URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2010, 08:23

Casa Domnului, paradis fiscal

Casa Domnului, paradis fiscal PALAT DE LUX. Cea mai scumpă dintre proprietăţile bisericeşti din Oradea este, de departe, Palatul Episcopiei Romano-Catolice (foto), evaluat la cel puţin 10 milioane de euro. Imensa clădire despre care se spune că are 365 de ferestre, cât numărul zilelor dintr-un an, este scutită de un impozit care pe un proprietar laic l-ar fi obligat să scoată anual din buzunar o sumă cu patru zerouri
Casa Domnului, paradis fiscal PALAT DE LUX. Cea mai scumpă dintre proprietăţile bisericeşti din Oradea este, de departe, Palatul Episcopiei Romano-Catolice (foto), evaluat la cel puţin 10 milioane de euro. Imensa clădire despre care se spune că are 365 de ferestre, cât numărul zilelor dintr-un an, este scutită de un impozit care pe un proprietar laic l-ar fi obligat să scoată anual din buzunar o sumă cu patru zerouri
Casa Domnului, paradis fiscal BUSINESS ORTODOX. În plină criză, cultele din România par să fi prins gustul profitului. Potrivit relatărilor presei economice, anul trecut, faţă de 2008, numărul firmelor înfiinţate de reprezentanţii bisericilor - cu nume sugestive precum Trinitas, Pax Domini, Ora et Labora, Pro Ortodoxia, Diaconia sau Terra Crucis - a crescut cu peste 30%. Biserica ortodoxă face bani din orice: imobiliare, media, agricultură, exploatare lemnoasă, servicii hoteliere, ca să nu mai vorbim de activităţi tradiţionale, cum ar fi editarea de cărţi şi periodice, fabricarea de lumânări sau textile. Pentru că deţinea un teren potrivit pentru o staţie de benzină, Parohia ortodoxă din Auşeu a intrat de pildă în acţionariatul lanţului de benzinării Axon Serv, deţinând azi 4% dintr-o firmă cu o cifră de afaceri de peste 6 milioane de euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce Guvernul măreşte birurile existente şi scorneşte altele noi pentru cetăţeni şi firme, bisericile au rămas singurele entităţi care nu plătesc impozite pe proprietăţi chiar dacă şi le sporesc de la an la an.

Considerând situaţia drept o anomalie fără egal în societăţile secularizate, în care Biserica nu dictează Statului, cum se întâmpla în Evul Mediu, o organizaţie neguvernamentală cere schimbarea legii astfel încât cultele să plătească dări şi ele, pe măsura proprietăţilor pe care le deţin.

BIHOREANUL vă prezintă, în premieră, care este dimensiunea averilor bisericeşti din Oradea şi câţi bani s-ar putea strânge în fiecare an dacă ele ar fi impozitate.

Fără privilegii

"Daţi Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!", povăţuieşte Biserica, învăţând creştinii ca divinităţii să-i arate credinţă, iar statului să-i respecte legile şi să-i plătească dările. Tocmai Biserica, însă, nu dă Cezarului ce i se cuvine, afirmă Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR), care solicită autorităţilor să anuleze privilegiile de care cultele se bucură în baza actualului Cod Fiscal.

"În această perioadă, statul caută soluţii pentru depăşirea crizei. Măsurile de austeritate afectează întreaga Românie şi totuşi cultele continuă să beneficieze de excepţii fiscale importante şi nejustificate. Vă propunem adoptarea unor măsuri care vor contribui semnificativ la depăşirea crizei financiare: taxarea cultelor şi restricţionarea finanţării lor de către stat", a cerut conducerea ASUR într-o scrisoare deschisă adresată luna trecută preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc.

Concret, ASUR cere ca şeful statului şi şeful Guvernului să determine, în baza funcţiilor şi influenţei pe care le au, modificarea Codului Fiscal de aşa natură încât prevederile care asigură bisericilor o "discriminare" pozitivă să fie abrogate.

Ai, nu dai

Potrivit Codului Fiscal, cultele sunt scutite, practic, atât de plata impozitului pe venituri, cât şi pe proprietăţi. Actul prevede că bisericile "sunt scutite de impozitul pe profit pentru veniturile obţinute din producţia şi valorificarea obiectelor necesare activităţilor cultice, pentru veniturile obţinute din chirii, precum şi pentru alte venituri obţinute din activităţi economice". Sunt scutite de impozitare, de asemenea, şi despăgubirile băneşti primite în locul proprietăţilor naţionalizate ce nu pot fi restituite în natură, "dacă sumele sunt utilizate pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru furnizarea de servicii sociale şi pentru acţiuni non-profit".

În ceea ce priveşte proprietăţile imobiliare, bisericile sunt scutite de impozitele pentru "clădirile care, prin destinaţie, constituie lăcaşuri de cult, clădirile retrocedate şi cele utilizate pentru activităţi social-umanitare", precum şi pentru terenurile de orice categorie. Altfel spus, bisericile pot declara că orice clădire din patrimoniul lor are legătură cu săvârşirea cultului şi, ca atare, nu trebuie să plătească impozit pentru ea.

Biserici multe...

Evidenţele Primăriei arată că în Oradea funcţionează 11 culte, cu 81 unităţi de cult (episcopii, parohii, mănăstiri, ordine călugăreşti etc) care deţin în total 252 clădiri şi 231 terenuri.

Cel mai mare proprietar imobiliar din oraş este Comunitatea Evreilor, cu 56 de clădiri şi 52 terenuri, urmată de unităţile de cult romano-catolice, care au 48 de clădiri şi 35 de terenuri (Episcopia - 10 clădiri şi 13 terenuri, parohiile Oradea - 16 clădiri şi 4 terenuri, Oraşu Nou - 6 clădiri şi 5 terenuri, Olosig - 5 clădiri şi 4 terenuri). Pe locul al treilea urmează reformaţii, cu 43 clădiri şi 36 terenuri (Episcopia - 13 clădiri şi 6 terenuri, parohiile Olosig - 5 clădiri şi 4 terenuri, Episcopia Bihor - 9 clădiri şi 8 terenuri, Velenţa - 8 clădiri şi 5 terenuri).

Ortodocşii vin abia pe locul al patrulea, cu 36 clădiri şi 46 de terenuri (Episcopia - 6 clădiri şi 6 terenuri, parohiile Oradea - 4 clădiri şi 4 terenuri, Sfânta Treime - 4 clădiri şi un teren, Nufărul şi Velenţa - fiecare câte 3 clădiri şi 3 terenuri). Pe locul al cincilea se află baptiştii, cu 24 clădiri şi 19 terenuri, urmaţi de penticostali, cu 17 clădiri şi 21 terenuri. Pe locul al şaptelea se află Parohia Evanghelică (12 clădiri şi un teren), iar greco-catolicii abia pe locul al optulea (11 clădiri şi 5 terenuri). Mult mai modeşti, adventiştii au 3 clădiri şi 5 terenuri, iar unitarienii doar o clădire şi un teren.

... dări puţine

08 Tanase Miculescu.jpgDeşi, cum se vede, nu s-ar putea spune că bisericile sunt sărace, ba dimpotrivă, bugetul oraşului nu încasează decât sume infime din impozitarea proprietăţilor acestora. Tănase Miculescu (foto), directorul Direcţiei Finanţe din cadrul Primăriei, spune că, date fiind prevederile Codului Fiscal, municipalitatea nu primeşte nici măcar un singur leu sub formă de impozit pe terenurile bisericilor.

Care este suma pe care în acest fel, practic, oraşul o pierde în fiecare an? "Întrucât până acum nu s-a pus problema impozitării acestor terenuri, nu am ţinut o evidenţă separată a lor, astfel încât să stabilim ce impozite ar trebui percepute", spune Miculescu. Directorul face totuşi o estimare: "După numărul terenurilor şi considerând pentru fiecare o suprafaţă comparabilă cu a terenurilor deţinute de celelalte persoane juridice, se poate estima că dacă bisericile ar plăti impozit pe ele, bugetul local ar încasa anual cam un miliard de lei vechi".

O sumă şi mai mare ar veni din impozitarea clădirilor bisericilor. În prezent, spune Miculescu, bisericile plătesc impozite doar pentru spaţiile închiriate unor magazine, nu şi pentru cele în care ele însele desfăşoară activităţi, fie ele şi economice. Ţinând seama că impozitele pe clădiri sunt de 10 ori mai mari decât cele pe terenuri, oraşul pierde în fiecare an, prin neimpozitarea clădirilor bisericilor, cel puţin 10 miliarde de lei vechi.

Ar fi bani suficienţi pentru ca Primăria să construiască în fiecare an câte o grădiniţă sau la un interval de 5-6 ani o şcoală în locul celor desfiinţate sau mutate prin retrocedarea către biserici a localurilor în care au funcţionat. Astfel că, în cel mult 20 de ani, ar dispune, practic, de spaţii noi pentru şcoli evacuate precum Partenie Cosma ori Ady Endre, pentru care a plătit sau va plăti încă o vreme chirie tocmai bisericilor!

"Taine" clasificate

Pentru că niciun funcţionar public nu poate divulga nivelul, chiar şi infim, al impozitelor plătite de unităţile de cult din Oradea, BIHOREANUL a încercat să afle informaţia chiar de la sursă, solicitând conducerii fiecărui cult să declare public câte proprietăţi deţine, pentru care dintre ele achită şi pentru care nu achită acest impozit.

Cum era de aşteptat, însă, bisericile nu s-au arătat dispuse la asemenea acte de transparenţă. Doar conducerea Comunităţii Baptiste a dat un răspuns, şi acela negativ. "Ne pare rău, dar în absenţa unei solicitări oficiale din partea vreunui organism al administraţiei de stat, nu vă putem pune la dispoziţie lista cu proprietăţile bisericilor de pe raza Comunităţii Baptiste din Oradea", a spus preşedintele Comunităţii, Florian Negruţiu. Cât despre conducerea celorlalte culte, tăcere totală, ca şi cum informaţia ar fi una din Sfintele Taine...

Între popi şi popor

Desfiinţarea privilegiilor bisericilor începe să fie considerată şi de opinia publică un lucru normal. Participanţii la dezbaterile organizate de site-urile presei centrale (precum Hotnews.ro ori Realitatea.net) apreciază că bisericile trebuie tratate la fel ca toate celelalte ONG-uri şi că tocmai în această perioadă ele au şansa să se arate solidare cu credincioşii, necerându-le favoruri. Unii participanţi argumentează că dacă în întregul sector public se fac restructurări, corect ar fi ca şi bisericile să "strângă cureaua", tocmai pentru că angajaţii lor sunt plătiţi şi de la bugetul de stat. Alţii critică faptul că facultăţile de teologie din întreaga ţară scot anual peste 1.400 de absolvenţi, pentru care se fac apoi presiuni să se construiască noi biserici şi parohii. De notat că la sondajul realizat de Hotnews, 90% dintre cei 1642 de respondenţi s-au exprimat în favoarea impozitării bisericilor.

Din ponderea opiniilor exprimate, doar o minoritate crede că asemenea dezbateri sunt un atac la credinţă. Răspunsul dat acestei categorii e că bisericile se desconsideră singure, "din cauza unor năravuri precum tarifele foarte variabile şi percepute fără chitanţă pentru serviciile religioase prestate, până la numărul prea mare al bisericilor construite cu aport public în timp ce şcolile şi spitalele suferă din cauza lipsei de finanţare".

Între popi şi popor

Politicienii, în schimb, nu prea par dispuşi să-şi strice relaţiile cu preoţimea. Deputatul UDMR Lakatos Peter, membru în comisia de buget-finanţe a Camerei, crede, de exemplu, că fiscalitatea trebuie să rămână blândă pentru culte. "Dacă statul aşteaptă de la biserici acţiuni caritabile, atunci trebuie să contribuie la acestea măcar neluându-le banii din care desfăşoară asemenea acţiuni", a declarat Lakatos atunci când BIHOREANUL a testat disponibilitatea parlamentarilor de a susţine modificarea Codului Fiscal în acest sens.

În timp ce liderul PSD Bihor Ioan Mang s-a ferit să-şi exprime opinia, motivând că încă nu şi-a format un punct de vedere, culmea e că tocmai un liberal, senatorul Cornel Popa, ia făţiş şi fără rezerve apărarea bisericilor. "Bisericile şi aşa sunt sărace, abia fac faţă cheltuielilor. Cred că dacă statul ar pune biruri pentru toate proprietăţile lor, vor aduna penalităţi, pentru că nu vor putea plăti", crede Popa, membru în Adunarea Eparhială ortodoxă.

Surprinzător sau nu, dintre parlamentarii bihoreni cel mai tranşant e PDL-istul Ştefan Seremi: "Religia să rămână religie şi afacerile afaceri. E normal ca bisericile să fie scutite de impozit strict pentru clădirile care servesc oficierii cultului, dar pentru toate celelalte imobile să plătească. Voi susţine o modificare a Codului Fiscal în acest sens", a declarat Seremi.

Până ce o asemenea schimbare va avea loc, nu ne rămâne decât să constatăm că la noi doar prostituţia, contrabanda şi bisericile au rămas neimpozitate. Nu-i frumos spus, dar e adevărat.


AFACERI ÎN NUMELE DOMNULUI
Agerime la "ochiul dracului"

Potrivit Ministerului Finanţelor, în 2008 (ultimul an pentru care există raportări oficiale), Biserica Ortodoxă Română, care are cei mai mulţi enoriaşi, a încasat 48 milioane de lei din activităţile fără scop patrimonial, iar din cele economice a obţinut un profit de peste 3,5 milioane de lei. În plus, conform Patriarhiei înseşi, parohiile din ţară au încasat anul trecut echivalentul a 10 milioane de euro din oficierea de nunţi, botezuri şi înmormântări. Cum cele mai multe asemenea activităţi sunt nefiscalizate, raportările se fac după cum vor preoţii, iar statul nu are nicio putere de control asupra veridicităţii situaţiei, nerămânându-i decât să creadă fără să cerceteze.

Într-un clasament al averilor bisericeşti din România, BOR se situează în mod firesc pe primul loc, cu peste 140.000 de hectare de pădure şi peste 11.000 de clădiri şi alte terenuri, plus peste 100 de societăţi comerciale având ca obiect de activitate nu doar producţia şi desfacerea de obiecte religioase, ci şi construcţiile, operaţiunile de import-export, turismul, confecţiile etc. Pe al doilea loc se află Biserica Romano-Catolică, pentru care, însă, nu există date oficiale, ci doar aproximări. În urma retrocedărilor din ultimele două decenii, se estimează că BRC a devenit, în Transilvania, al doilea mare proprietar imobiliar după Statul Român, având peste 4.000 de clădiri şi terenuri, din care nici măcar o zecime nu sunt impozitate.


SCUTIRI PENTRU SUTANE
Favorizaţi prin lege

Dacă până în 1989 bisericile erau în multe cazuri prigonite de stat, în ultimele două decenii statul a căzut în cealaltă extremă, oferindu-le privilegii nemaiîntâlnite în ţările laice.

Încă din primii ani de după Revoluţie, unul din cele mai importante cadouri pentru slujitorii bisericilor a devenit scutirea de plata taxelor vamale pentru importarea şi înmatricularea de maşini la mâna a doua, facilitate transformată într-o adevărată afacere mai ales la nivelul parohiilor.

Tot prin lege bisericile sunt scutite de plata taxelor pentru obţinerea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţie, precum şi de plata accizelor pentru combustibilii destinaţi încălzirii lăcaşurilor de cult şi a locuinţelor parohiale.

Concomitent, cultele se bucură şi de sprijinul direct al statului, astfel încât bugetul central suportă cea mai mare parte din salariile preoţilor, pastorilor şi imamilor, iar bugetele consiliilor judeţene asigură lefurile personalului neclerical.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Jurnalim de doi lei
Articol de doi lei. Asta poate face tovarasul Cris. Ziarul se duce de rapa si trebuie cautate subiecte fierbinti. Noroc cu bolojan ci coreenii adulati de Mircea Chirila!
Postat 20 August 2010, 10:38 de YOKO
conti
dar nu sunt de`acord, nici in economie, si nici in biserica cu impozitele de genu: iti marim de la 10% la 20% pt ca stiu ca oricum undeva faceti voi, cel putin multi dintre voi, evaziune fiscala. daca unu face, sa plateasca acela, si nu toti pentru furtul lui.! (genul de idee care a adus forfetarul pe noi)
Postat 19 August 2010, 20:21 de unu
conti
În ceea ce priveşte proprietăţile imobiliare, bisericile sunt scutite de impozitele pentru "clădirile care, prin destinaţie, constituie lăcaşuri de cult, clădirile retrocedate şi cele utilizate pentru activităţi social-umanitare", precum şi pentru terenurile de orice categorie. - de aici as scoate doar 'cladirile retrocedate', sa savarseasca activitate social-umanitara or sa fie lacas de cult dc vrea sa nu plateasca. cat pt terenuri, as pastra aceleasi conditii: locas de cult or activitate social-umanitara. teren de orice fel e un pic cam ciudat. As mai renunta la scutirea taxelor import auto, certificatelor de urbanism si constructie, subventiionarea combustibililor DOAR pt lacasurile de cult sa ramana, nu si pt case parohiale (doar are popa salar, cum am si eu) si nu mai plata salariilor din bugetul statului. iar apoi cat de problemele legate de banii neraportati, e problema enoriasului ca nu cere chitanta(!) a bisericii ca nu e bine organizata si a personalului ca nu e cinstit. aici doar o verificare mai atenta din partea statului e o metoda de interventie.
Postat 19 August 2010, 20:19 de unu
conti
d`aia nu vrem ca statul sa plateasca salariile preotilor.impozitarea cladirilor si terenurilor nu e o povara chiar atat de mare, dar ong`urile sunt impozitate aici? acestea nu aduc profit. (in mod normal, dc nu exista abuzuri) dar o biserica nu are doar lacasul de cult, cum zice seremi..are un dispensar poate, un centru de stiudiu, o biblioteca, o gradinita/scoala/liceu/univ, (nici scolile si spitalele nu platesc impozitele astea oricum, si astia is platiti de stat). in schimb, impozitarea veniturilor din valorificarea obiectelor cultice din chirii si alte activitati economice...well, e cu 2 taisuri - fiind ong non-profit, banii sunt investiti tot in biserica. pe de alta parte se pot plati, ca altfel imi fac si eu fabrica de lumanari, de icoane, de mobilier bisericesc, etc..ceea ce e un abuz. o solutie de mijloc ar fi un plafon pe cifra de afaceri. sub milionu de euro nu platesti, peste platesti. cat de despagubiri, e logic sa fie scutite de impozit. adica, am avut casa, mi`au luat`o comunistii, `napoi nu mi`o dati ca e scoala in casa mea, dar imi dati bani si ii si impozitati? that would be stupid. in rest legea e foarte corecta "dacă sumele sunt utilizate pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru furnizarea de servicii sociale şi pentru acţiuni non-profit"
Postat 19 August 2010, 20:04 de unu
din partea umanistilor/ateilor e logica propunerea
de acord cu sergiu si bpt: comunitatea romana baptista a luptat foarte mult pentru ca salariile preotilor/pastorilor sa NU fie suportate de stat, ci de enoriasi. asta e adevarat. facilitati acordate abuziv de stat exista, dar sa se renunte doar la acestea, sa nu cadem in cealalta extrema sa impozitam bisericile ca pe agenti economici, cand ele oricum nu aduc profit, in schimb lupta pt moralitate in tara. poate uitati cate gradinite sunt deschise de catre biserici...si se lupta sa aibe cum sa educe copiii, cum sa plateasca salariile educatoarelor si cum sa nu ceara de la parinti "taxa de scolarizare" mai mare decat cea stabilita in urma cu 5, poate 10 ani. sau dispensare medicale, si alte activitati sociale, umanitare si de ajutorare si culturale organizate de biserici. nici ONGurile nu sunt impozitate ca niste agenti economici. iar angajatii biserici din care eu fac parte cu siguranta nu sunt platiti de stat si stransul curelei chiar se face, avand in vedere ca singurele intrari de bani sunt sponsorizarile enoriasilor, care ca si persoane fizice simt criza.
Postat 19 August 2010, 19:50 de unu
bpt
Florin Negrutiu a militat intens pt ca salariile preotilor/pastorilor sa nu fie platite de stat. Dar n-a avut cu cine. Biserica si statul sunt doua entitati separate, nu trebuie sa se subordoneze una celeilate ci doar sa serveasca cetateanul. Una prin serviciile oferite contracost, alta prin sprijin spiritual si actiuni caritabile.Enoriasii sa dea bani bisericii, doar daca vor! Bisericile care sunt "rentabile spiritual" si "produc spiritual" vor prospera. Celelalte nu-si au rostul. PS A nu se incurca religia cu Dumnezeu, care este capul bisericii(acolo unde nu e nu vorbim de biserica ci de o oarecare adunatura de oameni). PS Principiul transparentei si al ordinii este gasit in Biblie peste tot.
Postat 18 August 2010, 10:44 de bpt
IMPOZITE
Si credinciosii tuturor cultelor platesc IMPOZITE la Stat! De ce banii din impozite sa mearga doar spre finantarea formatiilor pe care Primaria lui Bolojan le aduce spre desfatarea oradenilor? Sa mai dam 100 de miliarde din banii publici pentru FC BIHOR si Marius Vizer!!! Sa ne traiasca tonomatele lui Bolojan si semidoctii de ziaristi care il ling in C_R!
Postat 17 August 2010, 22:16 de sara radulescu
AIURELI ZIARISTICE !!
NU SCUTIREA DE TAXE E PROBLEMA !!! NU MAI TREBUIE FINANTATE DE LA BUGET CHELTUIELILE CULTELOR !!! MI SE PARE NORMAL CA ACESTE SA TRAIASCA DE PE URMA ENORIASILOR SI NU PE SPATELE BUGETULUI SI ASTFEL SI BISERICA AR IESI DE SUB PLAPUMA STATULUI SI INCULUSIV DE SUB MANEVRELE POLITICIENILOR !!
Postat 17 August 2010, 17:05 de UNUL
in folosul comunitatii
fac parte din comunitate. bisericile nu sunt in folosul meu. Aportul bisericilor in comunitate e relativ si supus polemicilor. aportul spitalelor nu. si crede-ma, nu sunt singurul care gandeste asta.
Postat 17 August 2010, 16:49 de ciprian
CRIZA DE SUBIECTE
Criza mare pe subiecte! Aruncatul cu laturi in biserici mai tine pe pupincuristii lui Bolojan in viata! tovarasul Adi cris copiaza subiecte de pe realitatea, primeste o situatie de la primarie cu cladirile cultelor religioase si se da mare jurnalist. Trebuia de altfel sa ia cineva locul lui Florian Cuc in urbea de pe Cris. Despre dreptul la proprietate ati auzit dragi tovarasi ? Bisericile sunt in folosul comunitatii! De ce nu platesc si spitalele si scolile si chiar primaria impozit pe cladiri?
Postat 17 August 2010, 09:34 de Sergiu D.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON