URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2011, 08:21

Capcane pentru roţi

Capcane pentru roţi CAPCANE. Pe strada Eroului Necunoscut, la doar câţiva metri de arteziana pe care o construieşte Compania de Apă la cererea Primăriei pentru a înfrumuseţa zona, un capac de canal ridicat cu o palmă deasupra şoselei pune în pericol, nebăgat în seamnă, viaţa şoferilor. La fel ca alte sute de guri de canal din întreg oraşul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a demontat în această vară toate limitatoarele de viteză de pe şoselele orădene, sub pretextul că distrug maşinile. Adevărul este că nici nu îşi mai aveau rostul...

De acest lucru se ocupă mult mai temeinic capacele de canal "prăbuşite" sub nivelul şoselei sau, mai rău, ridicate peste cota carosabilului. Mărturie stau cele peste o sută de procese intentate municipalităţii orădene de firmele de asigurări, în care juriştii Primăriei nu pot face nimic decât să piardă...

Drum cu "hopuri"

Aproape că nu există stradă orădeană pe care maşinile să nu se scuture pe drum drept. "Eu nu mai înţeleg. Dacă e stradă proaspăt asfaltată se spune că gurile de canal sunt lăsate mai jos pentru că muncitorii n-au apucat să le ridice la cotă, dacă e mai veche e pentru că nu le-au reparat încă", reclamă un orădean, şofer de profesie.

Culmea ironiei, pentru că sunt amplasate în mijlocul drumului, la orele de vârf capacele surpate nici măcar nu pot fi evitate. "Dacă tragi în stânga intri pe contrasens, dacă le ocoleşti prin dreapta rişti să loveşti o maşină, aşa că tot ce poţi face este să încetineşti şi să speri că groapa nu e prea adâncă", spune conducătorul auto.

Situaţia este valabilă pentru toate cartierele oraşului. Capace de canal surpate pândesc din carosabil pe străzile Primăriei, Republicii, Magheru, Vlădeasa, pe Clujului lângă Maternitate, pe Dornei în Episcopia, pe Coposu în Rogerius, pe Nufărului în cartierul cu acelaşi nume, şi în multe alte locuri.

De la Ana la Caiafa

Numărul mare de capcane din asfalt are şi o explicaţie: Compania de Apă Oradea şi Primăria îşi parează reciproc responsabilitatea. "Noi montăm căminul şi predăm lucrarea drumarului plătit de Primărie să modernizeze strada. El ştie cel mai bine nivelul la care trebuie să vină capacul ca să nu apară denivelări", spune Ovidiu Gavra, directorul CAO.

11 Mircea Ghitea.jpgLa rândul ei, Primăria dă vina pe CAO. "Problemele mari sunt la străzile ieşite din garanţie, nu la lucrările noi, unde reparaţiile sunt făcute de constructor. Cum căminele sunt parte a sistemului de canalizare pluvială care a fost concesionat de CAO, aceasta nu are decât să le repare pe banii săi!", spune directorul tehnic Mircea Ghitea (foto).

Lucru de mântuială

Leontin Pătcaş, şeful Biroului Drumuri şi Poduri din Primărie, spune că problemele apar pentru că firmele lucrează de mântuială. Pentru că e vorba de lucrări migăloase şi relativ prost plătite, care în plus se fac sub trafic, constructorii încearcă să scape de ele cât mai repede.

"E destul ca dirigintele de lucrări să plece de lângă executant, că imediat acesta, oricine ar fi el, în loc să facă straturi de piatră şi să le compacteze, amestecă pietriş cu pământ care în timp se lasă. Sau, mai rău, susţine căminul cu cărămidă, în loc de beton, iar după o lună sau două se sfarmă", zice inginerul.

Pătcaş spune că numai în ultimul an Primăria a amendat cu câte 5.000 de lei firme precum Pop Energia, Keviep şi Selina pentru lucrări fuşerite pe străzile Dornei, Matei Corvin sau Adevărului şi le-a pus să ridice capacele la nivel pe banii lor.

Buni de plată

11 Eugenia Borbei.jpgAmenzile nu rezolvă însă problema gropilor. Municipalitatea are pe rol peste o sută de procese intentate de firmele de asigurări pentru recuperarea despăgubirilor acordate şoferilor care spun că şi-au stricat maşinile în gurile de canal. Şi le pierde. "Vin şi reclamă accidente din 2007. Au poze cu groapa, poze cu maşina, ne dau în judecată şi ne câştigă", spune Eugenia Borbei (foto), directorul juridic al Primăriei.

Cum municipalitatea nu are un inventar al gropilor din 2007, juriştii merg în instanţă cu mâna goală. "Dacă am avea măcar un proces verbal de recepţie a lucrărilor am putea dovedi că strada pe care reclamantul spune că şi-a stricat maşina era reparată la acea dată, dar aşa suntem buni de plată chiar şi dacă acesta nu are dreptate", zice directoarea.

Dacă la procesele "istorice" nu prea mai are ce face, pentru cele de după 2009 Primăria şi-a luat măsuri de asigurare. La atribuirea lucrărilor de întreţinere a drumurilor, Selina şi-a asumat prin contract responsabilitatea despăgubirii proprietarilor care şi-au stricat maşinile pentru că şoseaua reparată de firmă avea gropi sau gurile de canal nu au fost ridicate la cotă.

Nu că asta ar diminua numărul de accidente, dar măcar îi determină pe constructori să lucreze mai bine. Pentru că despăgubirile se vor plăti din banii lor...


PETICIRE CU REPETIŢIE
Canalele oraşului, la aliniat

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan, adversar notoriu al gurilor de canal periculoase, recunoaşte că municipalitatea mai are încă de lucru pe drumurile orădene.

"Este destul de greu să îndrepţi în câţiva ani tot ce s-a făcut prost vreme de 50 de ani. În 2010 Direcţia Tehnică a iniţiat un program de ridicare la cotă a capacelor de canal. Am făcut cât ne-a permis bugetul, dacă e nevoie vom iniţia încă unul", promite Bolojan. Anul trecut, au fost "nivelate" străzi precum Cantemir, Nufărul, Magheru şi Piaţa Cetăţii şi au fost ridicate la nivel peste o sută de capace de canal. În toamnă programul ar putea fi, deci, reluat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
SELINA=ZERO
Daca esti prost SHUT UP !!! te-a platit Selina? iar daca nu stii ... incaodata SHUT UP !!!
Postat 05 Septembrie 2011, 22:44 de pt EU
Lucrari de mantuiala
Mai Patcas! Acum zici ca sunt lucrari de mantuiala?! Inainte de ce nu ziceai asa?! Poate pentru ca luai dreptul de la drumari, iar acum nu-ti mai dau nimic ca sa-ti intretii mertzanul? Strici imaginea orasului si in primul rand al primariei! Ai amintit doar de Pop Energia, Keviep si Selina, dar de Drumuri Orasenesti ce ai de zis?... aaa .. nimic... pentru ca de acolo primeai tu "dreptu", iar ceilalti n-au vrut sa-ti dea nimic (sau nu mai vor)
Postat 18 August 2011, 08:59 de Eu
LUCRARI DE MANTUIALA
DIN VARA ANULUI 2010 S-A ASFALTAT STADA N. IORGA ( CU CAMINE CU TOT ) . DIN TOAMNA S-A SCORMONIT PRIN ZONA CAMINELOR - PROBABIL PT. IDENTIFICAREA LOR SI ASA AU RAMAS . INTREBARE : DE CE SA RIDICE LA COTA ACESTE CAMINE COMPANIA DE APA DACA LE-A ACOPERIT PRIMARIA ?POATE NE RASPUNDE VREUNUL DIN DOMNII DIN PRIMARIE CARE IAU SALARII DE 3-4 MII DE LEI PE LUNA !! ( CA DIRIGINTII DE SANTIER CU ZECI DE LUCRARI FIECARE SIGUR NU POT DA UN RASPUNS COERENT LA AC. PROBLEMA )
Postat 12 August 2011, 15:49 de vlad
A tunat si i-a adunat !
Ghitea, fost prefect, fost sef la garda de mediu, fost...este inginer de constructii hidrotehnice si n-a avut in viata lui o echipa sub mana ! A ,,condus'' hartiile la ACH Tileagd. Patcas, sef peste fierari la SMEPI. o subunitate din cadrul TCInd (trust constructii industriale). Primarul : ceva prof de matematica, cu stagii pe la scoli de mana a saptea din judet. Carp, vicele, medic, bun, dar ca medic ! Borbei, jurista cu dreptul terminat cu chiu cu vai, pe la seral, pe la...Deci toti au in comun cu tehnologia construirii drumurilor cam cat are tiganul care face vaioage cu tehnologia fabricarii caramizilor ! Despre valoarea lor profesionala... Echipa de ,,juristi'' a primariei, o adunatura de stransura : pile, relatii, partid, etc ! Nici vorba de competenta, concurs....Juristii firmelor de asigurari : profesionisti, alesi dintre cei foarte buni ! Au target, au ,,plan'' ! Ce sa mai...nu poti compara non-valoarea din institutiile publice cu valoarea din sectorul privat ! In final : cine a receptionat din partea primariei lucrarile de construire/reabilitare pt. drumurile din municipiu ?! Ala/aia nu raspund ?! Daca era la vreo firma de-a ,,alesilor'' zbura in secunda doi ! La primarie e bun, precis ca e pe lista celor care primesc ,,stimulatii’’ !
Postat 12 August 2011, 13:07 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON