URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2017, 08:02

Crişul ia viteză! Vechiul magazin universal Crişul din Oradea îşi schimbă stăpânii şi devine mall

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arhitectura modernă, poziţionarea pe principala arteră pietonală a oraşului şi proximitatea transportului în comun nu au putut salva magazinul Crişul, "nava amiral" a comerţului comunist, de la inerentul declin post-decembrist. Cel puţin nu până acum...

BIHOREANUL a aflat că de luna aceasta managementul centrului comercial a fost preluat de familia fostului prefect de Bihor, Claudiu Pop, care îşi propune să relanseze afacerea.

Crişul cel mare

Inaugurat în primăvara anului 1979, magazinul universal Crişul (foto) a fost primul cu scări rulante, aer condiţionat, lifturi şi vitrine mari, occidentale. Considerat de presa vremii drept o adevărată "uzină comercială", magazinul cu o suprafaţă de 12.370 mp număra la deschidere 50 de raioane, dispuse pe patru etaje.

Extins treptat la 18.370 mp, centrul comercial se laudă astăzi cu 90 de magazine şi circa 7.000 de vizitatori pe zi. În ciuda investiţiilor de 2,2 milioane euro, a deschiderii primului restaurant McDonalds din Oradea şi a transformării subsolului într-un magazin alimentar, Crişul şi-a pierdut poziţia fruntaşă în comerţul local. Forma de proprietate, în care 95% din cele 193.652 de acţiuni sunt deţinute de persoane fizice şi diferenţa aparţine SIF Banat Crişana, a avut un rol decisiv pentru acest deznodământ.

Căpuşat şi concurat

fosta directoare adjunctă a magazinului Crișul, Mariana CibuÎnfiinţată în 1991, societatea Crişul Supermarket a fost privatizată prin "marea cuponiadă" de la începutul tranziţiei spre capitalism. Foşti şefi de raioane deveniţi chiriaşi şi-au deschis propriile magazine în incintă. În 2007, Adunarea Generală a Acţionarilor a acordat administrarea societăţii firmei Cibu & Cotrău Management, înfiinţată cu doar o lună înainte de către fosta directoare adjunctă a magazinului, Mariana Cibu (foto), şi de juristul Mircea Cotrău.

Deţinători ai unui pachet de 43% din acţiuni, din care 28,36% ale lui Cotrău, administratorii au gestionat societatea nestingheriţi timp de 10 ani în schimbul unei sume lunare ajunse la 70.000 lei plus TVA. În 2014, administratorii au primit mână liberă să mărească chiriile, comisioanele şi taxele, precum şi să angajeze credite de până la 5 milioane euro fără să mai ceară aprobarea AGA.

Întrucât odată cu privatizarea raioanelor vânzările s-au mutat la chiriaşi, "uzina comercială" a renunţat la activitatea de comerţ, astfel că din 2010 trăieşte doar din închirierea spaţiilor. Apariţia mall-urilor moderne au împins afacerea în declin. Cifra de afaceri, stabilizată la jumătatea anilor 2000 la 10 milioane lei pe an, a ajuns după criza din 2008 la 6 milioane lei. Mai mult, societatea a încheiat ultimii trei ani pe pierdere.

"Am ieşit"

Primele zvonuri despre vânzarea magazinului au apărut în vară, alimentate de decizia AGA de a permite vânzarea de acţiuni şi în afara societăţii, până atunci închisă. Tranzacţia a fost ţinută însă la secret. "N-a ştiut nimeni. Doamna Cibu a spus în magazin că va pleca pentru 6 luni în străinătate, la fiica sa, dar nu că îşi vinde acţiunile", spune, nemulţumit, un chiriaş.

Tranzacţionarea pachetului deţinut de administratori a devenit evidentă în august, când AGA a revocat mandatul firmei Cibu & Cotrău. Administrarea societăţii i-a revenit lui Cotrău prin firma sa, Ecopuls, până în noiembrie, când a fost revocat şi el. "Cibu şi-a vândut prima acţiunile, iar Cotrău a rămas să obţină un preţ mai bun", explică un comerciant. Bursa zvonurilor apreciază preţul tranzacţiei la circa 2 milioane euro.

Mircea CotrăuAbordată de BIHOREANUL, Mariana Cibu a refuzat să facă declaraţii, dându-se "prinsă cu nişte probleme personale". "Am ieşit din management, din acţionariat, din tot", a recunoscut în schimb Mircea Cotrău (foto), refuzând să dezvăluie preţul tranzacţiei. "Întrebaţi-i pe noii administratori!".

Schimbare de stil

Claudiu Pop, fost prefect de BihorPractic, începând de luna aceasta, Crişul Supermarket este condus de familia lui Claudiu Pop (foto). Societatea Sapient Management SRL, noul administrator, este deţinută de omul de afaceri Alexandru Pop, patronul Sapient Imobiliare, cu afaceri în Austria, şi de soţia acestuia, Liliana.

Alexandru este vărul fostului prefect şi al fratelui acestuia, Ovidiu Pop, patronul restaurantului Rivo, şi ei acţionari în Sapient Management SRL. Firma îi are ca administratori pe Alexandru Pop şi pe expertul contabil Daniela Pop, soţia lui Claudiu. Fostul prefect a refuzat să facă orice declaraţie despre tranzacţie. "Alexandru Pop nu doreşte, în acest moment", a transmis acesta.

Cert este că proaspeţii acţionari şi-au intrat în forţă "în pâine". Chiriaşii deja se plâng că noul administrator le-a cerut să ţină deschis magazinul şi duminica, un lucru cât se poate de firesc ţinând cont de concurenţă, dar care le creşte cheltuielile. În plus, reprezentanţii Sapient au început să ceară şi renegocierea în sus a chiriilor, unele încheiate pe zeci de ani, la un nivel sub preţul pieţei.

Desigur, intenţiile noilor acţionari nu vor da rezultate serioase în absenţa unor investiţii majore în clădire, despre care BIHOREANUL a aflat că vor fi demarate anul viitor. Astfel încât Crişul să scape de izul "comunist" şi să capete strălucirea "capitalismului" la modă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
demolarea intai, apoi reconstructie dupa normele actuale
oribilitatea aia de magazin ar trebui daramata cu o bomba intai, apoi reconstruit centrul comercial dupa standarde mai moderne si de bun gust. personal gasesc tot crisu de acum de jale, vanzatorii sunt niste badarani pe banda rulanta la toate etajele, cotofanele alea de mag de cosmetice de la parter sunt niste muieri cu nasul pe sus si coplesite de propria lor importanta, lumina din magazin este ultra proasta, adica intuneric potrivit pentru ciordit, nu exista wc-uri...
Postat 21 Decembrie 2017, 20:57 de roger
Si eu .....
Si eu am cateava mii de actiuni de la cuponiada care au ajuns la valoarea de...... cam care o fi valoraea ca dividende nu am luat nici o data! Stie cineva?
Postat 20 Decembrie 2017, 17:01 de scortosul
Să vedem...
Fără un food court meseriaș cu restaurante serioase și mâncăruri decente n-o fi nimic de capul lui...
Postat 20 Decembrie 2017, 12:56 de Shogun
Se va relansa ... daca vor fi suficiente locuri de parcare !?!
Nu multe ... doar cat sa ocupe tot subsolul si inca cateva sute in afara cladirii !?!
Postat 20 Decembrie 2017, 11:04 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON