URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Subprefectul Cristian Bitea, chiriaş cu patru case

Subprefectul Cristian Bitea, chiriaş cu patru case HOME, SWEET HOME. Pentru apartamentul cu 3 camere din Piaţa Creangă, subprefectul Cristian Bitea (foto) plăteşte 12 milioane de lei vechi, adică maximum cât i s-ar deconta de la serviciu. "Nu mă cunoşteam cu proprietarul înainte, am luat anunţul din ziar. Dacă vă uitaţi, preţul era mai mare cu 20 de euro, dar până la urmă m-am încadrat la fix", zice tânărul
Subprefectul Cristian Bitea, chiriaş cu patru case OCUPAT. Familia lui Bitea deţine nu mai puţin de patru locuinţe, printre care şi o casă de vacanţă (foto) pe strada Sofiei din Oradea, donată de părinţi fratelui acestuia, Radu. "Toate sunt ocupate. Eu unde să stau?", se întreabă retoric înaltul funcţionar public
Subprefectul Cristian Bitea, chiriaş cu patru case CURAT CONSTITUŢIONAL! La instalarea în funcţie, subprefectul Cristian Bitea jura să apere "Constituţia şi legile ţării" şi să acţioneze "cu bună credinţă pentru binele locuitorilor judeţului". Abia a rostit jurământul că s-a şi ales cu o primă de instalare de peste 100 de milioane de lei vechi şi cu o rentă lunară pentru plata chiriei în Oradea. Aberant, pentru că e... orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criza e doar pentru fraieri, nu şi pentru şmecheri. Un exemplu perfect este subprefectul Cristian Bitea care, deşi are un apartament la Bucureşti iar familia sa deţine altele două, plus o casă în Oradea, a cerut şi primit de la Prefectură plata chiriei de 300 de euro lunar, plus o consistentă primă la instalarea în funcţie.

Asta în timp ce la el vin să se plângă oameni necăjiţi că nu mai au din ce trăi fiindcă Guvernul pe care îl reprezintă le taie tot!

"Empatie"

"Un tânăr de perspectivă, cu înclinaţie spre administraţie". Aşa îl lăuda în octombrie 2009 ex-preşedintele PDL Bihor, Petru Filip, pe Cristian Bitea, înainte de instalarea în funcţia de subprefect.

De atunci, de vreo ispravă a junelui politician nu s-a auzit, ci doar de apetenţa lui spre chiul şi lene. Sosit taman de la Institutul Naţional de Administraţie, pentru a ocupa postul deţinut înainte de pesedistul Nicolae Odobasianu, Bitea a ieşit "la suprafaţă" doar când vreun grup se mai aduna în faţa Prefecturii, strigând împotriva Guvernului, şi cineva trebuia să preia, formal, listele de revendicări.

"Empatizez cu doleanţele dumneavoastră. Faptul că aţi protestat e un semnal de alarmă pentru noi", le spunea tânărul de doar 31 de ani pensionarilor care, în martie, protestau pentru prima oară în faţa instituţiei. Nici nu ştiau săracii că, de fapt, cel care "empatiza" cu suferinţa lor trăieşte într-un apartament plătit din banii lor, cu 1.200 de lei în fiecare lună. Asta deşi familia sa, formată numai din bugetari, deţine patru case!

Premiant, nu glumă

08 Zoia Bitea.jpgPotrivit declaraţiei de avere a mamei sale, Zoia Bitea (foto), director adjunct la Direcţia de Sănătate Publică, ea şi soţul Traian Bitea, inspector la ITM, deţin un apartament de 92 mp în Bucureşti, în bulevardul Ghencea, iar la Oradea încă două apartamente - unul pe Bulevardul Dacia (88 mp), iar altul pe Ştefan cel Mare (18 mp), dar şi o casă cu teren pe strada Sofiei, donată acum doi ani fratelui subprefectului, Radu.

Toate acestea nu i-au fost de ajuns lui Cristian, care, având în buzunar un buletin de Slobozia din vremea când fusese subprefect de Ialomiţa, a revenit acasă, la Oradea, aidoma unui străin. Pentru că nu are trecută nicio locuinţă pe numele lui, noul subprefect a solicitat Prefecturii să-i deconteze bani de chirie, dar a cerut şi o primă de instalare în funcţie, cât trei salarii.

"Da, în octombrie 2009 am primit primă de instalare de 112 milioane de lei vechi, iar chiria e tot potrivit legii, până în 12 milioane de lei vechi lunar. Nu am cerut eu. Mi se cuvenea din oficiu. Eu doar am semnat că aşa este, că îndeplinesc condiţiile", spune Bitea. Recunoaşte că ştia de facilităţi, "că doar veneam din domeniu", şi a speculat faptul că "legea nu ţine cont nici de domiciliu, nici de locul naşterii".

Averea nu-i a lui

Ce-i drept, Legea 340/2004, privind instituţia prefectului, spune doar că prefecţii şi subprefecţii care nu deţin o locuinţă proprietate personală în municipiul reşedinţă de judeţ în care au fost numiţi "beneficiază de o indemnizaţie de instalare egală cu 3 salarii de bază brute, precum şi de locuinţă de serviciu corespunzătoare, în baza unui contract de închiriere, pe durata îndeplinirii funcţiei". Numai că Bitea avea unde locui!

"Dar am eu 18 ani, ca să stau cu mama? Vreţi să vă dau din Codul Familiei că după 18-22 de ani nu mai eşti legat de familie?", răspunde el. Cumpătat la vorbe, abia pus faţă în faţă cu declaraţiile de avere ale părinţilor, Bitea îşi explică situaţia locativă. "Pe bulevardul Dacia locuieşte mama, dincolo, pe Ştefan, e bunicul, iar în casa de pe Sofiei fratele meu. Eu am o locuinţă în Bucureşti, cumpărată de părinţi în perioada studenţiei, şi unde mă opresc când merg în delegaţii", înşiră funcţionarul.

Plecat de-acasă

Bitea susţine că în apartamentul din Capitală nu locuieşte nimeni şi nici nu l-a dat în chirie. De ce nu-l vinde pentru a cumpăra unul aici, dacă tot zace nefolosit? Nu e practic, pretinde el. "Ce ar trebui să fac? Dacă ajung apoi la Tulcea, să-mi vând apartamentul de la Oradea ca să-mi iau altul acolo?". Tânărul se delimitează chiar şi de faptul că e orădean. "Păi, cum sunt orădean? De 10-12 ani sunt plecat de acasă, am stat în Bucureşti".

Chestionat despre moralitatea situaţiei, în condiţiile în care Guvernul a anunţat tăierea cu 15% din pensii şi cu 25% din salarii, subprefectul spune nonşalant că i se pare corect şi că merită, mai ales că e "singurul înalt funcţionar public din Bihor" care a urmat riguros Institutul Naţional de Administraţie pentru a obţine acest statut. "Eu mi-am plătit singur cursul şi mi-am luat examenul prin muncă. Să-mi taie şi mie Guvernul 25% din banii de chirie, iar atunci pun bani de la mine", adaugă el. Nici nu i-ar fi greu s-o facă, de vreme ce, lunar, primeşte de la Prefectură un venit net între 40-42 de milioane de lei vechi.

Mare la sfat

Tânărul Bitea are un CV impresionant şi un urcuş rapid în carieră. Fost membru PDL din 1997 până în 2007, unde timp de doi ani a fost chiar preşedintele organizaţiei de tineret, în 2005 Bitea a ajuns consilierul ministrului Vasile Blaga. Din 2002 a ocupat mai multe posturi de funcţionar public, de la expert la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici până la consilier în Direcţia Control Instituţii Publice a Guvernului. Înalt funcţionar public a devenit în 2008, când a absolvit INA, iar între noiembrie 2008 - mai 2009 a fost subprefect de Ialomiţa, apoi secretar general al INA. În octombrie 2009 a fost repartizat la Oradea unde, la propunerea PDL, a ajuns subprefect de Bihor.

Bitea pretinde că politica nu are de-a face cu asta. Deşi, culmea, chiar Petru Filip - cel care îl înălţa în slăvi, văzându-se probabil pe sine în junele politician - l-a anunţat ca viitor subprefect, într-o conferinţă de presă la partid. "Una e să faci politică, iar alta e să fii înalt funcţionar public", susţine subprefectul şi acuzând că demersul BIHOREANULUI e rău intenţionat şi "exagerat". Oare la fel cred şi pensionarii cu care el "empatizează"?...


cristian bitea.jpgRECIDIVIST
La serviciu şi nu prea

În perioada când era subprefect la Ialomiţa, presa dezvăluia că, în calitate de subprefect, Cristian Bitea folosea maşina de serviciu pentru a naveta între Bucureşti şi Slobozia, că nu ţinea audienţe şi stătea tot prin concedii medicale, beneficiind în schimb de o primă de instalare de peste 100 de milioane şi de un salariu lunar de 40 de milioane. Aceleaşi lucruri le spun acum şi angajaţii Prefecturii Bihor, conform cărora Bitea stă la serviciu între orele 10 şi 12 sau chiar deloc.

Acuzele sunt respinse de înaltul funcţionar: "În Prefectură există camere de filmat, se poate vedea când vin sau nu". Cât despre situaţia din Ialomiţa, Bitea susţine că au fost răutăţi menite să-l îndepărteze din funcţie, deoarece un altul era preferat în locul lui. "Se dorea urgentarea plecării mele. Nu făceam naveta, iar maşina mea de serviciu era folosită şi de alţii din instituţie, la fel cum se întâmplă şi acum".


WHO'S WHO
Şmecherie pe internet

Un alt scandal legat de numele lui Cristian Bitea datează din 2008, când actualul senator Ioan Mang l-a acuzat că tânărul rezervase, fără acordul său, domenii web cu numele său, gen mang.ro, ioanmang.ro şi claudiamang.ro. Peste 100 de VIP-uri, printre care Ştefan Seremi, Mihai Groza, Mircea Matei sau Ilie Bolojan, s-au găsit în aceeaşi ipostază.

Rezervările fuseseră făcute de Fundaţia Comunitatea Oradea, al cărei membru fondator era nimeni altul decât Bitea. Atunci, el susţinea că demersul fusese făcut pentru un proiect de genul "Who is Who", care să prezinte personalităţile respective, dar a negat că el personal ar fi stat în spatele lui şi că ar fi avut intenţii ascunse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
bldogul
blagga e de vina, va veni si vremea lui
Postat 11 Iulie 2011, 16:57 de mih
nu inteleg
da numai pe asta l ti gasit i a luati pe rand: Blaga, Ungur...................si inca cati.........sa nu lesinati si tineti va de nas......ha, ha, ha,
Postat 30 Mai 2010, 18:45 de interesant
acord
vOI URMA EXEMPLUL LUI CRISTINEL. . SI AL PARINTILOR MEI!
Postat 28 Mai 2010, 17:48 de radu bitea
regrete
Mama., tata! Promit sa ma indrept. Iertati-ma! Voi fura mai mult! voi urma exemplul vostru! Cu drag, Cristi!.
Postat 28 Mai 2010, 17:46 de cristian bitea
rusine
de acord cu hulpava mea sotie.
Postat 28 Mai 2010, 17:44 de traian bitea
rusine
Mi-e rusine ca am un astfel de baiat. Eu l-am invatat sa fure mai mult. Ca asa am eu si distinsul meu sot, Traian, (nume predestinat) patru case ca Nastase!
Postat 28 Mai 2010, 17:43 de zoe bitea
doamne ajuta-va
Doamne fereste! Comunisti sunteti si comunisti ati ramas! Trist. Spuneti-mi, de exemplu, cu ce sunt eu de vina ca am 3 case impreuna cu sotul, mostenire? De ce sa platesc 50 de milioane de impozite|? Pentru ca le intretin si nu le las in paragina? Sau pentru ca sarantocii sunt ciudosi? Cum vreti sa ne dezvoltam in tara asta? Ia sa nu mai fure lumea, sa puna umarul la treaba si sa nu se uite mereu in gradina vecinului si atunci toate lucrurile vor merge mai bine, incepand cu multumirea de sine. Iar apropo de subiect, legea e lege si nu tocmeala. Poate baiatu subprefectu nici nu se intelege cu parintii :))....
Postat 28 Mai 2010, 10:00 de imposibil
Pinochio de Oradea
Unde e acum proiectul "Who is who"? Vai si amar ce mincinos e baietasul asta...ma mir ca nu-i ajunge deja nasul pana la bucuresti...
Postat 28 Mai 2010, 09:21 de cinevacuvalva
Pinochio de Oradea
Unde e acum proiectul "Who is who"? Vai si amar ce mincinos e baietasul asta...ma mir ca nu-i ajunge deja nasul pana la bucuresti...
Postat 28 Mai 2010, 09:21 de cinevacuvalva
parere
Va veni vremea în care buldogul oligofren Blaga o să răspundă atât pentru faptele sale(nu e cu nimic mai bun ca Filip), cât şi pentru nulităţile pe care le-a promovat în diferite funcţii, pupincurişti de carieră, gen acest Bitea - handicapat cu ţâţa lu mă-sa în gură, gen chestorii agramaţi Popa şi Buda şi mulţi alţii de pe toate palierele funcţiilor publice, singurul criteriu fiind apartenenţa la mafia portocalie. Interesant va fi cum toţi aceşti şobolani vor chiţcăi la scufundarea şandramalei!
Postat 27 Mai 2010, 15:20 de oradean get beget
Felicitari @wow!
Bravo! Sunt perfect de acord cu "wow"! In Austria, Germania, Belgia, Olanda, s.a.m.d. astfel se procedeaza! Doar la noi vezi asa ceva!
Postat 27 Mai 2010, 13:49 de TCV
impozitul
impozitul pe a doua cladire sa fie de 500%, a treia 750%, a patra 1000% rusine..........sa vina un cutremur sa curete atata mizerie fiscala luati numai de la cei care muncesc cinstit alta abuz in ce priveste imbogatirea peste noapte.......jos PRIMARI si angajatii din sistemul bugetar....larvele societatii! mai aveti ce sugeeeeeee
Postat 27 Mai 2010, 10:14 de wow
da bine zicea BASESCU
si ELENA UDREA toata raspunderea in ce priveste coruptia o au PRIMARIILE propun munca voluntara in ce priveste abuzriile profesionale pe care le fac BUGETARii platiti de noi ceatateni, eu ma duc gratuit sa verific competenta si randamentul profesional al angajatiilor sunt ff multi cu stuidii superioare si masteranzi care au nivelu de specializare superior in compartie cu anagajati sistemului bugetar......stimate primare daca nu vrei sa fi acuzat de neglijenta profesionala ia aminte de aceasta solutie............nu putem , nu ne perimte sa angajam un politist si judecator pentru fiecare functionar public.....sa facem comisie de cetateni fara apartenenta politica dar cu studii speciale: economisti, manageri, juristi.........e absurd ca altii sa ne ingroape 5 ore spatamanal nu e mult si rin rotatie........e o datorie civica pentru o societate sanatoasa......sa vedeti ce rahaturi avem..........SOCCC
Postat 27 Mai 2010, 10:07 de anca
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON