URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2013, 16:45

Capitală la Oradea! Politicienii bihoreni, chemaţi să facă lobby pentru ca municipiul Oradea să fie centru regional

Capitală la Oradea! Politicienii bihoreni, chemaţi să facă lobby pentru ca municipiul Oradea să fie centru regional OBSTACOLE PE HARTĂ. În optica premierului Victor Ponta, regionalizarea va pune Bihorul în subordinea unui centru stabilit la Cluj-Napoca, oraş avantajat prin infrastructura superioară de comunicaţii, afaceri, sănătate şi educaţie. Dar şi instituţională, după ce fosta guvernare a mutat din Oradea la Cluj mai toate sediile agenţiilor regionale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

României Mari i-au trebuit, în cea mai glorioasă perioadă a sa, după Unirea din 1918, şapte ani pentru o organizare administrativ-teritorială modernă. După nici un secol, politicienii vor să redeseneze harta ţării într-o operaţiune-blitz, anul acesta.

Ideea a fost lansată de preşedintele Traian Băsescu, iar fosta opoziţie, ajunsă la guvernare, pare gata s-o concretizeze în ciuda nemulţumirilor pe care le-ar putea stârni. Şi cum varianta deja schiţată de Victor Ponta ar dezavantaja Oradea, subordonând-o Clujului, politicienii bihoreni se pregătesc ca la finele acestei luni să declanşeze un lobby în speranţa că l-ar putea face pe premier să se răzgândească.

Miza: fondurile europene

Necesitatea regionalizării a fost prezentată în premieră anul trecut de Traian Băsescu, care susţinea că actuala organizare "nu stimulează dezvoltarea", în condiţiile în care "un judeţ vrea drum de la sud la nord, iar alt judeţ de la est la vest, pentru că acolo sunt primarii unui partid, iar dincolo ai altuia". Regionalizarea, zicea Băsescu, ar permite însă elaborarea unor proiecte ample cu fonduri europene, mai ales că în acest an se va întocmi bugetul UE pe perioada 2014-2020, iar Uniunea va sprijini pe viitor doar proiecte regionale.

Deşi PDL a promovat intens înlocuirea judeţelor cu 8 regiuni, pe modelul celor 8 regiuni de dezvoltare înfiinţate în 2004 tocmai pentru accesarea fondurilor UE, democrat-liberalii nu şi-au materializat propunerile în niciun text de lege. Primul proiect legislativ aparţine UDMR, cu 16 regiuni şi Oradea capitală de regiune, care îl depusese încă din 2011 în Senat, urmând să fie dezbătut în 2012. Şi cum anul trecut a fost ocupat de evenimente electorale, problema a fost reportată pe 2013.

8 sau 16

La începutul acestui an, premierul Victor Ponta a anunţat că regionalizarea se va face rapid, luând din proiectul UDMR ideea păstrării judeţelor, iar din cel al PDL numărul viitoarelor regiuni. Acestea ar urma să fie conduse de un preşedinte ales de primarii şi consilierii judeţeni din judeţele componente, secondat, din postura de vicepreşedinţi, de preşedinţii consiliilor judeţene. Din partea Guvernului, regiunile ar avea un prefect, iar prefecturile actuale ar fi transformate în oficii prefecturale judeţene, cu atribuţii limitate.

Cât despre delimitarea regiunilor şi implicit stabilirea centrelor acestora, vor conta factorii administrativi, geografici, economici şi culturali. Altfel spus, centru regional va fi municipiul actualmente reşedinţă de judeţ cu cele mai dezvoltate căi de comunicaţii (rutiere, feroviare şi aeriene), universităţi, centre de afaceri, de sport şi spectacole, plus instituţii administrative. De vreme ce în guvernarea trecută PDL a mutat de la Oradea la Cluj sediul unor agenţii regionale (Inspectoratul în Construcţii e doar un exemplu), înseamnă că bihorenii vor rămâne subordonaţi Clujului, laolaltă cu Bistriţa-Năsăud, Maramureşul, Satu-Mare şi Sălajul.

Ambiţie sau nostalgie

Prima formaţiune care a anunţat că se opune planului este UDMR, liderii din Bihor, Sălaj şi Satu Mare convenind încă de acum doi ani că la regionalizare vor susţine Oradea ca centru al unei regiuni formate din aceste trei judeţe. În plus, în 2011, UDMR a semnat cu USL un protocol de colaborare la nivel judeţean, în care acelaşi obiectiv figura între angajamentele comune ale formaţiunii maghiare, liberalilor şi social-democraţilor.

Dacă anul trecut preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, invoca în sprijinul acestei formule amintiri nostalgice, afirmând că unele instituţii din Oradea (Muzeul Ţării Crişurilor, Spitalul Regional de Copii) au fost proiectate în anii '60, pe vremea regiunilor şi raioanelor, pentru a deservi o întreagă regiune (Crişana), deputatul Cseke s-a dovedit mai pragmatic şi mai ancorat în prezent.

Adunarea!

06 cseke attila.jpgSăptămâna trecută, Cseke Attila (foto) a invocat public o Directivă a UE, care impune la trasarea regiunilor respectarea strictă a criteriilor geografice şi economice, comentând pe de o parte că Bihorul şi Clujul sunt despărţite de munţi, deci nu ar fi logic să fie cuprinse în aceeaşi regiune, iar pe de alta că Bihorul produce mult peste alte centre de regiuni, ca de pildă Craiova (pentru Oltenia) şi Iaşi (pentru Moldova), meritând aşadar să fie şi el centru de regiune.

Mai important este, însă, că înarmat cu astfel de argumente, Cseke a invitat toţi parlamentarii şi şefii partidelor parlamentare din judeţ, pe preşedintele CJ şi pe primarul Oradiei la o reuniune programată pe 31 ianuarie, unde să convină cu toţii cum vor susţine proiectul ca Oradea să devină centrul unei regiuni mai mici, şi nu un oraş de mâna a doua într-o regiune mai mare condusă de la Cluj. Altfel, atenţionează Cseke, "vom avea de suferit cel puţin 15-20 de ani de acum înainte", perioadă în care - fără voia lor - bihorenii vor sta în umbra altora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
40 Comentarii
ATENTIE ROMANI !
Vi se pregateste ceva, foarte urat ! Iredentismul unguresc, colcaie planuri dintre cele mai marsave ! Se incearca izolarea romanilor din Ardeal ! Ar fi inceput, un razboi local, gen ex-Yugoslavia, dar nu au sustinere din partea U.E. si NATO ! Au trecut la planu doi. Cumpararea unor escroci, scursuri sociale din presa si politic pt a-si atinge scopurile ! Moarte iredentismului unguresc ! Traiasca Trianonul si Tratatul de Pace de la Paris (10 februarie 1947) . Frontierele de la Trianon au fost consfintite din nou în anul 1947, prin Tratatul de Pace de la Paris (10 februarie 1947), incheiat intre Puterile Aliate și ungaria. Aceleasi probleme sunt azi, datorita iredentismului unguresc si in tarile din jur.
Postat 25 Ianuarie 2013, 01:39 de Valhalla
ce se mai screm udemeristii... "banii"-"poezia" separatismului unguresc iar ungaria e in faliment !
aici nu e vorba de bani. in har-cov, ungurii au si CJ SI Primariile iar ei sunt cei mai saraci din tara. de ce nu atrag finantari? bani nu vor fi mai multi. auzi si la cris asta, Oradea "sa devina centrul unei regiuni asa, mai mici", dar care sa fie formata tocmai din cele trei judete care au format regiunea partium ungureasca. nimic in plus, nimic in minus ! udmr, propune varianta cu 16 regiuni, (observam regiunea formata strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zona în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi). Aceste două regiuni îi "arde" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \\"caracterul etnic\\", al variantei respective. Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primariile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe "Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures". Aici ştim cu toţii situaţiile din Salonta, etc. aparute si in presa. Atentie, Romani !
Postat 24 Ianuarie 2013, 23:40 de Transilvania=Romania
eu unde parchez?
As dori sa semnalez o situatie ce mie mi se pare putin ciudata. De aproximativ o saptamana pe strada Iza din municipiu s-au instalat indicatoare rutiere cu \\\\\\\\\" parcarea interzisa \\\\\\\\\" pe partea dreapta a strazii. Pe partea stanga, sunt parcarile de domiciliu. Eu daca ma duc in vizita la cineva de pe strada respectiva.....unde parchez????
Postat 24 Ianuarie 2013, 23:35 de Jokeman
Statistica vorbeste
Oradea e conform ultimului recensamant, un oras cu 180.000 de locuitori si populatia e in scadere.
Postat 24 Ianuarie 2013, 23:03 de book
N-aveti nici o sansa, loserilor !
Fara bantustane hunguresti in Ardeal ! Jos udemeristii ! Jos tokesistii ! Gunoaie separatiste... nu va da nici dracul nimic ! Degeaba va cacati pe voi zi si noapte, disperati bolnavi !
Postat 24 Ianuarie 2013, 23:02 de Insignia
Adevarul e ca...
daca trebuie sa mergi la spital, mergi la cluj. daca vrei la facultate, tot la Cluj. la aeroport la Cluj, infrastructura, etc. si atunci unde-i termenul de comparatie Oradea vs Cluj ? asta spuneti si voi ziaristii ca performanta e la Cluj, nu la Satu Mare, Salaj, Oradea (exact astea trei judete, dar numai si numai astea. buba pe creier a udemeristilor... partium). banii nu vor fi mai multi ca si acuma iar de rezolvat problemele care le rezolvi azi in Oradea, o sa le rezolvi si atunci. celelalte, vorba aia, la gara si... trenul de Cluj.
Postat 24 Ianuarie 2013, 23:00 de corso
Statistici
Oradea avea in 2009, dupa calculele INS, 204. 882 locuitori (fara cei din zona metropolitana). De asemenea, Oradea este municipiu de grad I, alaturi de urmatoarele municipii din Romania: Timisoara, Iasi, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Ploiesti, Braila si Bacau. Pentru a fi municipiu de grad I, una din conditii este ca populatia sa fie minimum 200.000 de locuitori (exceptie Bacau). Doar municipiile de grad 0 si I au dreptul de a dezvolta zone metropolitane. Exista un singur municipiu de grad 0 - Bucuresti. In concluzie, Oradea intruneste toate conditiile de a fi capitala regionala. Trebuiesc facute aceste precizari, pentru a contracara ineptiile lansate de unii \"cunoscatori\", care habar nu au despre ce vorbesc, dar toaca cu spor.
Postat 24 Ianuarie 2013, 22:56 de anticomunistul
ce se mai screm udemeristi....
ce se mai screm udemeristii zi si noapte ca sa restaureze regiunea de trista amintire, numita partium. ATENTIE, ROMANI !
Postat 24 Ianuarie 2013, 20:22 de Transilvania=Romania
buda si pesta porcina peste iredentismul unguresc !
cica,"roman", rosu, alb, verde....
Postat 24 Ianuarie 2013, 20:19 de Transilvania=Romania
roman
D-le Cseke Attila sunt de nationalitate romana, dar va stimez mai mult decat pe oricare alt politician roman, fiindca niciunul nu a facut atat pentru judet cat ati facut dumneavoastra! Va salut cu tot respectul!
Postat 24 Ianuarie 2013, 19:00 de roman
Regionalizare
V-ati gandit vreodata la reinvierea vechilor regiuni istorice? Formate din actualele judete? Sa o luam asa: Banat (TM, CS) - Timisoara; Crisana (AR, BH, SJ) - Oradea; Dobrogea (CT, TL) - Constanta; Moldova (BC, BT, GL, IS, NT, SV, VS, VN) - Iasi; Maramures (MM, SM) - Baia Mare; Muntenia (AG, BR, BZ, CL, DB, GR, IL, PH, TR) - Pitesti; Oltenia (DJ, GJ, MH, OT, VL) - Craiova; Transilvania (AB, BN, BV, CV, HD, HR, MS, SB) - Cluj. Daca unele vi se par mai mari, se pot imparti in jumatati cum ar fi Transilvania de Nord si Transilvania de Sus, Moldova de Nord si Moldova de Sud si poate Muntenia Vest si Muntenia Est. Si, bineintels, Bucurestiul impreuna cu judetul Ilfov ar forma o alta regiune distincta. Si gata, am rezolvat problema...si nu ar mai fi probleme ca sunt prea multi unguri, prea putini, ca aia nu se inteleg cu ceilalti...si asa regiunile au deja formate din istorie capitalele lor. Asa ca, nu vad unde ar fi problema. Se pot forma tot felul de oficii si oficiute la nivel local, judetean, chiar orasenesc unde sa te poti adresa regiunii, in caz de ceva. Daca faci chestia asta, nu mai e nevoie sa schimbi numerele de inmatriculare la autovehicule, doar daca se vrea. Asa ca? Pareri?
Postat 24 Ianuarie 2013, 14:55 de Petre
regiuni
Ce ati zice de regiuni formate din 4 judete : Bihor-Satu Mare-Salaj-Maramures ;Cluj-Bistrita-Alba-Mures ;Sibiu-Brasov-Covasna-Harghita ;etc...in conditia mentinerii actualelor judete .Daca se desfiinteaza judetele ,solutia cea mai buna ar fi regiunile istorice ; Banat,Crisana,Maramures,etc... .
Postat 24 Ianuarie 2013, 14:49 de bihorean
Tarzanistii vor capitala la Vadu Crisului
Regiunea NV ramane asa cum e ea din 2007, cu centrul regional la Cluj, si nimic nu va schimba acest lucru pentru ca treaba e batuta "in cuie" la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles si la Comisie. Pe de alta parte, chiar daca ar fi acceptate unele schimbari, Oradea avand sub 200.000 locuitori nu indeplineste criteriile de centru regional (pol de dezvoltare) ci doar de centru subregional de nivel judetean (pol urban de dezvoltare). Asa incat comentariile tarzanistilor sunt fara rost.
Postat 24 Ianuarie 2013, 14:37 de Carp III
@Oradean -2
Iar subiectul comentariului era cu totul altul. Adica daca vor fi cu 1,8 % mai multi in noua regiune (pe care nu o sustin, asta daca ai observat) vor face ce, in plus fata de ce fac acuma?
Postat 24 Ianuarie 2013, 13:29 de anticomunistul
@Oradean
Prost esti tu si inca cu spume. Hai spune-ne concret ce a furat Bolojan si dupa, iti spun si eu ce a furat Filip. Vrei?
Postat 24 Ianuarie 2013, 13:26 de anticomunistul
@anti....
Esti prost si nu tii minte ?! Cum au condus, pardon, furat penalii lui nea ilie si in frunte cu nea ilie in mandatul 2008-2012 ? Cu HUNGURII !!! E drept ca de prin 2010 s-au lipit si gaozarii mang_litorului, dar raul era facut ! Daca vor fi doar 10% hunguri, cunoscand si VAZAND cat de prosti sunt romanii, hungurii vor avea o felie de peste 50% ! Uite acum, copy-lotul are secretari de stat si tot felul de javre in functii de la hungurime. Pai daca avea usl 51% din voturi hungurii aveau 10(zece) ministri !
Postat 24 Ianuarie 2013, 12:07 de Oradean
reclame
Poziţia Bihoreanului / Chirilă, e mai mult decât evidentă. Singura poză din articolaş e cea a chelnerului preferat al lui SEAN CHIŞ, dl. Ceica Otilio. E clar că turiştii călare din Asia, vor să compacteze teritorii pe unde mai există asimilaţi. Va fi CLUJ, tocmai ca să nu vă mai vedem şi auzim. De atâta nesimţire şi tupeu s-a saturat şi aerul, şi pământul şi restu.... Chiar şi pe la UE încep să vă descifreze birocraţii ăia ofuscaţi.....
Postat 24 Ianuarie 2013, 11:26 de Pistike
Despre ce vorbim?
Foarte multi comenteaza pe forum, fara a avea nici cea mai vaga idee despre ce vorbesc. Corobarand date statistice de la penultimul recensamant cu datele preliminare de la ultimul rezulta urmatoarele procente privind populatia de etnie maghiara din cele trei judete in discutie: BH - 25,2 % SM - 34,5 % SJ - 23,2 Deci tinand seama de numarul total de locuitori din cele 3 judete (undeva in jurul a 1200000) procentul populatiei de etnie maghiara va fi de ~27% adica ~330000. In concluzie prin gruparea celor trei judete intr-o singura regiune, procentul populatiei maghiare va creste cu...1,8% fata de procentul deja existent in judetul BH. Deci, trepanatii care aduc ca argument ca ne vor \"cotropi\" ungurii, daca se va face aceasta regiune, sunt grav contrazisi de cifre. Raman insa la parerea mea, ca cea mai buna solutie pentru Oradea este reinfiintarea vechii regiuni Crisana si cea mai defavorabila alipirea la regiunea cu capitala la Cluj. Incontestabil, Clujul este mai avansat din toate punctele de vedere decat Oradea, insa v-ati pus intrebarea cat din diferenta dintre cele doua orase se datoreaza faptului ca Oradea a fost subordonata Clujului?
Postat 24 Ianuarie 2013, 10:24 de anticomunistul
score
sper ca ciordel popa, mang_litoru' si restul adunaturii sa nu o comita dinou, ca-i mama dracului de tradatori !
Postat 24 Ianuarie 2013, 07:19 de DNADN
@pinonel
cacatule, s-a dovedit ca "elitele" sunt niste nenorociti care au furat si mintit. Au adus Tara in stadiul actual !
Postat 24 Ianuarie 2013, 07:06 de huu.................
N-aveti nici o sansa, loserilor !
Fara bantustane hunguresti in Ardeal ! Jos udemeristii ! Jos tokesistii ! Gunoaie separatiste... nu va da nici dracul nimic ! Degeaba va cacati pe voi zi si noapte, disperati bolnavi !
Postat 24 Ianuarie 2013, 07:04 de Insignia
Statistic, e ok !
Si comentariile sunt in trendul ,,ultimelelor" alegeri : peste 60% din postari apartin unor idioti, cam cum s-a si ,,votat" ! O speranta ar mai fi : in general conduc elitele, nu prostimea !
Postat 24 Ianuarie 2013, 06:50 de pinonel
cacat in ploaie
har-cov si partium... da mai mergeti dracului cu partium-ul vostru de cacat si lobby-ul vostru, gunoaielor ! futa-va irod !
Postat 24 Ianuarie 2013, 06:28 de Gyuri
binsu
EU PROPUN BINSULLLLLLLLLLLL.HAI MAI MERGE TI IN (...) CU ORASUL VOSTRU DE CACAT
Postat 24 Ianuarie 2013, 03:30 de alin
Oradea capitala Crisanei
Oradea nu a fost niciodata arondata ca si regiune de Cluj este peste Oradea la multe capitole, aeroport. universitate, spitale etc dar astia care bateti toba credeti ca daca se muta capitala la Cj va fi mai ok pt noi,si in legatura cu politicienii jalnici de Bh ok, dar nici de primari penali de la Cluj nu mie rusine, in rest daca vom fi independenti ar fi mai ok ca prea apartinem de Cluj in ultimi 20 de ani de la regionale Cfr, la constructii, posta etc nu poti compara Crisana sau Maramures cu reg Hg-Cv-Ms ...
Postat 24 Ianuarie 2013, 03:15 de Gelu
Eu propun Ciumeghiu ca centru regional
Dar de ce nu ar putea sa fie Ciumeghiu centru regional ? Cu ce e diferit de Oradea ? Nivelul e aproximativ la fel, aeroport nu are nici Oradea, nici Ciumeghiu, nivelul economic (salarii) cam la fel, cultural la fel, spitale la fel nu vad unde e problema. Si oamenii din Ciumeghiu pot avea sansa chiar sa dovedeasca ceva. Nu inteleg, ce recomanda Oradea pentru asa ceva. Bunicul meu e ciumeghean si e un om de toata isprava. A facut razboiul, e surd si vede doar cu un ochi, da inca se trezeste la 5 si taie lemne ! Poate Ciumeghiu reuseste chiar sa intreaca Oradea, cine Dumnezeu poate stii ?!
Postat 24 Ianuarie 2013, 00:16 de Calea
Incercarea de izolarea a romanilor din Ardeal
Politicienii bihoreni, chemaţi să facă lobby pentru ceea ce inteleg udemeristii prin si din regionalizare. Har-Cov-Mures plus regiunea Partium ! Caracterul etnic mai mult decat evident al variantei acestor frane retrograde retrograde care se screm de ceasul mortii zilele astea. Un om lipsit de viziune, Basescu si aberatiile lui cu regionalizarea, le-a dat apa la moara.
Postat 24 Ianuarie 2013, 00:07 de com
Life
Transilvania este Romania, nu ghetourile unguresti pe care vor sa le infiinteze udemeristii.
Postat 23 Ianuarie 2013, 23:20 de Life
Adevarul
daca trebuie sa mergi la spital, mergi la cluj. daca vrei la facultate, tot la Cluj. la aeroport la Cluj, etc. si atunci unde-i termenul de comparatie Oradea vs Cluj ? asta spuneti si voi ziaristii ca performanta e la Cluj, nu la Satu Mare, Salaj, Oradea (exact astea trei judete, dar numai si numai astea. buba pe creier a udemeristilor... partium). banii nu vor fi mai multi ca si acuma iar de rezolvat problemele care le rezolvi azi in Oradea, o sa le rezolvi si atunci. celelalte, vorba aia, la gara si... trenul de Cluj.
Postat 23 Ianuarie 2013, 23:13 de corso
Clujul nu este Oradea!
Nu ne putem compara cu Clujul, oricate s-ar spune!Si poate ca e mai bine asa!Un singur exemplu este elocvent.De aproape un secol, oradenii au beneficiat de unul din cele mai bune corpuri medicale din tara, corp creat in 80% din cazuri la Cluj.De 10-15 ani vedem ce a creat Oradea,un corp plin de impostori , acoperiti cu diplome fara competente,al caror efect va fi deplin peste 20 ani.
Postat 23 Ianuarie 2013, 23:01 de Oradean
om vedea
"Harta prezentata mai sus pare cea mai judicioasa ca impartire regionala"... mda... de exemplu, esti din Vrancea, si ai o problema de rezolvat in capitala judetului tau. Trebuie sa mergi la....Constanta!. Adica la vreo 300 de km. Daca ar fi drumuri autostrazi etc ar fi ok. Dar asa...
Postat 23 Ianuarie 2013, 22:50 de mine
Doamne ajuta !
Lasand la o parte nationalisme din orice parte harta prezentata mai sus pare cea mai judicioasa ca impartire regionala . Respecta geografia , istoria, cultura si economia tinuturilor respective .
Postat 23 Ianuarie 2013, 22:38 de Oradean
vreau la cluj
Multi au facut-o deja. Asta ar trebui sa-ti dea de gandit daca Oradea are capacitatea sa fie centru regional.
Postat 23 Ianuarie 2013, 21:49 de @Geo
vreti la cluj?
Cei care vreti cu clujul, mutati-va naibii la cluj, si lasati-ne pe noi oradenii in pace!
Postat 23 Ianuarie 2013, 21:43 de Geo
hoooo
Nu ma intereseaza cu ce judete vom fi alaturi, dar nu as vrea sa fiu in umbra Clujului!Ideea este sa fim noi un centru cultural si c-am atat.Sper sa le iasa figura la udemeristi.....
Postat 23 Ianuarie 2013, 21:26 de comandant
Calutz de lemn
Politicienii bihoreni si-au gasit un calutz de lemn pe care sa-l calareasca.Numarul parlamentarilor s-a dublat,nu prin diviziune celulara si-n ciuda vointei electoratului,iar calitatea s-a cam deteriorat odata cu cresterea cantitatii.Fondurile europene cu pricina sunt un soi de Fata Morgana,tocmai bune de-a deturna atentia de la multe alte chestiuni care ating cetateanul.Aceasta clasa politica e expirata si nu poate intelege fenomenele ce vor urma.
Postat 23 Ianuarie 2013, 21:13 de gyorgy tozser
a
eu sun pentru Oradea centru regional!
Postat 23 Ianuarie 2013, 20:59 de a
ce se mai screm udemeristii
auzi si la cris asta, Oradea "sa devina centrul unei regiuni mai mici", dar care sa fie formata tocmai din cele trei judete care au format regiunea partium ungureasca. nimic in plus, nimic in minus !!!!!!!!!!!!!! udmr, propune varianta cu 16 regiuni, (observam regiunea formata strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zona în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi). Aceste două regiuni îi \"arde\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \"caracterul etnic\", al variantei respective. Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primariile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Salonta, etc.
Postat 23 Ianuarie 2013, 18:57 de Transilvania=Romania
@pinonel
"ai uitat", de hotii din udmr, ESCROCULE ! Normal ca va fi la Cluj. Nicidecum aiurelile nostalgice sau "pragmatice", ale ungurilor cu partium-ul lor !
Postat 23 Ianuarie 2013, 18:28 de @pinonel
Abureli....
,,Capitală la Oradea! Politicienii bihoreni, chemaţi să facă lobby pentru ca municipiul Oradea să fie centru regional" Care ,,politicieni", toanta aia sasaita, ,,ministreasa", tatoiu 2 ?! Panaramele astea de nea ilie, popa ciordel, mang_litorul ?! Sau stransura aia de penibili pompos numita ,,parlamentari uslamisti de Bihor" ? Da, d-l Bot putea inclina balanta in favoarea Oradiei, cu spaga, fara spaga la căcărău, la copy-lot, la.... la cine trebuia ! Noi nu avem lideri de opinie in Oradea / Bihor, avem doar niste tarani ,,inculti dar fuduli", vorba stim noi cui ! Pacat ! Cu istorie, fara istorie, capitala regiunii va fi la Cluj !
Postat 23 Ianuarie 2013, 17:18 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON