URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2012, 07:25

Campioni pe hârtie: Amânarea unor proiecte a sărăcit bugetul Oradiei cu 53 milioane de euro

Campioni pe hârtie: Amânarea unor proiecte a sărăcit bugetul Oradiei cu 53 milioane de euro LA ANU'! Licitaţia prost întocmită şi neseriozitatea constructorilor au amânat reabilitarea Pieţei Unirii pentru anul viitor. Estimată la 21 milioane de lei, lucrarea trebuie finalizată până în toamna anului 2013, în condiţiile în care Primăria va relua abia în ianuarie licitaţia pentru desemnarea constructorului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Socotelile din decembrie nu "puşcă" cu cele din februarie! Dacă la începutul anului municipalitatea orădeană estima un buget de un miliard de lei, mult peste orice oraş din vestul ţării, la sfârşit de an lucrurile au reintrat în "normalitate".

În doar 9 luni, vistieria oraşului a ratat încasarea unui sfert din veniturile prognozate, din cauza nerealizării proiectelor cu fonduri europene!

Cum să "pierzi" un miliard

04 Rozalia Biro_1.jpg"Primăria Oradea va avea în 2012 un buget mai mare decât cel al municipiului Cluj", anunţa în februarie Rozalia Biro (foto), pe atunci viceprimar al Oradiei. Municipalitatea estima la acea vreme venituri record, de 1,014 miliarde de lei, în creştere cu 54% faţă de anul 2011. Secretul? Fondurile europene!

Primăria miza pe atragerea prin diferite proiecte a nu mai puţin de 165,7 milioane de lei, echivalentul a 16% din totalul bugetului anual. Pentru prima dată, Oradea depăşea municipii precum Cluj-Napoca şi Timişoara, estimând un buget cât al oraşelor Sibiu şi Târgu Mureş la un loc! Atâta doar că nu l-a mai realizat...

Cauze "independente"

Consiliul Local a aprobat la sfârşitul lunii noiembrie rectificarea bugetului pe anul în curs. În şirul lung de tabele, diminuarea veniturilor cu peste 23% a trecut neobservată inclusiv de consilierii opoziţiei. Dintr-un condei, Consiliul diminua bugetul oraşului cu 243 milioane de lei, echivalentul a  53,5 milioane de euro! Motivul - simplu. Din cele 315 milioane de lei care trebuiau atrase prin proiecte europene, Primăria a reuşit să cheltuiască doar 72 de milioane. Cam 23% din suma estimată!

04 Ilie Bolojan_4.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) spune că municipalitatea nu are nicio vină în nerealizarea bugetului. "Sunt cauze asupra cărora nu avem control. Unele sunt de natură juridică, cum ar fi procesele care blochează proiectul Aquapark-ului din Ştrandul Municipal, altele sunt legate de documentaţii care trebuie refăcute, cum e cazul proiectului pe termie, iar altele sunt legate de birocraţia care prelungeşte luni de zile avizarea unor documentaţii", spune edilul.

Proiectare "pe genunchi"

Realitatea arată că majoritatea proiectelor importante sunt greşite încă de la proiectare. Obligativitatea adjudecării licitaţiilor la cel mai mic preţ a pus oraşul în situaţia de a achiziţiona documentaţii proaste, pe care apoi trebuie să le dea la refăcut.

Cel mai bun exemplu e proiectul de reabilitare a CET-ului, unde Primăria a realizat, chiar înaintea licitării lucrărilor, că în loc doar să încălzească oraşul pe gaz ar fi mult mai eficient să cumpere o centrală cu cogenerare, care să producă şi electricitate. Banii încasaţi din vânzarea energiei electrice ar putea compensa preţul gigacaloriei furnizate populaţiei.

La refacerea proiectului, municipalitatea a înlocuit centrala iniţială, de 18 MW, cu una mai mare, de 40 MW, pentru a produce mai mult curent, şi în plus a trecut la investiţii reabilitarea a 5 kilometri de conducte pentru reducerea pierderilor. Modificările au adus un plus de 20 milioane de euro valorii proiectului iniţial, care era de 77 milioane de euro, dar şi amânarea acestuia cu o jumătate de an. Documentaţia a trebuit reavizată inclusiv la nivel european, fapt pentru care cel mai important proiect local nu a ajuns nici măcar la faza achiziţionării centralei. Iar proiectul trebuie finalizat în decembrie 2014!

Restart!

Situaţia nu este singulară. În vară, când Ştrandul Municipal trebuia închis pentru a începe construirea Aquapark-ului, angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI), consiliaţi de experţi din Ungaria, au realizat că proiectul era prost şi trebuia refăcut. La un aflux de 2.500 vizitatori pe zi, proiectantul bucureştean prevăzuse, de pildă, doar 230 locuri de parcare şi numai 140 de dulăpioare. În plus, a pus WC-urile în fundul ştrandului şi a tras conductele pe sub bazine, fapt care impunea golirea acestora în cazul unei avarii.

După luni de tergiversări, ofertarea refacerii proiectului a fost publicată abia luna aceasta în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi, la viteza cu care decurg lucrurile, există toate şansele ca anul viitor de 1 mai vechiul ştrand să fie din nou redeschis publicului, pentru că lucrările nu vor avea încă un constructor. "Marea problemă este că lucrăm cu proiecte mari şi este greu să găsim specialişti. În România nu s-a mai construit niciun CET după revoluţie şi nu există experţi în aquapark-uri", spune Marius Moş, directorul DMPFI.

Prostie şi birocraţie

Iar asta nu e tot! Proiectele care trec de faza proiectării se blochează la licitare. Spre exemplu, reabilitarea Pieţei Unirii, estimată la 21 milioane de lei, a început prost încă de la afişarea în SEAP. Primăria cerea - de tot râsul - ca ofertele să fie redactate în limba... slovacă! În urma valurilor de cereri de clarificări care au urmat, adjudecarea lucrărilor a fost amânată luni în şir. Şi, ca şi cum superficialitatea şi birocraţia nu ar fi de ajuns, copleşiţi de dosare, angajaţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice trimit la refăcut orice documentaţie de care n-au avut chef să se ocupe.

04 Dumitru Sim.jpg"Teoretic, licitaţia ar trebui avizată în 15 zile, dar în ultima zi primeşti documentaţia la refăcut. La Piaţa Unirii, de exemplu, ne-au pus să înlocuim peste tot termenul mostre cu eşantioane, de parcă n-ar fi acelaşi lucru!", răbufneşte managerul de proiect Dumitru Sim (foto). Şi aşa procedura se lungeşte şi cu trei luni...

Cu repetiţie

Problemele nu se termină, însă, la licitaţie! Ulterior, concurenţii se contestă reciproc, aşa cum s-a întâmplat la Grădina Zoologică, sau ofertele sunt respinse în bloc, aşa cum s-a întâmplat în noiembrie la reabilitarea Pieţei Unirii. În cel din urmă caz, s-a apreciat că niciuna din firmele care au depus cele 4 oferte nu îndeplinea condiţiile cerute, neavând experienţa anterioară a reabilitării unei pieţe istorice.

Există licitaţii care s-au reluat şi de trei ori! Reabilitarea unui etaj al Spitalului Clinic Judeţean, prevăzută prin proiectul "Viva Anima", a fost licitată deja a doua oară. Procedura va fi reluată în ianuarie, anul viitor, în condiţiile în care proiectul în valoare de 1,1 milioane de euro trebuie finalizat până pe 8 februarie 2013. Ca să nu piardă finanţarea, municipalitatea a cerut deja prelungirea termenului de implementare, astfel încât banii să intre în bugetul oraşului pe 2013.

Care, după toate probabilităţile, se arată a fi din nou cel mai mare din Transilvania. Dar poate numai până la sfârşitul anului viitor...


MAI MIC!
767
milioane de lei este bugetul Oradiei realizat pe 2012, sub cel al Clujului sau al Timişoarei


"La stabilirea bugetului anual al unui oraş ca Oradea nu poţi avea predictibilitate 100%. Unele proiecte trebuie revăzute, unele licitaţii se reiau, alte avize trebuie scoase din nou. Asta nu înseamnă, însă, că oraşul pierde finanţarea"

Ilie Bolojan


FABRICA DE BANI
Cu frâna trasă!

04 Marius Mos.jpgBirocraţia excesivă face ca proiectele să înainteze "împiedicat". "Sistemul este greoi. Odată începute lucrările, trimiţi periodic finanţatorului cereri de rambursare a sumelor cheltuite. Pentru o cerere de rambursare scrii, în trei exemplare, minim două bibliorafturi. E mult şi să semnezi fiecare pagină!", spune Marius Moş (foto), şeful DMPFI.

În prezent, cei 14 angajaţi ai DMPFI derulează în paralel 27 de proiecte în diferite faze de implementare, completează periodic datele pentru alte 15 proiecte aflate în evaluare şi scriu peste 60 de proiecte noi. La asta se adaugă 40 de proiecte aflate în lucru pe axa de finanţare pentru proiecte transfrontaliere, raportări şi cereri de rambursare care trebuie redactate periodic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
@scortosul
Sa-ti traduc, ca vad ca esti asa, mai .... sarac cu duhul. Chestia cu ,,noaptea" se refera la faptul ca asta, căcărău, iti place, nu-ti place, ziua nu-l vede nimeni si nu-l vede pt. ca doarme. Noaptea e el ,,activ". Iar despre ,,intrare" cauta bine, precis ca ai inramat (hartia era supervelina) vreo porcarie cu care ni s-au umplut cutiile postalee, una din alea in care ne ranjea bolovan cu chipul lui de bidon turtit. Vezi ce ,,cerea" si de cee ,,cerea" ! Acum, gata ! E ultima oara cand iti mai fac lectiile ! P.S. Idiotule !
Postat 14 Decembrie 2012, 08:55 de pinonel
@idiotul pinonel
pinonel, iarta-ma tu chiar esti idiot! Eu stiu ce scriu, stiu si ce citesc : "Da' daca se duce si-l roaga cherechesoaia.... vreo doua-trei nopti... Ca asa a zis bolovan : ca are nevoie de ,,intrare" ((( = : " postat de: pinonel Mintea ta e infantila , asa de copil idiot !!!
Postat 13 Decembrie 2012, 22:26 de scortosul
@scortosul
Nu ti-e rusine s-o faci curba pe o d-na credincioasa, mama iubitoare si sotie devotata ?! Daca ai dovezi, publica-le, dar nu jigni si mai ales nu-mi ,,tradu'' randurile, psihopatule.... auzi, la ce-i merge mintea...
Postat 13 Decembrie 2012, 21:48 de pinonel
@pinonel
Acu draga pinonel daca nevasta-ta rezolva problemele dand cu curu in stanga si dreapta, in populatie nu inseamna ca tate femeile sunt ca ea. Nu uita idiotule ca si ea e nevasta unui om si mama a 4 copii care poate ca citesc tampeniile tale de om prost crescut !!! Nu tate muieri6le sunt curve ca nevasta-ta. Nu am nevoie ca un gunoi ca tine sa imi dea dreptate!
Postat 13 Decembrie 2012, 21:21 de scortosul
Specialistii USL
USL, USL ! Ca tine nimeni nu mai e ! Dupa specialistii USL rezulta ca, pe ultimii trei ani, inflatia este 16% la luat taxe si impozite de la noi si 5% la dat cu indexarea pensiiilor si salariilor la voi.
Postat 13 Decembrie 2012, 17:44 de Port
Catastrofa oradeana
Ca sa iti faci treaba nu ai nevoie de usi care sa se deschida. In cazul proiectelor europene toate fondurile se obtin prin depunerea de aplicatii "beton" la autoritatile de management unde, alaturi de experti romani, lucreaza direct cel putin cate doi experti de la UE care sunt indiferenti la interventii sau, mai mult chiar, daca exista interventii apare si OLAF la inaintare.
Postat 13 Decembrie 2012, 17:41 de Nice
@scortosul
Ai dreptate : bolovan a furat cu penalii lui tariceanu, nu cu penalii lui căcărău ! Si ca usile-i sunt inchise la Bucuresti e adevarat ! Căcărău are o ,,calitate" : indiferent cat ii e de somn, nu-i uita si nu-i iarta pe ai lui tariceanu. Da' daca se duce si-l roaga cherechesoaia.... vreo doua-trei nopti... Ca asa a zis bolovan : ca are nevoie de ,,intrare" ((( = :
Postat 13 Decembrie 2012, 17:30 de pinonel
FIX PIX !
Acu stati voi linistiti ca Bolojan nu are nici o usa deschisa la Bucuresti ca nu a mancat ca.c.at impreuna cu PNL-istii penali din Bucale. De aceea a fost el mazilit din functia de secretar de sta si a ajuns primas de Oradea pe vremea lui Tariceanu. Acu aia (USL-istii de azi) nu uita ca nu au fost "ajutati" in manareli de catre Bolojan si vom vedea fix PIX de la bugetul de stat si de la orice fond de dezvoltare venit de la capitala. Eu nu pot fi acuzat azi ca sunt simpatizant a lui Bolojan-coada de ciocan dar asta e adevarul, Oradea v-a fi sabotata permanent si sistematic de catre mafihotii din varf.
Postat 13 Decembrie 2012, 15:23 de scortosul
Pentru toti mancatorii de...
Poate ne dati exemple, in contrapartida, de proiectele pe bani europeni, realizate in mandatele pdl-iste la conducerea orasului. Asa, sa stim si noi ca poate n-am fost atenti si n-am vazut maretele realizari pdl-iste. Bolovan, cum va place sa-l "alintati", a realizat intr-un madat, mai multe proiecte pe bani europeni decat toate proiectele "realizate" de felipe in toate mandatele lui. Acestea sunt fapte, restul.... e tacere, sau ar trebui sa fie din partea voastra.
Postat 13 Decembrie 2012, 14:21 de anticomunistul
Ha, ha, ha
HA, HA, HA ! Exact asta am spus in campanie, dar atunci nu aveati voie sa scrieti pt ca nu am platit !!! Cel mai mic procent de realizare al investitiilor pe care singuri (!?) si le-au propus si din ultimii 20 de ani ! UNDE SUNT PROIECTELE PT CARE ORADENII AU VOTAT "MAREA ECHIPA" A USL LA ORADEA ? PAI ..... HA, HA, HA . Va fi bine: creste pretul la gaze, cresc impozitele la fisc, cresc impozitele locale. Si E DOAR INCEPUTUL !
Postat 13 Decembrie 2012, 12:42 de Matei
CV
@Oradean: si iti mai spun ceva: ponta si vladescu au fost colegi de facultate! sigur ca ii stia CV-ul dar probabil l-a "reevaluat". Spun si eu: din pacate!
Postat 13 Decembrie 2012, 12:29 de TDS
minciuna?
@Oradean: n-am zis ca "oficial" nu este PSD-ist. In spirit insa Dan Lucian Vladescu este portocaliu! crede-ma ca stiu la detaliu ce spun!
Postat 13 Decembrie 2012, 12:28 de TDS
@tsd
Cat tupeu trebuie sa ai, canalie, ca sa minti cu atata nerusinare ?! Incepând cu luna mai 2012, Lucian Dan Vlădescu este președintele Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, cu rang de secretar de stat, având ca principale responsabilități conducerea, organizarea și controlul activității instituției însărcinate cu gestionarea sistemului de achiziții publice din România. P.S. Copy-lotul si gasca lui au depus juramantul pe data de 7 mai 2012 si ulterior investirii l-a numit pe Vladescu sef la ANRMAP.. Vrei sa-mi spui ca pontone (altminteri un dobitoc, dar fudul !) nu-i stia ,,cv-ul" psd-istului Vladescu ?!
Postat 13 Decembrie 2012, 12:23 de Oradean
OK
@prof.dr. Trăşculescu: cifra de 16,5% este o limita! D-l Bolojan a anuntat o crestere de 4%, deci dupa 3 ani este OK!
Postat 13 Decembrie 2012, 11:16 de TDS
Ceata lui Piţigoi, unde dai într-unul şi sar doi (Ponta şi Antonescu)
Iar pentru repararea imaginii bugetare, consilierii locali ai PNL, PSD, UDMR şi PDL, vor vota, incorporre, creşterea taxelor şi impozitelor locale după cum au aprobat USLaşii de la capitală. Exact cu 16,5% ... până la 20% ca să nu fie chiar aşa de vizibilă minciuna.
Postat 13 Decembrie 2012, 11:04 de prof.dr. Trăşculescu
...
Adica bugetul inainte de campania locala si acum dupa campania pt legislative. Frumos tablou
Postat 13 Decembrie 2012, 11:01 de Cristi
Trăiască USL şi ai săi vajnici mincinoşi !?!
Chiar aşa? 53.000.000 Euro, adică 241.000.000 RON, adică ce a fost odată 2.410.000.000.000 ROL, e deficitul la bugetul municipiului Oradea? Asta ca să ajungem să batem Clujul la "vise" şi să asistăm la "orgasmele" multiple ale lui Bolojan? Asta se întâmplă când laşi un buticar (pieţar) de Aleşd, care era dator vândut la fisc până i-au plătit "germenii" Micula obligaţiile pe 10 ani în urmă, să ajungă ordonator principal de credite la un municipiu reşedinţă de judeţ. Când o să ne lase şi pleacă, probabil în parlamentul de după 2016, o să trebuiască să-i plătim noi, contribuabilii, prostiile de a se înconjura de amatori.
Postat 13 Decembrie 2012, 10:55 de Carp III
basescu
stiu eu stiu eu cine-i vinovat Basescu !!!!
Postat 13 Decembrie 2012, 09:16 de io
concluzie
@Oradean: Preşedintele ANRMAP este(sau cel puţin a fost)avocatul de casă al dezvoltatorului IMPACT! Cu alte cuvinte PDL 100%! "Părintele"(conform presei centrale) de asemenea este un apropiat al dzyvoltatorului! Concluzia?
Postat 13 Decembrie 2012, 08:59 de TDS
primarul pinocchio
,,...copleşiţi de dosare, angajaţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice trimit la refăcut orice documentaţie de care n-au avut chef să se ocupe”. Pai ce faci, bolovane, ne minti precum respiri ?! Seful ANRMAP este un psd-ist, pardon, acum se zice uslamist de frunte, Lucian Dan Vlădescu. Deci nu pdl-istii te-au ,,blocat”, te-au blocat ualamistii tai, niste jeguri si niste spertari, cam asa cum e di gasca pe care o conduci la primarie.
Postat 13 Decembrie 2012, 08:49 de Oradean
vai
nu se poate! "părintele" fondurilor europene are atâtea ratări? ei, las' că bănuiesc că noul ministru nu-l va mai păstra secretar de stat şi îl va returna "pachet " la Oradea!
Postat 13 Decembrie 2012, 08:21 de TDS
BUGETARII DE NEINLOCUIT !!
Traim in RRomaniaca si asta ne omoara clipa de clipa !!! Bumul mincinos dinainte de 2008 a facut ca toti specialistii sa fuga in privaT si acum tot sistemul bugetar e plin de ratati fara cap numai cu fund !!! De aceea "merge si asa" adica pe loc !! Da ce sa faci cu BUGETARII ca ei nu se descurca in sistemul privet si de aceea trebuie mentinuti si protejati ( ca pe noi , "pe restul" populatiei ne-a nascut mama noastra la privet nu ca pe bugetari) asa cum sunt incapabili sa faca nimic bine pana la sfarsit. La sfarsitul activitatii nu te intreba nimeni daca a fost bine, usor, daca ai avut greutati,....... nimic din astea iti da un calificativ BINE sau PROST !!!! In rest politaica USL-ista : sa-i protejam pe bugetari ca ei ne aleg.
Postat 13 Decembrie 2012, 08:02 de s.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON