URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2011, 08:33

Cristian Beltechi, şeful AIO: "Primăria mai vinde doar strictul necesar"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul general al Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) nu etalează imaginea clasică a unui şef din Primărie. Are 33 de ani, a studiat electrotehnica, e un împătimit al pescuitului şi activ pe reţeaua de socializare Facebook. În acelaşi timp, se bucură totuşi de o reputaţie de şef priceput şi dur. Spune despre propria funcţie că are părţi frumoase, dar şi că provoacă un stres aproape continuu.

Mai sunt doar 10% din locuinţele din 1996

- Cum aţi ajuns director la AIO?

- Prin promovare temporară din funcţia de şef al serviciului Planificare Investiţii Imobile, în martie 2010. Sunt de 4 ani funcţionar public în Primărie, după ce anterior am lucrat în telecomunicaţii.

- Care e acum zestrea oraşului?

- Avem 1.628 de locuinţe, din care fond de stat 1.026, iar ale municipiului 86, plus 203 apartamente ANL. Avem 244 spaţii cu altă destinaţie, 49 de cabinete medicale şi 86 de unităţi de învăţământ. Administrăm cam 770 hectare de terenuri, 796 de străzi, 6 pasaje subterane şi 37 de poduri şi podeţe. Mai avem pieţe agro-alimentare, parcuri, ştranduri, grădina zoologică, spaţiile verzi, parcări, locuri de joacă pentru copii, baze sportive.

- Până acum 3 ani vânzarea proprietăţilor oraşului era "politică oficială". Ce s-a înstrăinat?

- Tot ce s-a vândut a fost în baza unor legi, precum cea privind vânzarea spaţiilor comerciale, unde exista obligaţia de vânzare, indiferent cine conducea Primăria sau cine le cerea. Pe această lege s-au vândut aproximativ 300 de spaţii. În ultima vreme, am dat doar 3 spaţii pe această procedură. Mai e Legea 112, care spunea că toţi chiriaşii din locuinţele fond de stat puteau să le cumpere, aşa că numărul acestor locuinţe a scăzut de la aproximativ 10.000 în 1996 la puţin peste 1.000. În ultimul an ne ocupăm cu mare atenţie de patrimoniu şi vindem doar strictul necesar. În 2010 s-au vândut 27 de locuinţe, între care 4 apartamente ANL.

- La ce folosesc terenurile pe care le deţine municipalitatea?

- Pentru a produce venituri, pentru realizarea de străzi, poduri, campusuri. Cu ele asigurăm teren pentru construcţia de locuinţe prin programul ANL şi putem da parcele pentru tineri.

Oradea, model pentru oraşele mari

- Ce soluţii are Primăria pentru problema faţadelor, acum, că taxa specială de la proprietarii imobilelor din centru e suspendată?

- Taxa o putem separa de AIO, de noi ţine doar regulamentul de sprijin financiar pentru cei care locuiesc în centru, prin care îi susţinem cu sume rambursabile fără dobândă din care să plătească partea lor de cheltuieli pentru reabilitare. Suntem prima primărie din ţară care a conceput un astfel de regulament, exemplul nostru urmând a se implementa în Constanţa şi Timişoara. Ne-a sunat şi arhitectul Bucureştiului pentru schimb de opinii pe această temă. Vom încerca să continuăm investiţiile în fiecare imobil unde municipalitatea este coproprietar, până la limpezirea situaţiei juridice a regulamentului. Vom licita inclusiv lucrarea din Piaţa Unirii 5, unde lucrările au început, cu menţiunea că ne vom implica şi în bunul mers al lucrării. Banii îi vom recupera în timp, prin contracte de finanţare individuală.

- Ce se putea face din banii strânşi din taxa de faţade?

- S-ar fi constituit un fond din care s-ar fi sprijinit întocmirea proiectelor de reabilitare a clădirilor, iar o parte se putea direcţiona către AIO pentru acordarea de ajutoare financiare cetăţenilor care nu au dintr-o dată toţi banii necesari pentru reabilitare.

Noi ANL-uri, la mâna Elenei Udrea

- Cum se cumpără apartamentele ANL? La ce preţuri?

- Apartamentele din Ştefan cel Mare au fost scoase la vânzare anul trecut, şi sper că într-o lună se vor putea scoate şi cele din Decebal. Preţul unic pe ţară este 407 euro pe metrul pătrat, stabilit printr-un ordin al ministrului Dezvoltării şi Turismului. Cine nu cumpără rămâne în chirie, dar începând din acest an vom încerca să majorăm tariful cu 3-4 procente.

- Se vor mai construi alte blocuri ANL?

- De doi ani am pus la dispoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale un teren în Calea Aradului, administraţia locală asigurând tot ce era în sarcina ei, inclusiv proiectul de reţele pentru utilităţi. Avem inclusiv autorizaţia de construire. Restul depinde de Minister.

- Câţi orădeni aşteaptă o locuinţă de la municipalitate? Are Primăria să le dea apartamente?

- Avem 245 de solicitări, iar pentru ANL-uri aproximativ 600. Un lucru foarte important sunt cererile de la chiriaşii proveniţi din imobilele restituite în baza Legii 10, în număr de 209. Îi considerăm prioritari, dar foarte greu reuşim să le asigurăm locuinţe. Avem o medie de repartiţie de 100 de locuinţe pe an.

Preocupare pentru şcoli

- Care este situaţia campusului şcolar, în construcţie lângă Biblioteca Judeţeană?

- Se lucrează la şarpantă, parterul, etajul I şi II fiind finalizate "în roşu". Suntem în grafic. Eu sper că în toamnă Colegiul Economic Partenie Cosma se mută acolo.

- În ce stare sunt şcolile, grădiniţele şi creşele din Oradea?

- În proporţie de 80%, într-o stare destul de bună. În ultimii ani, din 16 unităţi de învăţământ gimnazial la 14 s-au făcut reparaţii capitale, iar din 43 de grădiniţe, la 25. În 2011 ne-am propus să construim o grădiniţă pe strada Liszt Ferenc şi să facem reparaţii capitale la alte cinci grădiniţe. În sistemul de învăţământ liceal, din 22 de licee şi colegii, la 13 am făcut reparaţii capitale. La toate unităţile de învăţământ administrate de AIO sunt executate anual lucrări de reparaţii. În plus, avem şi unităţi cuprinse în proiecte cu fonduri europene.

- Apropo de şcoli, până la urmă care a fost explicaţia consumului uriaş de apă, chiar şi în vacanţă, de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul?

- Organele abilitate care au cercetat situaţia susţin că existau defecţiuni la racorduri. Oricum, pentru o mai bună gestionare a veniturilor şi investiţiilor, din noiembrie, în consiliile de administrare ale fiecărei unităţi de învăţământ au fost numiţi reprezentanţi ai municipalităţii şi urmează ca o altă comisie mixtă să verifice foarte atent starea tehnică a tuturor şcolilor, dar şi consumurile.

Parcarea etajată, în curând

- Ce şanse are să devină realitate parcarea etajată din spatele Tribunalului?

- Sunt foarte încrezător că în viitorul apropiat se va materializa acest proiect. Suntem în discuţii cu anumite companii interesate. Sper că în acest an se va lucra la proiect.

- Primăria predă locurile de parcare dintre blocuri asociaţiilor, ca acestea să le dea mai departe locatarilor prin licitaţii. Dar ce se întâmplă în zonele unde sunt 10 locatari pe un loc de parcare amenajat?

- Nu intenţionăm să repartizăm locuri de parcare decât în zone în care administraţia a investit. Am avut multe cazuri unde, prin demolare de garaje sau ridicarea maşinilor abandonate, din 60-70 de locuri de parcare am făcut 180, rămânând şi spaţiu verde şi locuri de joacă. În acest an, încercăm să repartizăm circa 1.000 de locuri în Nufărul, Rogerius şi Ioşia-Cazaban.

- Administrarea parcărilor a devenit o sursă bună de venituri, iar metodele de plată sunt tot mai moderne. Ce urmează?

- E important ca omul să aibă cât mai multe modalităţi de plată: dacă nu are fise, are telefon mobil; dacă nu are telefon, are cardul, iar dacă nu are cardul emis de Primărie, are cardul personal. Nu am dorit introducerea de parcometre la care plata se face cu bancnote, pentru că se vandalizează, iar pentru 50-100 de lei existenţi în parcometru s-ar putea distruge un echipament scump.

În luptă cu Lele

- Ce s-a întâmplat în cazul ex-procurorului Alexandru Lele, pe care l-aţi prins că şi-a măritat mama cu vecinul foarte bătrân ca să pună mâna pe apartamentul acestuia?

- (Citeşte dintr-un document) În cauza care face obiectul unui dosar în instanţă, reclamanta Babău Ana a solicitat instanţei să dispună AIO transferarea în favoarea ei, ca soţie supravieţuitoare, a contractului de închiriere asupra imobilului aflat în administrarea noastră. Instanţa a respins cererea şi a dispus atât constatarea încetării contractului de închiriere, cât şi evacuarea reclamantei din imobil. Sentinţa nu e definitivă, există posibilitatea exercitării căii de atac.

- Au venit oameni cu şpagă la dumneavoastră?

- N-am dat ocazia nimănui să încerce să vină cu şpagă.

- Veţi rămâne la Primărie sau plecaţi director la Siemens?

- Rămân în Primărie, deocamdată. Aceasta e decizia mea.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan - Ambiţios, inteligent, corect, curajos

Marcel Boloş - Vizionar, isteţ

Gavrilă Ghilea - Nu îl cunosc suficient

Petru Filip - Nu îl cunosc nici pe dumnealui

Rozalia Biro -  Ambiţioasă, sociabilă, inteligentă, vizionară

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
pretene
vai samar
Postat 25 Martie 2011, 18:42 de anonim eu
nesi
esti nesi cristi ma cunosti foarte bn kine sunt nu dau nume dar nu e o nesimptire pt k te-am vazut si nu mai salutat k ai fost la mine in casa sh am 1 ......ani............................ nume................. sur.............. nr.....9...... etk
Postat 25 Martie 2011, 18:37 de vabir a lui
Proverb
Proverbul romanesc spune ca orice nas isi are nasul, nu-i asa ??? Oare lui Beltechi care-i va urma la tron ? Poate tot unul dintre pretenii lui, NU ?? Asteptam ... si vom vedea.
Postat 21 Ianuarie 2011, 13:43 de Gica
asa deci?
@Misu: deci "suvi" l-a promovat pe beltechi? wow! pai atunci doar n-o fi si el?
Postat 21 Ianuarie 2011, 09:22 de dan oradeanul
suuuper
intrebati-l ce grozav era la romtelecom.. ha ha... si cum a ajuns in primarie .... ?
Postat 21 Ianuarie 2011, 01:19 de anonim
Electrica S.A
Daca in creierul lui Beltechi, fostul director A.I.O, Marcel Bolos e doar '' Vizionar si isteţ'', as fi curios ce apelative are Bolos despre Beltechi, ca doar el l-a adus in A.I.O ... ce-i drept ca electrician la Sala sporturilor ... parca.
Postat 20 Ianuarie 2011, 22:52 de Misu
spatii ONG
As dori sa stiu ce se intampla cu alocarea de spatii pentru ONG/uri. Se discuta in urma cu mai bine de 1 an de eliberarea spatiilor de catre ONG-urile care nu justifica activitate si redistribuirea lkor catre cele care fac ceva in acest oras. Se pare ca totul a murit in fasa.
Postat 20 Ianuarie 2011, 11:20 de claudia
pasarele
daca vreti sa faceti ceva bun ce spuneti de 2 pasarele in turbogiratia lui BOLO,a-ti salva niste oameni care nu pot traversa fara riscuri pe trecerile de pietoni si poate a-ti mai si fluidifica putin circulatia
Postat 20 Ianuarie 2011, 10:50 de hanciu vasile
Greu cu numaratoarea
Mai tovarasi, ati cerut caracterizari in trei cuvinte. Au iesit numai de doua, patru sau sase. Greu cu numaratoarea. Tot asa numarati si imobilele?
Postat 20 Ianuarie 2011, 09:42 de Petrica
vizionar, istet
istet, poate. vizionar? cred ca de fapt a vrut sa foloseasca un cuvant care incepe cu alte litere dar se termina tot in "onar"!
Postat 20 Ianuarie 2011, 08:43 de dan oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON