URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2018, 15:58

Click pentru tine! Proiectele propuse de orădeni pentru cartierele lor mai pot fi votate numai până vineri

Click pentru tine! Proiectele propuse de orădeni pentru cartierele lor mai pot fi votate numai până vineri SATUL NUFĂRUL. Proiectul satului etnografic Onisifor Ghibu prevede amenajarea a două case tradiţionale cu şură, curte, troiţă, ecran pentru proiecţii şi fântână, pentru a servi atât elevilor pentru ore de curs, cât şi publicului larg pentru spectacole artistice şi expoziţii
Click pentru tine! Proiectele propuse de orădeni pentru cartierele lor mai pot fi votate numai până vineri NOI VREM! În topul celor mai votate proiecte se mai numără construirea unei săli multifuncţionale pentru Liceul Lucian Blaga (stânga) sau modernizarea accesului la Grădina Zoologică (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost depuse 197, au intrat în cursă 42, vor fi finanţate 10! Orădenii au mai au la dispoziţie doar săptămâna aceasta pentru a vota online, pe site-ul Primăriei, proiectele de bugetare participativă pe care le doresc făcute din bugetul oraşului.

Vinerea trecută, topul celor mai votate propuneri aparţineau unor şcoli, urmate de cele înaintate de doi consilieri UDMR. Dar competiţia continuă!

Alegeţi, vă rog!

Ideea bugetării participative, care permite locuitorilor să propună şi să aleagă investiţiile pe care le doreşte, are ca temei teza că orădeanul de rând ştie mai îndeaproape decât funcţionarul din Primărie nevoile propriului cartier. La propunerea primarului Ilie Bolojan, Consiliul Local a hotărât în 2017 ca începând din acest an să finanţeze 10 lucrări, în limita a 200.000 euro fiecare, toate stabilite de orădeni. Pentru cele 1,5 milioane euro puse la bătaie de municipalitate, aceştia au depus până la termenul limită din 21 ianuarie, în secţiunea "Bugetare participativă" de pe portalul Primăriei, 197 proiecte. Din ele au intrat în cursă doar 42.

Trei sferturi au fost respinse ca neeligibile pentru că fie se refereau la modernizări de străzi (cum ar fi Trotuşului, aflate deja în proiectare), fie la extinderi de reţele de gaz ori apă în cartiere (Bălcescu şi Grigorescu), obligaţii ce revin Distrigaz sau CAO. Unele idei (precum introducerea iluminatului cu becuri economice de tip LED sau amenajarea de parcări şi spaţii verzi) au fost scoase din concurs pentru că sunt deja în diferite faze în implementare, iar altele (cum ar fi amenajarea unui centru pentru tineret ori a unui parc de tip aventură) au fost invalidate pentru că municipalitatea nu are o clădire sau o pădure care să le poată găzdui.

Şcoli cu "clasă" 

Până vinerea trecută, cele 42 proiecte eligibile au adunat 12.818 voturi, din care peste 9.000 pentru primele 10. În topul celor mai votate conduce detaşat, cu peste 2.200 opţiuni, proiectul ce vizează amenajarea unui sat etnografic cu două case ţărăneşti, şură-atelier, troiţă, ecran pentru proiectarea de imagini şi fântână pe spaţiul neutilizat de lângă Liceul Onisifor Ghibu din Nufărul. Amplasamentul ar urma să fie folosit pentru cursuri de limba română, istorie, geografie şi altele, dar şi ca atelier, spaţiu expoziţional şi loc pentru organizarea de evenimente în aer liber pentru toţi orădenii.

Profesorul Nicolae Ardelean (foto), care a înscris proiectul în concurs, pune votul masiv pe seama susţinerii de care se bucură nu doar din partea unor artişti, precum Maria Sidea, Maria Haiduc şi Ionel Ban, dar şi a corpului profesoral, elevilor şi părinţilor lor. "Primele trei clasate sunt proiecte susţinute de şcoli, unde baza de votanţi este întărită de părinţii elevilor. Odată postate pe reţelele de socializare, aceste proiecte cresc precum bulgărele de zăpadă", spune Ardelean.

Pe lista celor mai votate proiecte mai figurează, cu peste 1.400 voturi, propunerea Şcolii Generale Nicolae Bălcescu, referitoare la dotarea cu un sistem informatic centralizat, laptopuri, table interactive şi sistem audio, şi cea a Liceului Lucian Blaga, care a adunat 1.270 susţinători, pentru construirea unei săli multifuncţionale care să fie folosită atât pentru sport, cât şi pentru evenimente şcolare.

Disciplină UDMR 

Există însă şi un alt gen de electorat, disciplinat. La mare distanţă, dar totuşi în fruntea topului, urmează, cu peste 770 voturi online, proiectul de reabilitare a Pieţei Tineretului din Velenţa, cunoscută şi ca Templom Tér, propus de consilierul local UDMR Pető Dalma Csilla. La o diferenţă de doar 100 voturi urmează propunerea colegei Kecse Gabriella, care vrea reabilitarea Casei de Cultură din Podgoria.

Numărul mare de voturi atrase de două zone cu o densitate mică a populaţiei e pus de iniţiatoare pe seama muncii în teren. "M-am dus personal şi am vorbit cu locuitorii din Templom Tér. Oamenii ceruseră Primăriei încă din 2015 asfaltarea străzii", spune consilierul Pető Dalma Csilla (foto). Pető afirmă că a apelat la metoda finanţării lucrărilor printr-un proiect de bugetare participativă deoarece UDMR nu a reuşit să impună în ultimul deceniu aceste lucrări ca prioritare, iar acum, când este în opoziţie, şansele sunt şi mai mici. "Sperăm ca de data aceasta să avem succes", zice consiliera. Iar sorţii sunt de partea sa!

Proiecte cu şanse

Topul celor 10 proiecte cu şanse este completat, conform votului online, de cel privind modernizarea accesului la Grădina Zoologică, pentru punerea în valoare a zonei, susţinut de peste 640 orădeni, şi de cel privind reabilitarea Ştrandului Ioşia Nord, pentru atragerea tuturor categoriilor de vârstă, nu doar a pensionarilor, susţinut de circa 580 votanţi.

Lista este închisă de propunerea pentru amenajarea pe malul Crişului Repede a unui traseu pentru biciclişti şi pentru promenadă, pornind din Silvaş până la Mănăstirea Sfintei Cruci (circa 580 voturi), de cea pentru amenajarea unui loc de joacă în Parcul Ioşia, pentru copiii cu dizabilităţi (peste 460 voturi), şi de cea privind acoperirea cu gazon a liniilor de tramvai de-a lungul străzii Corneliu Coposu (aproximativ 390 voturi).

Votul continuă!

Imediat "sub linie" urmează, cu peste 370 voturi, propunerea de realizare a unei aplicaţii de smartphone pentru alarmarea populaţiei în caz de pericole semnalate de monitorizarea factorilor climatici, meteorologici şi de mediu, precum şi proiectul privind amenajarea unei zone verzi cu piste pentru biciclişti, filigorii şi aparate de fitness pe malul stâng al Crişului, în aval de Podul Densuşianu (280 voturi).

Aproape 200 voturi au mai strâns proiectele pentru acoperirea cu cauciuc antiderapant a trecerilor la nivel cu liniile de tramvai, amenajarea unei piste pentru alergare din tartan în Parcul Salca, dezvoltarea unei aplicaţii care să arate pe telefon unde se află tramvaiele şi autobuzele, precum şi amenajarea unui loc de joacă în scuarul din strada Onisifor Ghibu 26.

Deocamdată, ordinea pe listă este orientativă. Orădenii mai pot vota online până vineri, 9 martie, după care, până pe 4 aprilie, cele 42 de proiecte vor fi alese cu urna mobilă, în cadrul dezbaterilor publice ce urmează să fie organizate pe cartiere. La stabilirea listei finale vor contribui în proporţii egale atât votul online, cât şi cel cu buletin de vot.

Reţeta "reţelelor" 

Primarul Ilie Bolojan (foto) spune că era previzibil ca proiectele propuse de şcoli sau partide politice să atragă un număr mare de voturi. "Experienţa altor oraşe care practică bugetarea participativă arată că reţelele create de asociaţii, fundaţii, partide sau şcoli au câştig de cauză. Mobilizarea acestora generează masiv voturi online. Acesta este şi motivul pentru care vom organiza şi votul în cartiere, la care participă de obicei oamenii locului", spune edilul.

Potrivit acestuia, la întâlnirile pe cartiere vor fi supuse scrutinului toate cele 42 de proiecte, nu doar cele din zonă, ceea ce va da contribuabililor o mai mare posibilitate de alegere, fără a afecta totuşi arhitectura votului. "De obicei, la astfel de întâlniri, locuitorii cartierelor sunt tentaţi să voteze proiectul cel mai apropiat geografic şi abia apoi pe cel pe care îl consideră ca fiind mai folositor oraşului". În fond, aceasta este şi cheia bugetării participative: ca omul să poată alege ce consideră mai bun şi potrivit pentru strada sa...


FUGA DE VERDE
Propuneri fără ecou

În mod paradoxal, propunerile privind amenajarea de spaţii verzi şi locuri de joacă, care au fost cele mai numeroase, au primit cele mai puţine voturi, numărul lor limitându-se la cercul de amici al iniţiatorului. Spre exemplu, amenajarea de locuri de joacă în carierul Veteranilor sau de parcări în strada Episcop Mihai Suciu au adunat doar 8 voturi, în vreme ce proiectele privind locuri de joacă din zonele Milcovului, Şanţul Cetăţii, Parcul Salca 2 şi Drumul Hotarului sub 50 de voturi.

Alte proiecte interesante, precum amenajarea unei expoziţii a filmului Pistruiatul, filmat în Oradea, construirea unei pasarele peste Peţa în vecinătatea sediului OTL ori reabilitarea spaţiului din faţa fostei cofetării Marco Polo din bulevardul Magheru, au obţinut, la rându-le, mai puţin de 80 de voturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Aha...!
Din ciclul -Un tzaran avea o iapa..!-episodul 902..Doamne apara si pazeste..de ce nu si un mic catun gen ....cum naiba il cheama?
Postat 06 Martie 2018, 12:25 de grigore
O tampenie de program pre-electoral, marca "diliul sef" !?!
Astea nu sunt proiecte, ci o lista de tiluri, dorinte si frustrari !?! Degeaba propui ceva, chiar daca ar fi valabil ca titlu de proiect, pentru ca de la solicitare la realizare e o distanta ca de la Pamant la Luna !?! Mai trebuie facut proiectul, care dureaza ani si ani, mai trebuie bugetat si care iarasi e cu ani si ani, apoi mai trebuie aprobat, licitat si pus in practica !?! Asa ca ... pierdere de vreme pentru administratia publica care ar trebui sa se ocupe de promisiunile si nerealizarile de pana acum !?!
Postat 06 Martie 2018, 09:46 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON