URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2010, 15:13

Campionii impozitelor

Campionii impozitelor (PO)TOP-UL. Topul celor mai mari contribuabili pe 2009 făcut de Primărie e dominat de firme de stat. Din sectorul privat au pătruns în Top 10 doar trei firme: Petrom, Transilvania General Import-Export şi Drumuri Orăşeneşti
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De moarte şi impozite nu scapă nimeni. Nici măcar "bogătaşii". Cei mai puternici 10 contribuabili privaţi au plătit anul trecut municipalităţii orădene nu mai puţin de 14 milioane de lei. Cam cât a cheltuit, în 2009, oraşul cu reabilitarea şcolilor şi unităţilor sanitare.

Topul celor mai "generoase" firme este deschis de Petrom, urmat de grupul de firme al fraţilor Micula şi fostul asociat al Primăriei, Drumuri Orăşeneşti.

Cu banii jos!

Topul celor mai importanţi contribuabili la bugetul local pe anul 2009 a fost realizat de finanţiştii Primăriei prin însumarea impozitelor şi taxelor plătite către bugetul local cu cota de 47% din impozitul pe venit global care se redistribuie municipalităţii. Judecând după aceasta, cea mai tare "firmă" orădeană este, de departe, Universitatea, care a plătit anul trecut nu mai puţin de 3,8 milioane de lei, provenite din impozitul pe salarii. "Universitatea are 2.000 de salariaţi pentru care se plătesc impozite la bugetul local", explică rectorul Cornel Antal.

Pe locul doi în topul Primăriei şi prima din topul firmelor private se situează Petrom, care a plătit bugetului local, prin cele patru puncte de lucru, peste 3,5 milioane de lei.

06 micula.jpgPrimii afacerişti locali de pe listă sunt fraţii Micula. Grupul de firme al gemenilor de la Rieni a plătit, în 2009, oraşului 2,2 milioane, din care un milion numai pe firma TGIE. Ioan Micula (foto) nu este foarte fericit pentru asta. Magnatul spune că municipalitatea nu a oferit privaţilor nimic în schimb. "Cei din Primărie nu vor să facă nimic pentru mediul de afaceri. Pe ei îi interesează doar afacerile lor. Dau lucrări doar firmelor prietene. Ar trebui să colaboreze cu noi, să ne întrebe, să ne dea idei de afaceri", zice vizibil iritat Micula. Magnatul spune că nivelul ridicat al taxelor sufocă economia, provocând pierderi firmelor şi creşterea şomajului.

Drumuri detronate

Pe locul trei în topul celor mai mari contribuabili privaţi se află o altă companie locală. Lider al clasamentului în 2008, Drumuri Orăşeneşti a plătit în 2009 bugetului local nu mai puţin de 1.810.435 de lei. "Eu îmi fac datoria faţă de statul român, nu lucrez la negru", spune mândru directorul Vasile Coroiu (foto). Constructorul are însă o nemulţumire: că legea licitaţiilor publice îi dezavantajează pe cei care lucrează corect. "Legea ar trebui modificată. La cum este făcută acum, apar tot felul de 06 coroiu_1.jpgfirme, înfiinţate de un an sau doi, fără autorizaţii şi spun că execută lucrări la 30% din preţul real. Nu au scule, nu au meseriaşi, dar nu îi întreabă nimeni, nimic. De aia sunt lucrările de mântuială".

Drumuri Orăşeneşti s-a constituit în 1994 şi a fost vreme de 10 ani asociatul municipalităţii pe întreţinerea drumurilor din Oradea, primind toate lucrările prin atribuire directă. Anul trecut, când lucrările au început să fie date doar prin licitaţie, firma a trebuit să concedieze aproape 130 de angajaţi, dar este în continuare o companie puternică, cu peste 160 de salariaţi.

De la extaz la agonie

Hipermarket-urile au adus şi ele bani grei oraşului. Omilos Oradea, dezvoltatorul Era Shopping Park, complexul inaugurat pe 11 martie anul trecut, ce adăposteşte magazinele Bricostore, Carrefour, Galeriile Era şi Mobexpert, a vărsat 1,1 milioane. Complexul Lotus, deţinut de Alexander Mudura prin societăţile Lotus Center şi Lotus Market, a adus şi el bugetului local peste 900.000 de lei, clasându-se pe poziţia a şasea în rândul contribuabililor privaţi. Iar firma ploieşteană Power Trade, care a amenajat, la ieşirea din Oradea, hipermarketul Real II, a plusat veniturile bugetului local cu peste 800.000 lei şi ocupă locul 9 în clasamentul celor mai tari contribuabili privaţi.

Surpriza topului o reprezintă MLS Proiect. Ocupând locul 7, cu o contribuţie de 900.000 de lei la bugetul local, firma este acum în insolvenţă. "MLS Proiect, cea care s-a ocupat de implementarea proiectului Tiago, a recepţionat clădirea în 2009, a plătit toate taxele, dar când să achite impozitul pe clădiri şi-a declarat insolvenţa", povesteşte Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice. Tiago Mall trebuia să fie cel mai modern mall orădean, cu 150 de magazine deservite de 750 de angajaţi.

Cu dare de mână

Pe locul al cincilea în clasamentul societăţilor comerciale se poziţionează producătorul orădean de mase plastice Plastor. Înfiinţată în 1914 ca Fabrică de Agrafe şi Piepteni, Plastor a adus în 2009 bugetului local peste un milion de lei. În plus, în noiembrie anul trecut, a donat municipalităţii 1.200 de coşuri de gunoi, în valoare de 120.000 de lei - cea mai importantă donaţie primită de Primărie până acum!

Între primii zece contribuabili privaţi figurează şi grupul de firme Centrum Investiţii şi Centrum Transport. Situaţi pe locul 8 în clasament, transportatorii au plătit bugetului local 810.000 de lei. Iar locul 10 pe lista societăţilor comerciale este ocupat de producătorul de ciment, betoane şi agregate Holcim, care a dat anul trecut oraşului peste 750.000 de lei.

Oradea, veşnică recunoştinţă...

La fel ca anul trecut, primarul Ilie Bolojan vrea să invite pe 24 ianuarie cei mai mari contribuabili la o cupă de şampanie. "Ne vom întâlni în semn de apreciere faţă de ceea ce au făcut pentru oraş. Primii 10 vor primi, simbolic, o diplomă din partea Primăriei". Primarul spune că adevărata recompensă oferită agenţilor economici constă în reducerea taxelor plătite de aceştia. În 2009, Consiliul Local a redus impozitul pe clădirile persoanelor juridice de la 1,4% la 1,2%, cât se va plăti în 2010, iar anul viitor procentul va redus iar la 1%.

Pentru anul acesta, reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă la o prezenţă mai mare a agenţilor economici la festivitatea de decernare a diplomelor. În ianuarie 2009, mulţi patroni au confirmat invitaţia dar nu au mai venit. "Probabil s-au temut că le vom cere bani", a glumit unul dintre organizatori. Pentru că, până la urmă, relaţia dintre companiile private şi administraţia locală e destul de simplă. Unii fac bani, alţii îi cheltuie. Şi nu tot timpul cu folos...


BANII SUNT LA STAT
Bugetari de bani gata

Pe primul loc între instituţiile publice care cotizează la bugetul local figurează Universitatea din Oradea cu 3,8 milioane de lei, secondată de Compania de Apă care a cotizat anul trecut la bugetul Oradiei cu peste 2,5 milioane de lei. "Medalia de bronz" revine Spitalului Clinic Judeţean, care a vărsat, în vistieria oraşului 2,5 milioane de lei. Inspectoratul Judeţean de Poliţie a contribuit şi el cu peste 2 milioane la buget. Pe listă mai figurează Electrica, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia Generală a Finanţelor Bihor şi Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
e loc de mai bine
Nu stateau bine la bugetul orasului banii unor firme ca Celestica sau Connectronics? Sau Galassini, Centrum...
Postat 22 Ianuarie 2010, 21:23 de kbm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON