URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2018, 17:59

Centenar... în aşteptare: Autorităţile se mişcă lent cu pregătirea evenimentelor pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire

Centenar... în aşteptare: Autorităţile se mişcă lent cu pregătirea evenimentelor pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire FĂURITOR DE GRANIŢE. Două dintre cele 11 proiecte din Bihor vizează omagierea geografului francez Emmanuel de Martonne (foto), expertul Conferinţei de Pace de la Paris care a trasat graniţele actuale ale României
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În decembrie se vor împlini 100 de ani de la cel mai important moment din istoria României: Marea Unire a tuturor provinciilor locuite de români într-o singură ţară. Actuala generaţie are datoria morală să marcheze cu fast aniversarea, dar autorităţile se poartă... româneşte: întârzie pregătirile, lăsând parcă totul în voia sorţii.

Deşi Guvernul se laudă că a pus la bătaie 150 milioane lei pentru a finanţa proiecte şi activităţi tematice, autorităţile din Bihor se arată dezinteresate. Lista solicitărilor de fonduri din judeţ cuprinde doar 11 poziţii, semn că responsabilii locali nu au realizat importanţa momentului.

"Atât s-a dorit"

În vara anului trecut, Departamentul Identităţii Naţionale, responsabil să finanţeze proiectele legate de Centenar, a cerut primăriilor şi instituţiilor din toată ţara să facă propuneri. În total, acestea au depus 2.170 proiecte, urmând ca lista celor aprobate să fie publicată.

Într-un interviu acordat Press One, secretarul de stat care coordonează Departamentul, PSD-istul Paul Cotîrleţ, a criticat autorităţile din Bihor, care au trimis doar 11 proiecte. Mai puţine cereri, 10 la număr, s-au înregistrat doar în Covasna, în timp ce Aradul, de pildă, a înaintat 22, iar Bacăul 93. "Noi, ca Departament, strângem, monitorizăm, dar nu putem să acţionăm sau să impunem anumite proiecte. Atât s-a dorit din judeţul respectiv", a declarat Cotîrleţ.

BIHOREANUL a consultat lista Bihorului, pentru a vedea cine se pregăteşte de Centenar şi cine nu, şi a descoperit că, din cele 11 proiecte, şase sunt ale Direcţiei pentru Cultură, două ale Primăriei Oradea şi câte unul al Muzeului Ţării Crişurilor, Facultăţii de Istorie şi Consiliului Judeţean. Primăriile din judeţ n-au cerut nici măcar un leu...

Puţin, dar bun! 

Direcţia pentru Cultură şi-a propus să facă o broşură cu "Cântecele Unirii", să reediteze cartea "Oameni din Bihor" a lui Teodor Neş, să organizeze un concurs şcolar, să facă investigaţii în situri arhitecturale din Oradea, să repare statuia generalului Traian Moşoiu şi să traducă o carte scrisă de englezul Gavin Bowd despre geograful francez Emmanuel de Martone, cel care, ca expert, a trasat graniţele României Mari la Conferinţa de Pace de la Paris. Valoarea totală solicitată: 130.000 lei.

"E adevărat, nu am propus multe proiecte, pentru că am preferat să fie consistente", explică şeful Direcţiei, Lucian Silaghi (foto). Cât despre lipsa de interes a altor instituţii, diplomat, directorul nu se pronunţă...

O expoziţie şi o conferinţă

Cele două proiecte ale Primăriei Oradea vizează realizarea unei statui a lui Martone şi a alteia care să-l înfăţişeze pe Menumorut, estimate la 445.000 lei. Dacă nu va primi fonduri de la Departament, municipalitatea le va face din bugetul propriu, primarul Ilie Bolojan anunţând că are în plan să facă 100 de investiţii dedicate Centenarului, plus să finanţeze conferinţe şi alte activităţi tematice.

La cererea Muzeului Ţării Crişurilor, Guvernul ar mai putea finanţa, cu 60.000 lei, o expoziţie dedicată momentelor istorice din 12 octombrie 1918, când în casa avocatului orădean Aurel Lazăr a fost semnată declaraţia de independenţă şi autodeterminare a românilor, şi din 20 aprilie 1919, ziua eliberării Oradiei.

La fel ca muzeografii, şi istoricii orădeni s-au limitat la un singur proiect. Deşi formează un colectiv numeros, profesorii Facultăţii de Istorie nu au pregătit un eveniment aparte, ci au cerut finanţare, 40.000 lei, pentru o conferinţă ştiinţifică.

"Nu ne mişcăm deloc" 

Consiliul Judeţean Bihor, instituţia care ar trebui să dea tonul la organizarea manifestărilor, a avut tot o singură pretenţie de la Bucureşti, cerând doar 15.000 lei pentru un spectacol dedicat împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, care ar urma să aibă loc pe 6 martie la Filarmonică. Asemenea lui Bolojan, oficialii CJ s-au lăudat că mai au şi alte planuri, pe care le vor finanţa din bugetul propriu.

Una peste alta, lista transmisă la Bucureşti arată că, de fapt, în Bihor, pregătirile sunt abia la început, deşi trebuiau să fie serios avansate. "Teoretic, ne pregătim de Centenar. Practic, nu ne mişcăm deloc", admite istoricul Viorel Faur (foto). Profesorul speră că va reuşi să mobilizeze autorităţile la începutul lunii februarie, când va lansa o carte la care lucrează de trei decenii, despre contribuţiile Bihorului la Marea Unire. În premieră, volumul va prezenta numele a 131 bihoreni care au participat, ca delegaţi, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. "Nu am pretenţia că i-am identificat pe toţi, dar 90% da", explică profesorul. Cartea va fi oferită gratuit tuturor primăriilor şi specialiştilor interesaţi, astfel încât unioniştii să fie omagiaţi cum se cuvine. Dar asta depinde şi de cei care îi conduc acum pe bihoreni, după 100 de ani... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
@tontoreanca
De ce te ataci asa ? Vorbesti prostii.
Postat 25 Ianuarie 2018, 23:28 de Control_Room
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON