URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2019, 08:04

Case... pe făraş: Proprietarii a 1.000 de construcţii ridicate ilegal în Oradea, ameninţaţi cu demolarea (FOTO)

Case... pe făraş: Proprietarii a 1.000 de construcţii ridicate ilegal în Oradea, ameninţaţi cu demolarea (FOTO) „SĂ NE LASE!”. Proprietarii celor 13 case cu lei şi turnuleţe din strada Apateului 72, aflate în diferite stadii de finalizare, au fost avertizaţi personal de primarul Ilie Bolojan că imobilele vor trebui demolate. „A venit să ne spună că ne îmboardă. Să ne dea o amendă, ceva, şi să ne lase în pace!”, cere stăpânul uneia din ele, Pardalian Rostaş (foto)
Case... pe făraş: Proprietarii a 1.000 de construcţii ridicate ilegal în Oradea, ameninţaţi cu demolarea (FOTO) CU BULDOZERUL. În ultimii 3 ani municipalitatea a demolat o casă în strada Aleşdului 63 (foto stânga) din cartierul Tineretului, o baracă din Episcopia Bihor (foto mijloc) şi o vilă din Calea Clujului (foto dreapta), construite ilegal. Fiecare proces a durat mai bine de 5 ani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă toate construcţiile, extinderile şi mansardările neautorizate ar putea fi adunate la un loc, Oradea s-ar alege cu un nou cartier. Conform evidenţelor municipalităţii, peste 500 din cele circa 4.800 procese ale Primăriei au ca obiect construcţii ilegale.

"Încercăm să determinăm limitarea construcţiilor ilegale. Nu spun eliminarea lor, pentru că oameni care fac lucruri nelalocul lor vor exista întotdeauna", zice primarul Ilie Bolojan. Edilul susţine, însă, că acestea trebuie fie legalizate, fie demolate...

Timp şi bani!

Un orădean care vrea să fie cu toate actele în regulă când ridică o casă aşteaptă şi 6 luni. Legea 50/1991 este riguroasă. "Întâi durează până îţi faci proiectul, apoi mergi cu el la avizare la Inspectoratul în Construcţii, iar pe urmă la Primărie, după certificat de urbanism. De aici afli că ai nevoie de avize de coexistenţă de la furnizorii de utilităţi, ca să nu le rupi reţelele, de la Poliţia Rutieră, să nu încurci circulaţia, de la Ministerul Culturii dacă eşti în zonă istorică sau Ministerul Mediului dacă e ceva zonă protejată, şi câte şi mai câte. După ce le ai pe toate, până la autorizaţia de construire poate trece o jumătate de an", zice un orădean.

Cum totul se plăteşte, viitorul proprietar toacă bani înainte să bage târnăcopul în fundaţie. "Cu studiu geo, topograf, proiectant, taxe, avize şi altele, ajungi să dai şi 15.000 lei fără să fi bătut măcar un cui la casă", spune bărbatul.

O mie de cazuri

Există însă şi orădeni care nu au astfel de bătăi de cap. Fac şi gata! În oraş, construcţiile ilegale răsar precum ciupercile după ploaie. "Primăria are pe rolul instanţelor peste 500 de dosare pentru «obligaţia de a face», în sensul intrării în legalitate a construcţiilor neautorizate. Mai avem cam 300 dosare de depus şi 150 în diferite faze de implementare la executorii judecătoreşti", spune directorul juridic al municipalităţii, Eugenia Borbei (foto). Iar acestea sunt doar construcţiile ilegale descoperite!

Spre exemplu, dacă anul trecut Poliţia Locală a aplicat 146 de amenzi în cuantum de 182.000 lei, anul acesta numărul lor s-ar putea dubla. "Suntem în august şi deja s-au aplicat peste 150 sancţiuni! Se fac garduri, terase, extinderi, construcţii, te miri ce...", spune directorul Poliţiei Locale, Cristian Beltechi.

Oradea ilegală

Nu există cartier fără construcţii ilegale. Spre exemplu, în curtea unei case din Calea Aradului 32 un orădean şi-a ridicat trei clădiri la limita cu vecinii. A fost amendat, a primit termen să intre în legalitate, dar nu l-a respectat, aşa că dosarul va ajunge în instanţă anul viitor.

"Acţiunea în constatare se prescrie în 3 ani, aşa că îi dăm contravenientului un răgaz să intre în legalitate. Au fost cazuri în care proprietarul a reuşit să obţină toate actele când executorul judecătoresc pregătea punerea în aplicare a sentinţei de demolare", explică un jurist.

Săptămâna trecută, angajaţii Direcţiei Juridice verificau dacă proprietarul unei vile din strada Digului 14, cu magazin la parter, care avea deja sentinţă de demolare, a obţinut autorizaţie de construire. Proprietarul îşi scosese certificat de urbanism din 2015, semn că măcar încercase. "Dacă săptămâna viitoare nu are actele, trimitem dosarul la executor", spune funcţionarul care se ocupă de el.

De la prima amendă până la demolarea construcţiei e cale lungă. "Contravenientul poate ataca procesul verbal al Poliţiei Locale, după ce câştigăm procesul noi îl dăm în judecată pentru obligaţia de a face, odată obţinută sentinţa îi dăm un răgaz să se conformeze, după care ducem dosarul la executorul judecătoresc, fază în care iarăşi poate contesta executarea, şi tot aşa. Am avut proces pe o mansardă ilegală care a durat 10 ani", povesteşte juristul.

Recordul absolut, ca timp şi amploare, sunt 13 case ridicate ilegal de familia Rostaş în strada Apateului 72. În 2008 prima avea deja sentinţă de demolare!

"Rostaş resort"

Familia Rostaş s-a tras la Oradea acum o jumătate de secol, din Vadu Crişului. Bătrânul Augustin (75 ani) a fost căruţaş la "colectiv", fapt pentru care s-a aşezat pe parcela pe care o primise în grijă. Cu timpul, şi-a ridicat o casă cu etaj, mare cât un bloc, cu turnuleţe şi terasă peste curte.

Imobilul cu antenă satelit pe perete nu are, însă, apă sau toaletă. "Nu ţinem noi de-alea în casă", zice bătrânul. Ulterior, în aceeaşi bătătură şi-au ridicat case, tot ilegal, cei 8 fii ai săi, fiecare cu câte 5-8 copii. În prezent, formează o comunitate în care 65 de persoane stau în 13 case, toate cu turnuleţe şi lei auriţi, în diferite faze de construire. "Le-am făcut cu mâna noastră, să fie faine, cum am văzut la oamenii cu bani", zice Pardalian Rostaş, unul din fiii lui Augustin.

Cu bani din cerşit...

Rostaşii au făcut banii în străinătate. "Am strâns 20 de ani în Franţa. De ce să mint? Am mai muncit, am mai cerşit...", mărturisteşte Pardalian. Bărbatul nu înţelege de ce vrea Primăria să-i dărâme casa. "Pe vremea Ceauşescului, dacă lucrai, primeai apartament. Degeaba am fost de o mie de ori, nouă nu ne-a dat Primăria nici măcar loc de casă, aşa că ne-am făcut noi case!".

Bolojan i-a anunţat personal că au greşit rău de tot. "Acum câţiva ani a fost la noi în curte. Ne-a spus că vom fi demolaţi". Evident, Pardalian nu pricepe îndârjirea edilului. "Celălalt primar (n.r. - Petru Filip) a fost domn, zicea: «Îmi pare bine că lucraţi, că vă faceţi colibă»...".

Greu de ales

Situaţia imobilelor ilegale este încă încurcată. Primele două case nu mai pot fi atinse pentru că, deşi aveau sentinţă de demolare în 2008, Primăria nu a pus-o în aplicare în termen de 3 ani. Celelalte 13 construcţii ridicate ulterior sunt încă în proces.

Rostaşii încearcă să legalizeze fără succes construcţiile înghesuite pe un teren care nu era al lor, iar primarul nu se lasă. "O construcţie ridicată fără autorizaţie pe domeniul public nu poate fi legalizată. Nimănui nu i-ar conveni să vină cineva să-i ocupe terenul familiei. Iar aici vorbim de terenurile oraşului!", spune, ferm, Ilie Bolojan (foto).

Oricum, oraşul este între ciocan şi nicovală. Dacă dărâmă locuinţele ridicate ilegal, va trebui să le caute cazare Rostaşilor puşi în stradă. Dacă nu demolează imobilele, va trebui să le pună în legalitate, dar fără să aştepte mari taxe şi impozite de pe urma lor, deoarece oficial stăpânii nu au venituri. Pentru ca situaţia să fie şi mai încurcată, casa bătrânului Rostaş, singura ridicată legal, a adunat restanţe la impozite de 8.800 lei.

Primăria tocmai l-a somat luna trecută să şi le achite. Ironic, dacă omul nu plăteşte, i se scoate casa la vânzare!


MISIUNE IMPOSIBILĂ
Ilegal non-stop

Războiul împotriva construcţiilor ilegale este unul de uzură, din cauza unor scăpări ale legii. Potrivit Legii 50/1991, dacă intervenţia ilegală are loc în centrul istoric al oraşului, în loc să amendeze contravenientul cu sume între 1.000 şi 10.000 lei şi să dispună intrarea în legalitate, Poliţia Locală este obligată să îi facă plângere penală.

Majoritatea celor 120 plângeri transmise anul trecut parchetelor au fost, însă, soluţionate cu neînceperea urmăririi penale. "Au fost şi cazuri în care s-a pus în mişcare acţiunea penală, dar în general procurorii evită să ceară închisoare pentru cineva care şi-a găurit peretele casei ca să-şi monteze o hotă sau să facă un geam", explică un poliţist local. Demersul se blochează aici, pentru că proprietarul scapă, automat, şi de obligaţia readucerii imobilului la starea iniţială.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sic cogito
Asa e .LEX sunt aduse personal de pe muntele sinai.Iar de atunci toate legile sunt doar niste update-uri facute de om,sub directa inspiratie divina.Bine gindite,echitabile,pentru o viata mai buna si mai fericita a creatiei lui GOD.
Postat 28 August 2019, 15:41 de excalibur
pe lege
DURA LEX SED LEX!! si aici nu e Huedin!
Postat 28 August 2019, 15:10 de Christa
Cadastrarea Romaniei
Un razboi de uzura intins pe multi ani,consumator de resurse (inspectori,politii,executori,insusi primarul).Pentru toate situatiile se pot gasi rezolvari firesti,naturale,omenesti.Constructie ilegala pe domeniul public: ii imputi valoarea terenului,eventual ii faci discount ca la diasporeni,dar,mai degraba il imputi politiei locale ,care avea menirea sa nu tolereze ditamai santierul intins pe ani de zile,pe terenul orasului.Constructie ilegala pe teren privat: a doua zi trimiti un topograf sa faca masuratori si sa modifice CF-ul in vederea impozitarii noilor edificii.Ii imputi costurile masuratorilor,la preturi minimale,pe care le faci cu o firma agreata,eventual inclusa in organigrama primariei.Unde este programul de cadastrare al romaniei,pentru care s-au pus la dispozitie fonduri europene? Nicaieri.Pentru ca topografii nu sunt interesati sa bata cimpii, ei stiu ca pot face 1000 lei intr-o ora de la un client terorizat de birocratia intrtinuta si hranita bine de statul roman.Formula era simpla: cioc-cioc,buna ziua, va rog sa prezentati actele cu cladirile proprietatii. Se porneau masuratorile,de actualizau hartile topo, cf-uri,multumim,la revedere.De la anul te trezeai cu impozite pe "garduri, terase, extinderi, construcţii, te miri ce...".Frumos ,elegant,fara scandal,fara buldozere,fara chelii,fara sprincene.La fel au facut grecii cind i-a lovit criza,au descoperit google earth si au vazut piscinele prin resorturile turistice.Aici e vorba de intretinerea unei caste de paraziti care terorizeaza cetateanul simplu cu cf,puz,pud,topo,geo,pac ,ac.Ia sa se ocupe superprimaria si de ACESTE NECESITATI ale cetatenilor urbei,contra unei modice majorari de impozit local,nu sa ASMUTA hoardele de organe flaminde de BANI in fiinta umana,sub teroarea DOSARULUI PENAL SI A EXCAVATORULUI.
Postat 28 August 2019, 14:32 de excalibur
Numeroasă familie
Că așa e tradiția
Postat 28 August 2019, 09:40 de Sandu1206
datoria cui e sa civilizeze tiganii?
mai multi copii ai familiei asteia cersesc prin intersectii, inclusiv la mag crisu sau la bisericuta in nufaru. avem niste reprezentanti atat de falsi incat niciunuia nu ii pasa cum sa ii civilizeze pe tigani. interesant de vazut ce ocupatii au si din ce surse isi fac venit adultii din fam. asta sau daca si-au dat copiii la scoala. plus cate masini au, cine le-a dat permise auto si cine le reinnoieste... ca de citit, ma indoiesc ca stiu sa citeasca! exista legi, drepturi si obligatii, mai ales când traiesti intr-o comunitate atat de mare! si uite asa, primaria cu directia sociala cu politia si jandarmeria ar trebui sa isi faca datoria!
Postat 28 August 2019, 09:31 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON