele, mai precis 23, au fost proiectate la doar câţiva metri de albia Peţei, în perimetrul sitului.

Una pe hartă, alta în teren

Muzeograful Radu Huza, responsabilul sitului Natura 2000 Pârâul Peţa, a aflat despre proiect din întâmplare, la fel şi faptul că acesta nu are nici măcar un studiu de impact, care să evalueze consecinţele asupra mediului. Or, pentru floră şi faună efectele pot fi letale: 400 de case, explică specialistul, înseamnă tot atâtea maşini, adică poluare cu gaze de eşapament, uleiuri de motor şi anvelope, cu ape reziduale din fosele septice şi din folosirea detergenţilor, poluare fonică şi chiar cu iluminat.

Plus că după betonarea împrejurimilor, apa pluvială nu se mai scurge natural, ci se poate infiltra cu reziduuri. "Toate acestea pot strica iremediabil echilibrul natural", zice biologul. "Poate fi distrus habitatul a trei specii endemice, existente doar aici încă din "pruncia" Pământului: celebrul nufăr, o varietate de peşte numită popular "roşioara lui Racoviţă" şi o specie unică de melc", explică şi Angela Tuduce, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

"Anul trecut, după ce Muzeul a primit custodia, a trebuit să facem planul de management al sitului", spune Huza. Or, pentru aceasta era necesară întâi delimitarea exactă a sitului, deoarece între realitatea din teren şi vechile hărţi au survenit modificări mari. "Cea mai importantă e că pe hărţi nu apare devierea cursului Peţei realizată cu câteva decenii în urmă". Ca urmare, custodele a trimis la Ministerul Mediului propunerea de rectificare a hărţilor, şi abia atunci a aflat despre proiectul Primăriei, a cărei propunere trebuia şi ea luată în seamă, deoarece Primăria e proprietara terenului din sit.

"Cine sunteţi voi?"

În varianta Muzeului, zona de protecţie a Peţei este de 50 de metri lateral pe ambele maluri, în timp ce conform Primăriei protecţia s-ar reduce la 15-20 de metri pe ambele maluri. Ceea ce e insuficient, punctează Huza.

04 Lucian Popus.jpgBiologul afirmă că, înainte de a trimite la Ministerul Mediului ambele variante, a fost chemat la Primărie, pentru a fi "prelucrat" de primarul Lucian Popuş (foto) şi de şeful de partid al acestuia, iar apoi şi la Prefectură. "Au fost presiuni din partea Primăriei, a deputatului Ştefan Seremi şi a Prefecturii", a declarat specialistul săptămâna trecută, cu prilejul unei întâlniri informale pe teme de mediu. "Am fost întrebaţi cine suntem noi şi cum de ne permitem să ne opunem unui proiect şi a trebuit să explic că protejarea sitului e chiar datoria noastră", spune Huza.

Acum, biologul mai are o grijă: "Se doreşte reducerea suprafeţei sitului de la 51 de hectare la doar 12 hectare, tocmai prin îngustarea zonelor de protecţie de-a lungul Peţei".

Hoţi de apă

Naturalistul semnalează încă un fenomen periculos: expansiunea necontrolată a turismului balnear, care poate distruge chiar şi Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai. "În staţiune au apărut numeroase pensiuni şi multe au piscine cu apă geotermală. Problema e că unii proprietari, pe considerentul că sunt în curtea lor, au forat puţuri pentru alimentarea piscinelor, stricând echilibrul termic din lac", spune Huza.

Cum lacul e alimentat atât din izvoare reci, cât şi din izvoare termale, acestea din urmă având un debit tot mai scăzut, creşte aportul de apă rece, astfel că temperaturile care asigură supravieţuirea nuferilor scad continuu. "În 1850, debitul de apă termală în lac era de 1.500 de litri pe secundă, acum dacă mai e de 50", a explicat pentru BIHOREANUL şi biologul Vasile Danciu. Urmarea e previzibilă: întrucât exploatarea apei termale se face necontrolat, nu lipsesc multe ierni până lacul va îngheţa, pur şi simplu. "Când s-a făcut uriaşul compex din Hajduszoboszlo, ca să nu se provoace asemenea dezechilibre, au fost închise zeci de alte exploatări termale din zonă. Puţină lume ştie asta...", spune Danciu.

Vina aparţine Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, care nu verifică forajele proprietarilor de pensiuni. Culmea, chiar şeful ANRM Bihor, Radu Miron, recunoaşte: "Nu ştim câţi exploatează ilegal resursa de apă geotermală. Avem date doar despre cei care ne-au cerut licenţe. În Felix şi 1 Mai sunt, în total, cinci utilizatori cu licenţe", spune Miron. Asta la sute de hoteluri şi pensiuni...

Nu presiuni, ci "discuţii"

În ce priveşte diferendul generat de proiectul imobiliar dus până în albia Peţei, primarul comunei Sânmartin, Lucian Popuş, afirmă că nu e vorba de un conflict propriu-zis, ci de o diferenţă de interese. "Nimeni n-a făcut presiuni asupra nimănui. Noi, Primăria, doar ne-am susţinut proiectul celor 400 de case pentru tineret, dar asta nu înseamnă că am făcut presiuni", spune Popuş.

04 Constantin Tarniceru.jpgMai mult, şeful compartimentului Urbanism al Primăriei, Constantin Tărniceru (foto), afirmă că este o simplă neînţelegere, şi că - urmare a poziţiei custodelui sitului natural - instituţia e dispusă chiar să-şi corecteze proiectul imobiliar, "retrăgând" şirul celor 23 de case proiectate prea aproape de pârâu. Ceea ce, la urma-urmei, ar fi o dovadă de înţelepciune, fiindcă fără minunile naturii Sânmartinul ar fi doar o comună oarecare...


PRECEDENTUL BETFIA
Rezervaţie de "gipane"

Între Muzeul Ţării Crişurilor şi autorităţile din Sânmartin a mai existat şi în trecut un diferend legat de Craterul Betfia, un alt unicat mondial. Rezervaţia paleontologică de aici e un adevărat "depozit" de fosile ale unor forme de viaţă din cuaternar, vechi de 1,4-1,6 milioane de ani, care pot furniza specialiştilor informaţii preţioase cu privire la dispariţia unor specii, la schimbările climatice şi la evoluţia vieţii pe pământ.

Anii trecuţi, însă, rezervaţia devenise pistă pentru motociclişti, ATV-işti şi şoferii de maşini 4x4 angrenaţi în raliul Carpat Trophy. Organizatorii competiţiei chiar se lăudau că România e singura ţară în care asemenea concursuri erau încă posibile în spaţii naturale, uitând să adauge că lumea civilizată le-a interzis tocmai pentru a proteja mediul. Şi atunci, Radu Huza afirma că distrugerile provocate de roţile bolizilor pot fi dezastruoase căci, odată erodat, stratul subţire de sol ce acoperă relieful carstic nu se mai regenerează, în plus fiind perturbat şi habitatul a şapte specii ocrotite de lege.

Anul trecut, când limitele rezervaţiei de la Betfia au trebuit refăcute, Primăria intenţiona să le "împingă" spre interior, adică să le micşoreze. "Până la urmă ne-am înţeles. Primăria a renunţat la intenţie, asta şi fiindcă la Betfia nu are niciun proiect imobiliar", spune muzeograful.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Peta
Ce se va intampla cu cei care au construit deja case pe cele 23 de locuri care se afla pe zona protejata? Inainte de a construi, oamenii au obtinut aprobare de la Ministerul Mediului.
Postat 31 Iulie 2011, 10:53 de Un cetatean
hoti
Tot ce se intampla in primaria sanmartin se face din interes ,dc nu cunosti pe cineva sau nu dai mita dupa program ......."discuti"?poate negocieri;))
Postat 31 Iulie 2011, 09:57 de vecinul
Primăria Sânmartin vrea cartier 400 de case lângă zona protejată a Pârâului Peţa
pina ce nimeni nu are curaj sa ii controleze pe cei cu avutiile exorbintante,CEA CE OR PROMIS TOTI ESCROCII SI EI AU FURAT SI NEAMURILE LOR CEL MAI MULT!adica primii oameni ai aceste tari pina atunci tara asta va fii muritoare de foame si pina ce acest popor nu o sa mai rabde...nu o sa mai avem numai pusta in tara pina ce fagarasul va fii vinduta intruna din ziel...unui arab pt gradina sa......unde esti VLAD TEPES....LIPSESTE TARE POCALA ACEEA DE AUR DE LA FINTINA!!!!!!!
Postat 30 Iulie 2011, 17:09 de pip
seremi?
ce-i iese lui seremi de e de acord,probabil ceva maruntis sa-si tina in puf noua concubina mai tinara decit fiica sa cea mica,deh, are omul gusturi dar nu-l suparati sa nu intre in coma diabetica
Postat 30 Iulie 2011, 14:47 de luky
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu de proporţii în Oradea, la o firmă din Parcul Industrial (FOTO / VIDEO)
 • La mulți ani, ERA Park! Carla’s Dreams i-a cucerit, sâmbătă seară, pe orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO)
 • Puzderie de lume în centrul Oradiei, de Ziua Maghiarilor. Îmbrăcat în huszár, Szabó Ödön a acuzat că maghiarii sunt discriminaţi (FOTO/VIDEO)
 • #șîeu... NU: Angajaţii lui Ştefan Mandachi de la Oradea, împiedicaţi să protesteze în faţa propriului restaurant printr-un ordin al... „doamnei de la Lotus” (FOTO/VIDEO)
 • #Șîeu: Bihorenii au protestat pentru autostrăzi. Vezi cine și cum a manifestat! (FOTO / VIDEO)
 • Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO)
 • Protestul #şieu în Oradea: O firmă şi-a oprit complet activitatea, pentru întreaga zi! (FOTO / VIDEO)
 • #şîeu: BIHOREANUL a făcut un inventar al proiectelor de infrastructură promise în judeţul Bihor şi neonorate (FOTO)
 • Incendiu la blocul Cicero din Oradea (FOTO / VIDEO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.1881 RON
 • 1 EUR = 4.7564 RON
 • 1 HUF = 0.0152 RON