URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2016, 15:03

Casă, dulce casă: De ce îl lasă judecătorii pe medicul şpăgar Ovidiu Pleşa să se întoarcă la serviciu

Casă, dulce casă: De ce îl lasă judecătorii pe medicul şpăgar Ovidiu Pleşa să se întoarcă la serviciu SPURCAT LA GURĂ. În numărul trecut, BIHOREANUL a prezentat fragmente din rechizitoriul DNA ce demonstrau cum doctorul Ovidiu Pleşa (foto) refuza dosarele pacienţilor care nu ofereau suficientă şpagă şi îi trimitea „în p... mă-sii”. Graţie blândei Justiţii, „expertul” îşi va putea relua ritualurile şi replicile, la acelaşi loc de muncă. De văzut şi cu ce reacţii din partea pacienţilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E definitiv: Judecaţi pentru că percepeau şpăgi ca să avizeze pensionări de boală, doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat, se pot întoarce la serviciu.

Interdicţia aplicată de procurori în timpul anchetei a fost ridicată de instanţele de judecată pe motiv că dosarul a fost atât de mediatizat încât nimeni nu s-ar încumeta să le mai dea şpagă!

Înapoi la locul faptei

Doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta Monica Ignat, primele cadre medicale de la Serviciul de Expertiză Medicală Bihor trimise în judecată de procurorii DNA Oradea, după ce au fost prinse luând mită ca să avizeze dosare pentru pensii de boală, în dosarul lotului de experţi de la Casa de Pensii, se pot întoarce la „locul faptei”.

Curtea de Apel Oradea a confirmat, joi, ca legală şi temeinică, soluţia judecătorului Ioan Gal, fostul preşedinte al Judecătoriei Marghita, acum delegat la Secţia Penală a Tribunalului Bihor, prin care acesta ridicase, cu o săptămână înainte, interdicţiile impuse celor doi pe parcursul anchetei, de a profesa ca medic respectiv ca asistent, până la finalizarea procesului.

Meseria mea, mita...

Interdicţia fusese impusă vara trecută, tot de instanţele de judecată, odată cu înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu controlul judiciar, şi era justificată prin gravitatea şi numărul mare de infracţiuni comise de cei doi, dovediţi cu nu mai puţin de 235 de şpăgi încasate în 26 zile de „muncă”, prin care au fost părtaşi la „destabilizarea întregului mecanism de acordare a pensiilor”, după cum susţineau procurorii.

Dispoziţiile au fost menţinute pe tot parcursul anchetei, până săptămâna trecută, când Ovidiu Pleşa şi Monica Ignat au fost trimişi în judecată. Pe 30 ianuarie, însă, la primul termen al procesului, judecătorul Ioan Gal a decis că suspecţii de şpagă trebuie să fie lăsaţi să muncească. Motivul? Prin instituirea interdicţiei, ei au fost lipsiţi „de mijloacele de subzistenţă pentru ei şi familii, în contextul în care nu au pregătire pentru o altă profesie ori meserie şi beneficiază în continuare, pe durata procesului, de prezumţia de nevinovăţie”.

Nimeni nu le-ar mai da

În încheierea judecătorească, Gal susţine că teoria procurorilor, cum că instituirea interdicţiei „vizează împiedicarea inculpaţilor de a comite o nouă infracţiune”, nu se mai susţine „datorită măsurilor administrative luate de conducerea instituţiei la care au lucrat”, iar pe de altă parte pentru că Pleşa şi Ignat ar fi spus că nu mai au intenţia de a se întoarce la vechiul loc de muncă.

Culmea e că, în timp ce colegii de dosar, medicii Vasile Sălăjan, Anca Grigorescu, Emilia Cun şi Ana Guţ, respectiv asistenta Ioana Precup, şi-au înaintat demisiile încă de anul trecut, atât Pleşa cât şi asistenta sa, Monica Ignat, n-au făcut acest demers, fiind încă angajaţi ai Casei de Pensii, cu raporturile de muncă suspendate.

Judecătorul şi-a exprimat, în schimb, convingerea fermă că, şi în situaţia în care ar reveni pe post, cei doi ar fi feriţi de ispite. Argumentul? „Evenimentul pentru care sunt cercetaţi a fost atât de intens mediatizat încât niciun membru al comunităţii nu s-ar încumeta să le ofere mită inculpaţilor, mai ales că şi darea de mită este incriminată ca infracţiune distinctă”. Ca şi cum, până acum, nu ar fi fost...

9 şpăgi pe zi

Controversata soluţie, menţinută joi şi de Curtea de Apel, l-a surprins pe directorul Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, care nu prea ştie cum să „reintegreze” în sistem nişte indivizi total compromişi. „Nu ştiu ce să zic. Aştept ca instanţa să motiveze soluţia, să ne spună şi cum o vom pune în aplicare. Oricum, cei doi nu vor mai putea lucra împreună, în acelaşi cabinet”, a declarat BIHOREANULUI directorul de la Pensii.

Doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat, doi din cei zece angajaţi ai Serviciului de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor prinşi anul trecut că luau mită ca să avizeze dosarele pentru pensionarea de boală, au fost trimişi în judecată săptămâna trecută de procurorii DNA Oradea. Procurorii l-au inculpat pe Pleşa pentru luare de mită în formă continuată, acuzându-l că a luat 235 de şpăgi în decurs de 26 zile de muncă, în vreme ce asistenta Monica Ignat este acuzată că a fost complice în 163 de cazuri, dar şi că a luat mită pe cont propriu de la 8 pacienţi, pentru diverse servicii.

Citiţi despre cum se lua şpagă în cabinetul doctorului Pleşa, dar şi despre cum îi insultau cei doi pe pacienţii fără posibilităţi, în articolul: "Mită pe bandă: Doctorul şpăgar Ovidiu Pleşa îi înjura pe bolnavii care nu cotizau suficient"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Rusine judecatorului!
Rusine judecatorului care a dat aceasta solutie! Rusine justitie corupta, o justitie care-ti produce scarba! Pana unde mai aveti tupeul sa mergeti?
Postat 09 Februarie 2016, 09:45 de vrabie
CÂT DE MOALE E JUSTIŢIA TARE?
Ar fi interesant să publicaţi şi numele judecătorului care a pronunţat sentinţa.
Postat 08 Februarie 2016, 19:55 de eutanasiu
Batae de joc
Astia is bat joc de noi oamenii cinstiti care muncesc pentru un salar pe care nenorocitii astia nesimtiti il primeau spaga intr-o zi.Nesimtii sa beneficieze in continuare de clementa unui judecator absurd care nu vede sau nu vrea sa vada ca astia au bani sa traiasca mai bine ca multi altii care muncesc,ani de zile fara sa faca nimic.Rusine istantei pt motivare!
Postat 08 Februarie 2016, 15:33 de Mircea2003
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON