URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 14 NOIEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când avem și Piața Unirii, și Cetatea renovate, suntem în situația măgarului lui Buridan. Bietului animal i-a pus stăpânul două grămezi de fân și măgarul a murit de foame pentru că nu se putea hotărî din care să mănânce. La fel pățim și noi când e vorba de locurile unde să organizăm evenimentele importante. S-au încercat variante, ba în Piață, ba în Cetate, ba în ambele locații concomitent.
Zic şi eu
Adrian Cris
Marţea trecută, şeful Consiliului Judeţean şi-a cheltuit câteva ore pe Facebook pretinzând într-o postare că înlocuirea Ryanair cu Tarom ar fi o afacere strălucită pentru Aeroportul Oradea. Nu-i cazul să intrăm în detalii pentru a demonstra cât pierde Bihorul odată cu zborurile low cost, nici ridicolul tezei că preţul noului zbor spre Barcelona, de la 150 euro în sus, ar fi de fapt un chilipir.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Sâmbătă, la orele 17, ora României, în sute de oraşe de pe continent, printre care şi Oradea, a fost proclamată Republica Europa, ca viitoare formă de organizare a actualelor state europene. "Prin acest gest simbolic, europenii de pe întreg continentul îşi exprimă voinţa de a trăi într-o Europă unită, cu drepturi şi îndatoriri egale pentru toţi cetăţenii, care să fie principalii actori ai unei democraţii reale".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Testul pentru HPV se efectuează pentru a depista infecţia cu HPV şi tipul de HPV prezent. La fel ca testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secreţii prelevate de la nivelul colului uterin (cervix).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Șansa de a deveni înzestrat sau talentat este aceeaşi indiferent de statutul financiar al părinţilor. Lucru deloc surprinzător, deoarece genetica nu ţine cont de fluctuaţia dolarului pe piaţa globală. Dar interesant de observat în acest context este inegalitatea care derivă din statutul financiar al părinţilor respectivilor copii.
03 Februarie 2016, 07:41

Clujul ne ia banii! Administrarea fiscală a firmelor mijlocii se mută la Cluj, secătuind veniturile judeţului şi punând pe drumuri afaceriştii bihoreni

Clujul ne ia banii! Administrarea fiscală a firmelor mijlocii se mută la Cluj, secătuind veniturile judeţului şi punând pe drumuri afaceriştii bihoreni PE INVERS. Oricât s-ar strădui oamenii de afaceri bihoreni să salte economia locală, Bihorul e condamnat să rămână în urma Clujului. Nu pentru că ar produce mai puţin sau că n-ar fi în stare să-şi dezvolte firmele, ci pentru că, printr-o simplă semnătură din pix a preşedintelui ANAF, care a decis să mute administrarea fiscală a companiilor mijlocii din Oradea, rezultatele muncii lor se vor contabiliza în judeţul învecinat
Clujul ne ia banii! Administrarea fiscală a firmelor mijlocii se mută la Cluj, secătuind veniturile judeţului şi punând pe drumuri afaceriştii bihoreni NOSTALGIE. Mutarea la Cluj a administrării fiscale a contribuabililor mijlocii va face ca aglomerările la ghişeele Finanţelor Bihor să devină o amintire. Una după care oamenii de afaceri şi contabilii lor suspină, temându-se că vor fi nevoiţi să facă alte cozi, dar la peste 150 kilometri de Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clujul înghite banii Bihorului. După ce în ultimii trei ani Oradea a fost lăsată fără instituţii teritoriale precum Vama ori Inspectoratul în Construcţii, iar Direcţia Finanţelor Publice a fost "retrogradată" ca simplă Administraţie, Fiscul mai loveşte încă o dată, diminuând până şi competenţele rămase în sarcina acestei instituţii.

Printr-un ordin emis între Crăciun şi Revelion, de la 1 februarie administrarea fiscală a contribuabililor mijlocii va fi transferată de la judeţe la "regiune". Concret, 390 din cele mai prospere firme bihorene vor trebui să-şi trimită actele la Cluj, de la simplele bilanţuri contabile până la cererile pentru certificate fiscale. "Vom pierde timp şi vom cheltui mai mulţi bani!", se plâng întreprinzătorii, care au aflat din presă ce li s-a pregătit.

În postul Crăciunului

Pe 15 decembrie 2015, preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, emitea Ordinul 3649/2015, privind "reorganizarea activităţii de administrare fiscală a contribuabililor mijlocii", prin care, în numele eficientizării, a mai pus o cărămidă la regionalizarea pe şest. Potrivit Ordinului, de la 1 februarie, Direcţiile Regionale ale Finanţelor Publice preiau de la Administraţiile Judeţene administrarea contribuabililor mijlocii, selectaţi în funcţie de cifra de afaceri raportată la data de 31 decembrie a anului precedent, listă ce va fi actualizată anual.

Astfel, dosarele fiscale ale contribuabililor mijlocii vor fi procesate şi verificate la nivel regional, nu judeţean, excepţie făcând doar instituţiile publice, contribuabilii în inactivitate temporară şi contribuabilii inactivi. După două zile, pe 17 decembrie, un alt Ordin, 3702/2015, stabilea lista firmelor "transferate". Conform acesteia, din Bihor "zboară" la Cluj nu mai puţin de 390 de companii!

Cele mai prospere

După marii contribuabili, ca de pildă Transilvania General Import Export, Repcon ori RCS&RDS, a căror administrare fiscală a fost mutată la Bucureşti la mijlocul anilor 2000 în numele aceleiaşi eficientizări, acum vor fi transferate fiscal la Cluj celelalte firme prospere din judeţ.

E suficient să enumeri câteva: Abed Nego, Asfamixt, Cesal, Construcţii Bihor, Constructorul Sălard, Drumuri Bihor, Drumuri Orăşeneşti, Gavella, Trameco (construcţii), Administraţia Domeniului Public Oradea, Compania de Apă Oradea, OTL (firmele municipalităţii orădene vor fi gestionate la Cluj!), Brugioni, Frigoconti, Galassini, H. Essers, Lanceti (transporturi şi logistică), Dorbob, Fresh Food International, Nutrientul, Nutripork, Pro Acva, Regiana, Rieni Drinks, Scandic Distilleries (industrie alimentară), Lotus Center, Novaeuro, Total Distribution Grup, Vandana (comerţ), Aura, Marconf (textile), Băiţa Bihor, Redolaj, Transgex (industrie extractivă), ARA Romania, Benvenuti, Yelow Stone (încălţăminte), Auto Bara, Carbenta, Top Motor (auto), Dacardi, Deme Macarale, Distrigaz Vest, Eco Bihor, Optimedia, RER Ecologic Service (servicii), Faist Metalworking, Metalurgica Industrial, Perind, Plastor, Sinteza (industrie), SC Turism Felix (turism) etc.

Mai la coadă

Vasile Farc, purtător de cuvânt Finanţe"Pe lângă noutatea că administrarea contribuabililor mijlocii va fi făcută la Cluj, o alta este că încadrarea agenţilor economici în această categorie se face exclusiv după cifra de afaceri", spune purtătorul de cuvânt al AJFP Bihor, Vasile Farc (foto). Or, până acum, contribuabilii mijlocii erau selectaţi după criterii mult mai nuanţate, ce ţineau cont inclusiv de numărul angajaţilor şi de ponderea în sectorul de activitate.

Iniţial, contribuabili mijlocii erau persoanele juridice cu o cifră de afaceri anuală între 10 şi 70 milioane lei. Ulterior, printr-un Ordin al Ministerului Finanţelor din 2009, limita minimă a fost coborâtă la 6,7 milioane lei, ceea ce acum e în defavoarea agenţilor economici. Căci, dacă până în prezent orice firmă se mândrea că are o cifră de afaceri mare, din 1 februarie aceasta îi va aduce complicaţii.

Primul efect previzibil al mutării administrării fiscale a contribuabililor mijlocii de la judeţ va fi reducerea drastică a volumului încasărilor la buget înregistrate în Bihor. Cât de drastică? Cu mai bine de o treime! "Dacă în anul precedent am înregistrat în Bihor colectarea a circa 220 milioane lei pe lună, suma se va diminua cu 70-80 milioane de lei lunar", spune Farc.

Urmarea? Dacă până în prezent evidenţele bugetare plasau constant Bihorul pe locurile 5-7 la contribuţii, de acum e predictibilă o "retrogradare" spre locul 15. Doar din pix! Mai departe, în mod logic, dacă atunci când era contribuabil fruntaş la bugetul naţional, dar la redistribuirea banilor de la Centru abia era la mijlocul clasamentului, de acum nimeni nu va mai garanta că la redistribuire nu va fi de-a dreptul la coadă. Vorba aia, "cei bogaţi vor fi şi mai bogaţi, iar cei săraci vor fi sărăciţi şi mai tare"...

Contribuabili pe drumuri

În practica de zi cu zi, cele mai aspre consecinţe le vor simţi înşişi contribuabilii care vor fi administraţi fiscal la Cluj, căci tot Clujului vor trebui să se adreseze pentru orice, de la simpla îndrumare şi înregistrarea bilanţurilor până la probleme privind reeşalonările de obligaţii fiscale, compensările de plăţi, deducerile de TVA şi eliberările de certificate fiscale.

"Până acum, când cumpăram un cap de TIR, rezolvam problema taxei de mediu pe loc, la Oradea. Din februarie va trebui să trimit la Cluj dosarul cu actele originale ale maşinii. Cum în poştă n-am încredere că nu-mi pierde actele, voi trimite un angajat. Timp şi bani pierduţi. Până se întoarce cu problema rezolvată - şi nimeni nu garantează că se va rezolva pe loc - voi ţine maşina fără să producă", spune reprezentantul unei companii de transport. "Dacă vindem o maşină, ne trebuie hârtie de la Finanţe că nu am recuperat taxa. În loc s-o primim în aceeaşi zi de la Oradea, va trebui s-o cerem la Cluj. O nebunie!", crede şi Dana Luca, director economic la Auto Bara.

"Cum să am încredere?"

Culmea e că Finanţele nici măcar nu au informat firmele despre modificare, acuză Delia Bursaşiu, directorul economic al Reifen Trade. "Am aflat din presă", spune aceasta, adăugând că administrarea fiscală de la Cluj îi va încurca activitatea. "Unele chestiuni, cum e depunerea bilanţurilor contabile, pot fi rezolvate online, altele nu. Ce fac dacă "pică" semnătura electronică? Dacă am nevoie de un certificat fiscal pentru o licitaţie, va trebui să fug urgent la Cluj. Şi actul e valabil numai o lună!".

Cu deducerile de TVA şi compensările obligaţiilor între stat şi firme problemele se complică şi mai mult. "Când e să-ţi ia bani, statul ţi-i ia rapid, dar când trebuie să-ţi dea, întârzie. Ca să-mi primesc banii, va trebui să aştept cât vor cei de la Cluj, timp în care nu am flux financiar", spune reprezentantul unei firme de construcţii, care se teme că se va confrunta fie cu incapacităţi de plată, fie cu imposibilitatea de a participa la licitaţii ca "rău-platnic". Şi mai e ceva, adaugă el: "Când Clujul va primi cereri din 6 judeţe, cum să am încredere că nu le rezolvă întâi pe ale clujenilor şi ne ţine pe ceilalţi la rând?".

Fără scăpare

Unele companii speră că vor găsi o "portiţă": să-şi "spargă" activităţile pe mai multe firme astfel încât fiecare să aibă cifre de afaceri mai mici. Se înşală, însă: şeful ANAF a avut grijă să le închidă această posibilitate. Ordinul 3649/2015 prevede clar: "Contribuabilii rezultaţi în urma divizării sau reorganizării contribuabililor mijlocii vor fi administraţi în continuare în condiţiile prezentului Ordin", adică tot la regiune. Mai mult, Ordinul exclude şi posibilitatea înfiinţării unei noi firme care să "preia" firma mijlocie: "Dacă un contribuabil care nu se înscrie în categoria contribuabililor mijlocii absoarbe un contribuabil mijlociu, el va fi preluat în administrare la nivel regional".

Cireaşa de pe tort este că nici măcar scăderea cifrei de afaceri provocată de concurenţă nu va permite firmelor mijlocii să scape de administrarea regională, căci "contribuabilul mijlociu care nu mai îndeplineşte criteriile de selecţie va fi scos din administrarea administraţiilor pentru contribuabili mijlocii constituite la nivel regional după 3 ani consecutivi în care nu mai îndeplineşte aceste condiţii de selecţie". Cum ar veni, chiar şi mort, agentul economic va trebui să dea seama încă 3 ani după "îngropare" tot la Cluj...


MAI SCUMP
În pagubă şi statul, şi contribuabilii

Ioan Lucian, Federaţia PatronilorDacă acum doi ani, la transferarea Direcţiei Regionale Vamale de la Oradea, angajaţii acesteia au avut de ales între mutarea lor la Cluj sau desfacerea contractelor de muncă, de data aceasta, pentru a evita orice opoziţie, cei 49 de angajaţi ai AJFP Bihor care se ocupau de contribuabilii mijlocii au fost realocaţi la administrarea fiscală a persoanelor fizice.

În schimb, cei care au intenţia să protesteze sunt acum contribuabilii, prin organizaţiile patronale din care fac parte. "Ordinul preşedintelui ANAF nu a fost dezbătut înainte de a fi emis, iar noi suntem în faza în care colectăm reacţiile din teritoriu, după care vom încerca proteste la nivel naţional", spune preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian (foto). Cu ce şanse? "În ţară sunt 12 uniuni patronale şi succesul depinde de toate. Experienţa ne arată că unde sunt mai multe părţi nu trag trei în aceeaşi direcţie", recunoaşte, sceptic, şeful FPB.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@grigore
esti mult prea prost fecioras
Postat 03 Februarie 2016, 13:08 de David
Hahaha
Ce constatare are autorul articolului..Da ,apartinem de Cluj Napotza.acoloooooo e regiunea.....e clar???????????E normal,suntem in urma lor....astept injuraturile adeptului bolovan...hihihihahuuuuu!
Postat 03 Februarie 2016, 12:59 de grigore
Licurici
Oradea devine o colonie in cadrul unei colonii mai mari, la mina (pixul) unui sirag de licurici.Avem totusi mina libera sa ne taxam si impozitam...no limits. De exemplu taxa turistica de 2% e a doua din tara,dupa cea din Mamaia lui mazare...google "taxa turism oradea".Probabil vom avea carnaval in Piata Unirii ...sa vedem cine va juca rolul lui mazare
Postat 03 Februarie 2016, 09:55 de excalibur
PULITICIENII SA ÎȘI DEA CU CĂRĂMIDA ÎN CAP!!!
SĂ NU SE MAI BATĂ CU CĂRĂMIDA PE PIEPT!!! AU REUȘIT SĂ ADUCĂ ORADEA PE CULMI NEBĂNUITE DE BUNĂSTARE!!! NE PLEACĂ TOȚI TINERII, ȘI ĂIA CARE AU MAI RĂMAS! CE SLUGI VOR MAI AVEA COPIII LOR (COPIII POLITICIENILOR)???
Postat 03 Februarie 2016, 09:40 de ADINA
Adriane, oricat repeti o minciuna, ea nu devine adevar!
Articol de acelasi autor, in data de 29 Ianuarie 2016, 12:51 ,,Contribuabilii mijlocii din Bihor trec în administrarea fiscală a Regionalei Finanţelor Publice din Cluj". Am postat atunci niste precizari pt. a sti cititorii adevarul: NU CLUJUL NE-A LUAT BANII! Banii ni i-au luat penalii si cu pesedistii pe vremea uslamului, monstruoasa coalitie. Modificarea structurii anaf-ului, s-a facut prin hg 520 din 24.07.2013, adica in coalitia pnl+psd. hg a fost semnata de doi dintre hotii atunci la guvernare, azi urmariti penal/inculpati/etc. Unul era premier pe atunci, plagiatorul, seful psd, celalalt era daniel chitoiu, ministrul finantelor la acea data si, ATENTIE! secretar general al pnl (adica era omologul birtinezului!). D-le Cris, ati auzit ca vreun penal de soi, bolovan si/sau popa ciordel, sau veun pesedist, alde mang_litorul, sa bata pe la usile miticilor sa schimbe acea hg?! Nu! Seful penalilor, nea ilie, a colindat tara, dar nu pt. a crea un curent pt. modificarea hg, el batea tara precum un incasator de la apa sau curent, sa stranga ,,cotizatiile" de la intarziati pt. penalii de la bucale, sa aiba aia cu ce mitui prostimea, sa-i aleaga iar! In loc sa dezinformati, mai bine i-ati lua la intrebari pe ,,liderii” locali ai partidelor si nu-l uitati nici pe prefect!
Postat 03 Februarie 2016, 09:02 de pinonel
ANAF ANAF
Contribuabilii ar trebui sa se alieze si sa de in judecata acest ANAF spagar si corupt pentru acest ordin! Totodata ordinul 3649/2015 dateaza din 15 Decembrie 2015. Firmele respective chiar nu au juristi (competenti) sau soft-uri legislatie sau ceva sa ii avertizez de o astfel de schimbare majora. Oricum, toata initiativa e de 2 lei si ar trebui facut maxim scandal in legatura cu acest abuz mascat sub conceptul de centralizare RRomaneasca!
Postat 03 Februarie 2016, 08:57 de OradeaCivitas
eficienta cica...
- in articol zice de exemplul cu TIR-u: pot sa garantez eu ca la inmatricularea in oradea, la ANAF primeai pe loc anu trecut decizia de impunere, in timp ce la Cluj pt o inmatriculare, acelasi anaf iti da raspuns intre 3-7 zile. ca tot se zice de eficienta. - in privinta compesnarilor de VAT nush cum e la oradea, dar la cluj dureaza luni intregi (mai mult de 3) si garantat iti vine un control inainte, ca sa nu-ti dea toti banii..
Postat 03 Februarie 2016, 08:50 de unu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Termen: 1 Decembrie. Constructorii au montat grinzile podului din strada Universităţii din Oradea (FOTO)
 • Parcarea de la intersecţia străzilor Transilvaniei cu Moldovei a fost reabilitată (FOTO)
 • Cel mai 'hot' show: Modele celebre au defilat în lenjerie Victoria's Secret. Adriana Lima s-a retras (FOTO/VIDEO)
 • Karoy de România: Povestea sculptorului orădean interzis de comunişti, care şi-a făcut renume în America (FOTO)
 • A început târgul produselor şi gusturilor din Valea Ierului, în Piaţa Unirii (FOTO)
 • Făuritorii Marii Uniri - Portrete și fapte nemuritoare: zeci de elevi bihoreni au fost premiați pentru picturile lor (FOTO)
 • S-a turnat placa de beton. Podul Centenarului ar putea fi dat în folosinţă la sfârşitul lunii noiembrie (FOTO)
 • Constructorii au început turnarea pereţilor parcării subterane din centrul Oradiei (FOTO)
 • S-a deschis un punct de trecere a frontierei, în Bihor, pentru camioanele ce duc pietriş pentru autostrada din Ungaria (FOTO)
 • Paradoxul Oradea: Spre deosebite de trendul naţional, în Oradea se construiesc peste 2.000 de apartamente (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON