URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2017, 07:50

Cine a ucis-o pe Dalia? Şocant: victima interlopului Adi Grasu este victima de acum 10 ani a obsedatului Naprodean

Cine a ucis-o pe Dalia? Şocant: victima interlopului Adi Grasu este victima de acum 10 ani a obsedatului Naprodean SÂNGE ȘI LACRIMI. Adrian Hladii (stânga) a murit la câteva ore de la înmormântarea victimei sale, Delia Duca (dreapta). Reperat în apartamentul mamei sale, individul a sărit pe fereastră, pierzându-şi viaţa imediat după impactul cu solul. Proaspăt întoarsă din Italia, soţia sa îl plângea, de faţă cu poliţiştii, fără să ştie că oamenii legii s-au folosit de ea pentru a-l găsi...
Cine a ucis-o pe Dalia? Şocant: victima interlopului Adi Grasu este victima de acum 10 ani a obsedatului Naprodean TERORIZATĂ. Potrivit vecinilor, Dalia Duca (medalion) s-a mutat în blocul de pe strada Barcăului în urmă cu un an şi jumătate. N-a avut, însă, parte de linişte. Un vecin, Valeriu Vaina, a povestit că tânăra era vizitată de indivizi dubioşi. "Făceau gălăgie, se certau, în ultima vreme s-au şi bătut. Cineva, o voce de fată, striga: «Nu da în mine la faţă, că se vede!»"
Cine a ucis-o pe Dalia? Şocant: victima interlopului Adi Grasu este victima de acum 10 ani a obsedatului Naprodean INTERLOP MĂRUNT. Descris de cunoscuţi ca un interlop mărunt, criminalul cu sânge rece Adrian Hladii (foto), zis şi Adi Grasu, şi-a făcut acum un renume de temut, adăugându-şi la CV-ul de infractor, pe lângă suspiciunile de proxenetism şi acuzaţiile de furt şi tâlhărie, şi execuţia unei foste iubite
Cine a ucis-o pe Dalia? Şocant: victima interlopului Adi Grasu este victima de acum 10 ani a obsedatului Naprodean BODYGUARD. George Zaharia (foto), bărbatul de 38 de ani împuşcat de interlopul Adrian Hladii, a fost operat miercuri la Spitalul Judeţean şi este în afara oricărui pericol. "Pacientul a avut noroc pentru că glonţul nu i-a atins nici plămânul şi nici vreun vas de sânge mare. Estimarea medicilor este că, într-o săptămână, poate fi externat", a declarat joi BIHOREANULUI dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean. Zaharia a refuzat să vorbească cu presa
Cine a ucis-o pe Dalia? Şocant: victima interlopului Adi Grasu este victima de acum 10 ani a obsedatului Naprodean UCISĂ ŞI ABANDONATĂ. Trupul însângerat al Daliei a fost descoperit după mai bine de 5 ore de căutări, abandonat pe câmp, în BMW-ul lui Hladii, la 3-4 kilometri de locul răpirii. Criminalul a ascuns maşina în spatele unor dâmburi de moloz şi a traversat Crişul pentru a scăpa de câinii de urmă, lăsând în spate pete de sânge şi bănuiala că e rănit
Cine a ucis-o pe Dalia? Şocant: victima interlopului Adi Grasu este victima de acum 10 ani a obsedatului Naprodean BĂIAT... MUNCITOR. Nicolae Naprodean (foto), spaima şcolăriţelor, s-a apucat de taximetrie doar după venirea în Oradea. BIHOREANUL a descoperit că, înainte de revoluţie, individul a fost ani la rândul activist comunist, fiind angajat ca "lucrător cu munca politică" la UTC Petroşani şi la o întreprindere minieră din Valea Jiului. După ce a scăpat de acuzaţiile de viol, s-a întors liniştit la taximetrie. Invocând pericolul pe care îl reprezenta bărbatul pentru clientele sale, BIHOREANUL a solicitat public revocarea autorizaţiei de taximetrie, însă fără niciun efect. La scurt timp după eliberarea din arest, autoturismul lui Naprodean a fost incendiat cu un cocktail Molotov (foto) de persoane rămase neidentificate. Deşi îl suspecta pe tatăl fetei care l-a acuzat de viol, bărbatul s-a ferit să-l indice direct. Nu puţini s-au întrebat, pe internet, zilele acestea, oare ce i-ar fi făcut tătăl Daliei lui Adrian Hladii, dacă s-ar fi aflat faţă în faţă, iar interlopul nu ar fi avut pistol...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O întâmplare nemaipomenită i-a scos din cotidian, săptămâna trecută, pe locuitorii paşnici ai Oradiei. Un periculos infractor, înarmat cu un pistol de calibru mare, şi-a împuşcat fără scrupule, în stradă, prietena şi un aparent rival, tânăra sfârşind tragic, cu două gloanţe în cap, în vreme ce însoţitorul ei a scăpat cu viaţă numai datorită norocului.

Povestea nu e dramatică doar prin faptul că ucigaşul a dispărut o vreme, aşa că pericolul unor noi crime a dăinuit, ci şi prin destinele personajelor care îi sunt protagonişti. BIHOREANUL a încercat să facă întregul tablou...

Dimineaţă nebună

Liniştea străzii Barcăului, situată în Ioşia, în apropierea centurii oraşului, în locul unde întoarce tramvaiul 2, a fost spartă, miercurea trecută, după ora 9, de câteva împuşcături seci de pistol. Puţinii martori nu au prins momentul confruntării, ci au văzut doar efectele acesteia, de la distanţă, înţelegându-i imediat desfăşurarea.

Un bărbat de vreo 40 de ani părăsea în fugă locul, plin de sânge, rănit de un glonţ, sub clavicula stângă, strigând în gura mare ca cineva să sune la 112. În acest timp, un alt individ, cam de aceeaşi vârstă şi la fel de masiv, având încă pistolul în mână, o împingea cu forţa pe o tânără frumuşică în BMW-ul cu care venise, demarând apoi în trombă.

Criminaliști - împușcături strada Barcăului din OradeaAu rămas în urmă o maşină de teren Suzuki verde, cu număr de Cluj, parcată în faţa imobilului, cu parbrizul făcut ţăndări, peretele clădirii "muşcat" de un proiectil, urme de sânge şi cioburi peste tot...

În redacţii, informaţiile s-au succedat ameţitor. Rănitul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că avusese un noroc dumnezeiesc. "Din câte am înţeles de la colegi, a fost împuşcat superficial, undeva sub clavicula stângă", a spus dr. Liciniu Venter, director medical al Serviciului de Ambulanţă. "Va fi dus în sala de operaţie. Glonţul a trecut prin gât şi s-a oprit în omoplat", a precizat dr. Hadrian Borcea, şeful UPU şi SMURD Bihor.

Între timp, la locul faptei s-au deplasat echipaje de poliţie şi procurori, care au securizat zona şi au închis străzile adiacente, astfel încât ziariştii au fost nevoiţi să se folosească din greu de teleobiective. Criminaliştii au început să adune, cu migală, probe, în vreme ce mărturiile vecinilor şi frânturi de informaţii provenite de la anchetatori făceau lumină în poveste.

Omul cu BMW-ul

Din start, s-a bănuit că evenimentul fusese generat de o dispută pentru tânăra "luată cu japca" de omul cu pistol, fată care locuia într-un apartament din clădire. O chema Dalia Duca, 24 ani, şi era o frumuşică dichisită, fata unui fost poliţist din anii 90, caracterizată de vecini cam tupeistă şi cu nasul pe sus, pusă pe harţă şi cu "sonorul" dat tare.

În dimineaţa cu pricina, pistolarul ar fi aşteptat-o pe tânără în faţa casei, dar văzând-o ieşind în compania unui alt bărbat, şi-a împuşcat rivalul fără reţinere. Cei doi au fost atacaţi imediat ce urcaseră în Suzuki. Un glonţ a trecut prin parbriz, fără să spargă geamul portierei din dreapta, semn că aceasta era deschisă, după care a lovit peretele imobilului din apropiere.

Rănit, însoţitorul fetei a fugit, în vreme ce atacatorul a luat-o pe Dalia cu el cu forţa, aruncând-o pe bancheta din spate. Individul a demarat la volanul unui BMW gri, cu numărul BH-86-RHA, dat imediat în urmărire.

Pentru anchetatori, identitatea agresorului n-a mai fost, în scurt timp, un mister. Nu doar BMW-ul, înregistrat pe numele mamei individului, a trădat-o, dar şi mărturiile rănitului de la spital, care, conştient fiind, a povestit de unde a pornit totul: de la obsesia bolnavă a pistolarului de a o avea pe fată.

Adi Grasu

Agresorul nu era fitecine: Adrian Hladii (foto), 38 ani, un interlop orădean, şmecher de cartier cu "baza" în Nufărul, cunoscut sub porecla de "Adi Grasu", cu multiple antecedente penale. Se spune despre el că ar fi avut o condamnare în Austria şi că a mai fost anchetat de trei ori în România, de două ori pentru furt şi o dată pentru distrugere, unele dintre fapte fiind comise pe când era minor. Cert este că, în cazier, îi apar arestări şi condamnări, pe perioade scurte, atât în anii 1997-1998, cât şi mai târziu, în 2006.

De toate a scăpat însă uşor, astfel că şi-a putut vedea nestingherit, în continuare, de infracţiuni. În ultimii ani s-a ocupat şi de negustorie cu mărfuri cumpărate pe carduri clonate, dar mai ales de proxenetism, având o reţea de fete plasate la "produs" în Italia. Însăşi soţia sa se află acolo, sub ocupaţia oficială de manichiuristă.

Adi Grasu avea o relaţie veche de mulţi ani cu Dalia, de care însă tânăra voia să scape. Era una din acele legături perverse, de tip protector-întreţinută, în care tânăra femeie, adesea o adolescentă, trece cu uşurinţă peste compromisul diferenţelor sociale sau de vârstă, de dragul confortului, al banilor, al unor ţinute de lux sau al vacanţelor exotice, iar bărbatul, adesea un afacerist veros sau un interlop cu bani, profită la modul cel mai direct de tinereţea şi frumuseţea partenerei.

Multe din asemenea relaţii artificial construite sfârşesc prost, dacă nu chiar tragic, cum a fost cazul Daliei. De la un moment dat, dacă nu chiar de la început, protectorul o consideră pe protejată ca fiind "marfa" sa, de care poate dispune după bunul plac. Şi de care altcineva nu are voie să se atingă.

"Prietena mea"

Din cele aflate de BIHOREANUL, Dalia (foto) nu era membră a "echipei de fete" exploatate sexual, ci trofeul ţinut "pentru el" de Adi Grasu. Îi spunea "prietena mea", dar prietenia era de fapt una forţată. În ultima vreme, de când Dalia dăduse semne de "independenţă", Hladii devenise de fapt tot mai violent şi posesiv. A ameninţat-o direct pe fată că va face omor dacă o pierde, lucru pe care ea l-a relatat apropiaţilor, fiindcă îi era frică.

Situaţia o ştiau bine şi părinţii fetei, care de altfel aveau şi dialog direct cu "prietenul" fetei. Nu le convenea personajul şi lumea pe care o reprezenta, dar au tolerat-o până recent, când comportamentul interlopului devenise prea dur. Totuşi, nu s-au plâns Poliţiei, cum ar fi fost firesc, ci au apelat la cunoscuţi.

Acesta e motivul pentru care Dalia nu era singură miercuri dimineaţa, ci a ieşit din casă însoţită de acel amic. Tatăl Daliei, plecat în străinătate, îngrijorat de soarta fetei, îl rugase pe respectivul să înnopteze la ea, fiindcă Hladii o urmărea, o ameninţa şi o hărţuia. Se întorsese duminică din Italia, după ce o lună o "bombardase" doar de la distanţă, şi voia neapărat să se întâlnească, pentru a-i scoate din cap gândurile de "dezertare".

"Las-o în pace!"

Însoţitorul Daliei, George Zaharia pe numele său, cu vârstă, profil şi alură asemănătoare cu ale lui Adi Grasu, a jucat cum a putut rolul de bodyguard. Din apartament, cei doi l-au văzut pe interlop dând ture în zonă şi nu au ieşit decât când li s-a părut că plecase. Din nefericire, însă, pândea în apropiere.

În momentul în care Hladii a venit la ei şi s-a prezentat ca fiind prietenul fetei, iar Dalia i-a răspuns că nu e adevărat, Zaharia a intervenit şi i-a cerut individului să o lase în pace. Adi Grasu a scos imediat pistolul de la brâu şi a început să tragă!

Toate aceste lucruri le ştiau deja poliţiştii coordonaţi de procuroarea Bianca Vulcan în dimineaţa de 15 martie, când îşi puneau problema găsirii şi prinderii periculosului infractor care o răpise pe fată. Nu este, însă, limpede cum au gestionat aceste informaţii, căci realitatea pare să le-o fi luat mult înainte.

E foarte posibil ca uimirea să le fi fost generată de gravitatea atacului, făcut la lumina zilei, în stradă, cu un adevărat "tun" de 9 mm, nicidecum un simplu pistol cu bile. În Oradea n-a mai fost atacat nimeni cu o asemenea armă...

Secretomanie și birocrație

Evenimentele s-au succedat în ritm dramatic, antrenând nu doar curiozitatea, dar şi spaima orădenilor care citeau, înmărmuriţi, pe site-urile ziarelor locale (care au doborât orice recorduri de audienţă), povestea nebunului înarmat aflat în libertate. Parchetul şi Poliţia au căzut, însă, proba gestionării unei asemenea crize. În loc să transmită mesaje clare cetăţenilor, atât cu privire la ce au de făcut, cât şi apeluri cu semnalmentele maşinii sau ale individului dat în urmărire, anchetatorii au ales varianta stupidă a secretomaniei şi birocraţiei.

În ciuda situaţiei de pericol public, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu, i-a îndrumat pe jurnalişti să ceară relaţii Parchetului, de unde prim-procurorul Gheorghe Vidican a cerut să... i se trimită o adresă scrisă. "Deocamdată nu pot să dau curs acestor solicitări, pentru că încă se desfăşoară nişte activităţi. Aceste informaţii se dau în măsura în care în cauză vorbim de un suspect, or în momentul de faţă nu vorbim de niciun suspect", declara Vidican la amiază, minţind, cu sau fără ştiinţă, fiindcă de fapt anchetatorii ştiau pe cine caută.

Criminal cu identitate protejată

La cererile scrise ale BIHOREANULUI, adresate atât Parchetului, cât şi Poliţiei, prin care - cu trimitere la texte legale care obligă autorităţile să dea minime informaţii în situaţii de pericol public - solicitam date legate de identitatea suspectului şi măsurile întreprinse pentru prinderea lui, procurorii nici n-au catadicsit să răspundă.

Iar Poliţia, sub antet şi semnătură, comunica, la ora 15, că asemenea informaţii sunt exceptate de la liberul acces al publicului. Altfel spus, cetăţenii n-au dreptul să ştie cine-i împuşcă pe stradă, de dragul prezumţiei de nevinovăţie şi al secretului anchetei penale...

BMW-ul cu fata împușcată în Oradea, găsit pe malul Crișului RepedeCoincidenţă sinistră, la ora la care purtătoarea de cuvânt a Poliţiei trimitea jenantul email, la câţiva kilometri distanţă, pe un câmp de la marginea oraşului (foto), din spatele staţiei de epurare, echipele de poliţişti scoseseră deja din BMW-ul lui Adi Grasu corpul inert al Daliei Duca, plin de sânge, cu capul găurit şi creierul împrăştiat. Fusese împuşcată cu două gloanţe, trase cu pistolul lipit de cap, şi abandonată acolo cu tot cu maşină, în vreme ce ucigaşul "cu identitate protejată" se făcuse nevăzut...

Ucisă pe Barcăului?

Aflată din surse medicale, vestea a căzut ca un trăsnet. BMW-ul abandonat fusese găsit pe malul stâng al Crişului, pe un drum de ţară neamenajat, de un cetăţean care trecea prin zonă. Omul a descoperit, şocat, urmele crimei, şi a sunat imediat la 112.

Anchetatorii au stabilit destul de rapid circumstanţele uciderii fetei. Dalia fusese aruncată pe bancheta din spate cu faţa în jos, atacatorul s-a culcat pe ea, ţintuind-o cu greutatea trupului, şi a împuşcat-o cu sânge rece. Ambele gloanţe au rămas în capul victimei.

Potrivit constatărilor medico-legale, crima s-ar fi petrecut la scurt timp după răpire, în jurul orei 9.45, dar este încă o chestiune neelucidată dacă Hladii a omorât-o pe Dalia pe strada Barcăului, imediat după fuga lui Zaharia şi aruncarea ei în BMW, sau a dus-o pe fată în locul izolat şi a împuşcat-o acolo.

Prima variantă pare cea mai plauzibilă, chiar şi numai pentru faptul că e greu de crezut că victima ar fi stat cuminte cale de 3-4 kilometri, în condiţiile în care tocmai asistase la împuşcarea "bodyguardului" ei şi era limpede că avea de-a face cu un agresor deraiat.

Există martori oculari care au observat, de la distanţă, scandalul de pe strada Barcăului, văzând tânăra aruncată de răpitor pe bancheta din spate, iar aceasta părea inertă. De altfel, primele mărturii de la faţa locului vorbeau de cinci împuşcături, or criminaliştii au găsit urmele fizice doar de la trei. Celelalte două, ale căror urme apar în schimb în maşină şi pe cadavru, sunt cele care au ucis-o, deci e foarte posibil să fi fost trase imediat după cearta din faţa locuinţei.

Căutări degeaba

Sute de poliţişti au început verificări pe malul Crişului, atât spre frontiera româno-ungară, cât şi spre oraş, pe ambele părţi, înarmaţi, mulţi îmbrăcaţi cu veste antiglonţ şi căşti, însoţiţi de câini. Potrivit urmelor descoperite la faţa locului, Hladii s-a rănit el însuşi cu pistolul de 9 mm, căci a lăsat în urma lui pete de sânge, pe iarbă şi pietre. Ele arătau că bărbatul a urcat circa 50 de metri de-a lungul râului, până în dreptul unui vad cu apă mai puţin adâncă, apoi a trecut pe malul drept al râului, unde poliţiştii au identificat alte pete de sânge.

Prin vocea prim-procuroarei adjuncte Maria Cotrău, Parchetul a confirmat, la ora 15.30, producerea crimei, fără însă a da, nici atunci, semnalmentele fugarului. Întrebată de moderatoarea Digi 24 în legătură cu îngrijorarea publicului şi siguranţa cetăţenilor, Cotrău a răspuns: "La acest moment, situaţia este liniştită, ca să spun aşa...". 

Într-un târziu, după ora 17, autorităţile au făcut un apel la cetăţenii care au informaţii folositoare anchetei să sune la 112. Adi Grasu a fost dat în consemn naţional, la frontieră şi în ţările Schengen, cu tot cu fotografie şi semnalmente.

"Bărbatul este Hladii Adrian, de 38 de ani, din municipiul Oradea, are 1,73 m înălţime, constituţie robustă, păr negru, ochi căprui, nu se cunosc detalii despre îmbrăcămintea pe care o poartă", a comunicat Poliţia, anunţând că "poliţiştii bihoreni au luat legătura cu colegii din toate judeţele învecinate şi cu omologii din Ungaria, au fost instalate filtre în trafic, se efectuează scotociri"...

Preţul corect

Orele preţioase în care criminalul putea fi văzut de cineva fuseseră, însă, pierdute. Până vineri, toate operaţiunile de reperare a suspectului, prin filtre, descinderi la el acasă sau la apropiaţi, culegere de informaţii ori apeluri la cetăţeni, s-au dovedit zadarnice. Numeroasele telefoane la 112 au pus poliţiştii pe piste false.

Şi, de parcă isteria n-ar fi fost de-ajuns, vineri, un tânăr a ameninţat un taximetrist cu un pistol airsoft, iar o altă armă similară, stricată, a fost găsită abandonată lângă Casa Tineretului.

Ancheta a fost anevoioasă şi fiindcă suspectul părea să-şi fi premeditat acţiunea de răzbunare. Poliţiştii au încercat să afle care sunt persoanele pe care el le-a sunat înainte şi după evenimente, dar au avut surpriza să constate că telefoanele lui Hladii fuseseră închise înainte de atac. Şi de atunci nu au mai fost deschise, făcând astfel imposibilă şi localizarea fugarului.

Cu toate aceste greutăţi, infractorul a fost găsit, sâmbătă seara! Se afla tocmai în apartamentul mamei sale, de vizavi de Lotus Center, locuinţă în care copilărise şi în care stătea când venea în ţară. La baza succesului operaţiunii de reperare pare să fi stat dibăcia anchetatorilor de a se folosi, drept momeală, de soţia individului, întoarsă din Italia după declanşarea scandalului.

Finalul urmăririi a fost la fel de dramatic ca începutul ei: la sosirea poliţiştilor, Adi Grasu s-a aruncat pe fereastra apartamentului de la etajul 4, lovindu-se de betonul din faţa intrării în scară. Medicii au încercat să-l resusciteze, dar rănile erau prea grave, aşa că au declarat decesul. La 3 ore de la înmormântarea Daliei, plină de lacrimi şi jale, Adrian Hladii a plătit singur "preţul corect" pentru faptele sale...

Poveste şocantă

Drama Daliei nu a început, însă, cu relaţia cu Adi Grasu. Ea îşi are originea, după cum a descoperit BIHOREANUL, într-o alta, petrecută la o vârstă mult mai fragedă, într-o perioadă în care personalitatea fetei, în formare, i-a fost siluită de un alt personaj sinistru, tratat cu maximă bândeţe de sistemul judiciar.

De altfel, felul în care oameni lipsiţi de scrupule şi-au pus amprenta pe viaţa acestei tinere, fără a fi traşi la răspundere, poate şi uşurinţa cu care ea a capitulat, nefiind cine s-o "strunească", par a fi explicaţiile de substanţă ale acestui deznodământ tragic. Şi, totodată, lecţiile din care ar trebui să învăţăm...

Se întâmpla în urmă cu 10 ani, pe când Dalia Duca avea doar 14 ani. Pe individ îl chema Nicolae Naprodean (foto) şi era cunoscut în oraş ca un cal breaz, obsedat de fete minore. În 2007, povestea copilei de 14 ani abuzate de taximetrist, prezentată pe larg de BIHOREANUL, a şocat o întreagă comunitate. Bărbatul, atunci în vârstă de 61 de ani şi şofer sub cupola Fulger, o asalta pe minoră cu telefoane, invitaţii la îngheţată şi plimbări cu maşina, iar fata, ţinută din scurt de părinţi, a văzut în el o evadare. Când şi-a dat seama de greşeală, era prea târziu...

După câteva întâlniri, bărbatul a pus-o să-l satisfacă oral şi cu mâna, într-o cameră de hotel de pe centură, fotografiind-o cu telefonul mobil. Apoi, când fata a refuzat să-l mai însoţească, a copiat pozele şi a ameninţat-o că va trimite imaginile părinţilor şi prietenilor ei. Ba chiar a dat o copie unei colege a Daliei, care mai apoi a arătat-o prin şcoală...

Scos de avocat

Disperată, adolescenta i-a destăinuit prietenului ce s-a întâmplat, iar băiatul le-a povestit părinţilor ei, care l-au reclamat pe taximetrist la Poliţie. La cererea procurorilor Parchetului Bihor, care au început cercetările în caz, Naprodean a fost arestat sub acuzaţiile de viol şi şantaj. Poliţiştii au descins la locuinţa lui, de unde au ridicat cinci telefoane mobile pe care apăreau mesaje şi fotografii cu mai multe tinere în poziţii indecente.

Dar, cum probele n-au ajuns la timp la dosar, mandatul de arestare a fost revocat de Curtea de Apel Oradea după câteva zile, care a considerat că nu există suficiente dovezi să-i demonstreze pericolul social. Decizia s-a bazat şi pe unele "probleme psihice de natură sexuală" invocate cu cinism de apărătorul taximetristului. "La vârsta de 61 ani satisfacţia îi vine mai greu şi e mai lentă, iar prezenţa unei femei tinere l-a ajutat să obţină acea satisfacţie", justifica avocatul când solicita eliberarea din arest.

Pericol public

În timpul anchetei jurnalistice, BIHOREANUL a găsit o agendă a lui Naprodean, cu o listă ce conţinea numerele de telefon a peste 40 de fete de liceu cu vârste sub 18 ani, fiecare având notată în dreptul numelui şi instituţia unde învaţă. Contactate de reporteri, fetele au dezvăluit că taximetristul le-a hărţuit, oferindu-le bani, cadouri sau invitaţii în oraş în schimbul unor partide de sex.

"Circulam des cu taxiul şi îl mai chemam la comenzi. Se vedea de la o poştă că e un afemeiat. Odată mi-a pus mâna pe picior şi m-a întrebat dacă nu vreau să mergem la hotel. Altă dată ne-a invitat pe mine şi pe colegele mele la pizza, crezând că-i vom ceda. M-a tot sunat o vreme, până când l-am repezit", a povestit una dintre victime.

Bărbatul susţinea, în schimb, că gesturile sale fuseseră prost înţelese. "Sunt bărbat, prezentabil, şi-mi plac fetele frumoase. Îmi încerc norocul. Unele sunt nişte boarfe, pe care le-am transportat cu taxiul. Altele nişte nesimţite, puştoaice, mă sunau să mă provoace la discuţii erotice, să-mi ceară întâlniri, să le plimb cu taxiul ori să le transfer credite pe telefon. Oricum, lista pe care o aveţi e doar o mică parte. Am cel puţin 500 de numere", se fălea el.

Naprodean susţinea că acuzaţiile de viol aduse de tatăl Daliei fuseseră inventate pentru a-i salva acesteia onoarea. "Eu nu ştiam câţi ani are şi nici nu am întrebat-o. Arăta mai matură. Nu am violat-o. A venit de bunăvoie la hotel, la fel cum a venit în oraş, la îngheţată. Toate pozele mi le-a trimis ea mie. Chiar şi cea în care apare cu mâna pe un penis. Să dovedească cineva că e al meu!", spunea, cu tupeu. Dovada minciunii era chiar în agenda telefonului lui, unde numărul şi numele Daliei erau salvate împreună cu cel al şcolii şi cu detaliul că fata era în clasa a VIII-a!

De la unul la altul

Ancheta demarată de Parchetul Bihor împotriva lui Naprodean pentru viol şi şantaj a fost de scurtă durată. Imediat după descoperirea fotografiilor obscene cu adolescenta în telefonul taximetristului şi după declaraţiile date de apropiaţii fetei care susţineau că imaginile au fost date şi altor persoane, individul a fost pus sub învinuire şi pentru pornografie infantilă, iar ancheta a fost transferată la DIICOT Oradea.

"M-a fotografiat cu telefonul mobil când am întreţinut sex oral, precizez că în poză e penisul lui. M-a mai fotografiat îmbrăcată sumar, dezbrăcată şi în poziţii obscene, în autoturismul lui şi în camera de hotel", a declarat adolescenta în anchetă, susţinută şi de fostul ei prieten, care a dezvăluit şi că taximetristul i-a cerut să rupă relaţia cu fata, pentru că ar fi o uşuratică.

"Orice copil de vârsta ei, chiar supravegheat fiind, ar fi intrat în jocul unui asemenea om. A ademenit-o cu bani, cu cheltuieli. Oricum ai lua-o, este viol. Şi-a bătut joc de fetiţă", declara Adrian Bucur, pe atunci adjunctul Şefului Poliţiei Oradea, azi şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Cu toate acestea, câteva luni mai târziu, motivând că nu are probe suficiente pentru a demonstra acuzaţiile, procurorul DIICOT Gheorghe Leuca a trimis dosarul la Parchetul Oradea. Personaj ajuns celebru prin propria obsesie sexuală făcută cu ani în urmă pentru o proxenetă cercetată penal, Leuca a schimbat şi încadrarea juridică a faptelor, din viol, şantaj şi pornografie infantilă, în relaţii sexuale cu o minoră.

Pentru procurorul care a preluat dosarul, Călin Roman, alt personaj controversat, exclus o vreme din magistratură după un scandal violent, nici măcar această acuzaţie n-a ţinut. Şi nici nu avea cum, din moment ce nu s-a deranjat să o probeze! O arată chiar dosarul întocmit, consultat de BIHOREANUL acum 7 ani, care nu conţinea decât fotografiile şi mesajele compromiţătoare din telefoanele taximetristului, extrase de poliţişti la începutul anchetei, respectiv declaraţiile date de părţile implicate.

Nu existau la dosar nici declaraţii de la alte fete hărţuite de individ şi ale căror numere de telefon erau în agendele lui Naprodean, nici date că ar fi fost audiate colegele ori prietenele victimei, care ştiau povestea, sau personalul motelului unde taximetristul a dus-o pe fată şi unde numele lui apărea în registrul de clienţi. Procurorii n-au făcut, deci, nici măcar verificările elementare pe care BIHOREANUL le realizase în 2007.

"Exploatat de minoră"

A apărut, în schimb, o nouă variantă prezentată de Naprodean, care spunea că, de fapt, nu s-a atins de fată, ci doar... s-a satisfăcut singur. "A vrut să-mi arate chiloţii pe care i-a cumpărat cu o zi înainte. S-a dezbrăcat doar în chiloţi şi s-a aşezat lângă mine în pat. Eu am privit-o şi m-am excitat. M-am dezbrăcat complet şi m-am masturbat până am ejaculat într-un prosop", declara taximetristul.

Luând de bune declaraţiile individului, procurorul a dispus scoaterea lui de sub urmărirea penală. "Din probele existente la dosar rezultă că inculpatul nu avea cum să îşi dea seama că minora era sub vârsta de 15 ani întrucât pare mai matură şi, totodată, conform mesajelor telefonice depuse la dosar, reiese buna credinţă a inculpatului şi faptul că acesta a fost exploatat de minoră", arată rezoluţia lui Călin Roman.

Culmea este că, în vreme ce îl "spăla" pe Naprodean, anchetatorul l-a pus sub învinuire pe fostul prieten al fetei. Drept urmare, în final, în timp ce bătrânul pervers a scăpat fără vreo sancţiune, tânărul s-a ales cu o amendă administrativă pentru relaţiile sexuale pe care le-a avut cu adolescenta în perioada cât au fost împreună!

Tupeu cu bulină

Nimeni nu s-a deranjat să verifice legalitatea soluţiei, iar Naprodean a profitat, pentru a deschide un proces împotriva Statului Român, cerând despăgubiri civile de 50.000 euro, ca "beneficiu nerealizat" de la data arestării sale "abuzive", pe 5 aprilie 2007, şi până la scoaterea sa de sub urmărire penală, pe 1 iunie 2008.

În calcul, omul a cuprins inclusiv faptul că, în urma scandalului, a rămas fără muncă pentru că i s-a retras autorizaţia de taximetrie, "care în  prezent costă 8.000 de euro". Adică bulina pe care trebuia să şi-o procure la negru...

Nota de plată mai conţinea şi cheltuielile de judecată, făcute de soţia sa cu avocatul, experţii, deplasările cu taxiul "în interesul reclamantului" (alte 12.000 lei) dar grosul îl reprezenta suma pretinsă ca despăgubiri morale: 2 milioane euro pentru etichetele de violator şi pedofil cu care s-a ales în memoria colectivă.

Pentru a-şi susţine cauza, Naprodean şi-a prezentat propria versiune în faţa judecătorilor. "Nu am avut vreo relaţie sexuală cu reclamanta, dovadă fiind faptul că nu s-au găsit probe în acest sens", s-a jurat bărbatul, declarând că între el şi adolescentă ar fi existat doar o relaţie ca "de la un prieten mai vârstnic şi mai trecut prin viaţă, la un copil". Iar judecătorii, cu soluţia de NUP a procurorilor în faţă, l-au crezut...

Arc peste timp

"Arestarea reclamantului din prezenta cauză, urmată de soluţia scoaterii de sub urmărire penală, i-a adus reclamantului un prejudiciu moral şi material. În consecinţă, instanţa admite în parte acţiunea formulată de acesta şi obligă Statul Român să plătească reclamantului sumele de 76.394 lei daune materiale şi 30.000 lei daune morale, cât şi 12.030 lei cheltuieli de judecată", a fost hotărârea Tribunalului Bihor, dată în 2010.

Pe motiv că suma este prea mică în raport cu "suferinţele" sale, Naprodean a atacat sentinţa la Curtea de Apel Oradea, unde a avut totuşi mai puţin noroc, căci judecătorii i-au tăiat 20.000 lei din daunele morale. Iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa, aşa că totalul despăgubirilor pe care statul urma să le plătească perversului se cifrau la circa 100.000 lei.

"BIHOREANUL solicită Parchetului redeschiderea dosarului lui Naprodeanu şi efectuarea unei anchete adevărate, care să ţină seama de probe şi nu să le ignore, ca până acum. Statul e prea sărac să răsplătească un pervers cu bani, după ce i-a dat libertatea de a-şi bate joc de victimă, lăsându-l să fie exemplu pentru alţii că fărădelegea poate rămâne nepedepsită", scriam în urmă cu 7 ani.

Evident, însă, că nu s-a întâmplat nimic. Personajele şi-au văzut, fiecare, de vieţile lor: magistraţii de funcţiile şi "drepturile" lor băneşti, bătrânul pervers de "hoinăreala" cu taxiul, "despăgubită" de stat, iar adolescenta şi-a urmat destinul, deja marcat, spre finalul ştiut.

Dalia Duca n-a fost, deci, ucisă numai de Adi Grasu. El doar a apăsat trăgaciul unui pistol pe care alţii, înainte, i l-au pus în mână, invitându-l să tragă. De la perverşii care au stricat-o încă de când era copilă, lăsaţi nesancţionaţi de alţi perverşi cocoţaţi în funcţii publice, până la aşa-zişii "oameni ai legii" de azi care, în loc să urmărească criminalul şi să se îngrijească de ordinea şi morala publică, se distrează pe seama imaginii unei victime schimonosite de o moarte cumplită, nedreaptă şi prematură. Să vă fie, tuturor, ruşine!


BĂIAT... MUNCITOR
Cineva i-a dat foc maşinii

Nicolae Naprodean, spaima şcolăriţelor, s-a apucat de taximetrie doar după venirea în Oradea. BIHOREANUL a descoperit că, înainte de revoluţie, individul a fost ani la rândul activist comunist, fiind angajat ca "lucrător cu munca politică" la UTC Petroşani şi la o întreprindere minieră din Valea Jiului.

După ce a scăpat de acuzaţiile de viol, s-a întors liniştit la taximetrie. Invocând pericolul pe care îl reprezenta bărbatul pentru clientele sale, BIHOREANUL a solicitat public revocarea autorizaţiei de taximetrie, însă fără niciun efect.

La scurt timp după eliberarea din arest, autoturismul lui Naprodean a fost incendiat cu un cocktail Molotov (foto) de persoane rămase neidentificate. Deşi îl suspecta pe tatăl fetei care l-a acuzat de viol, bărbatul s-a ferit să-l indice direct. Nu puţini s-au întrebat, pe internet, zilele acestea, oare ce i-ar fi făcut tătăl Daliei lui Adrian Hladii, dacă s-ar fi aflat faţă în faţă, iar interlopul nu ar fi avut pistol...


OAMENI FĂRĂ INIMĂ
Fotografii explicite cu victima, pe internet

În vreme ce au ignorat ore în şir solicitările presei cu privire la informaţii legate de atacurile cu armă şi măsurile luate pentru prinderea autorului, anchetatorii s-au dovedit "generoşi" în a distribui în spaţiul public imagini explicite cu fata ucisă, deşi acest lucru este sancţionat de lege.

Pe internet au început să circule, miercuri seară, fotografii explicite cu Dalia Duca, întinsă pe jos şi cu chipul schimonosit de împuşcături, realizate de echipa de anchetă la locul unde a fost descoperit cadavrul. Ele au fost postate, cu inconştienţă, în diferite grupuri, inclusiv pe pagina de Facebook a BIHOREANULUI, care a fost nevoit să le şteargă şi să facă apeluri repetate la cititori să înceteze.

Constatând lipsa de reacţie, BIHOREANUL a cerut, vineri, Parchetului să spună care sunt circumstanţele în care a avut loc o asemenea "scurgere", cine este responsabil de comiterea ei şi ce măsuri s-au luat pentru identificarea şi sancţionarea vinovatului. În ciuda gravităţii faptei, prim-procuroarea adjunctă Maria Cotrău a răspuns că "vom transmite un răspuns corespunzător în termenul prevăzut de art. 7 din Legea nr. 544/2001", termen ce poate merge şi până la 30 de zile.

Din surse proprii, BIHOREANUL a aflat că individul care a trimis imaginile se numeşte Ciprian Bodea, este criminalist în cadrul Poliţiei şi fotograf particular, cunoscut cu comportament cinic şi vulgar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@b
Daca taceai filozof erai..Asa ramai unul de teapa pedofilului si criminalului proxenet!Rusine b...rusine!Apropos ...cu ce te ocupi ???????????
Postat 22 Martie 2017, 07:19 de grigore
De retinut...
Naprodean in acea perioada dupa episodul cu Delia era vazut zilnic in C 20 Sovata la etajul 10 la un obscur arhivar,aprod -Calin de la judecatorie-tribunal..Acolo cred ca gasea informatii si sfaturi cum sa jongleze cu dosarul!Ulterior pedofilul presta la City ,sofer pe o masina inchiriata!De ce oare comunistul deghizat in taximetrist este in libertate??????Felicitari domnule Ciucas pentru articolul profesionist,felicitari..!
Postat 22 Martie 2017, 07:13 de grigore
BRAVO
@Florin Ciucas : Imi place expresia " comportament cinic si vulgar " ! Bravo ! Asta e ! Marii jurnalisti raman MARI !
Postat 21 Martie 2017, 21:29 de TDS
RE: BRAVO
Adică? Ce e în neregulă cu expresia?
Postat 21 Martie 2017, 23:08 de Florin Ciucas
RASPUNSUL MEU
EA INSASI !
Postat 21 Martie 2017, 20:49 de TDS
Nita politaiu'
"Orice copil de vârsta ei, chiar supravegheat fiind, ar fi intrat în jocul unui asemenea om. A ademenit-o cu bani, cu cheltuieli. Oricum ai lua-o, este viol. Şi-a bătut joc de fetiţă", declara Adrian Bucur, pe atunci adjunctul Şefului Poliţiei Oradea, azi şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Postat 21 Martie 2017, 17:07 de B
ginocentrismul la putere...
Femeile lasa-te dupa capul lor s-ar imperechea cu maxim 5-10% din populatie. Maxim. Si nu i-ar alege pe cei "inteligenti" sau cu "simtul umorului" ce doar pe cei care sunt extrem de atragatori sexual ca si aspect fizic. Sa citez o feminista din USA: "Din cauza preturilor mari la chirii si imobiliare majoritatea femeilor sunt violate zi de zi de catre sotii lor". Majoritatea boschetarilor nu sunt femei din cauza ca tot ce trebuie sa faca o femeie este sa-si coboare standardele axate pe aspect fizic si isi va gasi usor unul care s-o ia la el in apartament. Multe dintre intretinutele pe care le vezi prin oras sau la televizor ar fi fost puscariasi sau boschetari ordinari daca erau barbati. Ce valoarea sociala ar fi avut una ca si Dalia daca era baiat? Dar Bianca Dragusanu? Dar Monica Gabor (Columbeanu)?! Asa insa si-au gasit pe cineva sa le intretina. Cineva care nu stie ca nu sunt iubiti de femei. Majoritatea barbatilor nu vor simti niciodata dragoste din partea femeilor, deoarece ele pun un accent enorm pe aspectul fizic. Femeile nu se schimba fata de anii de liceu une ii preferau pe maxim 2-3 din liceu. Baietii in schimb considerau cam orice fata draguta/sexuala. Nu pot sa inteleg cum un interlop sau un afacerist cu bani daca "salveaza" de la necaz o femeie imediat lumea zice ca el profita de femeie. Daca femeia nu este lasata libera de factori economici sa faca copii cu cine vrea ea, inseamna ca cineva cu bani profita de pe ea? Daca eu ma duc la o prostituata si ii dau 100 lei pt. un serviciu profit de situatia ei financiara? Si daca prostituata castiga 10 000 euro / luna iar eu 500?! Voi femeile va asteptati la donatii gratuite? Pentru ce? Chiar si in USA casatoriile sunt la 50% pe mia de locuitori fata de anii 1960, 50% dintre casatorii se sfarsesc cu un divort, si se mai nasc doar 25-50% copii. 1 din 3 barbati ramane toata viata necasatorit. De ce cred femeile ca ar trebui ajutate aiurea... in scopul lor suprem: sex si imperechere cu cei mai mumosskiiiii...?!
Postat 21 Martie 2017, 16:46 de B
ginocentrismul la putere...
De ce nu am zice ca femeia profita de ei? --->>> bărbatul, adesea un afacerist veros sau un interlop cu bani, profită la modul cel mai direct de tinereţea şi frumuseţea partenerei.
Postat 21 Martie 2017, 16:34 de B
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON