URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2017, 08:09

Casele de bani: Bolojan a schimbat caracterul social al cartierului Tineretului într-o afacere capitalistă, profitabilă geambaşilor

Casele de bani: Bolojan a schimbat caracterul social al cartierului Tineretului într-o afacere capitalistă, profitabilă geambaşilor TINERE, DESCURCĂ-TE! Cartierul Tineretului din Oradea nu mai este pentru tineri. „Astăzi Primăria nu mai oferă tinerilor teren gratuit pentru construcţia de case. Am decis să scoatem amplasamentele la licitaţie după ce, ani de zile, multe parcele au rămas goale”, spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eşti tânăr şi ai fi dispus să intri în datorii până la pensie ca să-ţi ridici o casă în Oradea? Uită! Primăria şi-a retras sprijinul oferit celor care se încăpăţânează să rămână în ţară.

Municipalitatea nu doar că a renunţat să mai acorde terenuri cu titlu gratuit celor sub 35 de ani în Cartierul Tineretului, dar le-a şi scos la licitaţie pe cele disponibile, transformând un proiect social într-o afacere capitalistă. Profitabilă oricui, numai tinerilor nu!

Cartier cu probleme

Apărută în 2003, Legea 15 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe se dorea o mână de ajutor. Potrivit acesteia, orice solicitant între 18 şi 35 de ani care nu a avut niciodată în proprietate o locuinţă sau un teren intravilan putea să ceară municipalităţii un loc de casă de 250 de metri pătraţi. Tinerii se obligau să obţină autorizaţia de construire într-un an şi să termine lucrările în doi, urmând să poată cumpăra terenul la un preţ modic şi să fie scutiţi de impozit timp de 10 ani.

Cartierul Tineretului din Oradea nu a fost, însă, niciodată o poveste frumoasă. Municipalitatea a amplasat în 2004 noua zonă rezidenţială la ieşirea spre Oşorhei, după o pădurice în spatele căreia firmele au depus ani de zile deşeuri industriale. Deşi locurile erau deja atribuite, primii ţăruşi au fost bătuţi abia în 2007, când Primăria a reuşit parcelarea celor 391 de loturi. Apoi, introducerea reţelelor de apă a început numai în 2009, racordarea s-a finalizat abia în 2015, transportul în comun a ajuns aici doar anul trecut, iar drumurile nu sunt asfaltate nici azi. Cât despre grădiniţa şi centrul comercial prevăzute în proiectul iniţial, nici măcar nu au fost licitate...

Fără gratuităţi

Ilie Bolojan, primar OradeaDe altfel, municipalitatea a eliminat orice componentă socială a proiectului. Pentru început, în 2010, după doar 7 ani faţă de cei 10 promişi, Consiliul Local a eliminat facilitatea scurtirii de impozit pe teren acordată celor care îşi ridicaseră deja casele. Cum de la înfiinţarea cartierului Primăria a anulat cam 70 de contracte, pentru că tinerii nu începuseră lucrările în termenul stabilit, în vara anului 2015 primarul Ilie Bolojan (foto) a schimbat foaia.

„Decât să ne complicăm cu o procedură de atribuire cu criterii de departajare neclare, mai bine vindem aceste terenuri, prin licitaţie, celor care vor şi pot să construiască”, spunea primarul. Bolojan susţine şi acum că mobilarea slabă a cartierului face ineficientă orice investiţie în drumuri sau transport în comun. „Degeaba am scoate la licitaţie amplasamentul magazinului, pentru că niciun agent comercial nu va veni într-o zonă nepopulată”.

Măsura a fost contestată abia în 2016, după ce, împins în opoziţie, PSD şi-a redescoperit latura socială. Consilierii locali PSD s-au opus ca Primăria să liciteze parcelele luate înapoi de la tinerii care nu le-au mobilat nici după 3 ani. „Să le dăm tot la tineri. Dacă vrem să rămână în Oradea, trebuie să dăm facilităţi. Acordarea de teren gratuit ne-ar oferi un avantaj faţă de Cluj”, zicea liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa.

Decizia finală i-a aparţinut, însă, primarului. „Am decis să scoatem amplasamentele la concesiune la preţuri convenabile, urmând ca orădenii să poată să le cumpere dacă termină în 2-3 ani casa”, a spus Bolojan. Iar doritorii au fost departajaţi prin licitaţie...

De 115 ori mai mult!

Teza „preţurilor convenabile” a fost infirmată de realitate. Dacă la licitaţiile din 2016 majoritatea parcelelor au fost atribute la un preţ de 3,5 lei pe metru pătrat, cu 50 de bani peste tariful minim, la cea din septembrie 2017 preţurile au explodat. Cei 90 de participanţi eligibili au ofertat preţuri ameţitoare faţă de preţul de pornire de 3 lei.

BIHOREANUL a aflat că cea mai mică sumă a fost de 80 lei pe metru pătrat pe an pentru o parcelă în strada Victor Papilian, ceea ce înseamnă o chirie de 20.000 lei pe an, echivalentul a 4.300 euro. Cea mai mare ofertă, pentru un amplasament din strada Bethlen Gábor, a fost de 115 ori mai mare decât preţul de pornire! Aceasta s-a ridicat la 345 lei/mp, adică 86.250 lei pe an, echivalentul a 18.800 euro! Dacă Primăria are toate motivele să se bucure de explozia chiriilor, locuitorii cartierului sunt, în schimb, revoltaţi...

Lăsaţi fără curte

Florentin Marin„Colonişti” ai cartierului încă din 2009, când acesta exista doar cu numele, vecinii de pe străzile Victor Papilian, Bethlen Gábor şi Denis Diderot spun că vor pierde bani grei. „Când m-am mutat aici existau doar nişte văi în care urmau să fie construite casele. Drumul era la o înălţime de circa 1,70 metri. Am adus tone de umplutură ca să îmi ridic casa”, povesteşte Florentin Marin (foto).

În 2012, 12 orădeni, printre care şi el, au cerut municipalităţii să le închirieze parcelele goale de sub geam cu titlu de curţi. Primăria le-a închiriat cei 250 mp cu 500 lei pe an, plus un impozit de 111 lei anual. „Unde e curtea era un gropoi. Am adus 47 de camioane de pământ ca să pot nivela”, povesteşte Marin. La fel ca vecinii săi, orădeanul a îngrădit terenul, pe care a pus gazon şi pomi, sperând că îl va cumpăra cu 14 euro pe metrul pătrat, ca în cazul celui de sub casă, uzând de dreptul de preemţiune.

S-a înşelat. În august, Primăria i-a anunţat că rupe înţelegerea începând cu 15 septembrie şi revendică terenul liber de sarcini. „Să desfiinţaţi gardul realizat, să curăţaţi terenul de eventuale culturi, plantaţii, platforme betonate şi altele”, se menţionează în adresă. Primăria va scoate toate amplasamentele la licitaţie. „Se ştia de la bun început că acelea sunt locuri de casă, nu curţi sau altceva”, spune primarul Bolojan.

Graba strică treaba?

Locuitorii zonei vor să caute dreptatea în instanţă, convinşi că nu pot concura la licitaţie cu noii ofertanţi. „Eu vreau să cumpăr parcela ca să am o curte, dar nu pot să dau pe ea zeci de mii de euro, ca geambaşii de case. Aceştia iau parcela, construiesc rapid, cumpără terenul de la Primărie şi vând casa, câştigând peste 20.000 euro”, spune Victor Ţigan (foto), din strada Diderot.

De altfel, vecinii povestesc, fără a putea dovedi însă, că în cartier au început să apară fundaţii de case înainte chiar să fie semnate contractele cu noii chiriaşi. Altfel spus, unii investitori „fură startul” pentru a ridica imobilul cât mai repede, ca să plătească Primăriei cât mai puţin. „Un şmecher poate construi rapid o fundaţie pe locul umplut de noi cu pământ, să ridice o casă pe care să o vândă pe bani frumoşi şi să dispară înainte ca aceasta să înceapă să se scufunde, pentru că nu a tasat terenul”, spune Victor. Lucru, altminteri, plauzibil...

Afacere bănoasă

Pentru un descurcăreţ afacerea poate fi rentabilă şi dacă plăteşte de 100 de ori preţul de pornire al licitaţiei, ajungând la 300 lei metrul pătrat. „La o concesiune de 16.300 euro pe an, dacă termini casa în trei luni datorezi cam 4.000 euro. Ai terminat construcţia, cumperi terenul de la Primărie cu 4.200 euro şi vezi că ai investit cam 8.300 euro. Dacă îţi iei două parcele, plăteşti deci cam 16.500 euro pe un teren de 500 mp cu toate utilităţile, pentru care în cartierul Grigorescu dai şi 30.000 euro”, calculează un cumpărător.

De altfel, înainte să fie construite, multe case sunt deja scoase la vânzare prin Internet. „Vând casă în fază de proiect în cartierul Tineretului Oradea. Preţ: 67.000 euro”, se menţionează într-un anunţ de pe Olx. Vânzătorul precizează că „în momentul de faţă se lucrează la fundaţie, imobilul se va putea preda în luna decembrie, finisat”, iar clientul poate alege din „şase case în diverse locaţii din cartier”, semn că în spate se află un adevărat dezvoltator imobiliar.

Un proiect social pentru una dintre cele mai impotante categorii sociale s-a transformat, astfel, peste noapte, într-o afacere la negru, „pe persoană fizică”, pentru descurcăreţii cu bani. Cine n-are tineri să-şi cumpere!


GROAPĂ DE GUNOI
Poluaţi cu azbest şi deşeuri

azbest în Cartierul TineretuluiÎn ciuda destinaţiei sale, de zonă rezidenţială pentru tinerele familii care vor dori să aibă şi copii, cartierul Tineretului este, de fapt, una dintre cele mai poluate zone din oraş. BIHOREANUL a atras atenţia încă din 2011 că a fost amplasat peste un depozit de deşeuri industriale şi resturi de azbest, materiale interzise în construcţii, care sporesc riscul de cancer pulmonar şi de şase ori.

„Primăria a umplut gropile de aici cu azbest şi alte deşeuri, le-a nivelat şi ne-a dat terenul”, povesteşte orădeanul Virgil Ţigan. În ciuda riscului pentru sănătatea propriilor cetăţeni, municipalitatea nu a curăţat terenul nici până astăzi. Săptămâna trecută, un orădean care lucra la fundaţia unei case în strada Ion Isaiu adunase deja maldăre de azbest (foto) pe terenul său. Câte mai sunt în jur, nimeni nu ştie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
pret ireal
Eu stau sa ma intreb, daca pretul pentru concesiune este 300 lei/mp/an, cum mai poate fi pretul de vanzare 17 Euro/mp?? Poate ajunge primaria la concluzia ca sunt terenuri foarte valoroase si o sa le vanda tot cu 300 lei/mp :). Automat, acesti baieti au crescut artificial pretul terenului in zona.
Postat 02 Octombrie 2017, 16:19 de Eva_Steel
Si totusi ceva e "putred"
...ceva e putred in articolul asta. In Oradea exista un excedent serios de imobile...realmente sute de case la rosu, la gri, finalizate si nelocuite mai ales in zonele marginase si in primul rand in zona respectiva. Sunt case in Cartierul Tineretului pe care le vad de multi ani la vanzare. In aceste conditii....cine da pe o casa in zona 120 000 E?, De unde siguranta castigului de minim 20 000 E pentru un geambas?...cu cat sa faca casa la cheie? cu 30 - 40000 E...e imposibil chiar daca ar lucra cu sclavi.
Postat 29 Septembrie 2017, 17:20 de Cleopard
....mda
... da era singur la sedinta cand sa votat, consilierii unde erau, la vama veche, cu 10 lei.........
Postat 28 Septembrie 2017, 16:39 de FLORIN64
foarte bine. nu vad de ce se face scandal
Cat timp nu iti sunt dragi metodele socialiste, nu e nimic rau in ce a facut primaria. E mai discriminatoriu sa dai 300 de case la 3 lei pentru 300 de tineri, si restul caselor sa coste 120.000 eur, decat sa lasi piata se se regleze singura si sa dai doar terenul oricarui constructor ce participa la licitatie. Cand cererea e mai mare ca oferta, nu reglezi prin criterii neclare de alocare, care lasa loc nepotismului si pilelor si coruptiei, ci prin licitatie si creterea pretului. Pana la urma, sa iti cumperi casa la 67.000 eur e chiar foarte ieftina!
Postat 28 Septembrie 2017, 11:43 de unu
Excrocherie marca Bolojan
Deci baietii smecherei au licitat o suma imposibila pentru concesiune si i-au intimidat pe multi, iar dupa dupa 3 luni - cu ajutorul firmelor lor de constructie si a pilelor de la avize- au terminat casa si cumpara terenul de la Primarie cu 4.200 de euro. Tare Bolo. Tineretul te voteaza ca esti hipster si conteaza. DNA ce zice?
Postat 28 Septembrie 2017, 11:39 de OradeanADN
"Pumnii mei, minte nu are"
Cam asa ar putea fi caracterizat "stapanul sef" al acestui oras.
Postat 28 Septembrie 2017, 10:05 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON