URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2013, 13:56

Ce ne-aduce (b)anul? 2013 - majorări de impozite, reduceri de personal şi noi credite

Ce ne-aduce (b)anul? 2013 - majorări de impozite, reduceri de personal şi noi credite SE FACE! Primarul Ilie Bolojan va hotărî luna aceasta, într-un fel sau altul, soarta podului din strada Dragoş Vodă, pentru ca lucrările să reînceapă în primăvară. "Că îl termină firma Macio, că îl finalizează Primăria, podul trebuie făcut. Anul acesta vor demara lucrările la drumul expres din strada Ecaterina Teodoroiu şi nu putem băga camioanele pe bulevardul Magheru", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2013 se anunţă unul plin cu provocări. "Va fi un an în care vom avea foarte mult de muncă. În 2013 avem de implementat proiecte europene majore, lucrările vor transforma în şantier întreg oraşul şi va trebui să luăm măsuri de restructurare pentru a redresa regiile oraşului", spune primarul Ilie Bolojan.

Pentru că până la urmă, într-un oraş, ca în orice familie, totul se reduce la bani...

Triplu, a spus Guvernul!

05 Ilie Bolojan_5.jpgSemne proaste anul are. Reunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local Oradea va hotărî săptămâna aceasta majorarea impozitelor locale cu 11%. În ciuda declaraţiilor liniştitoare din decembrie, când puterea lăsa la latitudinea primarilor actualizarea impozitelor cu rata inflaţiei, o Hotărâre de Guvern adoptată în vacanţa de sărbători a dat peste cap toate calculele. "Intenţia noastră a fost să actualizăm impozitele cu 4%, dar hotărârea prevede imperativ o majorare cu 16% reprezentând rata inflaţiei pe ultimii trei ani", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

În Oradea, majorarea impozitului pe locuinţe va fi de 11%, pentru că în 2011 a fost actualizat cu o inflaţie de 5%. În consecinţă, dacă în 2012 impozitul datorat pentru un apartament cu două camere a fost undeva la 120 lei, anul acesta va urca la 133 lei. În schimb, impozitul pe terenurile cu construcţii, amenzile fiscale şi cele cu valoare fixă se vor majora toate cu 16%!

Oraşul şantier

2013 nu se anunţă doar un an "mai scump", dar şi mai agitat. "În primăvară, mai multe proiecte europene vor intra în faza de lucrări, afectând întreg oraşul", prevede Bolojan.

Printre proiectele care vor transforma Oradea în şantier se numără: înlocuirea a 17 kilometri de conducte magistrale din cartierul Rogerius, construcţia celor 3,5 kilometri de drum expres care va lega cartierele Velenţa de Oncea cu trecere prin strada Ecaterina Teodoroiu, extinderea reţelelor de apă şi canalizare în cartierul Ioşia, construcţia unui CET pe gaz, reabilitarea Pieţei Unirii, transformarea Dealului Ciuperca în grădină publică, construcţia unui Aquapark în loculul ştrandului municipal, extinderea bazei sportive din Ioşia şi finalizarea celor două parcări supraetajate, din Piaţa Independenţei şi din spatele Palatului de Justiţie.

Derulate simultan, lucrările necesită fonduri mult peste puterea financiară a Oradiei, aşa că municipalitatea ia în calcul contractarea unui credit. Pentru ca asta să se poată întâmpla, regiile locale vor trebui să îşi îmbunătăţească indicatorii financiari, pentru a creşte credibilitatea oraşului şi a reduce pe cât posibil dobânzile la care se poate împrumuta.

Vin restructurările!

Restructurarea regiilor vizează reducerea cheltuielilor. "Regiile locale îşi pot îmbunătăţi situaţia financiară doar prin majorarea tarifelor pe cheltuiala orădenilor, măsură cu care nu pot fi de acord, sau prin scăderea cheltuielilor, variantă care va fi luată în calcul inclusiv prin reduceri de personal", zice Bolojan. Înainte de sfârşitul anului, personalul regiilor orădene se va diminua cu circa 10%. Managerii Electrocentrale, ai Companiei de Apă Oradea, ai OTL şi ai Administraţiei Domeniului Public au primit de la primar această sarcină încă din 2012, dar singurul care s-a achitat de ea a fost şeful ADP, Liviu Andrica.

În paralel, municipalitatea negociază cu sindicatele din Electrocentrale reducerea cu 15% a veniturilor angajaţilor prin "tăierea" sporurilor. Adică, eliminarea primei de vacanţă, echivalentă unui salariu, pe care CET-ul o acordă salariaţilor pe lângă banii de concediu, a primelor de Paşti, de Crăciun şi de Ziua energeticianului, precum şi a ajutorului de 150 lei acordat lunar pentru plata energiei electrice. Renunţarea la prime va aduce economii anuale de circa un milion de euro pe an.

Lucrări pe datorie

05 Eduard Florea_1.jpgEconomiile făcute nu vor acoperi însă sumele necesare oraşului pentru finanţarea fără sincope a lucrărilor angajate. Inerţia birocraţiei europene face ca de la plata unor lucrări din banii oraşului până la recuperarea sumelor de la Bruxelles să treacă minim şase luni. Dar poate ajunge şi la doi ani! Or, în această situaţie, orice proiect mare e sortit eşecului. "Avem lucrări, precum construcţia aquapark-ului sau a centralei pe gaz, unde o achiziţie consistentă de echipamente trebuie plătită deodată, fără a avea însă o dată certă a decontării. Acest vârf de plată poate fi depăşit doar printr-un credit", explică Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Drept urmare, Consiliul Local va fi chemat săptămâna aceasta să aprobe contractarea unei linii de credit de 40 milioane de lei. "Tragerile se vor face în funcţie de plăţile care trebuie făcute, după care banii vor fi puşi la loc, imediat după decontare", spune Florea. Linia de credit va fi deschisă pe 5 ani, pentru a exista o rezervă în cazul în care marile proiecte, cu termen de finalizare 2015, vor fi decalate din motive obiective. Şi ar putea fi destule...

Să fie linişte!

05 Delia Ungur.jpgCulmea, principalul factor destabilizator ar putea fi de ordin politic. "Tot ce se întâmplă în acest plan ne afectează direct. În cea de-a doua parte a anului trecut, după izbucnirea crizei politice, abia dacă am mai putut lega contacte cu potenţialii investitori. Am discutat, dar nimic concret. Oamenii de afaceri urăsc surprizele. Nimeni nu investeşte într-un mediu instabil", spune Delia Ungur (foto), directorul Eurobusiness Parc.

Oradea are nevoie de linişte ca de aer. Eurobusiness şi-a propus ca anul acesta să ocupe cu firme ultimele 30 de hectare din parcul industrial din Şoseaua Borşului, să mărească cu 60 de hectare parcul industrial din strada Ogorului şi să atragă o firmă mare pe cele 14 hectare de teren din spatele CET-ului. Pentru stimularea firmelor mici, care şi-ar dori un loc în parcul industrial dar nu îşi permit să investească într-o hală, conducerea Eurobusiness ia în calcul încheierea unui parteneriat cu un potenţia investitor. "Vom organiza o licitaţie pentru atragerea unui partener privat care să construiască hale, pe care apoi să le închirieze firmelor mai mici", spune directoarea.

Întoarcerea la meserii

În ceea ce priveşte atragerea de investitori, Delia Ungur susţine că Oradea este încă departe de adevăratul potenţial. Totul este să ştie să îşi valorifice atuurile. "Avem avantajul salariilor încă mici, inclusiv faţă de vecinii din Ungaria, şi cel al amplasării strategice de lângă graniţă. Ne trebuie un atuu suplimentar pentru a ne diferenţia de alte oraşe. Acesta ar putea fi adaptarea mult mai bună a forţei de muncă la cererile pieţei", spune Ungur.

Eurobusiness Parc ia în calcul încheierea unor parteneriate cu instituţiile de învăţământ care să ducă la relansarea şcolilor profesionale, singurele capabile să "producă" profesionişti în domenii cu căutare: strungari, electricieni sau operatori maşini cu comandă numerică. "Am discutat deja cu companiile. Acestea sunt dispuse să dea specialişti şi să pună la dispoziţie spaţii pentru practică în propriile fabrici, numai să ştie că la final au la dispoziţie un bazin de selecţie cu personal calificat", zice directoarea.

Până la urmă, afacerile sunt şi ele tributare legilor naturii. Oameni, firme, regii locale - supravieţuiesc crizei economice doar dacă reuşesc să se adapteze! Iar din acest punct de vedere 2013 se anunţă un an al transformărilor...


PE HÂRTIE
9
milioane de lei are de recuperat Oradea, bani cheltuiţi dar nedecontaţi pe proiectele europene


"Regiile locale vor trebui restructurate. Îmbunătăţirea capacităţii financiare a acestora prin majorare de tarife pe seama orădeanului nu este o opţiune"

Ilie Bolojan


SCUMPIRI ÎN LANŢ
"Vom sta cu garda sus!"

05 Dacian Palladi_1.jpgÎncepând din 1 ianuarie, preţul energiei electrice a fost majorat cu 10% iar accizele la motorină au crescut de la 374 euro la 391 euro pe tonă. De aici până la scumpiri în lanţ vor mai este doar un pas. "În 2013 vom sta cu garda sus. Este de aşteptat ca, în condiţiile scăderii puterii de cumpărare, bihorenii să fie mult mai chivernisiţi şi să se uite mult mai atent la cât şi ce cumpără", spune consultantul în afaceri Dacian Palladi (foto).

În ceea ce priveşte mediul economic, consultantul anunţă un an greu pentru domeniul tot mai concurenţial al serviciilor, unul cu potenţial pentru agricultură şi unul chiar favorabil pentru atragerea de investitori. "Suprinzător, dar 2012 a fost un an foarte bun pentru unele companii orădene care produc aici, cu costuri salariale mici, şi vând pe piaţa externă, concurând firme tradiţionale. Este de aşteptat ca acestea din urmă să vrea să producă şi ele aici şi să vândă "acasă" pentru a-şi apăra cota de piaţă", spune Palladi. Printre domeniile vizate se numără producţia de piese pentru maşini unelte şi cea de tâmplărie PVC.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@antiusl
M-am gandit daca merita sa-ti raspund sau nu, dar tinand seama ca ma \"faci\' prost, fac un efort. Chestia cu \"prostia\" o putem rezolva la modul foarte simplu: ne intalnim si facem un test de inteligenta, sa vedem care dintre noi doi este mai prost. Vrei? Sau daca ar fi sa-l parafrazez pe Ion Creanga ti-as spune: \"stiu ca sunt prost, dar cand ma uit la tine, parca prind curaj\" Trebuie sa fii cel putin prost (ca sa fiu in acelasi registru cu tine) ca sa ai pretentia ca primarul sa faca \"chestii\" pentru tine pe banii lui. Peste tot in lumea asta, daca vrei sa ai un loc de parcare asigurat, platesti. Aberezi la modul \"liber\", cand afirmi ca se construiesc alei intre blocuri la pret de autostrada, atata vreme cat s-a dovedit cu acte ca la asfaltarile pe banii municipialitatii, costurile asfaltarii Bolojan sunt la 60% din costurile asfaltarii filip. La asta as mai adauga cele peste 200 de strazi asfaltate din fonduri europene de catre administratia Bolojan, deci cum ar veni a facut pentru oradeni chestii pe banii altora. Cate asemenea strazi a asfaltat filip si PDL? Iti raspund eu ca sa nu te surmenezi: zero. Sunt foarte curios, care sunt taxele cu care ne \"rupe\" Bolojan?
Postat 12 Ianuarie 2013, 11:51 de anticomunistul
@anti_c...
1. Stii cu ce jeguri s-a inhaitat filip dupa ce a plecat din pdl ? Filip este membru marcant usl/psd, vice la senat si conduce sedintele (căcărău doarme si cand tine ochii deschisi). Asa ca ai dat o palma la un kkt, chiar votand usl, tot niste ,,filip" ai votat...sau niste ,,bot". Gunoaiele de care s-a lepadat pdl-ul au ajuns oameni de vaza in usl ! Te poti consola, au mai fost destui prosti ca tine, peste 60% 2. Arata-mi un singur lucru facut de nea ilie din banii lui pt. oradeni ! Ne rupe cu taxele si cu banii NOSTRI construieste selina alei printre blocuri la pret de autostrada... unde vezi tu aici vreun bine pt. oradeni Culmea prostiei tale si a altora catine : bolovanul ne ia banii, pe banii nostri ,,construieste" parcari pe care ni le inchiriaza?! Cat de tampit sa fii sa nu vezi escrocheria prin care ne fura pe fata ?! Deci taranul n-a facut nimic pt. noi, a facut pt. el si pt. clica din jurul lui.3. Da, ai dreptate, taxele locale raman in Oradea ! Te-ai intrebat insa in buzunarele cui ?!
Postat 11 Ianuarie 2013, 17:32 de antiusl
Erata
In loc de 2% a se citi 25%.
Postat 11 Ianuarie 2013, 13:26 de anticomunistul
Stimati PDL-aci
E un pic ciudat ca tocmai voi reprezentantii partidului care a folosit minciuna mai des decat respiratia sa va agitati, vezi: vine criza nu vine criza, marim salariile profesorilor cu 50%, ba li micsoram cu 2%, nu ne imprumutam la FMI, ba ne imprumutam la FMI si lista ar putea continua la nesfarsit. Pentru postacul . (punct): d-aia n-am votat cu PDL care ne-a fraierit in forma continua ca sa nu fim dobitoci. Se maresc taxele locale cu rata inflatiei. Ce tragedie! O fi Bolojan in toate felurile, dar diferenta esentiala fata de felipe pdlacul, este ca asta mai si face ceva pentru oras . Felipe are juma' din spatiile comerciale din centrul orasului. E o realizare, nu gluma! Nu mai conteaza ca la felipe asfaltarea unei strazi era cam cu 50% mai "scumpa" decat la Bolojan. Era bine si toata lumea era fericita. Si inca ceva, Luky, taxele d-aia se numesc locale ca se aduna si raman loco, deci taxele locale din Oradea nu pot ajunge la sudisti!
Postat 11 Ianuarie 2013, 13:23 de anticomunistul
@lucky
Da-mi voie sa te contrazic ! Nu ilie b. este vinovatul principal, el este un neica-nimeni, impins in fata de o gasca care asa si-au vazut ,,afacerile" prosperand. Votantii sunt vinovatii principali ! Se spune ca daca te fraiereste unu o data, el e smecher, dar daca te fraiereste si a doua oara, tu esti dobitoc !
Postat 11 Ianuarie 2013, 12:11 de .
@oradean
corect,din pacate oradenii nostri musca mai nou la tot felul de promisiuni la fel ca si miticii,dar vinovatul principal e primarul care a garantat prosperitatea oradenilor in campania electorala,era pe toate afisele de te si intrebai de nu cumva candideaza el,daca le adunam pe toate la un loc,taxe,accize si inflatie traim mai "bine" cu un minus in bugetul fiecarei familii de cel putin 10-12 la suta fata de 2012,dar oricum banii de la guvern vor merge in sud la Dragnea si asa dragi tovarasi o sa fie si mai rau
Postat 10 Ianuarie 2013, 15:58 de luky
usl, desi-i minti zilnic, prostii te iubeste !
Guvenul a adoptat ieri ordonanţa prin care, aparent, lasă mână liberă autorităţilor locale, cu privire la creşterea taxelor locale, în raport cu inflaţia. Numai că in buna traditie a copy-lotului, libertatea primăriilor este o minciuna. Cele care nu majorează taxele, nu vor primi bani de la bugetul de stat pentru a face faţă cheltuielilor. "Cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. De la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie", a spus Ponthausen. Cei peste 60% prostovani care au votat uslamul se pot felicita : zi de zi primesc mult mai mult decat sperau....
Postat 10 Ianuarie 2013, 07:03 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON