URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2013, 07:50

Cei mai deştepţi dintre orădeni: Cinci orădeni se numără printre cei mai inteligenţi oameni ai planetei

Cei mai deştepţi dintre orădeni: Cinci orădeni se numără printre cei mai inteligenţi oameni ai planetei DEŞTEPŢI, DAR MODEŞTI. Deşi se mândresc că sunt membri Mensa, cei cinci orădeni nu-şi doresc neapărat să iasă în faţă. Doar trei dintre ei au acceptat ca portretele lor să fie publicate de BIHOREANUL: Vasile-Aurel Căuş, Andrei Marcu şi Codruţa Feier (de la stânga la dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu au fost neapărat elevii excepţionali ai clasei, dar au avut puncte în care au excelat. Şi odată ajunşi adulţi s-au convins că au, după cum glumesc ei, câţiva neuroni în plus faţă de alţi oameni.

Cinci orădeni sunt în prezent membri ai organizaţiei elitiste Mensa, cea mai cunoscută asociaţie care grupează oameni cu un IQ foarte ridicat. Nivelul de inteligenţă se certifică printr-un test cu întrebări anume create şi pe care, statistic, pot să le rezolve doar două procente din populaţia lumii. Altfel spus, o organizaţie care adună minţile cu adevărat strălucite.

Fără ierarhie

Mensa a fost înfiinţată în 1946, la Oxford, de Roland Berrill şi Lancelot Ware. Singura condiţie de aderare la organizaţie era, şi a rămas până acum, nivelul de IQ. Pretendenţii la statutul de mensan dau un test cu mai multe întrebări menite să le determine inteligenţa. În timp ce un IQ mediu e cuprins între 90 şi 109, în Mensa ajung doar cei care dovedesc că au cel puţin 132, adică un nivel de inteligenţă foarte ridicat. Prezentă în 100 de ţări, asociaţia reuneşte oameni de toate felurile, de la muncitori la oameni de ştiinţă ori VIP-uri precum regizorul Quentin Tarantino, actorii Sharon Stone, Steve Martin sau chiar şi Asia Carrera, cunoscuta protagonistă de filme pentru adulţi.

Niciun candidat care susţine testul Mensa nu îşi află nivelul exact, pentru că în organizaţie e promovată egalitatea. Astfel, examinaţilor li se spune doar dacă sunt eligibili sau nu să devină mensani, iar dacă răspunsul e afirmativ, se pot înscrie efectiv în asociaţie. Dintotdeauna, Mensa are trei mari scopuri: identificarea şi cultivarea inteligenţei în beneficiul umanităţii, încurajarea cercetării în domeniul inteligenţei umane şi asigurarea unui mediu intelectual şi social stimulativ pentru membrii organizaţiei.

Fără şablon

Bucureşteanul Daniel Şerbănică a fost primul român care a aderat la Mensa, în anii '80, iar în 1991 a înfiinţat filiala românească a organizaţiei. Astăzi, Mensa România numără 396 de membri, printre care BIHOREANUL a descoperit că se regăsesc cinci orădeni: Stelian Pop, Vasile-Aurel Căuş, Andrei Marcu, Ionuţ Jurju şi Codruţa Feier. Sunt oameni obişnuiţi, care şi-au urmat pasiunile în alegerea meseriei şi care pot trece pe stradă fără să se "trădeze" în vreun fel. Însă vorbele lor sunt bine calculate. Fiecare a dat testul Mensa atât ca să-şi confirme bănuiala că are un IQ peste medie, cât şi ca să cunoască alţi mensani.

Stelian Pop are 40 de ani şi de profesie e informatician. N-a fost un elev eminent, chit că întotdeauna a intuit că are un nivel de inteligenţă peste medie. "Eram pe la mijloc. Nici elevul care deschide uşa, dar nici cel care stinge lumina", zice bărbatul. În 1991, student fiind, Stelian a vrut să se înscrie în Mensa, dar n-a reuşit nicicum să ajungă la testările din Bucureşti. A făcut-o abia două decenii mai târziu, când a avut şi timp şi resurse pentru asta, iar mensanii pe care i-a cunoscut de atunci încoace i-au confirmat că nu există un şablon al celor eligibili Mensa.

"Testul selectează un anumit nivel de inteligenţă, însă nu înseamnă că toţi sunt doctori docenţi. Unul e tâmplar, altul e inginer...", spune Stelian. Cert este că mensanii au ceva deosebit: "Unii vorbesc foarte elevat, alţii sunt mai retraşi dar când vorbesc îţi dai seama că au gândit de două ori, alţii sunt din cale-afară de comunicativi". Introvertit şi preferând să nu iasă în evidenţă, Stelian se mândreşte însă cu fiica sa care, în clasa a III-a fiind, dovedeşte că i-a moştenit inteligenţa.

Socializare cu cap

04 Andrei Marcu.jpgCând a dat testul Mensa, Andrei Marcu (foto), un orădean de 31 de ani, a vrut să afle, în primul rând, dacă e compatibil. Redactor de IT la un site maghiar şi pasionat de fotografie, Andras, cum îl ştiu prietenii, provine dintr-o familie mixtă şi-a dat seama de mic că e mai inteligent decât alţi copii, chit că n-a fost cel mai strălucit elev. "Aveam în general medii de 7-8. Adevărul e că am citit mult mai mult după ce am terminat şcoala", spune el.

Preferă cărţile de chimie, fizică ori astronomie, chiar dacă niciodată nu i-a trecut prin cap să se facă om de ştiinţă. Totuşi, i-ar plăcea să-i facă pe elevii de azi mai interesaţi de aceste materii. "Trebuie doar găsite metodele prin care să devină atractive, pentru că lucruri interesante de descoperit sunt". Persoană tăcută, care dă răspunsuri scurte şi concentrate, Andrei e convins că un IQ mare îţi "arată" cum să te comporţi cu cei din jur. "Însă sunt şi oameni inteligenţi, dar antisociali", zice el.

04 Codruta Feier.jpgCodruţa Feier (foto) a devenit membru Mensa tot pentru a cunoaşte oameni cu o inteligenţă peste medie. Iar aşteptările nu i-au fost înşelate, căci mensanii i-au făcut o impresie bună. "Se deosebesc de restul oamenilor prin gândirea mai clară şi rapidă. Şi sunt mai relaxaţi, au mai puţine frustrări", e convinsă orădeanca. În vârstă de 30 de ani, Codruţa conduce propria agenţie de turism, domeniu care o pasionează. A ştiut dintotdeauna că are un nivel ridicat de inteligenţă şi a şi fost mereu printre elevii foarte buni. "Însă un IQ mare nu îţi asigură succesul în viaţă. E nevoie şi de implicare", spune tânăra. Or, ea e genul de persoană care se dedică în ceea ce face.

IQ, dar şi ceva în plus

Acelaşi obiectiv Mensa de a reuni oameni inteligenţi l-a determinat şi pe Vasile-Aurel Căuş - Relu, cum îi spun prietenii - să se înscrie în organizaţie, după ce testarea l-a dovedit eligibil. "Orice test care te poate plasa într-o elită este atractiv", spune bărbatul de 46 de ani. Conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Oradea şi, totodată, cancelar general al Senatului universitar, spune că şi-a dat seama că are o inteligenţă peste medie în primii ani de şcoală, când rezolva cu uşurinţă problemele de matematică.

04 vasile-aurel caus.jpg"Am fost premiant în toţi anii de şcoală, dar nu m-am apropiat de vârf decât la matematică", spune universitarul (foto). Pasionat de jocuri logice, dar şi de meseria aleasă, Aurel îşi foloseşte capacităţile intelectuale şi în găsirea erorilor din cărţile ori filmele din categoria mistere. Totuşi, spune el, un IQ ridicat nu e de ajutor decât dacă vine "la pachet" cu voinţa, cultura generală şi înţelepciunea, adică priceperea de a-ţi folosi inteligenţa şi experienţa acumulată.

Pro şi contra

Chit că deşteptăciunea nu asigură succesul în viaţă, mensanii orădeni cred că un om inteligent îşi îndeplineşte mai uşor idealurile. "Când vrei să faci ceva, reuşeşti, pentru că îţi merge bibilica", spune Stelian.

Părerile sunt împărţite, în schimb, când vine vorba de legăturile între inteligenţă şi iubire. În timp ce Codruţa crede că un om cu o inteligenţă peste medie îşi înţelege mai bine partenerul, iar Stelian e convins că un IQ mare ajută un om să-şi păstreze relaţia ori să ştie când să o oprească, nici Andrei şi nici Relu nu prea văd legătura. "Când te îndrăgosteşti, nu contează deloc IQ-ul. Eşti doar un bolovan inteligent", zâmbeşte Andrei.

Isteţime "civică"

Dincolo de faptul că fac cunoştinţă şi dezbat cu alţi membri ai organizaţiei subiectele care-i interesează, fie la întâlniri faţă în faţă, fie în mediul online, mensanii orădeni spun că, în România, această calitate nu aduce alt soi de avantaje, în timp ce în SUA, de pildă, contează în CV. Totuşi, admit că ar putea fi "folosiţi" de comunităţile în care trăiesc.

"În alte oraşe, mensanii au scris proiecte pentru a rezolva diverse probleme. La Cluj, de pildă, au oprit construirea unui crematoriu în centrul oraşului", spune Codruţa. Orădenii n-au avut niciun proiect de acest gen, însă nu s-ar da deoparte. De pildă, Relu crede că mensanii pot fi folosiţi la "brainstorming" în orice fel de problemă, graţie capacităţii lor de a face mai facil corelaţiile şi, implicit, de a găsi cele mai potrivite soluţii.

Pentru ca inteligenţa mensanilor să poată fi folosită în scop civic, în primul rând ar trebui ca ei să fie cunoscuţi de cei din jurul lor. În Oradea, deocamdată, abia că se cunosc ei între ei. Susţin, însă, că îşi doresc să devină un grup coagulat care să-şi pună mintea la contribuţie în folosul comunităţii. În fond, nu e în folosul nimănui ca minţile geniale să rămână nebăgate în seamă...


MENSA VS. MISA
Organizaţie în mişcare

04 radu jianu.jpgAşa cum şi membrii ei recunosc, Mensa România duce lipsă de vizibilitate în rândul românilor. Nu puţini confundă organizaţia cu mult mai controversata Mişcare de Integrare Spirituală în Absolut (MISA). Asta se întâmplă şi din cauză că activităţile mensanilor sunt, în mare parte, de socializare. "Însă avem şi proiecte. De exemplu, un proiect vizează susţinerea unor cursuri pentru copiii care dovedesc o inteligenţă peste medie şi care, până la vârsta de 16 ani, nu pot da testul Mensa", spune Radu Jianu (foto), preşedintele organizaţiei naţionale.

Pentru viitor, conducerea Mensa România îşi propune să organizeze testări cât mai dese şi în cât mai multe oraşe din România, astfel încât orice posibil mensan să aibă acces la ele, iar comunitatea lor să crească. În prezent, testele se dau lună de lună în câte un oraş din ţară, fiind anunţate pe site-ul organizaţiei, www.mensa-romania.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ei bine,
Pur si simplu: felicitari sincere celor carora le este dedicat articolul!
Postat 12 Iunie 2013, 00:19 de elpidha
Multa minte, prostie multa
Cum era vorba aia? Unde-i minte multa, e si multa prostie... Pana una alta, schema cea mai importanta e sa inveti sa faci bani. Pentru asta iti trebuie sa stii, adunarea, scaderea, inmultirea, impratirea, sa fii harnic, sa fii sociabil, se te prezinti in fata oamenilor cu calm si rabdare...! Cunosc o droaie de oameni destepti nevoie mare, nu le ajungi cu o ruda de ... la nas, dar vai, vai, cine sa faca bani in locul lor, cine sa-i tina, ca ei vezi Doamne sunt destepti, destepti, dar parliti...
Postat 13 Aprilie 2013, 18:18 de Stancuta Popa
CHIT CA...
Tu NELU care esti ....inainte sa dai "send" catre tipografie acestui articol, ai numarat cati CHIT CA ai in el???jur ca e enervant, si sa-l citesti, d'apoi sa-l aui ...bleah
Postat 21 Ianuarie 2013, 16:33 de ioana
Prostia
Dupa cum se poate observa, impreuna cu prostia vine si lipsa bunului simt.
Postat 09 Ianuarie 2013, 19:40 de Cineva
aaa
anm cunoscut eu unul zis ''maioru'' un baiat destept dom'le...era colonel de fapt. actiona prin teroare intelijenta...lua si norma de salam de la soldati...impusca fazani pe campuri cu pusca cu alice...isi ducea prietenele in institutie si le...plesnea dupa ce bea un vin rosu cu coula...si acum imi pare rau pentru iel ca NU, ie promovat dom'le...AIQIU BETON frate...Miru parca il chiema... Dragomiru... Doamne Iartal
Postat 09 Ianuarie 2013, 10:15 de a
Cinste lor ! Dar ce folos ?!
Avem genii dar tot un biet profesoras de la o scoala SPECIALA (!!!) e primar ! Alt biet profesoras, popa ciordel si cu un plagiator mang_litorul, conduc judetul... Concluzia : cei prosti, dar multi, decid si pt. genii... democratie originala
Postat 09 Ianuarie 2013, 09:20 de .
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON