URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2016, 14:52

CET în aer! Electrocentrale funcţionează pe muchie de cuţit: creditorii i-au votat falimentul, dar la redactarea procesului verbal s-au răzgândit

CET în aer! Electrocentrale funcţionează pe muchie de cuţit: creditorii i-au votat falimentul, dar la redactarea procesului verbal s-au răzgândit CEAŢĂ TOTALĂ. Aflată între insolvenţă şi faliment, Electrocentrale îşi trăieşte ultimele zile afumând din greu pentru a livra căldură şi apă caldă la limita de jos a calităţii serviciilor. Asta când nu le întrerupe de-a binelea...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul orădean este un mort viu. Săptămâna trecută, în mai puţin de o jumătate de oră, societatea Electrocentrale, aflată în insolvenţă, a dat faliment şi şi-a revenit la loc.

"Planul de reorganizare a fost respins de creditori cu trei voturi împotrivă, după care Complexul Energetic Oltenia s-a răzgândit", spune administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula.

Faliment!

Miercurea trecută, puţin după ora 13, CET a dat faliment! Adunarea Generală a Creditorilor Electrocentrale, care au de recuperat bani, a respins cu două voturi pentru şi trei contra planul de reorganizare propus de administratorul special. Documentul a trebuit revotat după ce în mai 2015 instanţa a modificat sumele la care au dreptul creditorii.

După cum era de aşteptat, salariaţii şi furnizorii indispensabili, cum ar fi cel de cărbune, Maestro Trading, şi transportatorul feroviar Unicom Tranzit, au votat pentru continuarea activităţii. În schimb, s-au pronunţat împotrivă creditorii garantaţi, cum sunt Statul Român şi Banca Transilvania, care îşi recuperează oricum o parte din bani, cei bugetari, reprezentaţi de Ministerul Finanţelor şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, care preferă să nu se complice, precum şi creditorii chirografari, cum este Complexul Energetic Oltenia, care speră să prindă ceva la valorificarea bunurilor.

Stănel Necula, administrator special al CETFalimentul nu a durat însă prea mult. "În jurul orei 13:45, la redactarea procesului verbal, reprezentanţii CE Oltenia au anunţat că îşi schimbă poziţia. În câteva minute a şi venit un fax din partea conducerii complexului, că şi-a mandatat reprezentanţii să voteze planul de restructurare", povesteşte Stănel Necula (foto). Cum şedinţa era însă închisă, acum nu ştie nimeni dacă Electrocentrale e sau nu în faliment. "Rămâne ca pe 3 februarie judecătorul sindic să se pronunţe care vot este valabil", zice Necula.

Vremuri grele

City managerul Eduard Florea este optimist: "Eu nu cred că instanţa va declara falimentul. E dreptul creditorului să se răzgândească". Florea crede că schimbarea de poziţie a CE Oltenia are la bază modificările Codului Fiscal. "Conform noilor prevederi, în caz de reorganizare creditorii îşi pot cere înapoi TVA de la Ministerul Finanţelor, pe când în caz de faliment îşi pot recupera banii doar la lichidarea societăţii. Dacă le mai rămâne ceva". La cei peste 76 milioane lei pe care îi are de recuperat, CE Oltenia ar încasa 18,2 milioane lei, echivalentul a 4 milioane euro, numai din TVA.

Cu datorii de 320 milioane lei, cu o amendă de 33,4 milioane euro pentru că nu a depus la timp certificatele de bioxid de carbon şi cu popriri puse de Transelectrica pe bonusul de cogenerare până la stingerea sumei de 24,7 milioane lei încasate necuvenit, Electrocentrale face echilibristică să se menţină pe linia de plutire.

Falimentul e cea mai proastă variantă pentru centrală, căci chiar dacă nu s-ar închide peste noapte, aceasta ar fi obligată de furnizori să plătească în avans combustibilul, cu bani pe care nu îi are. La fel, cei 292 salariaţi care vor fi disponibilizaţi în aprilie, la punerea în funcţiune a noii centrale pe gaz, îşi vor pierde toate şansele de a primi de la stat salariile compensatorii acordate la disponibilizările din întreprinderile în restructurare.

CET de nota 3

Situaţia e cu atât mai gravă cu cât angajaţii CET lucrează în condiţii inumane. "Cum nu s-au mai băgat bani în ele, cazanele sunt toate crăpate şi scapă fum peste tot. Nu te poţi apropia decât cu masca pe figură. Săptămâna trecută l-au coborât pe unul pe braţe, că i s-a făcut rău", povesteşte un muncitor. Ţinute în funcţiune cu costuri minime, cazanele se defectează săptămânal. "Din trei cazane pe cărbune, întotdeauna unul e avariat. Lipeşti aici şi puşcă dincolo", zice bărbatul.

Adrian Şimon, Asociaţia Pro DemocraţiaÎn funcţie de amploare, avariile lasă fără apă caldă şi căldură de la câteva străzi până la întreg oraşul, spre furia clienţilor. De altfel, Asociaţia Pro Democraţia a făcut luna aceasta un sondaj conform căruia majoritatea celor 336 orădeni chestionaţi au notat cu 3 calitatea serviciilor centralei. "Chiar dacă nota era de la 1 la 10, 90% dintre subiecţi au dat note de 3", a declarat reprezentantul ONG-ului, Adrian Şimon (foto). Oamenii sunt revoltaţi că au fost lăsaţi fără apă caldă şi căldură în noiembrie, la deschiderea sezonului rece, după care serviciile au fost furnizate cu întreruperi repetate.

Ameninţarea falimentului este în acest context cât se poate de realistă. Iar până ce instanţa va hotărî care vot al CE Oltenia rămâne valabil, Electrocentrale e ca un pacient în comă. Suspendat între viaţă şi moarte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Evident că DA. Se va scumpi Gcal
Susţinătorii birtinezului evită sistematic să pomenească de planul de majorare a tarifelor la încălzire. Prin contractul de finanţare din fonduri europene este prevăzut graficul de majorare. Poate ne spune ceva domnul Ţigan Daniel, fost director la Termoficare şi acum PUS de primar la DMPI responsabil cu implementarea proiectului (tocmai pentru corectitudinea şi onestitatea incontestabilă până la proba contrarie - la fel ca şi soţia acestuia, membră în lotul celor 10 şpăgari de la CAS). Redacţia, dacă este preocupată în mod real de acest subiect, ar trebui să pună această întrebare administraţiei.
Postat 03 Februarie 2016, 18:24 de eutanasiu
Personal,
Adica eu...nu as investi intr un asemenea obiectiv,centrala pe gaz,daca as sti ca e in faliment.Treaba e simpla..ori Primaria n a stiut de faliment,ori falimentul nu exista.Sau,,nu cumva prin aceste declaratii ni se spune indirect ca se va scumpi gcal,,?
Postat 03 Februarie 2016, 17:54 de crisan
?!
@OradeaCivitas, @David, @anticomunist, @TC, @Marius_ro s.a.m.d. Hei, baieti, ce faceti?! Ati intrat in silentio stampa?! Sau au intarziat penalii cu ,,directivele" si va e teama sa nu postati ceva de bun simt impotriva birtinezului?! he, he, he... Neam de neamul nostru nu va plati datoriile facute de birtinez&co!
Postat 03 Februarie 2016, 17:43 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON