URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2017, 15:31

Cere şi ţi se va da! Orădenii pot propune Primăriei investiţiile pe care le doresc în cartierele lor

Cere şi ţi se va da! Orădenii pot propune Primăriei investiţiile pe care le doresc în cartierele lor PROPUNE! Orădenii vor putea depune proiecte online, printr-un cont de utilizator, care să permită Primăriei notificarea autorilor cu privire la preluarea proiectului, validarea şi numărul de voturi obţinut. În plus, iniţiatorii vor putea fi contactaţi pentru a oferi date suplimentare sau, cum s-a întâmplat în Baia Mare, pentru a accepta contopirea proiectului lor cu altul asemănător, mărind astfel şansele de finanţare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeni, nu lăsaţi doar funcţionarii Primăriei să hotărască în locul vostru lucrările din cartierul în care locuiţi! Începând din această săptămână, contribuabilii pot propune şi alege, în premieră, ce să se facă în cartierele lor.

"Platforma online pe care se pot face propuneri este operaţională din 11 decembrie. Orădenii vor putea depune proiecte până pe 21 ianuarie, acestea vor fi verificate de Primărie până pe 2 februarie, după care va începe votul, pe care îl vor da tot orădenii", spune directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea. Iar lucrările se vor derula peste vară...

Zece proiecte ale orădenilor

Vreţi un părculeţ, o parcare, un sens giratoriu sau un loc de joacă? E momentul să le cereţi! Primăria a pus în funcţiune săptămâna aceasta platforma online pe care orădenii pot propune lucrările pe care şi le doresc în cartierele lor. Primarul Ilie Bolojan (foto) a împrumutat conceptul de bugetare participativă din Cluj-Napoca, unde contribuabilii aleg încă din 2013 lucrările pe care le doresc. "În fiecare an vom aloca 1,5 milioane euro pentru finanţarea a 10 obiective propuse de orădeni", spune edilul.

Mai generos decât clujenii, Bolojan a ridicat de la 150.000 euro la 200.000 euro bugetul maxim alocat fiecărui proiect, cu menţiunea că pentru lucrări "mai scumpe, dar necesare" Consiliul Local poate dispune chiar majorarea sumei.

De altfel, aleşii orădenilor au hotărât încă din octombrie finanţarea anuală a 10 proiecte propuse de populaţie pe domeniile infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri), amenajare spaţii verzi, mobilitate (accesibilitate, siguranţa circulaţiei), spaţii publice (mobilier urban, iluminat public), infrastructură culturală, infrastructură socială, infrastructură sanitară şi digitalizare. Rămâne doar ca locuitorii oraşului să facă propunerile...

Pe cont... propriu

Începând din 11 decembrie, orădenii pot depune proiecte pe platforma online activ.oradea.ro accesibilă de site-ul municipalităţii www.oradea.ro. Platforma pentru bugetarea participativă a fost concepută pentru suma de 16.000 lei de firma Indeco Soft, care a livrat deja un sistem similar Primăriei Baia Mare. "Pentru depunerea de proiecte este obligatorie înregistrarea. Cetăţeanul îşi înscrie pe platformă datele personale, pentru a putea fi contactat la nevoie, după care primeşte pe email un link pentru crearea contului", explică directorul economic Eduard Florea (foto).

Sesiunea de depunere a proiectelor va dura până pe 21 ianuarie. Obligatoriu, acestea trebuie să poată fi asimilate unei investiţii a municipalităţii, de la modernizări până la reparaţii ori dotări, şi să vizeze strict domeniul public. Propunerile vor trebui întărite cu cât mai multe date tehnice, pentru a sprijini municipalitatea în creionarea investiţiei, iar eligibilitatea lor va fi verificată de o comisie a Primăriei până pe 2 februarie.

Ulterior, proiectele vor fi supuse votului online, iar apoi pe cartiere, fiecare fază având o pondere de 50%. "Votul cu urnă, care nu se foloseşte în Cluj-Napoca, va fi organizat în Oradea pentru că nu toţi orădenii sunt familiarizaţi cu internetul", explică Florea.

Două tururi de scrutin

Pe 5 februarie, când va începe primul vot, toate proiectele vor fi deja publicate online. Autorii vor avea posibilitatea să le promoveze pe Facebook sau în orice alt mod, pentru a aduna susţinători. "Gândit să fie simplu, votul în sine nu va necesita înregistrare, dar orădenii vor putea vota o singură dată, direct din contul de Facebook", spune Eduard Florea. Pentru a preveni fraudele, deţinătorul unei adrese de email va putea vota o singură dată.

Campania şi scrutinul online va dura până pe 9 martie, după care dezbaterile se vor muta în cartiere. Conform calendarului aprobat de primarul Bolojan, în perioada 12 martie - 4 aprilie reprezentanţii municipalităţii vor organiza întâlniri cu orădenii în fiecare cartier. "Dacă în faza votului online orădeanul va putea alege un proiect din fiecare domeniu, indiferent de amplasarea teritorială, la votul pe cartiere vor concura doar proiectele din acea zonă", spune Florea.

Proiectele cu cei mai mulţi susţinători vor fi incluse în bugetul pe anul 2018 în şedinţa de Consiliu Local din luna aprilie şi apoi vor fi date în lucru. Pentru că orădeanul ştie cel mai bine ce lipseşte pe strada sa...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
proiectul se practica in 2017 pentru prima data in 3 municipii din tara
In Cluj incepand din vara, nicidecum din 2013, in Baia Mare incepand din septembrie si in Oradea incepand de acum.
Postat 12 Decembrie 2017, 18:46 de unu
O prosteala a visatoruilui de cosmare!
O prosteala aceasta propunere "inedita" caci pe fond TOATE lucrarile din banii din taxe si impozite ar trebui sa raspunda nevoilor cetatenilor si nu viselor birtinezului! Problema majora este ca el, birtinezul nu are vise ci cosmaruri, cosmaruri transpuse in realitate pe spatele nostru.
Postat 11 Decembrie 2017, 18:19 de scortosul
Hahaha
Nu vreau decat ceea ce platesc...apa si caldura...dar n-am parte...sa veniti sa ma intrebati de ce investitii vreau e mult prea mult...
Postat 11 Decembrie 2017, 16:09 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON